Dodaj do ulubionych

poczatek konca rzadu p. Tuska

20.04.11, 16:28
widzac, ze dorotka moze jednym zdaniem wprowadzac nowe watki na Forum, ktore do tego zawieraja tresci co najmniej watpliwej tresci, to w ramach pluralizmu i ja rozpoczynam nowy watek:

wedlug najnowszego sondazu zdaje sie obop-u
"Negatywną opinię obecnemu rządowi wystawiło 63 proc. badanych; pozytywnie o pracy gabinetu Donalda Tuska wypowiedziało się 29 proc"
"Zdaniem 52 proc. ankietowanych Tusk źle, a według 39 proc. dobrze, wypełnia obowiązki premiera."

czyzby trend spadkowy kontunowany? czy zakonczy sie on wielkim "stop lossem dla po" i nasz "cudotworca z kaszub" BĘDZIE MIAŁ Z KIM PRZEGRAC? czy najblizsze wybory parlamentarne beda traktowane przez niego jako "boj ostatni"??? te i inne pytania na razie pozostaja bez odpowiedzi, ale nie ulega watpliwosci, ze wraz ze wzrostem letniosci "cieplej wody w kranie" nawet najbardziej zagorzali apologeci "tu i teraz" obudza sie i "PODZIEKUJA ZA SLUZBE".

w kazdym razie przygotowanie do wspomnianego "boju" juz trwaja. z frontu walki naplywaja informacja, ze media publiczne zostaly juz odzyskane i TVPo bedzie moglo dolaczyc do grona "zaprzyjaznionych telewizji" i razem skutecznie "informowac" w jedynie slusznym kierunku wypowiedzi otumaniajac wszystkich juz bez wyjatku. ciekawe czy p. posel Halicki z rzadzacej partii bedzie mial jeszcze tupet aby wolac:

"to mord dokonany na mediach publicznych".(...) nie wywiązuje się z konstytucyjnego zadania stania na straży wolności słowa, niemylenia misji publicznej z misją specjalną, walki o to, by publiczne radio i telewizja służyły całemu społeczeństwu".

PODKRESLĘ - WYKRZYCZĘ WRECZ - MORD DOKONANY NA MEDIACH PUBLICZNYCH!!!

albo taki p. posel Celinski ( podobno niezrzeszony) przypomni sobie te wypowiedziane przez siebie slowa:

"(...)odrażający podział poszczególnych mediów między uczestników pewnej zmowy politycznej".

mysle, ze jak mnie przycinek nie zbanuje to od czasu do czasu dorzuce kwiatek zarowno dla "super rzadu" jak i "extra prezydenta" ( na tego mysle, ze bede mogl, niestety, liczyc jak na Zawiszy).

Popatrz na wspaniałe autostrady
Na drogi, na których nie znajdziesz wybojów
Rosną nowe bloki i nie ma wypadków
W czystych szpitalach ludzie umierają rzadko
Mamy extra rząd i super prezydenta
Ci wszyscy ludzie to wspaniali fachowcy
Ufam im i wiem, że wybrałem swoją przyszłość
Za rękę poprowadzą mnie do Europy

Jest super
Jest super
Więc o co Ci chodzi

Mamy tolerancję wobec innych upodobań
Kościół zaciekle broni najbiedniejszych
Bogaci są fajni i w miarę uczciwi
Policja surowo karze złych przestępców

Jest super
Jest super
Więc o co Ci chodzi

-------------------------------------------------------------------------------------

*zdaje sie dwa badz 5 dni temu: "Rada nadzorcza TVP wyznaczyła do zarządu: jako prezesa Juliusza Brauna, byłego polityka Unii Demokratycznej i Unii Wolności, obecnie związanego z PO, Mariana Zalewskiego, wiceministra rolnictwa z PSL, oraz Bogusława Piwowara kojarzonego z lewicowym Stowarzyszeniem "Ordynacka".

Obserwuj wątek
    • dorota_3 Niepobożne życzenia 20.04.11, 16:31
      Bo jak na 4 lata rządów - a w tym: kryzys i trzy powodzie - to te notowania bardzo alarmujące nie są.

Trzeba też pomyśleć o alternatywie... no, właśnie. PiS robi wszystko, żeby ludzie nie widzieli alternatywy dla PO. A to też niedobrze.
      • leny20-4-7 na fakty niektorzy maja tylko zyczenia 20.04.11, 16:47
        Droga i Szanowna Doroto,

czy nie widzisz, ze walczysz z faktami? te sa nieublagalne...jesli nadal postepowac bedzie pauperyzacja spoleczenstwa w takim tempie...to nawet gdyby p. Kaczynski ( zyjacy) byl wcieleniem antychrysta na ziemi to juz same strachy na lachy p. Tuskowi i spolce nie wystarcza.

nie dostzregasz tego faktu? ludzie widza co sie dzieje...po 6 latach straszenia "JarKaczem" zaczynaja myslec - ze nie taki diabel starszny jak go maluja - tak tak..."ekipa, portfele, zlotowki"...zaczyna miec wiekszy sens...ciekawe co bedzie na jesieni...mudy, s&p, ficz, nomura pisza otwartym textem co zacznie sie najpozniej od tej jesieni...

poczatek konca! zegar zaczyna wybijac godzine...czy to juz dwunasta? okaze sie....a Ty - Doroto - nadal widze, ze zyjesz we wlasnym swiecie iluzji, i to pisze grzecznie bez zadnych aluzji - i kwestionujesz, ze trend notowan zarowno Premiera RP jak i jego rzadu jest spadkowy.

alternatywy...pósty smieh. zapamietaj to sobie.

• dorota_3 Re: na fakty niektorzy maja tylko zyczenia 20.04.11, 17:02
          to normalne, że trend jest spadkowy. Napisałam, dlaczego. Wnioski, jakie z tego wyciągasz, są pochopne.
          • leny20-4-7 zbyt pochopne wnioski? a vice versa? 20.04.11, 17:54
            czyli Kalizm w pierotnej postaci albo p. Zakowskiego tzw pisizm...w praktyce wyglada tak, ze jak Dorocie sie wydaje od ponad roku ( co najmniej) ze pis jest na ostatniej prostej i ze to jest jego "ostatni boj" i tak w kolo macieju jego koniec jest przesuwany ad kalendas grekas ( popraw mnie kochana)...to jest to wywazony poglad...a jak sie malemu zuczkowi- czyli mnie - wydaje, ze PO-rzad jest na rowni pochylej i ze samym starchem nie da sie dlugo wytrzymac to sa to albo zbyt pochopne wnioski albo pobozne zyczenia...

troche umiaru Acani bo wzbudzasz tylko...zadume nad Twoim postepowaniem i zdolnoscia do analizy i artykulowania logicznych wnisokow.

• damkon Re: poczatek konca rzadu p. Tuska 20.04.11, 22:06

O proszę, Leny do nas wrócił i już politykuje. wink
      A tak na poważnie, to cieszę się, że znowu zacząłeś u nas pisać.
      • leny20-4-7 osobisty 20.04.11, 22:19
        Damkonie,

przypadek, przeznaczenie? szukalem dzis informacji dotyczacej złoto-nosnego zloza w zasobach KGHMu aby miec argument w dyskusji z jednym blogerem i trafilem na post dirloffa zdaje sie ze z 2009r i jak zoabczylem ze znajduje sie na naszym ( pozwol, proszę na uzycie tego zaimka dzierzawczego) Forum to nei moglem sobie darowac i sprawdzilem co sie dzieje...a ze dzialo sie "nie-dobrze" smile

to stad tych kilka moich wypowiedzi.

serdecznie pozdrawiam wszystkich!

ps. wiem, ze powinienem byl sie przywitac przychodzac, ale nie bedac pewien czy to tylko jednorazowa Efemeryda czy cos bardziej pernamentnego to postanowilem nei wzbudzac niepotrzebnego zamieszania.
    • stoje_i_patrze zamiast 20.04.11, 22:12
      zamiast sie pałować to zobacz to z weekendu:
      www.dailymotion.pl/video/xi9ccy_dr-rybiyski-kongres-nowej-prawicy_news
      • leny20-4-7 nadzieja bialych 20.04.11, 22:38
        SiP nie wiem czy pamietasz, ale jak Jędruś Golota walczyl w 1995r "za nasza i wasza" z czarno-skorym ridikiem bowim to nazwany zostal po obu stronach wielkiej wody tzw nadzieja bialych. wydawal sie byc predystynowany do najwyzszych lokat...niestety zycie szybko zweryfikowalo co facet mial w spodniach i w rekawicach...naprawde chce wierzyc/zaufac ze Krzysiek, ze tak go pieszczotliwie okresle - nie zawiedzie. nie sprzeda siebie i nas za marnych pare zeta...

co nie zmienia faktu, ze jego przemowienie ( wlasnie obejrzalem po raz peirwszy) RULEZZZZ. Dorotka powinna obejrzec go z tysiac razy...moze zaczeloby docierac do niej ze nie trzeba byc "pisiorkiem" ( jak mnie dzis pieszczotliwie raczyla nazwac) aby widziec efemistycznie mowiac niedoskonalosci i niedociagniecia tego jej wymarzonego rzadu - indolentow z po + psl ( coz to za egoztyczna koalicja tak na marginesie!!!).

link ktory podeslales to tzw MUST SEEN dla akzdego. wypowiedz prof Rybinskiego wedlug mnie bardzo dobrze przygotowana, tendencja widoczna ale dopuszczalna na tego typu spotkaniach, argumenty znane ( moze nie powszechnemu gronu ale tutaj na Forum mysle ze kazdemu) ale bardzo pieknei wprowadzane...pointa przerazajaca.

STOP LOSS dla PO!!!
        • dorota_3 Najpierw trzeba odeprzeć barbarzyńców spod bram 21.04.11, 09:05
          ...a potem dopiero trzepać dywany. Nie odwrotnie.

Nie wiem, Leny, czy zauważyłeś - jestem coraz bardziej krytyczna wobec poczynań PO. Ale jestem jednocześnie głęboko przekonana, że PiS jest najgorszą możliwą alternatywą.

Nie mogę się jakoś przebić do świadomości Waszej z prostym, oczywistym stwierdzeniem - program PiS to jest czysty SOCJALIZM. Skrajnie etatystyczne rozumienie rzeczywistości w "Raporcie o stanie Rzeczypospolitej", podstawowe hasło "Polska solidarna" - to jest socjalizm, i nic innego. Praktyka rządów PiS była taka sama zresztą.

Będę więc powtarzała to tak często, aż dotrze do Was: PiS to socjaliści.

• stoje_i_patrze Re: Najpierw trzeba odeprzeć barbarzyńców spod br 21.04.11, 09:15
            Mam do Ciebie prosbę - przestań pisać. Przestań pisać o PiS. Rozumiem że masz z tym jakis emocjonalny czy inny problem, ale Twój problem mnie nie obchodzi. Istnieje świat poza PiS, a krytykowanie tego jednego z najgorszych rządów IIIRP wcale nie oznacza ze jest sie pisiorem, pisuarem i co sobie tylko eSbecja wymysli. Swoja drogą piekny jezyk milosci, oralnej buhahahah
            • dorota_3 Re: Najpierw trzeba odeprzeć barbarzyńców spod br 21.04.11, 09:23
              SIP, Ty masz chyba jednak słabą pamięć. Pamiętasz rząd Kaczyńskiego? TO był najgorszy rząd III RP, nawet lewica rządziła lepiej.

Wolałabym, żeby takie eksperymenty na żywym ciele, jak budowa IV RP już nie powtórzyły się. Tyle.
              • llukiz Re: Najpierw trzeba odeprzeć barbarzyńców spod br 21.04.11, 10:46
                > SIP, Ty masz chyba jednak słabą pamięć. Pamiętasz rząd Kaczyńskiego? TO był naj
                > gorszy rząd III RP, nawet lewica rządziła lepiej.

Czy ja wiem. Obniżyli podatki, ale OFE nie likwidowali (niestety), wydatków nie obniżali tak jak PO, ale też niestety nie prywatyzowali. W sumie bierny rząd jak wszystkie...
              • demergis Re: Najpierw trzeba odeprzeć barbarzyńców spod br 21.04.11, 20:02
                to jedno z osiągnięć twojego rządu: w zasadzie wszystko opiera się na tym, aby jak najwięcej ukraść z kieszeni obywatela. to rzeczywiście bardzo dobry rząd

moto.onet.pl/1642332,1,z-mytem-na-drogie-wakacje,artykul.html?node=2
              • stoje_i_patrze Re: Najpierw trzeba odeprzeć barbarzyńców spod br 21.04.11, 20:38
                Nie jestem zadowolony z rządu PiS+Samoobrona+LPR. Wiele rzeczy mi sie nie podobało ale to pikuś przy tym co robi ta ekipa. To całe gadanie o faszyzmie (podsłuchy) - czy Ty wiesz ile jest teraz podsłuchów? KE zgłosiła wniosek do Polski by było ich mniej. Bo ukradli dorsza? kaman.....

Ja wcale nie gloryfikuję ekipy SLD czy PiS ale twierdzę że tylu wałów w ciągu 4 PEŁNYCH LAT (dla przykladu poprzednia ekipa rządziła chyba 1,5 roku) to już dawno nie widziałem

Przypomnę tylko że:
                - to ta ekipa zabrała nam Fundusz Rezerwy Demograficznej
                - to ta ekipa dokonuje uwsteczniajacych reform w systemie emerytalnym
                - to ta ekipa, wbrew hasłom podwyższyła podatki a nie je obniża
                - to ta ekipa sprywatyzowała wszystko co na drzewo nie ucieka a pieniędzy wcale nie wykorzystała na reformy a na przejedzenie
                -to ta ekipa przez 4 lata nic nie zrobiła
                -to ta ekipa ma własnego Prezydenta i nadal nic konkretnego nie robi
                - to ta ekipa jest mistrzem PR, przy zerowym praktycznie działaniu
                - to ta ekipa dokonuje wypchania długu poza oficjalne statystyki
                -to ta ekipa manipuluje swapami walutowymi i innymi ustrojstwami by tylko nie wpaść w 55% próg zapisany w konstytucji
                i tak mógłbym do białego rana. Ekipa drani. Nic więcej. Pinokio to Min. Rostowski. Dżepetto to Tusk.

nie wymienie tylko z braku checi afer od hazardowej po skandal ze smoleńskiem i innymi rzeczami (katarski inwestor). W sumie tak mozna do bialego rana.
                • dorota_3 Re: Najpierw trzeba odeprzeć barbarzyńców spod br 21.04.11, 20:53
                  Tylko że "ta ekipa" działa w warunkach kryzysu zewnętrznego. "Tamta ekipa" miała silny wzrost gospodarczy. Nie musiała ratować budżetu.
                  Choć przyznam, że zmianom w OFE jestem przeciwna.

A co do afer - kaman. Przytaczałam kiedyś stronę całą nie chce mi się jej szukać. Od ministra Tomasza Lipca do posła Lipińskiego ("czy pani chciałaby wstąpić do PiSu"), pełna paleta, co tylko chcesz. Tak to się możeny licytować długo.
                  • szczurek.polny Re: Najpierw trzeba odeprzeć barbarzyńców spod br 21.04.11, 21:17
                    > "Tamta ekipa" miała silny wzrost gospodarczy. Nie musiała ratować budżetu.

Prawdę mówiąc wolę ekipy, które mają silny wzrost gospodarczy i nie muszą ratować budżetu. Niektórzy moi znajomi też. Ale nie wszyscy.
                  • pawel-l Re: Najpierw trzeba odeprzeć barbarzyńców spod br 22.04.11, 13:46
                    dorota_3 napisała:
                    > Tylko że "ta ekipa" działa w warunkach kryzysu zewnętrznego.
                    ---
                    Każdy kraj odpowiada za swoje własne błędy. Czym większy wcześniejszy boom kredytowy tym większy kryzys. Jedynym powodem problemów w Polsce są rosnące wydatki rządowe. Nie są w stanie nad tym zapanować.
                    Przypomnijmy wzrosty PKB: Chiny +10%, Turcja +11%, nawet strefa Gazy mimo embarga +7%, Szwecja +4% i 7 mld euro nadwyżki budżetowej.
                    Kryzysy średnio wypadają co 4 lata. Jak przygotowana jest ta ekipa na następny kryzys ?
                    Czy ta ekipa odbudowuje wały powodziowe czy buduje orliki i stadiony żeby się popisać ?
                    • dorota_3 Re: Najpierw trzeba odeprzeć barbarzyńców spod br 22.04.11, 20:05
                      "Jedynym powodem problemów w Polsce są rosnące wydatki rządowe. Nie są w stanie nad tym zapanować."
                      75% budżetu to są wydatki sztywne.
                      • leny20-4-7 "Gdzie wasze szumnie zapowiadane ofensywy 26.04.11, 10:14
                        legislacyjne? Gdzie pełne szuflady ustaw? Okazały się być puste. Tak samo, jak wasze obietnice" by Grzegorz Napieralski marzec 2011.

pamietam jak swego czasu np przyjaciel ameryki czy nawet Ty aktywnie sprzedawaliscie haslo - jesli nie bedzie "hamulcowego" to "rusza sie" reformy...i wszystkim zaslepionym az Grzesio musi otworac oczy...smutne to troche.

dlatego nie pisz Doroto, ze "75% budzetu to wydatki sztywne" bo sugerujesz, ze p. Tusk & co wczoraj obudzil sie i zaczal rzadzic...a od roku ma wszystko co jest niezbedne: "niesocjalistyczne" poglady, swiatla mysl, wsparcie mediow "publicznych i zaprzyjaznionych", STABILNA wiekszosc parlamentarna, podatnego czlowieka od "zyrandoli" i co??? nic zdaje sie...niestety!!!

• zbychowiec Re: Najpierw trzeba odeprzeć barbarzyńców spod br 25.04.11, 13:57
            Popieram Cie i mam nadzieje ze nadal bedziesz tu pisac i pozostaniesz wyrzutem sumienia tego forum. Bez takich czarnych owiec beczacych inaczej niz wszyscy juz dawno mielibysmy tutaj idealny system rodem z Bialorusi.
            Ja rowniez uwazam ze najgorszym z wszystkich rzadow byl bolszewicki rzad PiS, przede wszystkim z powodu populistycznego rozdawnictwa, ktore w tej "zlotej epoce" przybralo epickie rozmiary. Przezarto i przechleptano calkowicie wzrost gospodarczy.
            Podam jeden z jaskrawych przykladow: oddanie mieszkan z tytulem lokatorskim jego dotychczasowym mieszkancom za przyslowiowa zlotowke. Dlaczego bylo to takie zle - bo oznaczalo powrot do socjalizmu. W ten sposob powiedziano milionom Polakow ktorzy sobie wczesniej zyly wypruwali po to zeby splacic wykup od spoldzielni. ze sa zwyklymi naiwniakami. Malo tego, to z wplat tamtych ludzi (ktorzy wykupili mieszkania) utrzymywano przez lata te wszystkie budynki ktore w przeciwnym razie po prostu by sie rozlecialy i osiagnely wartosc rowna zeru. Tego ci wspaniali ludzie z PiSu ktorzy tak kochaja szczodrosc z kieszeni innych jednak nie dostrzegali, oni chcieli powiekszyc swoj elektorat klientow panstwa opiekunczego.
            Drugi drastyczny przyklad to "konsolidacja" pewnych sektorow gospodarki. Z pasozytami zwiazkowymi w energetyce zawarto umowy gwarantujace prace i bardzo wysokie zarobki NA 10 (SLOWNIE DZIESIEC) LAT NAPRZOD. Jak wplynelo (i wplynie) to na ceny energii - to jeszcze zobaczymy - ale mam nadzieje ze zwolennicy PiSu beda pamietac ze zawdzieczaja to swoim pupilom.
            Kolejny, chyba najbardziej jaskrawy i drastyczny przypadek, to zachowanie Kaczynskiego w momencie smiertelnie powaznego kryzysu finansowego - przypominam ze kiedy zlotowka nurkowala pionowo w dol a wszyscy mowili o tym jak ciezko bedzie splacic dlugi Polski - nie-moj prezydent glosno i donosnie domagal sie... znacznego powiekszenia deficytu, zeby cytuje "dopomoc gospodarce". Szczypalem sie wtedy w reke zeby sie upewnic, ze to nie sen.
            Przyklady mozna mnozyc w nieskonczonosc.
            Podsumuje: socjalizm, bolszewizm, rozdawnictwo, ekonomiczny analfabetyzm, centralne zarzadzanie gospodarka typu Lukaszenka, polityczne gry sluzbami specjalnymi, mieszanie gdzie sie da, paranoje na skale narodowa.
            Zeby nie bylo: nie cierpie PO jak biegunki poobiedniej. UPR i tak zwana prawica sa tez dalecy od idealu. Jednak nie dam z siebie zrobic idioty - niech MI NIKT NIE SMIE WMAWIAC ze PiS bylo lepsze od PO!!!

• leny20-4-7 ad vocem w stylu u Was Murzynow bija... 26.04.11, 09:48
              kiedy, tak to dobre pytanie, kiedy ten specyficzny "pies pawlowa" opusci Wasza swiadomosc?

w poscie wprowadzajacym wydaje mi sie, ze nawet slowem nie wspomnialem o PiS, SLD, prawicy takiej czy innej czy zwolennikach per chama z bilgoraju czy jakiejkolwiek innej partii/stowarzyszeniu politycznym w tym kraju.

dlaczego wiec zamiast do meritum wpisu, ktorym az "wali po oczach" i ktory az nadto jest widoczny - poczatek konca rzadu p. Tuska - naszlo Ciebie na wspominki jak to zle Ci sie zylo za rzadow "jarkacza" jak to nie-Twoj prezydent sprawial, ze miales poszczypane cialo???

czy widzac/slyszac "alez PO to ekipa indolentow i ignorantow, na ktora powoli zbliza sie koniec" juz zawsze bedziesz do tego stopnia wytresowany, ze jedyna Twoja argumentacja bedzie PiS byl/jest/bedzie "zly"?

chcesz byc taki jak Dorota? spojrz na jej aktywnosc w tym watku. najpierw chciala zdezawuowac glowna teze swoimi wpisami w stylu: "pobozne zyczenia", "zbyt pochopne wnioski" ale nadziala sie na racjonale na ktore mogla juz odpowiedziec tylko przechodzac do swojego tradycyjnego zlotego srodka/idei, ktory mozna podsumowac - pis byl zly i tyle...

---------------------------------------------------------------------------------------

co do Twojego wpisu - to wybiorczo doniose sie do tego zdania: "Bez takich czarnych owiec beczacych inaczej niz wszyscy juz dawno mielibysmy tutaj idealny system rodem z Bialorusi."

zastanow sie kiedy bylismy blizej Bialorusi czy wtedy kiedy "JArkaczowi" wszyscy patrzyli na rece i cokolwiek zrobil podnosil sie larum, ktory rezonasowal/uje az do dnia dziejszego...czy tez za obecnych wspanialych rzadow "polityki milosci" w ciagu ktorych okazalo sie, ze mamy w RP najwiecej podsluchow i inwigilacji w europie, kiedy Batko-Tusk zebral przedstawicieli OFE i rugal ich jak Lukaszenko/Putin ruga kierownika supersamu bo kielbasa za droga, czy moze fakt monopolizacji przekazu informacyjnego do ktorego zreszta odnosze sie we wpise wprowadzajacym zbliza nas bardziej do swiatlych demokracji cywlizacji europejskiej czy juz jestesmy w bagnie prypeci...mam przypominac wiecej analogii i zbieznosci ze wschodem? czy powoli zaczynasz dostrzegac, ze trafiles jak łysy grzebieniem...o kant swojej grzywki?

• stoje_i_patrze Re: ad vocem w stylu u Was Murzynow bija... 26.04.11, 11:00
                leny20-4-7 napisał:

> kiedy, tak to dobre pytanie, kiedy ten specyficzny "pies pawlowa" opusci Wasza
                > swiadomosc?

Zgadzam się z Twoimi obserwacjami. Jak coś skrytukujesz to zaraz Cię do PiSowców sklasyfikują, a pamiętaj "PiS to socjaliśc", to tak jak bys nie wiedzial że "PO to liberałowie" tj kastracja ......., walka z dopalaczami, inwigilacja ludzi w tym cenzura w internecie,podsluchy a przede wszystkim podwyzki podatkow, grabież Funduszu Rezerwy Demograficznej, OFE to przeciez "liberalowie".

Dzisiaj tez "piekna" wiadomosc
                Fotoradarów będzie ponad dwa razy więcej
                www.rp.pl/artykul/4,647063_Fotoradarow-bedzie-ponad-dwa-razy-wiecej.html
                A to mnie maksymalnie wkurzyło:
                "Latem obok punktowego pomiaru prędkości po raz pierwszy zadziała też system odcinkowy. Chodzi o to, że na najniebezpieczniejszych odcinkach zamiast stojących gęsto fotoradarów pojawią się tylko dwa urządzenia – rejestrujące prędkość na wjeździe i wyjeździe z odcinka.

Co to oznacza dla kierowców? – Więcej szybkich mandatów – mówi „Rz" Jakub Węglarczyk, specjalista od bezpieczeństwa w ruchu drogowym. Wystawiać je będzie nie pracownik centrum, lecz sam system. Ten dziś jest w przygotowaniu.

– Obecnie opracowywane jest studium wykonalności – mówi Marcin Flieger. To zasadniczy dokument związany z realizacją projektu. Ważny, bo chodzi o finansowanie systemu ze środków UE."
                • leny20-4-7 czy SIP wspak aby nie oznacza ześ PIS??? 26.04.11, 11:18
                  idac dalej tropem "psiarni" przypomne, a niektorych zapoznam moze, z historia ktorej, z nieukrywanym zdziwieniem bylem swiadkiem, u SIPa na jego blogu.

kiedy umiescil kompilacje ryzyk, ktorych zwrot jasno uderzal w (nie)dzialania PO-rzadu, nagle zaczeli pojawic sie u niego dyskutancji, ktorych pierwszym pytaniem bylo czy jest z/za PiSem bo...czytany jego nick wspak to PIS!!! po czesci z nich trzeba bylo pozniej otworzyc drzwi i przewietrzyc...

tutaj jest Forum. ma inna formule niz np blog. daje wieksza swobode wypowiedzi, dyskusji. dlaczego dobrowolnie z tej mozliwosci rezygnujemy zamykajac sie w swoim "klanie"???

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ps. na marginesie pozdro SiPie!

• dorota_3 Re: Najpierw trzeba odeprzeć barbarzyńców spod br 26.04.11, 11:26
              Nic ująć, dodałabym jeszcze jedno osiągnięcie rządu Kaczyńskiego - koalicja z Lepperem, dzięki której moglismy obserwować kryminalne mordy w pasiastych krawatach maszerujące całą szerokością korytarzy sejmowych po władzę... I to sprawiło, że Kaczyński nieodmiennie kojarzy mi się z tymi paniami przydrożnymi, co to nie wybierają przyjaciół. No, ale potem Leppera wykończył, więc może jakieś osiągnięcie to jednak jest.

PS. Dzięki za miłe słowa.
              • leny20-4-7 "kryminalne mordy" 26.04.11, 11:50
                "mordy" ktorych nie zapomnimy cd:

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,7478923,_Chlebowski_bedzie_sie_pocil__choc_jest_zimno_.html
                "Afera hazardowa doprowadziła do największego kryzysu w rządzie Donalda Tuska od początku jego kadencji. Stanowiska stracili Drzewiecki, Czuma, Szejnfeld, Chlebowski. Schetyna, Nowak, Graś i Grupiński zostali przesunięci do Sejmu"

faktycznie "dziki to kraj" w ktorym historia musi powtarzac sie farsą...
    • klip-klap e tam sondaze 21.04.11, 22:17
      PO skonczylo sie po ostatnich wyborach. Mozna odczyniac rozne czary, piary i inne spotkania z celebrytami, ale ten fakt znaja wszyscy. PO ma pelnie wladzy, wszedzie. I tak tez odpowie, za wszystko, bo lud w pewnym momencie chce kogos ukarac za to co sie dzieje.

Jest tylko jedno pytanie: czy wybory wygra lewica niewierzaca (SLD) czy wierzaca (PiS).
      • leny20-4-7 Re: e tam sondaze 22.04.11, 11:23
        dokaldnie...."e tam sondaze"!

swoim postem wprowadzajacym chcialem moze nawet nie tyle unaocznic fakt, ze "nic nie bedzie wiecznie trwac, co zeslal los tzreba bedzie stracic" ale przemycic informacje, ze powstaje TVPo oraz wskazac na hipokryzje tych ktorzy tak bardzo plakali nad TVPis...

co do Twojego pytania: "czy wybory wygra lewica niewierzaca (SLD) czy wierzaca (PiS)" to ja nie przekreslalbym szans PO. p. Tusk i jego ludzie to bardzo sprawna marketingowo ekipa, ktora odrobila lekcje. wiedza, ze w "post" swiecie, spoleczenstwo w normalnych warunkach, ktore roboczo okresle pod haslami "ciepla woda z kranu" lub tez ogolniej "chcemy igrzysk i chleba", nie interesuje sie TRESCIA PRZEKAZU, a jego FORMA, a teraz majac media ( dodajac "odzyskane publiczne" do "zaprzyjaznionych") po swojej stronie unikna dysonansu, ktory tak zakloca "harmonie".

pytanie powinno brzmiec czy do najblizszych wyborow - jesien 2011 - uda sie PO-rzadowi utrzymac "normalne warunki" i wlasnie to FORUM jest najlepszym miejscem aby je zadac i poszukiwac odpowiedzi. czy i jakie "czarne labedzie" morfują wlasnie aby uzewnetrznic sie w RP, Europie i swiecie.

przypomne moze watki MUST SEEN:
        1.
        forum.gazeta.pl/forum/w,17007,64281603,,2_dolary_za_Euro_kolejny_watek.html?s=0
        2. forum.gazeta.pl/forum/w,17007,86494160,86494160,Druga_odslona_kryzysu_EUROPA_.html
        3.
        forum.gazeta.pl/forum/w,17007,86110043,0,konkluzja_z_dyskusji_o_ryzykach_dla_naszych_bankow.html
        pozdro,

• leny20-4-7 i jeszcze ten watek 22.04.11, 11:48
          forum.gazeta.pl/forum/w,17007,80363647,,Recesja_w_RP_.html?s=0
        • klip-klap po PO 22.04.11, 18:00
          co do Twojego pytania: "czy wybory wygra lewica niewierzaca (SLD) czy wierzaca
          > (PiS)" to ja nie przekreslalbym szans PO. p. Tusk i jego ludzie to bardzo spraw
          > na marketingowo ekipa, ktora odrobila lekcje. wiedza, ze w "post" swiecie, spol
          > eczenstwo w normalnych warunkach, ktore roboczo okresle pod haslami "ciepla wod
          > a z kranu" lub tez ogolniej "chcemy igrzysk i chleba", nie interesuje sie TRESC
          > IA PRZEKAZU, a jego FORMA, a teraz majac media ( dodajac "odzyskane publiczne"
          > do "zaprzyjaznionych") po swojej stronie unikna dysonansu, ktory tak zakloca "h
          > armonie".

Okej, pod koniec tamtego roku mialem takie zdanie, ze nastepne wybory to bedzie wynik prawie rowno podzielony miedzy PO, PiS i SLD. Tak, powcy sa dobrzy w demagogii i maja wsparcie waznych mediow, ale to nie wystarczy. Teraz obstawiam, ze Polacy beda chcieli kogos ukarac, nawet nie zwalic wine, bo przeciez Tusk jest winny, hehe.
          Dysonansu tak szybko bym nie skazywal na nieistnienie - jednak to co jest i co sie dzieje w Polsce rozni sie od tego co PO wmawia.

Takim najprostszy wyznacznikiem dla ludu jest pytanie kto ma wladze. A wladze wszedzie ma PO - sejm, prezydent, samorzady. Trudno bedzie im ciagle zwalac wine na poprzednikow i uniknac odpowiedzialnosci. Sukcesy typu kastrowanie pedofilii (zreszta chyba nieudane) czy walka z hazardem to nieco malo by przekonac wyborcow.

> pytanie powinno brzmiec czy do najblizszych wyborow - jesien 2011 - uda sie PO-
          > rzadowi utrzymac "normalne warunki"

Czasowo dobre dla PO jest wypchniecie czesci mlodych, niezadowolonych za granice. Akurat otwiera sie bardziej niemiecki rynek pracy.
          • leny20-4-7 Re: po PO 22.04.11, 18:18
            tak juz na szybko

nie wiem skad masz pewnosc, ze ogol juz teraz wie kto jest odpowiedzialny za to, ze najprawdopodobniej zabraknie "cieplej wody" jesli nie od jesieni to od nowego roku ( jasno mowi o tym raport fitch czy s&p nie pamietam teraz)? spojrz na "zaslepionych" dla nich winny jest PiS bo obnizajac podatki spowodowal "dziure" a przez kryzys i 3 powodzie PO nie moze jej zlikwidowac tak latwo jak mogl to zrobic PiS....pis to pis tamto z kim bym w realu nie rozmawial to zawsze cos mozna przylepic na pis...aaaa zapomnialbym ze byl jeszcze "hamulcowy" ktory sypal piach w tryby gospodarki.

ja mysle, ze dopoki spoleczenstwo nei bedzie pod sciana spod ktorej nie bedzie juz odwrotu to wielu bedzie szukalo "oczywistych" wymowek.

bardzo dobre spostrzezenie dotyczace otwarcia rynku w rfn i austii - to faktycznie spusci troche powietrza...zwlaszcza ze wzrasta bezrobocie i infacja. nie ma to jak wyslac ludzi do pracy i wydawac przeslane przez nich pieniadze tu na miejscu. cisza spokoj...

co do mediow - maja wielka wladze - ale nie musisz wierzyc mi na slowo.

dla mnie kluczowe bedzie czy uda sie dociagnac do jesieni...a analogie z 2008 az nadto widoczne ( nowy watek psotawilem - zapraszam bo jestem glodny roznorodnych opinii).

dzieki za post.

pozdorwienia!

• klip-klap Re: po PO 22.04.11, 22:18
              > nie wiem skad masz pewnosc, ze ogol juz teraz wie kto jest odpowiedzialny za to
              > , ze najprawdopodobniej zabraknie "cieplej wody"

To nie pewnosc, ale przeciez nie bede przy kazdym zdaniu pisal, ze tylko przypuszczam. To takie zachowawcze...

Ale jesli chodzi o igrzyska i chleb, to lud mial chleb gdy poprzednie formacje rzadowe przegrywaly wybory. Wiec jednak chodzilo o pewne zmeczenie/znudzenie jedna formacja. Albo wlasnie jak ja sugeruje szukanie kozla ofiarnego czy winnych.Tusk to wie, dlatego on swojej mordki (i np.Sikorski tez) za czesto nie pokazuje w mediach.

> ja mysle, ze dopoki spoleczenstwo nei bedzie pod sciana spod ktorej nie bedzie
              > juz odwrotu to wielu bedzie szukalo "oczywistych" wymowek.

Jak spoleczenstwo bedzie pod sciana, to wygra jakies ugrupowanie radykalne. Wygrana PiS czy SLD to raczej wyraz 'normalnosci' polskiej sceny politycznej a nie wynik jakiejs skrajnej sytuacji. Co by o nich nie pisano (szczegolnie o pis), to jednak jest to establishment.
      • leny20-4-7 Expose ex post 27.04.11, 15:37
        katron.nowyekran.pl/post/11935,jak-po-zrealizowala-obietnice-z-expose-donalda-tuska
        czyli "stronniczy przeglad prasy" w oryginalnym linku z wykresami i tabelami. tutaj tylko dla podtrzymania tezy, ze koniec sie zbliza, ze przed tym koncem rzadzacy szukaja ratunku w strachu...nic nowego szczerze mowiac ale moze ktos pokusi sie o kontry.

-----------------------------------------------------------

Zbliżamy się do końca kadencji rządu pod przewodnictwem Donalda Tuska. Premier w swoim expose w 2007 roku obiecał Polakom wiele. Co z tych obietnic zostało zrealizowane?

Realizacja obietnic DONALDA TUSKA zawartych w EXPOSE:

1. Uproszczenie procedur zakładania firm
        Za sprawą Donalda Tuska i "wydawcy" jego książki Janusza Palikota wprowadzono tzw. „jedno okienko”. Przed wprowadzeniem „jednego okienka”, założenie firmy mozna było zrealizować w ciągu kilku dni. Dzisiaj potrzeba minimum dwóch tygodni.

2. Ograniczenie i zahamowanie wzrostu inflacji

Za rządów Tuska inflacja wzrosła 3 krotnie.

3. Wprowadzenie Euro do 2011/2012
        Jak wiemy, nie udało się zrealizować tej obietnicy

4. Modernizacja PKP
        Jak wygląda modernizacja w wykonaniu rządu PO-PSL można było zaobserwować pod koniec ubiegłego roku. Za tę modernizację minister Grabarczyk dostał kwiaty.

5. Reforma KRUS
        Nie została ani przeprowadzona, ani rozpoczęta.

6. Rozwój rybołówstwa
        Rybołówstwo w Polsce za rządów PO-zamarło niemalże całkowicie i nie stworzono warunków do jego przywrócenia.

7. Obniżenie podatków i wprowadzenie podatku liniowego 15 %
        Podatek liniowy nie został wprowadzony. Nawet nie próbowano go wprowadzić.
        Obniżka podatków u Donalda Tuska wygląda tak, że od stycznia 2011 roku zwiększono podatek VAT do 23%.

8. Zabezpieczenie bezpieczeństwa energetycznego.
        Rząd PO uzależnił Polskę na dostawy gazu od Rosji na długie lata, po cenach przekraczających faktyczną wartość tego surowca umorzając przy okazji 1,2 mld długu rosyjskim koncernom.
        Może Donald Tusk miał na myśli w expose, bezpieczeństwo energetyczne Rosji. Jeśli tak, to ta obietnica została w pełni zrealizowana.

9. Wprowadzenie powszechnego dostępu do Internetu.
        Ta obietnica nie została zrealizowana, ani nie zaczęto jej realizować.

10. Obniżenie bezrobocia.

Wzrost bezrobocia za rządów Tuska wyniósł prawie 25 %. Z 10,5 do 13,1 %.

11. Reforma emerytalna i radykalne uproszczenie trybu poboru ZUS.
        "Została zrealizowana". Ograniczenie składek do OFE i przekazanie tych składek do ZUS w celu łatania dziury budżetowej.

12. Budowa systemu ochrony i ratownictwa ludności
        Niezrealizowana. Przykład: Polska-lato 2010.

13. Zmiana polityki zagranicznej i dbanie o interesy Polski w UE
        Pierwsza część obietnicy zrealizowana. Całkowite podporządkowanie się woli Berlina i Moskwy. Brak sprzeciwu na arenie europejskiej w jakichkolwiek sprawach kolidujących z wyżej wymienionymi. Przykład – rura na dnie Bałtyku.

14. Reforma NFZ i podział na kilka konkurencyjnych zakładów ubezpieczeniowych. Poprawa usług medycznych. Zwiększenie dostępności do usług medycznych.
        Całkowity brak realizacji tej obietnicy, nawet nierozpoczęta.

15. Odbudowa zaufania społeczeństwa do władzy.
        Można to podsumować jednym słowem: żart, szczególnie po przekazaniu Rosji śledztwa dotyczącego badania przyczyn katastrofy smoleńskiej.

16. Likwidacja zagrożeń korupcyjnych.
        To można również jednym słowem określić: „kpina”.
        Donald Tusk zmarginalizował działania CBA. Afera hazardowa, której nie było, według przewodniczącego komisji śledczej(PO) i prokuratury. Julia Pitera jako minister do spraw korupcji wykryła w ciągu 3 lat aferę "dorszową 8zł", a kosztowało to podatników jak do tej pory 0,5 miliona zł.

17. Prywatyzacja firm polskiej gospodarki.
        Obietnica w pełni zrealizowana. Wyprzedano już niemal wszystko, by załatać dziurę budżetową. Kolejna firma w kolejce na sprzedaż: LOTOS.

18. Ograniczenie deficytu budżetowego

Deficyt budżetowy za rządów Tuska wzrósł ponad 3 ktotnie z 16 mld do 52 mld. (po 3 latach, a został jeszcze ten rok)

19. Budowała autostrad

Do końca kadencji zostanie wybodowane 30% obiecanych nowych dróg.

20. Zapewnienie bezpieczeństwa i praworządności w Polsce
        Częściowo zrealizowana. Straż Miejska w Warszawie, jako "oddziały ZOMO" bijące obywateli, dziennikarzy i parlamentarzystów, którzy chcieli złożyć hołd 96 zmarłym w katastrofie lotniczej 10 kwietnia 2010 roku.

21. Ułatwienie młodym startu zawodowego
        Liczba osób na bezrobotnym po ukończeniu edukacji za rządów Tuska wzrosła od 2007 roku aż 3 krotnie.

22. Realizacja polityki historycznej
        Całkowity brak realizacji polityki historycznej, a wręcz jej ograniczenie do minimum.

23. Przyspieszymy i wykorzystamy wzrost gospodarczy

PKB

Za rządów Tuska wzrost gospodarczy spadł prawie o połowę.

Powyższe zestawienie ukazuje, jak nieudolny jest rząd w realizacji własnych planów. Donald Tusk z mównicy sejmowej w 2007, był zwykłym chwalipiętą. Z jego obietnic niemalże nic nie zostało zrealizowane.

Przez pierwsze 2,5 roku Tusk tłumaczył, że to wina Prezydenta Lecha Kaczyńskiego. Kim lub czym będzie tłumaczył zmarnowane kolejne 1,5 roku ?

Już niedługo, przy urnach wyborczych, społeczeństwo będzie miało możliwośc dokonać ponownego wyboru władzy. Ja mam nadzieję, że jako spoleczeństwo nie wybierzemy, ponownie do władzy ludzi, znających sie tylko na piłce nożnej, malowaniu kominów, będących mistrzami "pijaru" no i specjalistami od "kręcenia lodów".

Życzę nam Polakom, niech nie uda się ponownie Platformie Obywatelskiej sztuczka ze straszeniem PiS i Kaczyńskim.
    • mariuszeeeek Re: poczatek konca rzadu p. Tuska 23.11.11, 13:45
      Jak początek końca skoro dopiero sformował gabinet?! wiadomosci.wp.pl/title,Tusk-go-przytulil-Moze-udusic-ryzykowna-nominacja,wid,14001774,wiadomosc.html przynajmniej będą rządzić a nie jak PiS oddadzą rządy bo nie mają pomysłu na konstruktywne działania!

PiS już skisł!
      • leny20-4-7 Re: poczatek konca rzadu p. Tuska 23.11.11, 14:15
        czy potrafisz wartykulowac co tez pomysli Twoja glowa? bo nie wiem do czego sie odnosisz, a zgadywac to wybacz ale nie bede.

zasada dobrej wypowiedzi: mysl/przemyslenie opisane w miare klarownie. brakuje tego u Ciebie.

jedynie ostatnie zdanie nastrecza najmniej klopotow, ale mylisz w nim czas przeszly z terazniejszym, a moze nawet i przyszlym. ot mala kwestia ale znaczenie ma kolosalne.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka