Dodaj do ulubionych

Bariera językowa!

19.06.05, 01:02
Rozpoczęłam naukę angielskiego wiele lat temu. Najpierw szkoła podstawowa,
liceum (klasa o profilu z rozszerzonym j.ang.), studia. Nie powiem, że jestem
świetna, ale jako tako znam ten język. Daję radę pisać i czytać. Natomiast
mam problem z mówieniem. Jakoś się spinam podczas rozmowy, szczególnie z
kimś, dla kogo ang. jest językim ojczystym. Za miesiąc lecę do Anglii i nie
wiem jak to w sobie przełamać. Ktoś ma pomysł?
Obserwuj wątek
    • antylechu Re: Bariera językowa! 19.06.05, 01:10
      get a fuck with him:)
      • aasiula1 Re: Bariera językowa! 19.06.05, 01:14
        Rada dobra na wszystko, ale tym razem to chyba nie pomoże...
        • ml_500 Re: Bariera językowa! 19.06.05, 01:21
          spooj spokoj spokoj - to pomoze z pewnoscia
          • aasiula1 Re: Bariera językowa! 19.06.05, 01:26
            Łatwo powiedzieć!!! Mam chyba za duże ambicje. Wydaje mi się, że powinnam mówić
            idealnie, bez błędów. Skutkiem tego zapominam języka w gębie.
            • minx1 Re: Bariera językowa! 19.06.05, 01:35
              nie mysl jak mowisz.Mysl co mowisz.
              • aasiula1 Re: Bariera językowa! 19.06.05, 02:07
                A jednak forma jest także istotna
                • marripossa Re: Bariera językowa! 19.06.05, 07:53
                  Bledy gramatyczne zostana Ci wybaczone bardzo latwo. Nikt Ci nie zwroci
                  uwagi. Najwazniejsze to byc uprzejmym i grzecznym. Nie zapominaj o "please"
                  i "thank you".
    • anahella Re: Bariera językowa! 19.06.05, 13:04
      Niewazne czy zrobisz blad czy nie. I tak Cie zrozumieja.

Czytaj po angielsku na glos - to pomaga.
      • aasiula1 Re: Bariera językowa! 19.06.05, 17:03
        To jest jakiś pomysł! Dzięki
        • natalka85 Wyluzuj! 19.06.05, 17:13
          przecież nie musisz być bezbłędna, no chyba że chcesz udawać angielkę (ale
          chyba tak nie jest). z czasem będziesz mówić coraz lepiej. good luck!!!
          • kinky5 Re: Wyluzuj! 19.06.05, 22:07
            mam meza anglofona, mieszkam w kraju angielskojezycznym (od 1.5roku)
            angielskiego wlasciwie uczylam sie cale zycie i...dalej robie bledy.
            Ale to juz tak jest-to nie jest twoj pierwszy jezyk wiec masz prawo do bledow. A
            pozatym na tym wlasnie polega nauka- wykorzystaj pobyt w Anglii na rozgadanie!!!!
            • aasiula1 Re: Wyluzuj! 19.06.05, 23:15
              Mam taki zamiar. Mam też nadzieję, że jak będę musiała (zakupy, itp) gadać z
              anglikami to chcąc nie chcąc przełamię tą barierę
    • metnia Re: Bariera językowa! 19.06.05, 23:43
      jak bedziesz w Angli pracuj z samymi Angolami, nie bedziesz wtedy miala wyjscia i zaczniesz mowic :) sprawdzone!
      • awia6 Re: Bariera językowa! 19.06.05, 23:48
        Blokady pozbedziesz sie bedac zmuszona porozumiewac sie w Anglii.Kilku
        miesieczny pobyt przynieise ci wiecej pozytku niz kilkuletnia nauka w Polsce.O
        nic sie nie martw.
    • sumire Re: Bariera językowa! 20.06.05, 10:00
      Otóż to - kiedy nie będziesz miała wyjścia, bariera zniknie :) poza tym Brytole
      są bardzo wyrozumiali i doceniają, że ktoś się stara. Wystarczy się dużo
      uśmiechać i być uprzejmą...
      A mnie osobiście pomogło posiadanie chłopa Szkota, który nie zna ani pół słowa
      po polsku. Tyle tylko, że jego akcent to już osobna historia...
    • boski.zawodowiec ale Polki zdestabilizowały rynek usług sexualnych 20.06.05, 10:02
      Ponoc koszt pełnego stosuneku zaraz po wejsciu polski do UE spadł w londynie do
      zaledwie 5 funtów!!!
      Sprawdz jak teraz ta branza stoi bo moze sie okazać ze za bilet sie nie zwróci.
      • aasiula1 Re: ale Polki zdestabilizowały rynek usług sexual 20.06.05, 16:36
        Zapytam męża, siedzi tam to może wie
    • raja1 Re: Bariera językowa! 20.06.05, 12:55
      Czemu sie martwisz skoro jedziesz do kraju w ktorym jezyk na bank Ci sie
      rozwiaze. Nawet nie zobaczysz kiedy a bedziesz mowic bez zastonowienia. Ja tez
      tak mialam :) Do tej pory polecam siedzenie na czatach i rozmawianie po
      angielsku.
    • magdzie Re: Bariera językowa! 20.06.05, 12:56
      polecam chaty anglojezyczne.
      programy typu icq, eyeballchat, itp.itd.
    • istna Re: Bariera językowa! 20.06.05, 12:59
      To migiem przechodzi gdy nie masz innego wyjścia, jak gadać po angielsku. Będzie
      dobrze!:)
    • mamdylemat Re: Bariera je˛zykowa! 20.06.05, 13:03
      nie przejmuj sie, bariera jezykowa to cos zupelnie normalnego. ale nie ludz
      sie, ze znajdziesz jakis skuteczny sposob, by sie jej pozbyc przed wyjazdem do
      anglii i obcowaniem z ludzmi, ktorzy wladaja tym jezykiem na codzien. przygotuj
      sie na to, ze gdy juz tam bedziesz, bedziesz miala poczucie, ze znasz jezyk
      gorzej niz coi sie to wydawalo na poczatku. taki stan mija po uplywie okolo
      mniej wiecej dwoch tygodni (no, powiedzmy po miesiacu). uda ci sie! to nic
      trudnego! potem pojdzie jak po masle!
    • teleranekk Re: Bariera językowa! 20.06.05, 14:12
      moja znajoma poznala anglika nie gadajc ani slowa po angielsku:)a on ani slowa
      po polsku:) teraz razem prowadza biznes a ona po angielsku "go bed"mowi. marnie
      im ten interes idzie w sumie to nie wiem jak sie dogaduja bo ona za bystra nie
      jest a on tez nie.wiec nie wiem ona mu z polskiego na nasze tlumaczy. glowa do
      gory!iwoncia dala rade ty napewno tez:)
      • aasiula1 Re: Bariera językowa! 20.06.05, 16:38
        dzięki za wiarę we mnie
        • wilk11 Re: Bariera językowa! 20.06.05, 16:44
          Zafunduj sobie miesięczne konwersacje przed wyjazdem. Np. trzy razy w tygodniu.
          Będzie Ci potem łatwiej.
          • aasiula1 Re: Bariera językowa! 20.06.05, 16:47
            Prywatne lekcje z jakimś native speaker? Hmmmm, nie wiem czy bym do męża do tej
            Anglii wyjechała po takich lekcjach!!!
            • wilk11 Re: Bariera językowa! 20.06.05, 16:50
              Niekoniecznie native. Może być nawet student - to Ty masz gadać, nie on.
              • aasiula1 Re: Bariera językowa! 20.06.05, 16:54
                Dla bezpieczeństwa wybiorę chyba jednak studentkę a nie studenta ;))))
                • wilk11 Re: Bariera językowa! 20.06.05, 16:56
                  Jak studentka będzie gorętsza to stanie się to jeszcze bardziej niebezpieczne,
                  uważaj! Nie dość, że rzucisz faceta to jeszcze zmienisz orientację! Tego chcesz?!
                  :P
                  Wracając do sprawy: serio, takie rozmówki o wszystkim są pomocne.
                  • aasiula1 Re: Bariera językowa! 20.06.05, 17:01
                    W sumie mam koleżanke, która dobrze mówi. Była parę razy w Anglii i w Stanach!
                    Mieszka blisko. Mogę też przez Skype z narzeczonym mojej przyjaciółki. Jest
                    Amerykaninem... Co lepsze?
                    • wilk11 Re: Bariera językowa! 20.06.05, 17:07
                      >>Co lepsze?

To zależy o czym lubisz pogadać. Ja spotykałem się z lektorką, która lubiła
                      pogadać na tematy poważne typu gospodarka i o przysłowiowej dupie Shakiry. W
                      przypadku Amerykanina mogłyby być ciekawe rozmowy o różnicach kulturowych
                      (śmieszne), w przypadku koleżanki - "prawdziwy" kontakt z człowiekiem, pewnie
                      też bliższa tematyka. Może nawet ta koleżanka chciałaby pokonwersować, żeby nie
                      wyjść z wprawy? A bezbłędnie to mówią absolwenci filologii. Ale oni poprawiają
                      awet rdzennych mieszkańców, więc jak widać, ta poprawność aż taka potrzebna nie
                      jest. No bo - czy po polsku NAPRAWDĘ mówisz/piszesz 100% poprawnie?
                      • aasiula1 Re: Bariera językowa! 20.06.05, 17:11
                        No racja. Mi najbardziej chodzi o to nabranie swobody i pewności siebie w
                        mówieniu. Nie muszę mówić bezbłędnie.
                        • wilk11 Re: Bariera językowa! 20.06.05, 17:15
                          Już po kilku spotkaniach odczujesz różnicę.
                          W ostateczności, jeśli żadna opcja nie wypali, a nikt Cię nie podsłuchuje -
                          gadaj sama ze sobą (na głos) o tym, co robiłaś, robisz itp. Niebezpieczeństwo:
                          może tak zostać na dłużej :P Poza tym, nie ma niespodzianek, taki niby dialog to
                          jednak monolog.
                          Może są w Twoim otoczeniu inne koleżanki, które chciałyby odświeżyć
                          hobbystycznie język? Ja tak odświeżam swoje języki - co roku biorę inne
                          konwersacje. To w sumie fajne ćwiczenie umysłu. Jak hobby.
    • aretse11 Re: Bariera językowa! 20.06.05, 23:56
      to musi ci samo wskoczyc...nie ma metdo na przelamanie sie..to po prostu
      przychodzi taki moment..dobrze by bylo gdybys miala kolo siebie grono
      ludzi..ktorzy tez znaja jezyk..ale maja podobne odczucia jak Ty..i stres przed
      mowieniem..wtedy mozecie zaczac od siebie-rozmawiac z soba..az w ktoryms
      momencie otworzysz sie tez na innych..tych,dla ktorych jest to jezyk
      ojczysty.Tak ma prawie kazdy..ja tez tak mialam a teraz trajkocze jak
      najeta..aha i pamietaj..ze nawet lepiej jest rozmawiac z tymi,dla ktorych jest
      to jezyk ojczysty..bo oni cie nie oceniaja tak naprawde-rozumieja,ze to nie jest
      Twoj jezyk..gorzej wlasnie jest z tymi co tez sie uczyli jezyka..bo wtedy
      porownuja ze soba..Mi przelamanie stresy zwiazanego z mowieniem zajelo
      4msce.,..mamm nadzieje,ze pojdzie ci szybciej..pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka