Dodaj do ulubionych

poszkuję książki

23.03.05, 13:54
witam bardzo serdecznie. Od jakiegoś czasu zajmuję się origami, ale do tej
pory raczej przestrzennym, jednak w ostatnim czasie wciągnęły mnie mozaiki.
POszukuję książki Tomoko Fuse"Origami Quilts". może ktoś ma - może ktoś może
udostępnić w formie skserowanej (oczywiście odpłatnie) lub zeskanowane
przykłady mozaiek... Będę wdzięczna za jakąkolwiek informację... Pozdrawiam
wszystkich origamistów.
Obserwuj wątek
    • graz.ka Re: poszkuję książki 23.03.05, 15:04
      Nie mam :((( ale chciałabym mieć też...
      Co tu dziś tyle książkowych wątków :) - liczycie na czas w święta?
      • barbara.kl Re: poszkuję książki 23.03.05, 15:31
        Bo w Polsce niestety z książkami o origami jest bardzo kiepsko. Nie ma pozycji
        sławnych ludzi takich jak chociażby Tomoko Fuse. Czy jest sposób, aby je
        rozpropagować i zapełnić półki? Wątpię. A może jednak ktoś kiedyś...
        • imagiro Re: poszkuję książki 23.03.05, 16:42
          "A może jednak ktoś kiedyś..."
          moze .....
    • imagiro do origamistek i origamistow 23.03.05, 16:52
      opiszcie mi dokladnie sytuacje z dostepem do ksiazek wydawanych w USA.
      czy mozecie zamawiac to przez internet ? czy w jakis inny sposob ?
      w kraju w ktory mieszkam jesli nie ma danej ksiazki na polce to zamawiam ja
      w tej samej ksiegarni i za 7-14 dni dzwonia do mnie ze ksiazka jest do
      odebrania.
      chcialbym wam jakos pomoc ... macie jakies pomysly ?
      Imagiro.
      • graz.ka Re: do origamistek i origamistow 23.03.05, 19:11
        Pomysł to jest jeden - zbierzesz zamówienia - i pieniądze - i nam kupisz - i
        wyślesz :)))
        Kserowanie i kopiowanie - mam wątpliwości. Sama staram się sporadycznie z tego
        korzystać, jeśli coś wykorzystuję na zajęciach lub kursach.

Spróbuje rozeznać "teren" wśród znajomych, co mają np. zagraniczne kontakty -
        ale to potrwa parę dni. Może gdybyśmy coś w parę osób zamówiły?
        • imagiro Re: do origamistek i origamistow 23.03.05, 20:02
          mozemy sprobowac ... do ceny ksiazek trzeba by dolozyc cene wysylki, ktora moze
          byc prawia taka sama jak cena ksiazki ... no, troche nizsza, ale zawsze.
          ale jak mi przeslecie mamone ? no i czy wierzycie mi ? ja sobie wierze (dobre,
          no nie).
          Imagiro.
          • graz.ka Re: do origamistek i origamistow 23.03.05, 21:37
            Dobre, dobre :)))
            Pomyślę, dzięki :)))
            • rudlis Re: do origamistek i origamistow 23.03.05, 22:58
              Jestem chętna do zamówienia książek, mam już nawet listę zrobioną ;-).Jesli
              będzie nas więcej, wtedy koszty przesyłki będą mniejsze. Myślę, że zaufam Ci
              Imagiro w końcu jesteś jednym z nas (origamistów)!
              Graz.ka może zrobimy listę chętnych do zamówienia i listę książek. Pozdrawiam
              wszystkich w "przedświątecznej gorączce" Irena
    • rudlis Re: poszkuję książki 23.03.05, 17:20
      Książka, którą szukasz jest dostępna przez internet (sprawdziłam np.
      www.amazon.de) ale cena prawie 50 euro to chyba nie na polską "nauczycielską"
      kieszeń. Z reguły zamawiam książki, które potrzebuję przez znajomych za
      granicą, lecz są to ceny dla mnie w miarę korzystne (za 3 książki mniej
      popularnych autorów zapłaciłam 40 euro). Może doczekamy się czasów gdy stać nas
      będzie na dobre książki lub w kraju ktoś wpadnie na pomysł by je wydawać.
      A swoją drogą też jestem zainteresowana tą pozycją może faktycznie ktoś mógłby
      udostępnić, pokserować i wysłać zainteresowanym ;-) Irena
      • graz.ka Re: poszkuję książki 23.03.05, 18:35
        Zaporowa jest zazwyczaj cena przesyłki - bo bywają w ksiegarniach promocje.
        • adompa Re: poszkuję książki 23.03.05, 22:30
          wszystko ładnie i pięknie - w rozważania wchodzi kserowanie czegokolwiek pod
          warunkiem że jest to dostępne w polsce (czyli u kogoś na półce)... Z tym
          zamówieniem to chyba dobry pomysł, ale musiałby ktoś się tym zająć na poważnie,
          jak rozumiem przy wysyłce kilku egzemplarzy cena przesyłki jest dużo niższa?
          • graz.ka Re: poszkuję książki 23.03.05, 22:41
            Spróbuje się właśnie dowiedzieć - jeśli sprawa nie jest super pilna, tzn.
            wytrzymasz jakiś czas :), to może ktoś by te książki nawet przywiózł. No i mamy
            ofertę imagiro :)))
            • barbara.kl Re: poszkuję książki 23.03.05, 23:03
              Grażka, a co zrobić, aby inne zainteresowane osoby mogły też kupić jakąś
              książkę? Może jakaś lista osób, spis książek, albo ... nie wiem. Zrób coś i daj
              znać na forum. A oferta imagiro jest niezła:)
              • rudlis Re: poszkuję książki 23.03.05, 23:39
                To jesteśmy już dwie chętne na zamówienie książek!
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16475&w=21998873&a=22019902
                już wcześniej pisałam,że jestem zainteresowana. Irena
                • barbara.kl Re: poszkuję książki 24.03.05, 00:18
                  Ireno! Napisałyśmy prawie w tym samym czasie i mniej więcej o tym samym (ja
                  raptem 5 minut po tobie, a twojego postu jeszcze wtedy nie było). Co za zbieg
                  okoliczności, a raczej myśli! Może coś z tego będzie. Poczekamy, zobaczymy.
                  Pozdrawiam.
                  Basia
                  • graz.ka Re: poszkuję książki 24.03.05, 01:27
                    No, już się grupa zorganizowała :)
                    Ok, zobaczymy, napiszę :)))
    • zaba255 Re: poszkuję książki 24.03.05, 07:27
      Ja też jestem chętna, ale wyjeżdżam na święta. Życzę wesołych świąt
    • imagiro do graz.ki 24.03.05, 14:31
      to mam rozumiec, ze ty bylabys "punktem przezutowym" ? to moze faktycznie
      byloby taniej w sensie oplaty za paczke ... szykujcie liste ksiazek ...
      • graz.ka Re: do graz.ki 24.03.05, 15:50
        :)))
        • rudlis Re: do Imagiro 24.03.05, 18:53
          Mam pytanie: ile kosztują książki z origami w księgarniach w USA? Czy mamy
          liczyć tyle ile np. na amazon.com (tak około). Bo nie wiem na ile książek
          (+koszty wysyłki) będzie mnie stać? :) Ja już na liście mam 3 pozycje
          książkowe.... Ale pomyslę o tym dopiero po świętach (1 kwiecień-nowa
          wypłata!!!!) Irena
          • imagiro Re: do Imagiro 24.03.05, 20:44
            dla przykladu "Unit Origami" w ksiegarni kosztuje $19 plus taxes ( w sumie
            lekko ponad $20)a na amazon.com $12.95 plus taxes czyli o jakies 7 dolarow
            mniej. nie wiem narazie jak z innymi pozycjami ale pewnie podobno ... pamietac
            tez nalezy, ze za ksiazki z amazon.com trzeba zaplacic koszty przesylki, pewnie
            oko 4 dolarow, oraz oplate za uzywanie karty kredytowej . Suma sumarum, zadnego
            specjalnego biznesu sie nie zrobi na amazon.com, chyba ze wartosc zakupu
            przekracza $25 to wtedy nie licza nic za przesylke ...
            Pozdrawiam, Imagiro.
            • burczyk Re: do Imagiro 25.03.05, 11:50
              Myślę, że mogą Wam się przydać moje doświadczenia z kupowaniem z Polski książek
              w księgarniach internetowych w USA. Warunki zakupu książek do Europy są nieco
              inne niż do USA.

Do zakupu książek potrzebna jest tzw. wypukła karta kredytowa (taka, na której
              numer karty i inne dane są wypukłe - nie działa np. VISA Elektron, inne rodzaje
              karty VISA powinny działać). Polskie banki nie pobierają prowizji za zakup
              kartą, co daje nieco niższe koszty zakupu, za to kurs rozliczeniowy
              (przeliczenie dolarów na złotówki) jest gorszy niż w kantorze.

Amazon nie pobierze podatku od sprzedaży (sales tax) przy wysyłce bezpośrednio
              do Polski. Wysyłka najtańszą pocztą (surface delivery) kosztuje ok. 30% wartości
              książek. Przy większych zakupach koszt przesyłki jest (licząc w procentach)
              nieco mniejszy. W tej opcji wysyłki paczka idzie ok 5-6 tygodni - prawdopodobnie
              płynie statkiem. Niezależnie od wartości zamówienia trzeba zapłacić koszty
              wysyłki (bezpłatna wysyłka jest oferowana tylko w przypadku dostaw do USA).
              Bezpośrednia wysyłka skróci czas oczekiwania i koszty - za przesyłkę do Polski i
              tak trzeba zapłacić niezależnie od tego, kto wyśle paczkę. Dokładne koszty
              przesyłki można sprawdzić po skompletowaniu koszyka i przejściu do kasy - przed
              podaniem danych karty kredytowej podawana jest dokładna suma do zapłaty i można
              się z tego miejsca wycofać.

USA jest obecnie najlepszym miejscem do kupowania, ze względu na bardzo słabego
              dolara. Za to długo trzeba czekać na książki. Można próbować kupować w Europie -
              będzie szybciej, trochę niższe koszty przesyłki, ale ceny książek są wyższe.

Ponieważ ostatnio dużo osób jeżdzi do Wielkiej Brytani, alternatywą do
              wirtualnych sklepów może być "prawdziwa" księgarnia w Londynie specjalizująca
              się w origamii (oraz innych rodzajach hobby). Księgarnia jest bardzo dobrze
              zaopatrzona - ostrzegam przed wchodzeniem z większymi pieniędzmi, bo niezaleznie
              od sumy można wydać wszystkie. Niewątpliwą wadą tej księgarni (jak zresztą
              wszystkiego w Wielkiej Brytanii) są wysokie ceny. Ale w przypadku przywiezienia
              skiążek w walizce bez kosztów przesyłki w sumie wychodzi podobna kwota.
              Księgarnia mieści się niedaleko Science and Natural History museum minutę od
              stacji metra South Kensington. Adres księgarni:
              25/28 Thurloe Place,
              South Kensington,
              London SW7 2HQ
              tel 020 7589 2285
              bookends@papercrafts.freeserve.co.uk

Innym typowym sposobem na kupowanie siążek jest międzynarodowa konferencja
              origami - zwykle na takiej konferencji jest stoisko z książkami. Największą
              konferencją jest OUSA convention w Nowym Jorku. W Europie duże konferencje
              organizowane są przez BOS w Wielkiej Brytanii, AEP w Hiszpanii, CDO we Włoszech
              oraz OD w Niemczech. Za rok, w maju 2006 roku Origami Deutchland organizuje
              konferencję bardzo blisko Polski - w Lipsku.

Polecam też listę Jane Hamilton zawierającą spis interesujących miejsc
              zakupowych na całym świecie:
              www.origamisources.com
              Lista ta zawiera także inne wirtualne i rzeczywiste księgarnie internetowe oraz
              sklepy, które warto odwiedzić jeśli będziecie w bliższych i dalszych stronach.

Na koniec uwaga o kopiowaniu książek - jest to po prostu zwykła kradzież.
              Pewnie, że jest to tańsze niż kupienie książki. Ale robiąć to stwierdzacie:
              fajnie, że znalazł się jeleń, który to wymyślił i narysował, ale jego praca nie
              jest warta tego, żeby za nią zapłacić. A po takim stwierdzeniu oczekujecie, że
              ten jeleń napisze kolejną książkę.

Mam nadzieję,że te uwagi ułatwią Wam zorganizowanie się i kupienie wymarzonych
              książek. Z okazji nadchodzącej Wielkanocy życzę Wam wielu nowych książek, wielu
              własnych pomysłów i wiele czasu na ich realizację.

Wojtek Burczyk
              • graz.ka Re: do Imagiro 30.03.05, 18:58
                Wojtku - bardzo Ci dziękuję za tak wyczerpujące informacje. Determinacja
                niektórych origamistów jest już bardzo silna, sądzę więc, że jakoś praktycznie
                je wykorzystamy/wykorzystają :)
                • gosiasyg do wszystkich:-) 10.05.05, 23:09
                  a czy moglby ktos polecic naprawde fajne ksiazki ze stanow ale takie "grzechu
                  warte" no te mmniejszego grzechu tez. z gory dziekuje
                  • graz.ka Re: do wszystkich:-) 10.05.05, 23:10
                    imagiro dawno nie zaglądał - napisz do niego na maila gazetowego może :)
          • imagiro Re: do Imagiro 12.05.05, 15:35
            ceny sa w skali 5.99 do 24.99 dolarow ... to u mnie, w Nebrasce ... moze w
            wielkich aglomeracjach wyglada to inaczej, chociaz moze nie, ceny sa
            wydrukowane na ksiazce ... przecietnie place za pozycje 12-18 dolarow ...
            z tego co widze na amazon sa ksiazki tansze, ale moge sie mylic ... dla mnie to
            bez roznicy, bo w lokalnej ksiegarni nie place kosztow przesylki a z amazon
            musze to placic ...
            Pozdro, Imagiro.
            • rudlis Re: do Imagiro 12.05.05, 17:43
              A czy w najbliższym czasie wybierasz się do Polski?
              • imagiro Re: do Imagiro 12.05.05, 19:44
                wlasnie w marcu wrociwszy ... sorry ... a co masz na mysli ?
                • rudlis Re: do Imagiro 12.05.05, 21:32
                  No trudno, szkoda, miałam nadzieję, że będzie możliwość pogadania z Tobą na
                  innym gruncie niż forum (chodzi mi oczywiście o pomoc w zakupie książek o
                  origami i uzyskaniu informacji na temat "wartościowych" pozycji). Mam
                  nadzieję, że nie obrazisz się, ale znamy Cię tylko z forum i zawsze istnieją
                  obawy, gdy w grę wchodzą pieniądze. Spotkanie np. z Grażką dałoby pewne
                  możliwości poznania Ciebie. Pozdrawiam Irena
                  • imagiro Re: do Imagiro 13.05.05, 16:11
                    absolutnie Cie rozumiem ... dlatego nie wystepuje z zadnym propozycjami
                    przysylania mi pieniedzy czy cos w tym stylu ... ta decyzja musi nalezec do
                    Ciebie ... nawet najwiekszy bandzior zapewnialby o swej uczciwosci, wiec tego
                    typu deklaracje nie maja najmniejszej wartosci. Ale o ksiazkach mozemy tak czy
                    inaczej porozmawiac ... mam ich okolo 30 w zbiorze i wiecej bede kupowal.
                    Moja dzialalnosc instruktorska w dziedzinie origami zaczyna nabierac rozpedu.
                    Pozdrowienia, Imagiro.
                    • rudlis Re: do Imagiro 13.05.05, 21:33
                      Cieszę się, że mnie rozumiesz i moje obawy. Jesli chodzi o ksiązki, które mnie
                      interesują to napiszę Ci na email gazetowy. Ok? Pozdrawiam Irena
    • graz.ka poszkuję książki - nadal aktualne 10.05.06, 19:22
      hop!
      • janek_muzykant Re: poszkuję książki - nadal aktualne 15.05.06, 10:18
        hop!

Zdecydowanie polecam zaprzyjaźnić się z Niemcami - zamówienia z Amazonu.de na
        prawdę bardzo sprawnie są realizowane. Drugie wydawnictwo to viereck-verlag -
        tylko origami - u nich kupiłem Works of Satoshi i 3 wolumeny dinozaurów
        Kawahaty. I znowu mam co składać...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka