dzioucha_z_lasu Re: Dlaczego Polacy zyja na "kocia lape"? 04.05.06, 16:19 A dla czego nie? Odpowiedz Link Zgłoś
hugolinka Re: Dlaczego Polacy zyja na "kocia lape"? 04.05.06, 16:19 tak jest wygodniej - sama tak żyję. jest to bardzo dobry sposób na "sprawdzenie" swojego partnera. A jak cos niestety nie wyjdzie, to wystarczy sie rozstać i nie trzeba tułać sie po sądach. Odpowiedz Link Zgłoś
bitch.with.a.brain Re: Dlaczego Polacy zyja na "kocia lape"? 04.05.06, 16:46 a dlaczego nie? Po co ślub? Ślub nie daje żadnych korzyści, poza tym,że jesli chce sie rozstać trzeba po sądach łazić Odpowiedz Link Zgłoś
morbius1 Re: Dlaczego Polacy zyja na "kocia lape"? 04.05.06, 16:49 moze mnie oswiecicie. o co tu chodzi: 1) o zycie na kocia lape czy 2) o to, ze polacy (narod wybrany) ? Odpowiedz Link Zgłoś
alex242 Re: Dlaczego Polacy zyja na "kocia lape"? 04.05.06, 16:59 chodzi mi o to ze jako kraj katolicki coraz czesciej wybieramy opcje bezslubna Odpowiedz Link Zgłoś
morbius1 Re: Dlaczego Polacy zyja na "kocia lape"? 04.05.06, 17:05 alex242 napisała: > chodzi mi o to ze jako kraj katolicki coraz czesciej wybieramy opcje bezslubna ojejejejjjjjjjjjjjjj. 1) prawie cala europa jest katolicka. ilosc slubow spada -> coraz wiecej ludzi zyje ze soba bez papierka bo CHCE byc ze soba i nie dlatego, ze ksiadz pozwolil. 2) co ma katolicym wspolnego ze slubem? obrzedy slubne znane sa w kazdej religii nie tylko katolickiej. Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: Dlaczego Polacy zyja na "kocia lape"? 04.05.06, 17:34 > 2) co ma katolicym wspolnego ze slubem? obrzedy slubne znane sa w kazdej religi > i > nie tylko katolickiej. Ale katolicyzm kojarzy się z brakiem przyzwolenia na wspólne życie bez ślubu kościelnego. Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: Dlaczego Polacy zyja na "kocia lape"? 04.05.06, 17:33 Widać coraz tu mniej katolików. Odpowiedz Link Zgłoś
dorianne.gray Kraj KA-TO-LIC-KI?... 05.05.06, 16:36 alex242 napisała: > chodzi mi o to ze jako kraj katolicki coraz czesciej wybieramy opcje bezslubna Nie wiedziałam, że Polska jest krajem wyznaniowym, wydawało mi się, że świeckim... Gdzie ja to wyczytałam... hmmm... w konstytucji?... Odpowiedz Link Zgłoś
moonbp Re: Dlaczego Polacy zyja na "kocia lape"? 04.05.06, 18:02 Systemów religijnych człowiek stworzył 1000000000000000000000000000000000000000000000000000000,6, i każdy ma swój punkt widzenia. Bóg ślubu nie ustanawiał, jest to wytwór człowieka, który pierwotnie ni miał nic wspólnego z uczuciami, tylko z konstrukcją społeczną - kobieta szukała protektora, bo dyskryminacja nie pozwalała Jej na udział w szeroko pojętym życiu społecznym, mężczyzna zaś szukał matki dla swych dzieci, ognieska domowego, seksu, itd. Poza tym Polska tylko teoretyczniejest katolicka, bo taką mamy tutaj kulturę i trdycję. O przynależności wyznaniowej decydują rodzice, niemolwe nie ma pojęcia, że w ogóle jest gdzieś włączane, nic o tym nie wie, nie ma w tym żaden woli.Prawie każdy morderca, oszust i gwałaciciel w tym kraju teroretycznie jest katolikiem. A na marginesie - ciekawe ilu ludzi nadstawia drugi policzek, rozdaje swój majątek, wyrzeka się konkurencji w pracy lub na uczelniach, by oddać swe miejsce drugiemu, nie uprawia seksu poaz małżeństwem, nie stosuje antykoncepcji, nie pije, nie pali, nie przeklina, nie dba o dobra tego świata, nie odpłaca za krzywdy itd., itp. W praktyce, ogólnie biorąc, niewiele mamy wspólnego z doktryną katolicką. Zdaje się, że dzisiaj mało kto wierzy, że Bóg to Pan z siwą brodą, który siedzi na zamku, robi słupki rachunkowe, i rozlicza ze zjedzonych w piątek kotletów. Odpowiedz Link Zgłoś
nicolettee Re: Dlaczego Polacy zyja na "kocia lape"? 04.05.06, 18:11 A czy ten papierek jest gwarantem szczescia?Zadnym A ile jest nieszczesliwych malzenstw,ktore sa tylko z soba,zyja obok siebie bo dzieci,bo slub,bo co kto powie?!!!! oDPOWIEDZ SOBIE SAMA Odpowiedz Link Zgłoś
baba67 Re: Dlaczego Polacy zyja na "kocia lape"? 04.05.06, 18:29 Powialo poezja w tych kotletach ;-) Po prostu jestesmy coraz mniej katolickim narodem.Slub i inne sakramenty to po prostu obrzedy, nic glebszego.Nic tu nie pomoze religia w szkole. To o katolickosci. A zyja, bo tak jest wygodnie.Nie uwazam natomiast,zeby do przyczynilo sie do spadku liczby rozwodow-ze niby ludzie jak sie sprawdza, to nie beda sie rozwodzic.To zludzenie.Rozwodow bedzie coraz wiecej. Ludzie nie chca sie poswiecac w imie wyzszych wartosci, nie chca tez cierpliwie wypracowywac sego szczescia-wola szukac innego partnera.czasem dziala, ale na ogol nie. Tyle o przyczynach rozwodow. Konkubinat to trend ogolnoswiadowy z wyjatkiem krajow stricte muzulmanskich, podobnie jak laicyzm i konsumpcjonizm. Ja nie zaluje ze sie nie zalapalam na ten trend-gdybym mieszkala z moim mezem, to tez bym za niego wyszla.A wartosci jakie daje mi wiara warte sa wyrzeczen. Odpowiedz Link Zgłoś
sabriel Re: Dlaczego Polacy zyja na "kocia lape"? 04.05.06, 18:34 Nie tylko Polacy.W innych krajach związki niezalegalizowane już od dawna funkcjonują.I to nawet w większości. Na szczęście robimy sie (społeczeństwo) coraz mniej religijni,rozsądniej patrzymy na wiele spraw,w mniejszy stopniu interesuje nas co "powiedzą sąsiedzi". Nie tylko zawieranych jest mniej ślubów,ale i częsciej nie chrzci sie dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
owca_86 bo tak im odpowiada? :) 04.05.06, 18:53 zawsze można się wycofać bez zbędnych spraw rozwodowych...pożyć sobie ze sobą , pomieszkać - sprawdzić czy rzeczywiście się ze sobą wytrzyma i dopiero ewentualnie się pobrać Odpowiedz Link Zgłoś
fajnaret Re: Dlaczego Polacy zyja na "kocia lape"? 04.05.06, 19:00 Moim zdaniem dlatego bo mozna zawsze partnera wymienic na lepszy model bo przekonaniu sie ze jest nic nie wart lub nie spełnia naszych oczekiwan Odpowiedz Link Zgłoś
sabriel Re: Dlaczego Polacy zyja na "kocia lape"? 04.05.06, 19:55 Ale wymienić partnera na lepszy model lub użytkować dwa modele na raz można też w małżeństwie.Więc chyba jednak nie dlatego ludzie wybiarają taki wariant. Odpowiedz Link Zgłoś
alex242 Re: Dlaczego Polacy zyja na "kocia lape"? 05.05.06, 10:04 i tylko o to chodzi? O szybsza i mniej konfliktowa wymiane partnera gdy przyjdzie co do konfliktu? Odpowiedz Link Zgłoś
baba67 Re: Dlaczego Polacy zyja na "kocia lape"? 05.05.06, 12:12 Mysle ze tez i koszty chodzi. Ja osobiscie bardziej szanuje ludzi, ktorzy zyja na wiare niz takich, ktorzy biora slub koscielny z wielka pompa bo jest malowniczy. Odpowiedz Link Zgłoś
gawron1978 Re: Dlaczego Polacy zyja na "kocia lape"? 04.05.06, 21:09 ja żyję na "KOCIĄ ŁAPĘ" i nie uważam ażebym kogoś sprawdzał czy myślał o zmianie na "lepszy model"... Jeśli ma się takie podejście do związku to współczuję... Nic z tych rzeczy;) Natomiast jak słyszę o cennikach "księży"- tylko mnie to przekonuje, że w tym wszystkim chodzi o biznes i kasę dla czarnych... Naturalne metody rodziny na kursie przedmałżeńskim promowały pary tak żyjące mające min trójkę dzieci ale to inny temat. Niegdyś byłem gorącym katolikiem, brałem nawet udział w śmiesznych oazach czy jak to zwią, jeździłem na rekolekcje gdzie nieźle "prali" mózg... Na szczęście oprzytomniałem... Konkubinat to brzydka nazwa, kojarzy się z jakimiś wdowcami ze wsi...Wolę to nazywać inaczej, choćby jak tytuł" na kocią łapę;-)pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
baba67 Re: Dlaczego Polacy zyja na "kocia lape"? 04.05.06, 21:27 Ciekawe co jest kuriozalnego w posiadaniu trojki dzieci ? Czy uwazasz, ze idealem kazdej rodziny jest jedynak, a jesli ktos ma troje to jest odmozdzonym katolikiem z oazy, ktory zamiast cieszyc sie zyciem zalicza wpadki przez czarnych zabraniajacych ludzkich metod antykoncepcyjnych? Odpowiedz Link Zgłoś
gawron1978 Re: Dlaczego Polacy zyja na "kocia lape"? 04.05.06, 21:39 dokładnie tak uważam. Jeśli kogoś stać i lubi dzieci - OK, natomiast zazwyczaj nikt nie marzy o trójce lub czwórce... Dlaczego pary nie stosujące NPR mają góra dwójkę? Bo świadomie tyle chcieli...Zresztą to inny wątek i nie związany z tematem, a ja pozwoliłem sobie na takową dygresję... Odpowiedz Link Zgłoś
baba67 Re: Dlaczego Polacy zyja na "kocia lape"? 05.05.06, 12:09 NIKT nie marzy o trojce lub czworce ???!!! Chyba masz niewielu znajomych, albo obracasz sie w jakims hedonistycznym srodowisku. Osobiscie znam pary marzace o trojce PRZED SLUBEM i majace te trojke po slubie. Znam tez pare, ktora ma czworke i bardzo szczesliwi sa, bo chcieli miec duza rodzine bez precyzowania liczby dzieci.No moze dla kogos Twojego pokroju to i jedno dziecko jest za duzo-kradnie wszak czas i pieniadze... Z Twojej wypowiedzi wynika, ze miales w mlodosci jakies idealy, ale potem zwyciezyla glowka i wygodnictwo.Jednak cos Cie chyba uwiera, skoro na nie tak plujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
baba67 Re: Dlaczego Polacy zyja na "kocia lape"? 05.05.06, 12:18 Zapomnialam dodac, ze ja jakas ciekawostka jestem, bo mam chcialam i mam dwoje, a stosowalam tylko metody naturalne. Odpowiedz Link Zgłoś
gawron1978 Re: Dlaczego Polacy zyja na "kocia lape"? 05.05.06, 12:52 nic o mnie nie wiesz a się wypowiadasz. Napisałem wyraźnie jeśli ktoś lubi i chce mieć dzieci - to OK- jego sprawa- nie włażę w czyjeś życie.Znajomych mam bezdzietnych, a to , że akurat Ty masz i chciałaś mieć dwójkę- może jesteś bezpłodna od jakiegoś czasu, czego nie życzę. Ja nie popieram NPR - Ty nie popierasz sztucznej antykoncepcji. I o co chodzi? O różnicę zdań? Chyba mam do prawo mieć inne zdanie niż Ty - wielka, nadęta KATOLICZKO co jedzie jak o. Rydzyk po wszytskich jak po g... Odpowiedz Link Zgłoś
baba67 Re: Dlaczego Polacy zyja na "kocia lape"? 06.05.06, 09:33 Tu nie chodzi o Twoje poglady, tylko o jad, jaki saczy sie z Twojej wypowiedzi. Twoja sprawa, jakie masz podejscie do zycia i rodziny, antykoncepcji etc, ja to szanuje, bo to Twoj wybor. Ale nie musisz dyskredytowac wyborow innych, metod anykoncepcyjnych, KK, oazy , par ktore maja wiecej niz 2 dzieci. Wyglaszasz swoje poglady w sposob ublizajacy i niemerytoryczny. Ja nie jestem muzulmanka, ale nie mowie, ze wiekszosc to terrorysci albo tlukacy swoje liczne zony macho. Mam wielu niewierzacych przyjaciol, w tym meza i nikt mnie jeszcze nie nazwal nadeta katoliczka, zatem mniemam, ze to jad Cie zaslepia, a nie jest to obiektywna prawda. i jeszcze jedno-z cala pewnoscia nie jestem bezplodna , po prostu naturalne metody sa skuteczne, choc nie we wszystkich przypadkach(ok 10 %). Nie wiem dlaczego tak atakujesz ludzi, ktorzy je wybrali-przeciez nikt Cie do stosowania ich nie zusza. Kolejny dowod na to jak sumienie potrafi uwierac. Odpowiedz Link Zgłoś
klnga Re: Dlaczego Polacy zyja na "kocia lape"? 05.05.06, 12:50 Nie wiem skąd Ty bierzesz takie wiadomości, że pary nie stosujące NPR mają góra dwójke dzieci? Przecież to nieprawda. Co z tymi którzy świadomie adoptowali więcej niż jedno? Co z tymi, którym urodziły się trojaczki? Itd. Itp. Osobiście znam pary, które deklarują, że chcą mieć czwórkę dzieci, chociaz same chowały się w rodzinach typu 2+2. Moim zdaniem nie ma większego skarbu niż siostra czy brat. Zwłaszcza kiedy rodzice są już w podeszłym wieku doceniasz, że masz wokół siebie nadal cudowną rodzinę i przyjaciół. Ludzie Ci wspierają się nawzajem, razem realizują swoje marzenia i nawet jak Ci się noga w życiu podwinie to Ci pomogą. Nie są nauczeni egoizmu. To właście jest piękne w rodzinie, która ma więcej niż dwoje dzieci. Co z tego, że nie mieliśmy willi z basenem tylko mieszkanie w bloku; to był dobry wybór, zamiast inwestować w mury i niepotrzebne rzeczy, które się szybko nudzą,rodzice zainwestowali w rodzinę i edukację. Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: Dlaczego Polacy zyja na "kocia lape"? 05.05.06, 10:25 Ja żyję z moim mężczyzną "na kocią łapę" (słyszałam też ładne określenie "na wiarę"). Nie mam żadnej związanej z tym ideologii. Nie "sprawdzamy się przed ślubem" i nie myślimy o żadnym ewentualnym rozstaniu. Po prostu chcemy by razem a ślub z żadnych powodów (obyczajowych, prawnych czy psychicznych) nie jest nam na razie potrzebny. Może kiedyś się pobierzemy. Teraz delikatny fragment, nie jestem pewna, czy umiem dobrze wyrazić, co myślę: myślę, że wciąż jeszcze oficjalna przysięga jest jakby głębszym sposobem wyznania miłości. Oczywiście jeśli jest szczera. Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: Dlaczego Polacy zyja na "kocia lape"? 05.05.06, 10:26 > myślę, że wciąż jeszcze oficjalna przysięga jest jakby głębszym sposobem > wyznania miłości. Oczywiście jeśli jest szczera. O, ale podkreślam, że chodzi o jeden z wielu sposobów. I że deklaracje podobnej treści wygłąszane prywatnie nie mają wcale mniejszej wagi. Odpowiedz Link Zgłoś
aga3033 Re: Dlaczego Polacy zyja na "kocia lape"? 05.05.06, 10:36 poniewaz tak jest wygodniej.sama zyje w zwiazku bez slubu i wiem ze to sie niczym nie rozni.mamy dwoje dzieci i jestesmy naprawde szczesliwi.a jesli chodzi o katolickie podejscie do sprawy.USLYSZALAM OD KSIEDZA ZE NIE OCHRZCI NAM DZIECI DOPUKI NIE WEZMIEMY SLUBU KOSCIELNEGO.a czy slub cywilny czyms sie rozni?wedlug mnie liczy sie milosc,a nie jakis papierek.i to wlasnie milosc jest podstawa zwiazku. Odpowiedz Link Zgłoś
mpicnic Re: Dlaczego Polacy zyja na "kocia lape"? 05.05.06, 12:41 taka nowa tradycja swiecka taka --------------------------- www.feelbeautiful.eu Odpowiedz Link Zgłoś
alex242 Re: Dlaczego Polacy zyja na "kocia lape"? 05.05.06, 15:56 przez tradycje??? A co by dziecko, z takiego zwiazku, czulo gdybys mu powiedziala ze tatus z mamusia nie sa malzenstwem bo taka byla tradycja w tamtych czasach???? Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka tak na marginesie 05.05.06, 16:19 A wiesz, co? Najzabawniejsze jest, że ja przypuszczam, że dziecko by to po prostu przyjęło do wiadomości i zaakceptowało. Ewentualnie dziwiło, gdyby ktoś widział w tym coś dziwnego. Ale tak naprawdę nie można tego nazwać tradycją, póki co. Póki co tradycją jest raczej zawieranie małżeństw, zwłaszcza w przypadku posiadania potomstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata_i_mistrz Re: tak na marginesie 05.05.06, 16:25 A poza tym Alex chyba zbyt poważnie podchodzi do niektórych odpowiedzi... ;))) A dziecko będzie najszczęśliwsze, kiedy tatuś z mamusią będą się kochać, szanować i rozumieć. I wtedy nie będzie mieć potrzeby zaglądania w papierki :) Odpowiedz Link Zgłoś
khaki3 Re: Dlaczego Polacy zyja na "kocia lape"? 05.05.06, 16:15 Bo tak im wygodnie i nie czuja sie z tym zle? Odpowiedz Link Zgłoś
livian Re: Dlaczego Polacy zyja na "kocia lape"? 05.05.06, 16:20 JA tam kociej łapy na dłuższą metę nie uznaję, więc wyszłam za mąż. A konkubinat brzmi jak kombinat :) Odpowiedz Link Zgłoś
alex242 Re: Dlaczego Polacy zyja na "kocia lape"? 05.05.06, 16:24 livian napisała: > JA tam kociej łapy na dłuższą metę nie uznaję, więc wyszłam za mąż. A > konkubinat brzmi jak kombinat :) Ale sama podjelas decyzje o slubie, ze to najwyzszy czas,czy to chlopak zdecydowal. A moze doszliscie wspolnie do wniosku ze "albo woz albo przewoz"??? Odpowiedz Link Zgłoś
livian Re: Dlaczego Polacy zyja na "kocia lape"? 05.05.06, 16:28 No nie przesadzaj, ze chłopak zdecydował. Zdecydowaliśmy razem. Oboje nie uznajemy kombinatu (na dłuższą metę, powyżej jednego roku pod wspólnym dachem, powiedzmy, bo przecież nie mówię, ze nie można razem zamieszkać przed ślubem, my też mieszkalismy przez jakis czas, zanim się pobraliśmy, ale ciągnięcie kombinatu w nieskończonośc jest dla mnie niezrozumiałe). Ty masz taką władzę nad swoja dziewczyną, że możesz zdecydować czy ona ma za ciebie wyjsc za mąż, czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
alex242 Re: Dlaczego Polacy zyja na "kocia lape"? 05.05.06, 17:04 dlaczego uwazasz ze na krotka mete to moze byc,ale dluzej to juz nie?Kiedy wiesz, ze przekraczasz ta granice,za ktora najwyzszy czas sie pobrac? Ps. Nie mam chlopaka. Odpowiedz Link Zgłoś
livian Re: Dlaczego Polacy zyja na "kocia lape"? 05.05.06, 17:24 alex242 napisała: > dlaczego uwazasz ze na krotka mete to moze byc,ale dluzej to juz nie? Na krótką metę to włąściwie musi być, a nie może, no bo trudno mi wyobrazić sobie, ze ktoś biegnie do USC tydzień po poznaniu swojej drugiej połówki, bo przecież nie będzie żył na kocią łapę. Wiec jakiś czas tego narzeczeństwa musi byc, ale ja mam we krwi cos takiego jak dążenie do stabilizacji w życiu, lubie, zeby pewne sprawy były podopinane, dopowiedziane, zamknięte. Również sprawy tak przyziemne jak majątkowe czy porządek w papierach :) Życie na kocią łapę bez końca to byłoby dla mnie ciągłe życie na rozdrożu, tymczasówka, nie dawałoby mi poczucia pewności gruntu pod nogami. Poza tym dla mnie ślub ma też, a może przede wszystkim, znaczenie duchowe, religijne, nie mogłabym latami życ z mężczyzną bez ślubu, bo to mi się kłóci ze światopoglądem :) Kiedy > wiesz, ze przekraczasz ta granice,za ktora najwyzszy czas sie pobrac? To kwestia indywidualnego wyczucia. Myslę, ze pięć lat to byłby max i albo wóz albo przewóz, jak to się mówi :) I nie jest to w moim przypadku kwestia tradycji, bo akurat mi ślub, gdy go brałam, wszyscy odradzali, nikt nie popierał tego pomysłu. Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata_i_mistrz Re: Dlaczego Polacy zyja na "kocia lape"? 05.05.06, 16:28 Nie wiem, dlaczego Polacy. Wiem dlaczego my - bo nie chcemy dopuścić do sytuacji, kiedy zostaniemy ze sobą "bo papierek". Nie wykluczamy ślubu, ale nie jest on naszym priorytetem, póki co ważniejsze się wydaje spokojne i konsekwentne budowanie związku i relacji między nami. Odpowiedz Link Zgłoś
livian Re: Dlaczego Polacy zyja na "kocia lape"? 05.05.06, 16:31 I jak długo już to razem budujecie? Odpowiedz Link Zgłoś
khaki3 Re: Dlaczego Polacy zyja na "kocia lape"? 05.05.06, 16:33 Kazdy z nas ma inny czas na budowanie zwiazku.Komus potrzeba roku, innym piec lat. Lepiej,ze buduja swoj stateczny,pewny trwaly zwiazek, niz zeby mieli to robic po slubie, a jakby nie wyszlo to sie rozwodzic albo meczyc cale zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
livian Re: Dlaczego Polacy zyja na "kocia lape"? 05.05.06, 16:35 Nie twierdzę że jest inaczej. Po prostu zapytałam. Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata_i_mistrz Re: Dlaczego Polacy zyja na "kocia lape"? 05.05.06, 16:50 Po prostu odpowiadam: ponad półtora roku. Ślubu w najbliższym czasie nie planujemy. Planujemy za to budowanie i pielęgnowanie tego, co nas łączy, przez całe życie :) i nieosiadanie na laurach :))) Odpowiedz Link Zgłoś
livian Re: Dlaczego Polacy zyja na "kocia lape"? 05.05.06, 16:56 Powodzenia. Półtora roku to w normie. Ja mam na myśli kombinaty trwające latami, osiem, piętnaście lat. Dla mnie takie argumenty, ze nie bierzemy slubu, bo łatwiej nam sie bedzie rozstać bez slubu w razie jakby co, są w takich przypadkach bez sensu. Nie bardzo rozumiem jak mozna byc z kims tyle lat i ciagle kalkulowac jak bedzie łatwiej sie rozstać. Brak slubu owszem ułatwia rozstanie, ale ślub ułatwia inne rzeczy i dlaczego nie skoncentrować sie w którymś momencie na tych rzeczach zamiast na ciągłym ułatwianiu sobie ewentualnego rozsania. To tyle mam do powiedzenia w temacie kociej łapy. :) Odpowiedz Link Zgłoś
khaki3 Re: Dlaczego Polacy zyja na "kocia lape"? 05.05.06, 16:58 Hehehe w temacie kociej lapy:) Ladnie ujete:) Odpowiedz Link Zgłoś
bitch.with.a.brain Re: Dlaczego Polacy zyja na "kocia lape"? 05.05.06, 16:58 My budujemy juz 5 lat i zamierzamy budować jeszcze długo:)A slub niczego by nam nei ułatwił,wręcz przeciwnie Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata_i_mistrz Re: Dlaczego Polacy zyja na "kocia lape"? 05.05.06, 17:09 Dzięki serdeczne, powodzenie zawsze się przyda :))) Ale wiesz, ja jestem w stanie sobie doskonale wyobrazić, że za 10 czy 15 lat nadal nie będziemy małżeństwem. Nie dlatego, że wtedy łatwiej się jest rozstać, bo w ogóle nie mierzymy tego takimi kategoriami, tylko dlatego właśnie, że jakoś zawsze było coś innego, ważniejszego... My już jesteśmy rodziną, papierek to bonus w naszym wypadku. Tak naprawdę jest dokładnie jeden powód, dla którego poważnie rozważam sformalizowanie związku, ale to już temat na zupełnie inną dyskusję :) Odpowiedz Link Zgłoś
alex242 Re: Dlaczego Polacy zyja na "kocia lape"? 05.05.06, 17:20 malgorzata_i_mistrz napisała: > Dzięki serdeczne, powodzenie zawsze się przyda :))) Ale wiesz, ja jestem w > stanie sobie doskonale wyobrazić, że za 10 czy 15 lat nadal nie będziemy > małżeństwem. Nie dlatego, że wtedy łatwiej się jest rozstać, bo w ogóle nie > mierzymy tego takimi kategoriami, tylko dlatego właśnie, że jakoś zawsze było > coś innego, ważniejszego... My już jesteśmy rodziną, papierek to bonus w naszym > wypadku. Tak naprawdę jest dokładnie jeden powód, dla którego poważnie rozważam > sformalizowanie związku, ale to już temat na zupełnie inną dyskusję :) jesli nie jest to cos zbyt osobistego to bardzo prosze o podanie przyczyny dlaczego rozwazasz ta opcje (malzenstwa) po tak dlugim byciu razem ze soba bez slubu. Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata_i_mistrz Re: Dlaczego Polacy zyja na "kocia lape"? 05.05.06, 17:30 Miałam bardzo duże problemy z uzyskaniem informacji o stanie zdrowia MMŻa po jego operacji, mimo że byłam wpisana jako pierwsza osoba, którą winno się informować. Boję się, że to mogłoby się powtórzyć. Wiem, że akurat pod tym względem jestem panikarą :] ale tak sobie myślę, że fakt, że nie mieszkamy w rodzinnym mieście i najbliższych bliskich krewnych mamy 350 km od nas trochę mnie usprawiedliwia. Odpowiedz Link Zgłoś
wzr1 Re: Dlaczego Polacy zyja na "kocia lape"? 05.05.06, 23:03 Bo im szkoda paru złotych żeby zrobić ślub i przyjęcie, (o weselu niewspomnę) Odpowiedz Link Zgłoś
aga3033 Re: Dlaczego Polacy zyja na "kocia lape"? 06.05.06, 10:06 Ja zyje w konkubinacie 9 lat i wcale nie pieniadze sa przyczyna tego ze sie nie pobieramy.oboje doskonale wiemy ze jestesmy jak maz i zona.ze lacza nas te same wiezi i reguly,kazda decyzje nawet naj drobniejsza podejmujemy wspolnie,nie dzielimy pieniedzy na moje twoje sa nasze wspolne.oboje bierzemy czynny udzial w wychowywaniu naszych dzieci,wspieramy sie fizycznie i psychicznie.wiem ze mam obok siebie kogos z kim chce spedzic zycie.slubu nigdy nie wykluczalismy ale to jest dla nas tylko formalnosc,podbicie papierka. Odpowiedz Link Zgłoś
zanilk Re: Dlaczego Polacy zyja na "kocia lape"? 06.05.06, 10:02 żyją, bo lubią. jak nie polubią to żyć nie będą. Odpowiedz Link Zgłoś
kifi1 Re: Dlaczego Polacy zyja na "kocia lape"? 06.05.06, 10:14 A co w tym złego? Przecież przed małżeństwem (decyzją na całe życie) trzeba sprawdzić jak się bedzie żyło w przyszłości ze swoim wybrankiem czy wybranką. Uważam, że to dobrze zamieszkać ze sobą przed slubem, bo po ślubie może się okazać( nawet jeśli jesteście bardzo pokrewnymi duszami), że coś wam w sobie nie pasuje. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
aktsieta Re: Dlaczego Polacy zyja na "kocia lape"? 06.05.06, 11:18 bo nie mają karty rowerowej? :) Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_fiolek Re: Dlaczego Polacy zyja na "kocia lape"? 08.05.06, 11:00 bo tak nam wygodnie bez zbednych formalonsci Odpowiedz Link Zgłoś