Dodaj do ulubionych

Rolety rzymskie z Ikea

24.02.06, 11:15
Drodzy forumowicze pomóżcie...
Obecnie w oknach mam białe żaluzje(od 7.lat te same!).W dużym pokoju
chciałabym je zamienić właśnie na rolety rzymskie- nawet takie z ikei. Problem
w tym, że ich nie można prać ani czyścić chemicznie, wobec czego po ich
zabrudzeniu trzeba je...wyrzucić? Osoby które mają takie rolety proszę o
informacje jak je czyszczą oraz czy są z nich zadowolone? Czy warto je
kupować, czy lepiej dołożyć i kupić inne?
Gaszka
www.ikea.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?topcategoryId=15594&catalogId=10103&storeId=19&productId=10882&langId=-27&parentCats=15594*15828*15847
Obserwuj wątek
    • sylkoko Re: Rolety rzymskie z Ikea 24.02.06, 12:01
      Wczoraj ogladalam te rolety "na zywo" - chyba szkoda pieniachow, marnie, bardzo
      marnie wykonane, no i problem czyszczenia,
      odradzam,
      osobiscie chyba kupie zaluzje drewniane,
      s.
    • alf19 Re: Rolety rzymskie z Ikea 24.02.06, 16:22
      Ja mam takie rolety w kuchni. Wyobraz sobie, ze dzis rano postanowialam
      sprobowac je uprac wyjmujac drewniana listewke. Namoczylam je w wannie i
      upralam w reku. Jutro bede mogala ci powiedziec co z tego wyszlo.
      • gaszka Re: Rolety rzymskie z Ikea 24.02.06, 16:39
        Jestem bardzo ciekawa efektu...a swoją drogą ładnie wyglądają na oknie?
        • alf19 Re: Rolety rzymskie z Ikea 24.02.06, 17:36
          Jesli mi sie uda to przesle ci zdjecie.
          • alf19 Re: Rolety rzymskie z Ikea 25.02.06, 22:41
            Witam ponownie, wiesz z tymi roletami rzymskim jest wiecej zachodu niz sa tego
            warte. Uprac sie upraly, tylko troche sie zeszlo ze sznureczkami, ktore sie
            poplataly w trakcie prania. Z prasowaniem nie bylo wiekszych problemow.
            Przyznaje ,ze bede chciala je zamienic na "prawdziwe" rolety rzymskie, w
            lepszym wykonaniu. Tak wiec jesli masz okazje kup je gdzies indziej.
            • gaszka Re: Rolety rzymskie z Ikea 26.02.06, 09:16
              Alf dziękuję Ci za szczere rady, może rzeczywiście kupię "normalne" r. rzymskie,
              tylko w Płocku, gdzie mieszkam, nikt takich nie szyje. Widziałam w sklepie z
              firanami ale zamawiają je gdzieś indziej. Wiecie co mnie najbardziej
              zdziwiło?-cena...800 zł za roletę o szer. ok. 150 cm!!!! Chyba powariowali.
              Może ktoś wie po ile są naprawdę rolety rzymskie (o dość dobrej jakości)?

gaszka
              • gioseppe panele/firanki/rolety... a może PANELE ZASŁONOWE.. 26.02.06, 15:40
                witajcie!
                mam problem - bardzo podobają mi się dekoracje na okna z tym że nie wiem
                dokładnie jaka jest ich nazwa - chodzi o takie jakby panele na okna, jednak nie
                są to panele na same szyby tylko wiszące na karniszu "sztywne" firanki :)

domyślam się, że są to panele zasłonowe ale wpisując w googla niestety wyników
                jest niewiele.. może jest na to inna nazwa?

chodzi o coś takiego: www.dekoracjeokien.pl/panele/panele_3x.jpg

jeśli ktoś się zna na tym, ktoś widział (baardzo chętnie w Krakowie) proszę o
                informację :)

Pozdrawiam serdecznie,
                Ewela
                • olika2004 Re: panele/firanki/rolety... a może PANELE ZASŁON 26.02.06, 18:59
                  Ja mam takie w salonie zrobione, szyny kupiłam w ikei a materiał zamówiłam u
                  producenta rolet. Postaram się zrobić zdjęcia i ci pokaże.
                  • gioseppe Re: panele/firanki/rolety... a może PANELE ZASŁON 26.02.06, 19:57
                    będę bardzo wdzięczna :)
                    powiedz mi jeszcze czy obciążałaś je czymś na dole, żeby były takie proste
                    sztywne i żeby się nie wywijały po bokach?

pozdrawiam
                    Ewela
                • agata100 Re: panele/firanki/rolety... a może PANELE ZASŁON 26.02.06, 21:35
                  Fachowa takie zaslony nazywa się 'ekranami'. W Polsce trudno je jeszcze dostac,
                  gdyż gotowe rozwiazania sa malo popularne, ale mozna je uszyc samemu.
                  Sugerowalabym organtyne - transparentna tkanine o niewielkim polysku (
                  najlepiej w poziome pasy, ktore na przemian mozna łączyc z gladka tkanina). Dół
                  musi byc obciazony np. drewniana lub bambusowa listewka, mieszczona w tunelu
                  tak, aby do prania mozna było ją wyjąc. Góra powinna byc nieco wzmocniona (
                  wystarczy tasma do zaprasowywania ). Szyny sufitowe kupisz we wszystkich
                  sklepach budowlanych typu OBI czy Castorama ( moga byc 1-, 2- lub 3-torowe )

Dobrej zabawy!

P.S. Swietne ekrany produkuje niemiecka firma NEUTEX HOME DECO. Moze znajdziesz
                  cos w internecie.

Agata
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka