Dodaj do ulubionych

Jak ukarać plotkare?

27.12.11, 14:09
która gdziekolwiek pójdzie, w jakiekolwiek środowisko wejdzie, po jakimś czasie obgaduje większość osób i myśli,że sie nie wyda nigdy?
Zdarzyło się wam zemścić na osobie, która was obgadywała a jednocześnie udawała przyjazną osobe wobec was?
Obserwuj wątek
    • khadroma Re: Jak ukarać plotkare? 27.12.11, 14:19
      Unikać gadziny!
    • wez_sie [...] 27.12.11, 14:20
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • funny_game Re: Jak ukarać plotkare? 27.12.11, 14:20
      Chyba nie miałam do czynienia nigdy z takim "gadzim językiem".
      Jeśli myśli, że ta gadanina się nie wyda i na tym ją opiera, to może najlepiej w towarzystwie głośno i wyraźnie zapytać, dlaczego obrabia Ci dópę. Podać przykłady i czekać na odpowiedź, nie wyręczać, nie pomagać, niech się tłumaczy.
      • onaonaona_3 Re: Jak ukarać plotkare? 27.12.11, 14:22
        Dzięki
      • wez_sie Re: Jak ukarać plotkare? 27.12.11, 14:23
        > Chyba nie miałam do czynienia nigdy z takim "gadzim językiem".
        a chcialabys?
        https://img706.imageshack.us/img706/3950/389770a1d16149960b57e86.jpg
        • funny_game Re: Jak ukarać plotkare? 27.12.11, 14:31
          Niedobrze mi :F
          Gadzi Język to bardziej mi się z Władcą Pierdzieli kojarzy.
          • wez_sie Re: Jak ukarać plotkare? 27.12.11, 14:32
            > Niedobrze mi :F
            za duzo bigosu
            • funny_game Re: Jak ukarać plotkare? 27.12.11, 15:03
              Bigos dziś zjem dopiero, w święta nawet nie powąchałam.
    • six_a Re: Jak ukarać plotkare? 27.12.11, 14:22
      chłosta byłaby niezła.
      • onaonaona_3 Re: Jak ukarać plotkare? 27.12.11, 14:23
        Oj bądźcie poważni:) Ukarać w sensie pokazać, jak bardzo jej obgadywanie boli niektóre osoby
        • six_a Re: Jak ukarać plotkare? 27.12.11, 14:26
          to nie wiem, przyjść do niej i się popłakać, najlepiej tłumnie.
    • altz Re: Jak ukarać plotkare? 27.12.11, 14:31
      Obśmiać serdecznie babę. Mówić wprost ze śmiechem, że jej nic nie powiesz, bo ma za długi język, najlepiej to robić w towarzystwie. :-)
      • horpyna4 Re: Jak ukarać plotkare? 27.12.11, 14:42
        Wręcz przeciwnie, powiedzieć jej w największej tajemnicy coś takiego, że powtarzając to komuś wyjdzie na idiotkę.
    • wez_sie [...] 27.12.11, 14:37
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • forumowiczka.to.ja Re: Jak ukarać plotkare? 27.12.11, 14:41
      Unikać. Ignorować - traktować dosłownie jak powietrze.
      Wersja ostateczna: głośno i wyraźnie powiedzieć przy jak największej liczbie osób, że jak będziesz chciała cos oznajmić wszystkim, to wyślesz im maila, jej do tego nie potrzebujesz.
      • onaonaona_3 Re: Jak ukarać plotkare? 27.12.11, 14:49
        A jeśli nie jest to zła osoba i tylko leczy takim zachowaniem własne kompleksy-można porozmawiać z nią i uświadomić,że źle robi i pora zmienić takie zachowanie? Chyba,że za późno
        Być może tacy ludzie nigdy sie nie zmieniają
        • kseniainc Re: Jak ukarać plotkare? 27.12.11, 14:54
          Jeśli robi , to swiadomie nie tłumaczyć jej głupawo.Leczyć kompleksy oczerniając innych?To draństwo zwykłe przecież. Czasem sprawdza się konfrontacja.
          • onaonaona_3 Re: Jak ukarać plotkare? 27.12.11, 15:11
            Konfrontacja, czyli?
            Jest to osoba o pesymistycznym nastawieniu do świata, każdy jest zły, nic sie nie uda itd. Dużo mówi o innych ale o sobie też. Nie zaczyna zdania od tego "A słyszałaś\eś to? A tamto"? , tylko jeśli wspomni sie przy tej osobie nazwisko, imie kogoś kogo zna, od razu włącza sie u niej słowotok: mówi o tej osobie wyłącznie w negatywnej formie. Nie są to pomówienia, czy wymyślanie plotek, dziewczyna mówi zwykłą prawde, niestety to sie nazywa obgadaniem.
            Robiła tak całe życie, ale nikt jej wprost nigdy nie powiedział,że jest jaka jest.
            • kseniainc Re: Jak ukarać plotkare? 27.12.11, 15:15
              Czyli:
              Skoro do Ciebie tę osobę obgaduje, a do samej niej sie "wdzięczy", przy spotkaniu się mówi otwarcie."Nie bądz taka słodka nagle, bo ostatnio mówiłaś, że Kaśka do np.nieudolna życiowo śmieszna osóbka, a dziś zmieniasz front". Kilka takich zagrywek , a pani odechce się wtrącania w cudze sprawy.Jak nie z przyzwoitości , to ze strachu.
            • kseniainc Re: Jak ukarać plotkare? 27.12.11, 15:30
              onaonaona_3 napisała:

> Konfrontacja, czyli?
              > Jest to osoba o pesymistycznym nastawieniu do świata, każdy jest zły, nic sie n
              > ie uda itd. Dużo mówi o innych ale o sobie też. Nie zaczyna zdania od tego "A s
              > łyszałaś\eś to? A tamto"? , tylko jeśli wspomni sie przy tej osobie nazwisko, i
              > mie kogoś kogo zna, od razu włącza sie u niej słowotok: mówi o tej osobie wyłąc
              > znie w negatywnej formie. Nie są to pomówienia, czy wymyślanie plotek, dziewczy
              > na mówi zwykłą prawde, niestety to sie nazywa obgadaniem.
              > Robiła tak całe życie, ale nikt jej wprost nigdy nie powiedział,że jest jaka je
              > st.

Unika się takich ludzi.Niech ona choć trochę siebie polubi, to będzie szansa na to, że kogoś obdarzy sympatią.Narazie jest , to niemożliwe jak czytam. Mam ten przywilej, że przyjaciół wybieram sobie.Nie zniosłabym w moim otoczeniu takiego czarnowidztwa.Uciążliwej znajomości się pozbywam.
        • funny_game Re: Jak ukarać plotkare? 27.12.11, 15:05
          onaonaona_3 napisała:

> A jeśli nie jest to zła osoba

To naprawdę miłe z Twojej strony, że starasz się nie dorabiać plotkarce dodatkowej gęby :)
          Najpierw z nią porozmawiaj.
          • onaonaona_3 Re: Jak ukarać plotkare? 27.12.11, 15:13
            NO właśnie, porozmawiać, ..zacznie pytać a skąd wiem? Kto powiedział? I co wtedy?
            • funny_game Re: Jak ukarać plotkare? 27.12.11, 15:19
              I wtedy jej powiedz, że jak jej odpowiesz na te pytania, to zrobisz dokładnie to, czym ona Ci robi przykrość.
              • onaonaona_3 Re: Jak ukarać plotkare? 27.12.11, 15:32
                Dobry pomysł, subtelny. Mam nadzieje,że pomoże. Kazdy ma prawo do popełniania błędów. Myśle,że te osoby, które nie chcą powiedzieć jej wprost,że wiedzą co robi, robią to świadomie, z takiego powodu,że zwyczajnie nie mogą jej wybaczyć. Chcą,żeby dalej szła tą drogą, dalej nie uważała na to co mówi i miała coraz więcej "wrogów".
                Mnie osobiście niczym nie zawiniła, może dlatego chce spróbować?
                • funny_game Re: Jak ukarać plotkare? 27.12.11, 15:39
                  :)
        • forumowiczka.to.ja Re: Jak ukarać plotkare? 27.12.11, 23:41
          onaonaona_3 napisała:

> A jeśli nie jest to zła osoba i tylko leczy takim zachowaniem własne kompleksy-
          > można porozmawiać z nią i uświadomić,że źle robi i pora zmienić takie zachowani
          > e? Chyba,że za późno
          > Być może tacy ludzie nigdy sie nie zmieniają

W opisanej przez Ciebie sytuacji, osoby tej jako manipulatorki i cwaniary mającej problem z samą sobą, miałabym to głęboko blisko śledziony czy ona jest dobra, na święta oddaje mąkę na biednych i wysyła sms`y na hospicjum. Jest świnią. Jej pozostaw odpowiedź: dlaczego. Niech sama zechce to zmienić. Ty za nią tego nie zrobisz.
    • aaa11144 skąd ja to znam 27.12.11, 18:46
      Miałam taką "koleżankę"... wszystko o wszystkich wiedziała i uwielbiała się interesować tym, co robią inni. Ja po prostu przestałam jej mówić o wszystkim co mnie dotyczyło. Mimo, że widujemy się codziennie to o tym, co robię, gdzie jadę ona dowiaduje się od wspólnych znajomych po fakcie. Oczywiście nie obejdzie się bez domysłów i spekulacji ale już mnie to nie interesuje, po prostu koleżeństwo się skończyło a nasze relacje nabrały oficjalnego charakteru (wspólna praca). Na punkcie wciskania nosa w nie swoje sprawy mam po prostu bzika i jak słyszę wśród koleżanek, że komentują to, co inna zrobiła/powiedziała to mówię tylko: co znów ploteczki..., lub życie bez ploteczek nie ma sensu... oczywiście to wszystko w żartach ale dziewczęta wiedzą, że ze mną nie pogadają o tym, co, kto, i gdzie. Unikam zresztą takiego towarzystwa.
      • onaonaona_3 Re: skąd ja to znam 27.12.11, 20:44
        Czyli wcześniej nie wiedziałaś,że cie obgaduje? Znajomi ci donieśli? Skąd wiesz,że "wszystko o wszystkich"wiedziała?
        Jaki miała charakter, oprócz wady plotkowania?
        • aaa11144 Re: skąd ja to znam 28.12.11, 14:25
          Wszystkiego dowiadywałam się od znajomych. Właściwie, z kim bym nie rozmawiała, coś opowiadała to słyszałam: "wiem, Karolina mi mówiła"... Zresztą jak już rozmawiałyśmy o wspólnych znajomych to o wszystko wypytywała, wszystko chciała wiedzieć, z tym, że jak się okazało, jej zainteresowanie nie wynikało z troski o innych tylko z tego, że potrzebowała podać informację dalej, jakoś już tak miała, że ją język swędział. Do tego pewne rzeczy się wyolbrzymiło, coś dopowiedziało i sensacja gotowa. Dziewczyna była całkiem sympatyczna, rozrywkowa, szkoda tylko, że bardzo lubiła się interesować cudzymi sprawami. Poza tym miała skłonność do odgapiania wszystkiego. Takich osób najlepiej unikać.
      • koham.mihnika.copyright nie mow przyjacielowi, czego ma nie wiedziec 27.12.11, 23:46
        nieprzyjaciel.
    • georgia241 Re: Jak ukarać plotkare? 27.12.11, 18:54
      W święta się przekonałam, że mam taką osobę, ktora wciągała mnie w rozmowy na temat innych osób. Obgadywala je i wyciągała moje przemyślenia, po czym donosila uprzejmie o moich złych intencjach i przekonaniach. Porozmawialam uczciwie z osobą, ktora zostala najbardziej skrzywdzona jej działaniem. Domyśliłam się intuicyjnie sama, ze coś jest na rzeczy. Postanowiłam 2 rzeczy: 1 - nie pozwolę nikogo obmawiać w moim towarzystwie (a jakby mi się zachciało, to zmyć się do domu lub skończyć rozmowę); 2 - "winowajczyni-obgadywaczki' postanowiłam nie karać wcale, uznając, ze i tak napsuła sobie sama karmę.
      • onaonaona_3 Re: Jak ukarać plotkare? 27.12.11, 20:45
        A dlaczego ta osoba wyciągała od ciebie informacje, przemyślenia o innych? To taka strategia plotkarzy?
        • georgia241 Re: Jak ukarać plotkare? 28.12.11, 01:16
          Podsumowalam jej domysły. I tak nie zrozumiesz, ale potwierdzam, że to strategia.
    • samuela_vimes Re: Jak ukarać plotkare? 27.12.11, 21:12
      próbuję, zobaczymy co z tego się urodzi
      • onaonaona_3 Re: Jak ukarać plotkare? 27.12.11, 21:17
        w jaki sposób?
        • samuela_vimes Re: Jak ukarać plotkare? 27.12.11, 21:22
          przysparzam w sumie przysparzamy jej, właściwie im powodów do plotek, podsycamy ich ciekawość i wkręcamy na każdym możliwym kroku.
          • onaonaona_3 Re: Jak ukarać plotkare? 27.12.11, 21:39
            I jaka to kara?
            • onaonaona_3 Re: Jak ukarać plotkare? 27.12.11, 21:45
              Mysle,że wam sie uda. Nie powiedziałaś wszystkiego od razu, co jest takim "testem" dla rozmówcy:spyta dalej? Będzie drążyć? Jeśli tak, to jest ciekawska, a to zła cecha.

Powiem ci, wkręciłaś mnie:)
    • sl0n1k Re: Jak ukarać plotkare? 27.12.11, 21:43
      Oczywiście zdarza się i to często takich osób jest niestety pełno.. Ja sobie radzę w taki sposób że opowiadam takiej osobie kompletne głupoty .. niech sprzedaje dalej :)
      • onaonaona_3 Ok czyli jeden sposób to nieprawdziwe plotki 27.12.11, 21:47
        Macie z tego niezły ubaw, ale czy plotkara będzie ukarana?
    • lonely.stoner Re: Jak ukarać plotkare? 27.12.11, 22:17
      w liceum mialam dziewczyne w klasie ktora wszystkich ze wszystkimi sklocila, a na koniec nikt nie chcial z nia gadac jak sie juz wszystko wydalo.

Mnie oskarzono 2 krotnie o takie plotkowanie czy gadanie niepochlebnie na czyjs temat- w pierwszym przypadku w koncu wyszla na jaw intryga osoby 3 w to zamieszanej (Ale juz mnie to nie obchodzilo), w 2 przypadku- do tej pory jestem wrogiem nr 1, i nawet sama nie wiem o co wlasciwie chodzi?? Nie lubie byc wplatywana w takie intrygi i unikam takiego srodowiska jak sie da, ale czasem zbacze z kursu i zazwyczaj laduje w tarapatach bo jeszcze mi sie nigdy nie udalo wygrac z takimi osobami, ktore tworza siec ntryg, plotkuja i knuja... Uj wie wlasciwie po co?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka