Dodaj do ulubionych

Dlaczego nie potrafię znaleźć pracy?Wyjaśnijcie mi

28.01.10, 20:15
Dzień Dobry!
Proszę mi wyjaśnić czego mi brakuje? Dlaczego na terenie Śląska nie potrafię
znaleźć pracy jako sekretarka/ asystentka/ pracownik biurowy? Nie wiem o co
chodzi, co robię źle, że nawet na rozmowy mnie nie zapraszają :(

Wykształcenie: średnie, ukończony kurs "Pracownik administracyjno- biurowy z
obsługą komputera" (programy Office, Symfonia, Płatnik itd.), obsługa urządzeń
biurowych.

Praktyka:
1. Zakład Ubezpieczeń Społecznych, zadania: przyjmowanie i segregowanie
korespondencji oraz obieg, gromadzenie i przygotowywanie dokumentów na
potrzeby innych wydziałów.
2. Adecco Sp. z.o.o- zadania: obsługa klienta indywidualnego.

Miła aparycja, pracowitość oraz elastyczność dostosowywania się do potrzeb.

Nie mam pracy od listopada i zaczynam fixować :(
Proszę o porady!
Jak zdobyć pracę?
Obserwuj wątek
    • anais_ Re: Dlaczego nie potrafię znaleźć pracy?Wyjaśnijc 28.01.10, 21:40
      ile cv wysłałaś? czy jesteś zapraszana na rozmowy?
      może trzeba poprawić cv - jak chcesz możesz mi je wysłać na maila gazetowego, oczywiście bez danych osobowych, mogę na nie zerknąć
      • ty_czasem Re: Dlaczego nie potrafię znaleźć pracy?Wyjaśnijc 29.01.10, 09:39
        wysłałam ok. 20, osobiście zaniosłam ok. 5, dzwoniłam ok. 6 razy- ale e-maili zwrotnych nie otrzymywałam, zaproszeń na rozmowy nie było, a przez tel. zawsze to samo- już nie aktualne.
        Paranoja!
        Oczywiście wyślę do Ciebie moje CV oraz wzór podania, zerknij proszę.
        Pozdr.
        Dzięki :)
    • claudiaa3 Re: Dlaczego nie potrafię znaleźć pracy?Wyjaśnijc 29.01.10, 13:01
      To jest szukasz pracy 3 miesiące...i wysłałas zaledwie 20 CV ??!! Ja szukałam
      pracy 2,5 mieś, i wysłałam ich chyba 100 albo i więcej... Kilka tez zaniosłam "w
      rękach" do pracodawcy oraz kilkanaście razy dzwoniłam. To było codzienne
      siedzenie w necie po 2h i wysyłanie i szukanie, bez odpuszczania, szukanie pracy
      to tez praca...;)Tylko ze ja mieszam w warszawie...może nie ma u was ofert pracy?!
      • ty_czasem Re: Dlaczego nie potrafię znaleźć pracy?Wyjaśnijc 29.01.10, 13:27
        Przyznam szczerze, że w listopadzie się starałam, grudzień sobie zupełnie
        odpuściłam. Znów ruszyłam w styczniu z pełną parą, ale serio nie ma ogłoszeń!
        Zapisałam się na wszystkich możliwych serwisach z ofertami i znajduję dla siebie
        1,2 ofertę dziennie, na które od razu reaguję, i lipa. :(
        • emilla18 Re: Dlaczego nie potrafię znaleźć pracy?Wyjaśnijc 29.01.10, 14:03
          A nie myślałaś żeby poszukać pracy w sklepie, obsłudze klienta, call center
          itp.? Bo jak nie ma ofert dla pracownika
          biurowego/asystentki/sekretarki/recepcjonistki to może trzeba się rozejrzeć w
          tych pozostałych ogłoszeniach?

Ja wiem że to i mniejszy prestiż, i być może mniejsze zarobki, mniej dogodne
          godziny pracy (np. praca zmianowa, na stojąco, itp.) ale może da się wybrać
          najlepszą ofertę z tych najgorszych/odrzuconych?

Nie sztuką jest siedzieć w domu i marudzić, trzeba umieć się dostosować do
          panujących na rynku warunków.

Co do sposobu poszukiwań, uważam że najszybciej można znaleźć pracę dzwoniąc pod
          nr tel lub przychodząc osobiście, jeśli ktoś organizuje rekrutację w określonym
          dniu i godzinach. Wiem, nie wszędzie podają ten tel albo jak pisałaś, ogłoszenie
          jest już nieaktualne.

Pozostaje nie zrażać się i próbować dalej, gdzieś w końcu znajdziesz dla siebie
          miejsce.
    • pixima Re: Dlaczego nie potrafię znaleźć pracy?Wyjaśnijc 31.01.10, 09:47
      Daj sobie spokoj z wysylaniem CV, to sie srawdza w Ameryce a u nas
      moze w Warszawie (chociaz tez nie jestem pewien). Zacznij sie
      rozgladac za znajomosciami, rozpowiedz wsrod znajomych, ze szukasz
      pracy niech popytaja u siebe w firmach. Piszesz ze pracowalas w ZUS-
      sie to chyba wiesz jak tam sie dostaje prace. Raz Ci ktos pomogl
      zalatwic, popros moze i drugi raz pomoze
      • dr_jakub_burski Re: Dlaczego nie potrafię znaleźć pracy?Wyjaśnijc 31.01.10, 10:07
        W ZUS była pewnie stażystką, ostatnio tam słabo stoją z kasą i posiłkują się
        takim rozwiązaniem. Do tego nie potrzeba znajomości tylko spaceru do UP.

A 20 CV to trzeba dziennie wysyłać. Spróbuj też zamieścić swoje ogłoszenie w
        portalach które oferują taką opcję i puść famę wśród znajomych, bo połowa firm
        rekrutuje po rekomendacji pracowników. No i idź do szkoły jakiejś, może
        pracodawca zobaczy że jesteś perspektywiczna...
    • fo.xy Re: Dlaczego nie potrafię znaleźć pracy?Wyjaśnijc 31.01.10, 10:00
      hmm, szczerze mowiac to niewiele wyslalas cv przez tyle czasu. Poza
      tym piszesz o elastycznosci. Przy szukaniu pracy potrzebna tez
      mobilnosc - nie zawsze znajdzie sie prace blisko domu. A jesli
      myslisz o ewentualnej przeprowadzce, to wtedy juz nie musisz
      ograniczac sie tylko do obszaru Slaska.
      Kiedy szukalam pracy, bardzo chcialam ja znalezc we Wroclawiu, ale
      podania pisalam tez do Warszawy, Poznania, wielu okolicznych malych
      miejscowosci. Na rozmowe pojechalam tez do Szczecina. Moja rada, to
      nie ograniczac sie - moze Slask niekoniecznie jest zaglebiem
      sekretarek i asystentek? Moze dorzucic tez inne oferty, ktore bylyby
      zblizone pod wzgledem kwalifikacji lub pisac gdzies dalej, poza
      Slask?
      • x.armide Re: Dlaczego nie potrafię znaleźć pracy?Wyjaśnijc 31.01.10, 10:27
        widocznie masz konkurencje w ludziach po studiach np administracji i znajacych jezyki.
        • xanaxy Re: Dlaczego nie potrafię znaleźć pracy?Wyjaśnijc 31.01.10, 20:07
          albo ..jestes : zle/nieadekwatnie/ ubrana, albo masz kolczyk w nosie, albo
          mowisz "wylanczam", albo nie masz kwalifikacji, albo skonczylas zla szkole, albo
          ZUS Ci zaszkodzil / to g...o nie firma/, albo ...zamiast szukac po znajomosci
          wierzysz buedactwo, ze praca jest dla kazdego. Blad - prace maja: syn
          Zytowskiej, sekretarz Tuska i dzieci Walesy. nie mowiac o ...O.Kwasniewskiej.
          Miejsce urodzenia ...decyduje. przykro mi - musisz wiedzic jak TO dziala. No
          chyba, ze mialabys IQ - P.Pacewicza z "Gazety", nie mowiac o Michniku!
          • gadziulinka Re: Dlaczego nie potrafię znaleźć pracy?Wyjaśnijc 01.02.10, 14:16
            A ja kolczyk w nosie mam, nie mam slynnego nazwiska i pracuje jako
            asystentka...
      • ty_czasem Re: Dlaczego nie potrafię znaleźć pracy?Wyjaśnijc 31.01.10, 16:30
        nie dam rady wyjechać, mąż ma tu studia, a po za tym jesteśmy związani z naszym
        miastem. Szukam w miastach ościennych i tych dalszych.
    • evula Re: Dlaczego nie potrafię znaleźć pracy?Wyjaśnijc 31.01.10, 11:15
      A znasz jakiś język? Chociaz jeden? jeśli nie, to tu może byc pies pogrzebany.
      • anaisanais96 Masz za małe kwalifikacje 31.01.10, 11:38
        tak jak ktoś napisał jak na pracownika biurowego masz niewielkie doświadczenie i
        niezbyt imponujące kwalifikacje. Ja mieszkam w Poznaniu i tu jeśli nie masz
        doświadczenia 2 letniego , studiów , nie znasz języka to nie masz co szukać
        pracy jako asystentka , pracownik biurowy czy sekretarka.
        Dobrze że jesteś ambitna, ale ja niestety radzę poszukać ci pracy w handlu.
        Zapewniam że dostaniesz ją bardzo szybko.
        • anais_ Re: Masz za małe kwalifikacje 31.01.10, 12:20
          i to jest właśnie chore, że sekretarka, asystentka czy pracownik biurowy muszą
          być po studiach
          • fuckgoogleaskme Re: Masz za małe kwalifikacje 31.01.10, 12:57
            i piszesz 'nieaktualne' oddzielnie. może dlatego.

sekretarka powinna znać zasady pisowni 'nie' z przymiotnikami.
          • wkkr Re: Masz za małe kwalifikacje 31.01.10, 19:50
            Świata nie zmieniesz - dlatego nie warto sie obrażać.
            Siebie natomiast zmienic możesz.
            Naucz się języka, idź na studia. Może jakieś dodatkowe kursy....
            A moze zmień obszar zainteresowań.
            Może przyjmij się do pracy np. na linii produkcyjnie w ubojni
            kurczaków.
          • xanaxy Re: Masz za małe kwalifikacje 31.01.10, 20:09
            anais_ napisała:

> i to jest właśnie chore, że sekretarka, asystentka czy pracownik biurowy muszą
            > być po studiach
            To nie jest chore. Pilegniarki w Australii ucza sie ...8 lat. Koniec.
            • anais_ Re: Masz za małe kwalifikacje 01.02.10, 20:06
              1. to, że pielęgniarki w Australii uczą się 8 lat, nie znaczy, że nie jest to za
              długo (w UE 5 lat)
              2. w pracy sekretarki czy asystentki nie wykorzystuje się wiedzy ze studiów,
              spokojnie dobrą sekretarką może być osoba z maturą
              dziewczyny po studiach na takich stanowiskach tylko się frustrują i myślą o
              zmianie pracy
        • ty_czasem Re: Masz za małe kwalifikacje 31.01.10, 16:37
          Handlu? Jakim handlu jak się nie znam...
          Masz na myśli call center?
        • big.ot buahaha 01.02.10, 01:15
          Przepraszam, ale dokładnie tak zareagowałem na Twojego posta. Dwuletnie doświadczenie+studia+język?

Na Boga po co? Żeby odbierać telefony, zarządzać grafikiem i od czasu do czasu spłodzić jakieś pismo? Żarty sobie robisz?
          • anaisanais96 do big.ot 01.02.10, 11:37
            właśnie takich umiejętności oczekują pracodawcy do pracy w biurze. Nie szkodzi,
            że nigdy nie skorzystam z umiejętności mówienia po angielsku trzeba umieć i
            koniec. Chyba dawno nie przeglądałaś ogłoszeń o pracę. Zdziwiłabyś się jakie
            oczekiwania ma pracodawca co do pracownika wykonującego najprostsze prace biurowe.
      • ty_czasem Re: Dlaczego nie potrafię znaleźć pracy?Wyjaśnijc 31.01.10, 16:31
        Znam j. angielski w mowie i piśmie, który to też jest moją pasją.
        • jancio.wodnik Re: Dlaczego nie potrafię znaleźć pracy?Wyjaśnijc 01.02.10, 09:31
          ty_czasem napisała:

> Znam j. angielski w mowie i piśmie, który to też jest moją pasją.

wielka szkoda, ze ty nie znać polski
    • nukatt Re: Dlaczego nie potrafię znaleźć pracy?Wyjaśnijc 31.01.10, 15:07
      Odpowiedź jest łatwa: umiejętności, które nabyłaś w czasie praktyk, są dość powszechne i panuje przekonanie, że każdy może je wykonywać. I wykonuje! Zapotrzebowanie na pracowników wykonujących takie zadania jest stałe. Może wzbogać swoje cv o inne, też potrzebne, a rzadsze kompetencje?

Praca i kariera-jak pogodzić marzenia z rzeczywistością?
    • boguniemila Re: Dlaczego nie potrafię znaleźć pracy?Wyjaśnijc 31.01.10, 15:42
      Może to szczegóły ale z doświadczenia wiem(prowadzę własną firmę), że ludzie
      często wysyłają maile z dziwnych adresów np blackangelus17 i inne tego typu
      zamiast normalnie z imieniem i nazwiskiem. Również ważny jest format wysyłanych
      dokumentów (na pewno o wiele lepiej gdy CV i list motywacyjny zapisane są do
      pdf-a, co można darmowo zrobić w swriterze z pakietu open office).
      • ty_czasem Re: Dlaczego nie potrafię znaleźć pracy?Wyjaśnijc 31.01.10, 16:35
        mój adres e-mail wygląda tak:

k.w.kwiatek@o2.pl
        (oczywiście dane zmieniono)

Pierwsze dwie litery to moje i męża imiona, dalej nazwisko, dalej komunikator z
        którego korzystamy, dalej .pl
        Dokumenty mam w .doc, proszę o namiary gdzie mogę zmienić na .pdf skoro nie mam
        open office?
        • jednorazowy3 Re: Dlaczego nie potrafię znaleźć pracy?Wyjaśnijc 31.01.10, 23:34
          Możesz wysyłać w .doc, nie popadajmy w paranoję. To naprawdę nie ma znaczenia czy .doc czy .pdf przy ewentualnej decyzji o zaproszeniu na rozmowę kwalifikacyjmą.
          Pracę biurową na stanowisku, które Cię interesuje jest naprawdę trudno zdobyć bez znajomości. Dlaczego? Bo jest to praca, której można się bardzo szybko nauczyć i może się tego nauczyć większość dziewczyn. Zwykle przed przyjęciem kogoś do pracy rozpuszcza się informację wśród aktualnie zatrudnionych czy nie mają kogoś kto szuka pracy. Jak się możesz domyślić zwykle ktoś taki się znajduje.

O państwowych instytucjach szkoda w ogóle się rozpisywać bo tam ogłoszenia są ale tylko dlatego, że są wymuszone przez prawo. Nie znam przypadku przyjęcia kogoś na stanowisko biurowe bez znajomości. Na stanowiska specjalistyczne bez pleców można się dostać ale to dlatego, że specjaliści zwykle nie pchają się do państwowych instytucji.
        • masikm Re: Dlaczego nie potrafię znaleźć pracy?Wyjaśnijc 01.02.10, 02:02
          Myślę, ze stanowisko jakiego szukasz jest często zarezerwowane dla kobiet z
          seksapilem (z pewna rezerwą, nie przesadzać masz działać na zmysły, ale nie
          prowokować), ważny jest tez ubiór. Nie wiem jak wyglądasz i jak wygląda Twoje
          zdjęcie z CV. Jeżeli go nie umieściłaś to pomyśl by je tam dać. Wskazane zdjęcie
          dowodowe, ubiór elegancki garnitur itp.

Zwracam uwagę na zdjęcie bo co roku od kwietnia zawsze poszukuje ludzi do pracy
          (do handlu na festynach oraz kierowników grup) i niektóre CV czy zdjęcia są
          zadziwiające. Wygląd na takim stanowisku jest istotny bo pracujesz z ludźmi to
          powinnaś być reprezentacyjna. Zwykle oferty bez zdjęć odrzucam bo szkoda mi
          czasu na spotykanie się z ludźmi, którzy straszą wyglądem

Jak możesz to prześlij mi swoja ofertę, taki komplet jaki rozsyłasz, możesz
          ukryć, zamazać swoje dane, chcę móc to ocenić i ewentualnie skorygować. W miarę
          możliwości i swojej wiedzy chcę Ci pomóc.
    • kol.3 Re: Dlaczego nie potrafię znaleźć pracy?Wyjaśnijc 31.01.10, 15:56
      Kwalifikacje nie za wysokie.
      • ella.1 Re: Dlaczego nie potrafię znaleźć pracy?Wyjaśnijc 31.01.10, 16:24
        ..ale chyba do takich prac jak przekladanie kartek w tych smiesznych
        instytucjach to wystarczajace???
        Kochana - bez znakomosci i układów to nawet z dwoma fakultetami i
        znajomoscia prefect pieciu jezyków -nic nie zdzialasz .
        Niestety, nic sie nie zmienilo na tym padole łez. Kumeterstwo
        kwitnie sobie jak dawniej. A CV najczesciej lądują w koszach - bo
        mają juz swoich..znajomków królika. Pozdrawiam i szukaj...wśród
        znajomych jakies szansy.
        • alterj Re: Dlaczego nie potrafię znaleźć pracy?Wyjaśnijc 31.01.10, 17:46
          > ..ale chyba do takich prac jak przekladanie kartek w tych smiesznych
          > instytucjach to wystarczajace???

Ale do tego można zatrudnić studenta na umowę zlecenie zamiast pracownika na
          umowę o pracę i to jest największa konkurencja na stanowiskach niewymagających
          doświadczenia.
    • popularesinc Re: Dlaczego nie potrafię znaleźć pracy?Wyjaśnijc 31.01.10, 19:26
      Od 2 miesięcy szukamy asystentki (Polska centralna) i mamy z tym poważny
      problem. Jedynym wymaganiem jest zdrowy rozsądek, samodzielność w realizacji
      zleconych zadań oraz solidne "maturalne" wykształcenie (pisanie poprawnie po
      polsku, umiejętność liczenia z użyciem kalkulatora, umiejętność współpracy z
      innymi osobami w grupie, znajomość angielskiego). Te ostatnie cechy weryfikowane
      są testami i większość kandydatów odpada na tym etapie.

Realnie mamy bardzo duży problem z zakończeniem tej rekrutacji.

Skoro nikt cię nie zaprasza na rozmowy problem tkwi w papierach.

Warto mieć estetyczny CV, bez błędów ortograficznych oraz profesjonalnie
      napisany mail. Bo nikt rozsądny nie zatrudni sekretarki, która nie potrafi
      napisać dobrze maila.

Gdybym czytał twoje CV doszedł bym do wniosku że miałaś praktyki w ZUS (niska
      odpowiedzialność, słaba organizacja pracy), a potem pracowałaś jako
      sprzedawczyni w sklepie (stosunkowo niski poziom wymaganej samoorganizacji).
      Pewnie nie byłaś w tym dobra bo nie szukasz kolejnej pracy w handlu. Nie
      twierdzę, że tak jest, twierdzę że tak to wygląda z dokumentów. I tak je czyta
      pracodawca. Reasumując doświadczenie wygląda na wadę, a nie zaletę. Ja bym to CV
      odrzucił.

Musisz czymś przykuć uwagę. Dobrze napisany mail, nieszablonowy list
      motywacyjny, wyciągniecie na wierzch jakiejś umiejętności i twarde jej
      udokumentowanie, przekazanie swojej motywacji. Innymi słowy pokazanie inwencji,
      która może się pracodawcy przydać.

Pozdrawiam i życzę powodzenia :)

• kaja_ Re: Dlaczego nie potrafię znaleźć pracy?Wyjaśnijc 31.01.10, 19:41
        Jakim znowu sklepie, Adecco to nie sklep.
        Wymagacie poprawnego pisania po polsku, a sam zrobiłeś błąd ortograficzny i
        kilka interpunkcyjnych.
        Jak za pomocą testów można sprawdzić umiejętność współpracy w grupie?
        • popularesinc Re: Dlaczego nie potrafię znaleźć pracy?Wyjaśnijc 31.01.10, 20:27
          1. Przy pierwszym czytaniu nikt tego nie sprawdza. Osoba czytająca widzi
          "obsługa klienta indywidualnego" - myśli sprzedawca. Jak masz 100 życiorysów to
          spędzasz nad każdym kilkanaście sekund.

2. Co do błędów. Właśnie dlatego wymagam by asystentka była w tym lepsza ode
          mnie. Tak jak pani sprzątaczka jest lepsza w sprzątaniu, handlowiec w
          handlowaniu, a kierowca w kierowaniu samochodem. Gdyby rozumować wg twojego
          schematu, to samemu nie mając prawa jazdy nie mógłbym wymagać umiejętności
          prowadzenia samochodu od kierowcy.

3. Można dość łatwo sprawdzić pewne brzegowe umiejętności jak choćby sposób
          planowania wspólnej pracy, umiejętność wydobywania informacji zwrotnych,
          asertywność, radzenie sobie w sytuacjach konfliktowych.

Pozdrawiam :)

• zezem_prosto_w_oczy Re: Dlaczego nie potrafię znaleźć pracy?Wyjaśnijc 08.04.10, 11:04
        Popularesinc napisal:
        "Od 2 miesięcy szukamy asystentki (Polska centralna) i mamy z tym poważny
        problem. Jedynym wymaganiem jest zdrowy rozsądek, samodzielność w realizacji
        zleconych zadań oraz solidne "maturalne" wykształcenie (pisanie poprawnie po
        polsku, umiejętność liczenia z użyciem kalkulatora(!!!!!!!!!!!!!), umiejętność
        współpracy z
        innymi osobami w grupie, znajomość angielskiego(!!!!!!!!!!!!!!!)). Te ostatnie
        cechy weryfikowane
        są testami i większość kandydatów odpada na tym etapie.

Realnie mamy bardzo duży problem z zakończeniem tej rekrutacji."

Pan tak na serio, bo trudno mi w to uwierzyc. Zgroza po prostu.
    • fakej Re: Dlaczego nie potrafię znaleźć pracy?Wyjaśnijc 31.01.10, 19:37
      Zakładam że nie załączyłaś w swoim CV ani liście motywacyjnym linku do
      swojego profilu na portalu randkowym a zdjęcia nie ma albo przedstawia
      samą twarz, zgadza się?
      • masikm Re: Dlaczego nie potrafię znaleźć pracy?Wyjaśnijc 01.02.10, 02:14
        Co do zdjęcia to raczej jest istotne, ale dowodowe a nie z wycieczki czy sex
        modelki. Trzeba się prezentować z klasą. To praca z ludźmi a nie w fabryce przy
        taśmie. Ja rekrutując nie mam czasu na rozczarowania z powodu wyglądu. Może inni
        maja inny pomysł.

pozdrawiam:)
    • gulcia77 Re: Dlaczego nie potrafię znaleźć pracy?Wyjaśnijc 01.02.10, 08:29
      A ja to się zastanawiam co wy, drodzy ludzie macie z tymi znajomościami :)
      Nigdy nie dostałam pracy "po znajomości", każdą zdobyłam w trakcie rozmowy.
      Generalnie nie łap pracy w korporacjach, zacznij od małych firm, które w
      ogłoszeniu podają numery telefonu. Ja to się totalnie przebranżowiłam, od paru
      ładnych lat siedzę w transporcie i doszłam do takiej pozycji, ze teraz mnie
      podkupują i zarabiam tak, ze 5 lat temu nie pomyślałabym, ze to możliwe. Może po
      prostu musisz znaleźć swoją niszę na rynku.
      A i jeszcze jedno - zainwestuj w języki, ja znam 4 i uczę się dwóch nastęnych :)
      • anais_ Re: Dlaczego nie potrafię znaleźć pracy?Wyjaśnijc 01.02.10, 20:14
        i co - wykorzystujesz w pracy znajomość tych 4 języków?
        jakie to języki i na jakim poziomie je znasz?
    • anika1983 Re: Dlaczego nie potrafię znaleźć pracy?Wyjaśnijc 01.02.10, 10:25
      Może zacznij szukanie np. od agencji pracy tymczasowej, to jest dobre
      na załapanie pracy, chociażby na jakieś 3 miesiące, ale zawsze to coś.
      Jak się sprawdzisz, to nawet jest szansa na zostanie dłużej. Zgłoś się
      np. do Work Service:
      www.workservice.pl/index.php/kontakt/oddzialy_work_service albo
      innych w Twoim mieście.
    • bubster Re: Dlaczego nie potrafię znaleźć pracy?Wyjaśnijc 01.02.10, 11:19
      Mnie kiedyś headhunter powiedział, że jak jest kryzys to
      statystycznie trzeba wysłać 100 CV żeby mieć 10 telefonów z czego 1
      w rezultacie będzie zaproszeniem na rozmowę.
      Kryzys może i mija ale pracodawcy ciągle się boją zatrudniać nowych
      osób. Zwłaszcza na stanowiska administracyjne.
      Głowa do góry i wysyłaj więcej CV!
    • anna.szczyglinska Re: Dlaczego nie potrafię znaleźć pracy?Wyjaśnijc 24.03.10, 11:53
      DZIEN DOBRY NIE MOŻESZ ZNALEŚĆ PRACY TAK JAK I JA , ALE MUSISZ CHODZIĆ PO
      FIRMACH I SZUKAĆ W INTERNECIE MOŻE SIE ZNAJDZIE JAKAŚ PRACA A PO FIRMACH POCHODŻ
      POPYTAJ SIĘ O PRACE MOŻE ZNAJDZIESZ TRZYMAM WKCIUKI ZA CIEBIE POZDRAWIAM
    • snowlove Re: Dlaczego nie potrafię znaleźć pracy?Wyjaśnijc 29.03.10, 23:56
      A ja ci akurat odradzę chodzenie po firmach i dzwonienie. Jeśli
      chodzi o stanowisko na które chcesz aplikować to nie wydaje mi się
      to dobrą metodą. Mam doświadczenie jedynie korporacyjne i wiem, że
      takie osoby są zazwyczaj odrazu odrzucane tzn. jeśli akurat trafią
      na rekrutację to być może ktoś ich CV przeczyta, ale jeśli akurat
      rekrutacji nie ma to nie miej nadzieji, że Twoje CV zostanie -
      najprawdopodobniej zostanie zniszczone przy pierwszych porządkach ;)

Podobnie z nachalnymi telefonami. Zdarzyła nam się dziewczyna
      dzwoniąca codziennie przez tydzień, żaląca się jak to pracy nie może
      znaleźć. Nikt nie miał ochoty z nią rozmawiać.

Niestety jak wspomniano wczesniej Twoje kwalifikacje nie są wysokie.
      Być może odpowiednie na pracownika biurowego, ale już na asystentkę
      napewno nie.

Nie rozumiem dlaczego często jeszcze panuje przeświadczenie, że
      asystentka to taki sobie zwykły pracownik biurowy.
      • robotkuchenny Re: Dlaczego nie potrafię znaleźć pracy?Wyjaśnijc 03.04.10, 14:45
        "Nie rozumiem dlaczego często jeszcze panuje przeświadczenie, że
        asystentka to taki sobie zwykły pracownik biurowy. "

Jest jeszcze gorzej. Większość ludzi uważa asystentkę za coś
        gorszego od zwykłego pracownika biurowego.
    • klassi Re: Dlaczego nie potrafię znaleźć pracy?Wyjaśnijc 02.11.10, 14:03
      Najlepsze jest aktywne szukanie pracy. Wejdź na firmy, których działalnością jesteś w miarę zainteresowana i zacznij wysyłać do nich maile z cv i konkretnym listem motywacyjnym gdzie udowodnisz, że akurat Ciebie potrzebują :) Dobrze jest też iść na jakieś kursy, które podniosą Twoje kwalifikacje zawodowe, jak na przykład ten, które jest całkiem interesujący: www.mayagency.com.pl/mindmapping.html
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka