Dodaj do ulubionych

Solidarność z Rudą Śląską-katastrofa w Halembie

22.11.06, 11:55
Akcja świeczka!!!!

Kochani,

Badzmy dzis o godz. 19.00 wszyscy razem solidarni z Tymi, których dotknęła
katastrofa w kopalni "Halemba" stawiając przy oknach zapalone świeczki!!!!!

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • aurora15 Re: Solidarność z Rudą Śląską-katastrofa w Halemb 22.11.06, 12:01
      po co? co to da? zebyś mogła się w fałszywy sposób poczuć że jesteś wyjątkowa bo
      jestes solidarna, przeccież to egoizm...
      • ewelina23-20 Re: Solidarność z Rudą Śląską-katastrofa w Halemb 22.11.06, 12:03
        aurora15 napisała:

> po co? co to da? zebyś mogła się w fałszywy sposób poczuć że jesteś wyjątkowa
        b
        > o
        > jestes solidarna, przeccież to egoizm...
        • aurora15 Re: Solidarność z Rudą Śląską-katastrofa w Halemb 22.11.06, 12:05
          bo nie jestem hipokrytka...moja droga....:)
        • aurora15 Re: Solidarność z Rudą Śląską-katastrofa w Halemb 22.11.06, 12:08
          1) co dla Ciebie znaczy "cos wspanialego"? czy wystarczy zeby cos bylo efektowne
          i juz jest wspaniale?
          2)na calym swiecie co chwile jest dzien solidarnosci z czyms...z kims...smierc
          papieza, zawalona hala w katowicach, zamachy...srutututu, co z tego wynika? co?
          • latindancer Re: Solidarność z Rudą Śląską-katastrofa w Halemb 22.11.06, 12:14
            Wynika to, że ludzie mają potrzebę gromadzenia się wokół czegoś. Jak tworzy się
            gromada zapalająca świeczkę, to i ja się dołączę, żeby pokazać wszem i wobec,
            że należę do gromady. Idę o zakład, że większość tych ludzi co te świeczki
            zapalą to mają to wszystko w dupie a na relacje z Rudy patrzą raczej jak na
            film sensacyjny na żywo. No ale świeczuszka jest - patrzcie ludzie - jestem z
            wami.
          • ewelina23-20 Re: Solidarność z Rudą Śląską-katastrofa w Halemb 22.11.06, 13:01
            aurora15 napisała:

> 1) co dla Ciebie znaczy "cos wspanialego"? czy wystarczy zeby cos bylo
            efektown
            > e
            > i juz jest wspaniale?
            > 2)na calym swiecie co chwile jest dzien solidarnosci z czyms...z kims...smierc
            > papieza, zawalona hala w katowicach, zamachy...srutututu, co z tego wynika?
            co?
      • tomasdyg aurora15 - Solidarność z przemysłem świecowym 22.11.06, 20:39
        aurora15 napisała:
        "po co? co to da? zebyś mogła się w fałszywy sposób poczuć że jesteś wyjątkowa b
        > o jestes solidarna, przeccież to egoizm"

Auroro! -wykaż się zrozumieniem, może założycielka wątku, ma udziały w
        firmie produkującej świece, a wzrost sprzedaży świec, to więcej miejsc pacy,
        więcej miejsc pracy, to bogatsze społeczeństwo, to... itd., etc., etc.

Pozdrawiam i gratuluję zdroworozsądkowego podejścia.
    • mario2 Re: Solidarność z Rudą Śląską-katastrofa w Halemb 22.11.06, 12:29
      Ludzie, po co te swiyczki? To nic niy do tym borokom, co łoddali Sakrbnikowi
      soje zycie. Chcecie byc dobrzy? Idom Swiynta. Dziecka, matki i zony tych
      borokow siednom do wiliji i niyjedna placzka wleci do siemniotki. Fto chce i
      wierzy, niych porzyko za nich, fto chce, niych cieplo ło nich pomysli.
      Zaswiycynie tyj swieczki to taki som gest jak Kaczek, co na codzien na nasz
      Slansk paczec niy poradzom, a teraz slatujom sie sam, bo chcom zbic kapital
      polityczny i poczuc sie rozgrzyszyni.
    • khaki3 Re: Solidarność z Rudą Śląską-katastrofa w Halemb 22.11.06, 12:29
      a co to da? po co ta hipokryzja? po co ten egoizm? pokazujesz zobaczcie wy na
      forum ja jestem solidarna i zapalam swieczke. a w piatek albo w sobote pojdziesz
      na impreze, i tyle z twojej solidarnosci dla rodzin ofiar! ot tylko zeby zapalic
      swieczke. a co to da? powiedz mi co?!?! i na jak dlugo bedziesz solidarna?
      • locia2 ??? 22.11.06, 12:40
        Tak duzo was kosztuje zapalenie jednej swieczki????
        To czy bede pamietac o tej katastreofie za pare dni to moje sumienie i prosze
        aby nikt mnie nie rozliczal, bo wydaje mi sie, ze ja wiem lepiej jak to bedzie
        niz Wy?

A jezeli nie stac Was na taki gest to szkoda...ja napewno zapale..
        • karmapa5 Re: ??? 22.11.06, 12:45
          Nie zapalę świeczki, tak jak nie gasiłem światła po papieżu i tym podobne. Co
          innego być na miejscu, znać rodziny górników, wtedy żałoba i współczucie ma
          sens.

A tak to sobie możemy na forum pożałować, równie dobrze głodnych dzieci w
          Etiopii. To moim zdaniem pusty gest.
        • mario2 Re: ??? 22.11.06, 12:47
          Dziołszko, mosz dobre serce, ino prosza cie o jedno- niy rób niczego na pokaz.
          Wierzej mi, że rodziny tych hajerów niy poczebujom swieczki, ani
          spektakularnych pokazów.
          U nos na Slasku, jak fto mo kogos w famili co robi na grubie, to zawdy musi sie
          liczyc, ze moge byc s tego łostuda. Ludzie sam twardzi, godni. Na pewno niy
          zycom sie tyatru w momyncie kiedy sami ciyrpiom.
        • khaki3 Re: ??? 22.11.06, 13:02
          to moze codziennie zapalaj swieczki o dobra duszyczko? bo codziennie ktos umiera
          z glodu, codziennie ktos umiera w meczarniach, codzienniektogos morduja. zapalaj
          codziennie a nie wtedy kiedy to sie stalo medialna sprawa dla pasozytow.
          • mario2 Re: ??? 22.11.06, 13:07
            prosza Cie, niy dzisio!
            Ciszy nad tom trumnom
    • locia2 Re: Solidarność z Rudą Śląską-katastrofa w Halemb 22.11.06, 13:20
      dostalam dzis taka informację i chcialam przekazac to dalej, aby uczynilo to
      jak najwiecej osob...nie spodziewalam sie takiego ataku z Waszej strony...

• aurora15 Re: Solidarność z Rudą Śląską-katastrofa w Halemb 22.11.06, 14:02
        uwierz...myslenie nie boli...
    • aiczka Re: Solidarność z Rudą Śląską-katastrofa w Halemb 22.11.06, 14:08
      A kolor symbolicznej wstążeczki już ktoś zaproponował?
      • khaki3 Re: Solidarność z Rudą Śląską-katastrofa w Halemb 22.11.06, 14:12
        dopiero poczatek medialnej mody na zalobe, wiec wstazeczki jeszcze sie pojawia.
        • zoofka Re: Solidarność z Rudą Śląską-katastrofa w Halemb 22.11.06, 14:43
          albo silikonowe bransoletki :/
          macie rację, te gesty solidarności - łącznie z żałobą narodową to farsa.
          Ja też czuję żal, ale nie mam ochoty tego manifestować na siłę
    • lykaena Porabalo Cie? 22.11.06, 14:16
      Dlaczego w obliczu jakiejs katastrofy zawsze znajda sie jakies buraki,
      obnoszace sie z tym jacy to oni sa wspolczujacy, dobrzy.I nagabuja
      do "pospolitego ruszenia"
      Puknij sie w glowe ,chocby z szacunku dla ofiar,jesli rozumiesz co to znaczy.
      • rasgeea Re: Porabalo Cie? 22.11.06, 14:21
        nie masz racji. To, ze Ty nie masz takiej potrzeby to nie znaczy, że wszyscy
        mają jej nie mieć. Każdy człowiek jest inny i ma inne potrzeby. Forum jest dla
        wszystkich i każdy ma prawo pisać co chce. Jeśli Ciebie tak bardzo to denerwuje
        to poprostu tego nie czytaj i daruj sobie kąśliwe komentarze!!!!!!
        • lykaena Re: Porabalo Cie? 22.11.06, 14:36
          To tez niech ma swoje potrzeby i moze sobie zapalac nawet sto swieczek dzis
          wieczorem, ale czemu robic z tego sensacje? Tak dla was wyglada smutek,zaloba??
          To jest zalosne.
          • rasgeea Re: Porabalo Cie? 22.11.06, 14:37
            a moze dla niej wlasnie tak ona wyglada!! moze lepiej sie czuje wlasnie wtedy
            kiedy tym sie podzieli i rozpowie dookola! to ze tak pisze nie oznacza ze Ty
            musisz tak robic! Mniej szacunek dla innych!
            • lykaena Szkoda slow 22.11.06, 14:42
              Jak takie spedy na okazje zaloby nazywasz szacunkiem, to nie mamy o czym
              rozmawiac.Ogladaj dalej Dzien na zywo i podniecaj sie ludzka tragedia.
              Moze jakis lancuszek machniesz na GG,zeby stawiac swieczki....
              • rasgeea Re: Szkoda slow 22.11.06, 14:45
                nie świeć inteligencją bo oślepnę! Wniosek jaki wysunełaś na temat mojej osoby
                mówi mi wszystko... Niestety przykro mi ale muszę Cię rzczarować. Nie oglądam
                programów na żywo, nie słucham radia, nie zapalam świeczek i tym bardziej nie
                wysyłam łańcuszków szczęscia na gg. A mówiąć o szacunku nie miałam na myśli
                samej tresci tegio co napisala ale szacunek do jej osoby, do niej jako do
                czlowieka!!!!!!! no ale dla niektórych może to być niezrozumiałe.....
                • lykaena Re: Szkoda slow 22.11.06, 14:52
                  A gdziez to okazalam brak szacunku? Mowiac co mysle o takim dzialaniu na
                  pokaz.Wytknelam brak zdrowego rozsadku, napisalam prawde to nie rowna sie
                  brakowi szacunku.A co do opinii o tobie ,no coz skoro tak zaciekle bronisz
                  bezmyslnej postawy tej forumowiczki,to mialam prawo pomyslec,ze przejawiasz
                  podobne.
                  • rasgeea Re: Szkoda slow 22.11.06, 14:54
                    ok, ,miałaś prawo tak myslec ale też nigdzie nie było napisane, że tak jest.
                    Nie ma sensu się kłócić:)
                • simply_z Re: Szkoda slow 22.11.06, 14:59
                  proponuje zamknąc poniższy wątek ,przestańcie sie klócic o swieczki
                  ,to sie robi niesmaczne naprawde. Rozumiem ,ze w pracy wieje nudą i fajnie jest
                  sie pokłocic ale bez przesady.Uszanujcie tragedie tamtejszych rodzin i
                  przestancie pisac na temat celowsoci wystawiania swiec w oknach ,nikt nikogo do
                  tego nie zmusza ,mnie sie ten pomysl nie podoba ale moze ktos lubi zachowania
                  na pokaz ,a moze faktycznie poczuje sie lepiej.
                  • locia2 Re: Szkoda slow 22.11.06, 15:35
                    Dlaczego uwazacie,ze to na pokaz???
                    A te wszystkie wpisy do ksiegi kondoloncyjnej np. na onecie, to tez na pokaz?
                    Czy tylko na pokaz ludzie w takich sytuacjach się jednoczą????
                    Ja mam w rodzinie gorników, mieszkam na Śląsku i po prostu chcialbym,aby mozna
                    było zrobić, anie tylko krytykowac innych za ich inicjatywy i chec jednoczenia
                    sie w obliczy takiej tragedii!!!
                    I prosze nie mowcie mi o codziennych wypadkach na drogach...bo to nie ma
                    zwiazku...

• simply_z Re: Szkoda slow 22.11.06, 15:55
                      powiem jasniej ,dla niekotrych tak to moze wygladac ,wiec moze dajmy sobie
                      spokoj ze swieczkami itd.
                      acha,mam tradycje gornicze w rodzinie ,a moj dziadk byl sztygarem wiec
                      solidaryzuje sie tym bardziej,
                      • jack79 Re: Szkoda slow 22.11.06, 16:39
                        Ja zapalę dziś świeczkę za ofiary wypadków drogowych, codziennie ginie przecież
                        kilkanaście osób.
                        Jutro zapalę za umierających z głodu, codziennie w Afryce właśnie z głodu
                        umiera kilkadziesiąt tysięcy ludzi.
                        8 górników? to bardzo bardzo smutne, ale to kropla w morzu w porównaniu z tym
                        co się dzieje dookoła, tyle że jest to kropla bardziej medialna po prostu...
                        • polla4 Re: Szkoda slow 22.11.06, 16:56
                          (*)
                          • dr.verte Re: Szkoda slow 22.11.06, 17:45
                            polla4 napisała:

> (*)

żenada
                            • polla4 Re: Szkoda slow 22.11.06, 17:47
                              TEz Cie lubię, Panie Zażenowany :)
                            • chyara Re: Szkoda slow 22.11.06, 18:26
                              dr.verte napisał:

>> żenada

To jest wlasnie zenada...

Panie dr.verte i wszyscy, ktorym zachcialo sie krytykowac ta cala akcje - jaki
                              macie cel czepiac sie w taki dzien w obliczu takiej tragedii!!!!

Takie czepianie sie, digryzanie i krytykowanie jest zenada!!!!

• klawy_marian Re: Szkoda slow 22.11.06, 19:08
                                > Panie dr.verte i wszyscy, ktorym zachcialo sie krytykowac ta cala akcje -
                                jaki
                                > macie cel czepiac sie w taki dzien w obliczu takiej tragedii!!!!

Taki, że to w przeważającej części hipokryzja - te internetowe książki
                                kondolencyjne i świeczki z nawiasów. Dlaczego ci ludzie nagle tacy współczujący
                                robią się akurat teraz, kiedy zgineli górnicy? Dlaczego nie nawoływali do
                                zapalania świeczek, kiedy jakieś auto z pijakiem wewnątrz potrąciło matkę z
                                dzieckiem, albo jakiemuś robotnikowi budowlanemu piła obcięła głowę co? Bo
                                wtedy nikt nie robił z tego szumu medialnego, więc się nie opłacało, ot co.

> Takie czepianie sie, digryzanie i krytykowanie jest zenada!!!!

Niby dlaczego?

• polla4 Re: Szkoda slow 22.11.06, 19:47
                                  Głuptas z Ciebie jak tak sądzisz. Ja nie mogę nic dla nich zrobić, więc dlaczego
                                  mam nie wyrazić swojego smutku w ten sposób? To nie jest kwestia 'opłacalnosci'
                                  bądż nieopłacalności'.
                                  Dla mnie to niewyobrazalna tragedia.
    • szwagier_gpw ja się nie piszę... 22.11.06, 20:04
      .. katastrofy z mediów nic a nic mnie nie ruszają. Równie nijako reaguję na
      newsa o wypadku samochodowym jak i o tsunami w Indonezji. LIczba ofiar i skala
      cierpienia w ogóle mnie nie ruszają o ile moje gały nie chłoną tego na żywo.

Co innego naoczne świadectwo. Na przykład dwa miesiące temu widziałem
      dogorywającego motocyklistę. Nie to, bym nie mógł później usnąć, ale widok ów
      zrobił na mnie zdecydowanie przygnębiające wrażenie.

Też tak reagujecie ?
      • polla4 Re: ja się nie piszę... 22.11.06, 20:26
        Jaka 'katastrofa z mediów'!! Człowieku, obudź się. To miało miejsce NAPRAWDĘ a
        nie w telewizorze.
        • latindancer Re: ja się nie piszę... 22.11.06, 20:51
          głuptas z ciebie, że nie załapałaś o co chodzi. Autorowi wpisu chodziło zapewne
          o prawdziwe tragedie, które obserwuje jedynie na szklanym ekranie.
          • polla4 Re: ja się nie piszę... 22.11.06, 20:59
            Z tonu wypowiedzi powiało mi znieczulicą, a tego nie toleruję u ludzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka