Dodaj do ulubionych

Pomoc przy składaniu

07.05.06, 18:17
Jestem w trakcie składania figur szachowych (Birdbase chess set), tu jest link:
www.josephwu.com/Files/PDF/chess.pdf
Mam problem przy podstawie do figur, chodzi mi o punkt 5 (strona 1). Próbowałem i nie wychodzi :(
Proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • graz.ka Re: Pomoc przy składaniu 09.05.06, 07:19
      Hm, nie miałam wczoraj czasu zajrzeć, dziś też za moment wychodzę - udało Ci
      się pokonać problem? A może jeszcze zajrzy ktoś, kto szachy już składał...
      • molla7 Re: Pomoc przy składaniu 09.05.06, 08:53
        widziałam ten schemat, ale nie podejmuję się składania:(

Dla wytrawnych składaczy
    • mckern Re: Pomoc przy składaniu 09.05.06, 18:45
      Chodzi o krok z opisem "rabbit ear", tak? Tłumaczenie utrudnia brak wyraźnych
      punktów odniesienia... W kroku 3 robisz "kiezonki" trójkątne, otwarte do góry.
      Otwórz je nieco szerzej palcem, rozdziel warstwę górną i dolną. W kroku 5
      zaginasz dolną warstwę do góry (mountain fold), zawijając ją do wewnątrz
      kieszonki. Zegnij, zaczynając na przykład od lewej, upewniając się, że zaięcie
      sięga aż do roku kieszonki, i cały "płatek" zagnij w prawo tak, żeby jego
      krawędź przylegała kawałkiem do krawędzi prawej kieszonki. Odegnij. Zagnij tak
      samo prawą stronę w lewo. Odegnij częściowo i zrób oba zgięcia jednocześnie,
      formując "rabbit ear".
      Opis mocno enigmatyczny, ale z papierem w rękach nabiera sensu... mam
      nadzieję :-) Jeśli mimo to sobie nie poradzisz, pomyślę, jak opis
      uszczegółowić, ale to pewnie nie wcześniej, niż jutro. Powodzenia!
      • twetty_21 Re: Pomoc przy składaniu 09.05.06, 22:36
        Możesz opisać, którą warstwę trzeba zgiąć? Jakoś nie chcą mi wyjść te zgięcia :(
        • mckern Re: Pomoc przy składaniu 10.05.06, 17:41
          Rysunek 5: na górze, na czubku, widzisz 4 rogi. Zaginasz warstwę, której róg
          jest najbardziej na wierzchu, zauważ, że wchodzi ona do kieszonki. Samej
          kieszonki, co widać na rys 6, nie zaginasz.
          W górnym czubku zaginanej warstwy spotykają się dwa boki, prawy i lewy. Gdy
          zaginasz warstwę w prawo, ten lewy górny bok ma tworzyć jedną linię z brzegiem
          prawej kieszonki, to też trochę widać na rys 6. Oczywiscie nie stykają się z
          sobą na całej długości, tylko kawałkiem, bok, który był lewy, będzie wystawał
          poza papier w prawo, też to widać na rys 6. Potem odginasz i powtarzasz: prawy
          bok przy górnym rogu do linii lewej kieszonki. I znów, samej prawej tym razem
          kieszonki nie psujesz, zgięcie jest w niej schowane, a przebiega tak, jak widać
          na rys. 5 (linia przerywana bez kropek, częściowo widoczna, a częściowo
          wchodząca do kieszonki).
          Potem powtarzasz to samo z tyłu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka