17.01.04, 23:52
kiedyś 17 stycznia obchodzono szumnie rocznicę wyzwolenia Piotrkowa i nie
tylko. A dziś. Cisza. Może nie warto obchodzić rocznicy kolejnego
zniewolenia, ale o wyzwoleniu spod okupacji niemieckiej chyba warto pamiętać.
Obserwuj wątek
    • bigos_kk Re: rocznica 19.01.04, 08:40
      Przy Grobie Nieznanego Żołnierza na pl. Kościuszki było więcej biało-czerwonych
      flag niż na 1. Maja, więc jednak ktoś pamiętał :-)
      • noname10 Re: rocznica 19.01.04, 23:16
        Nie byłem, ale dzieki za info. Swoje spostrzeżenia opieram na publikatorach.
        • coloquez Re: rocznica 20.01.04, 08:50
          Był nawet ponoc wojewoda Makowski na obchodach.
    • kamikaze_p_kow Re: rocznica 23.01.04, 17:33
      A ja mam pytanie dlaczego sie nie obchodzi rocznicy wrzesnia 1939. Rozumiem ze
      nie jest to chlubna rocznica ale nie mozna zapomniec ze na przedpolach
      Piotrkowa zginelo broniac miasta ponad 600 zolnierzy polskich a na Borowskich
      Gorach dalszych kilkuset. I wk...mnie to ze nie maja nawet porzadnego pomnika.
      Bo ten co jest przy wjezdzie do Piotrkowa nawet nie ma orzelka w koronie. I
      widac ze niekt sie nim nie opiekuje. A ulicy "Obroncow Piotrkowa" czy ulicy "76
      pp" czy tez czegos w tym rodzaju nie ma. Za to dowalili Rondo Gierka. Szkoda ze
      nasi rajcy maja taka krotka pamiec.......albo sa totalnymi tepakami i nie
      wiedza co sie dzialo w 1939 roku. Za to pamietaja Gierka (i np. kolejki,
      Wypadki Radomskie, kartki.....taaaaak, bylo super).
      • noname10 Re: rocznica 23.01.04, 22:06
        Muszę przyznać Ci rację. Na pewno Twoja propozycja powinna spotkać się z
        odzewem. Myślę, że Pan Marcin mógłby mieć coś w tej sprawie do powiedzenia. Ze
        swej strony spróbuję zainteresować problemem znane mi osoby.
        Spróbujemy "powalczyć" w słusznej sprawie.
        • kamikaze_p_kow Re: rocznica 24.01.04, 08:58
          Ciesze sie w koncu w czyms sie zgadzamy ;) Wiem ze pomysl jest sluszny i
          powinien sie spotkac z odzewem i pozytywnym odbiorem. A jesli ktos mysli
          inaczej to niech sobie poczyta...a chociazby "Dzieje Piotrkowa Trybunalskiego"
          pod red. Baranowskiego ......albo jakiejs ksiazki na temat kampanii wrzesniowej
          1939. Nie mowie o budowaniu nowego pomnika ale nazwa jakiejs ulicy by sie
          nalezala no i przede wszystkim zadbac o ten pomnik co juz jest (przy wjezdzie
          do Piotrkowa od Longinowki stara trasa na Radomsko).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka