Dodaj do ulubionych

Coooooolllll !!

IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.07.02, 22:14
dzisiaj uslyszalam to slowko na bazarku kobieta powiedziala ze pomidory sa
cool,oniemialam nikt nie zwraca na takie rzeczy uwagi ale to uwazam za
przesade,ludzie uzywaja slow ktorych chyba nie rozumieja a moze pomidory moga
byc COOL co sadzicie :)))))
Obserwuj wątek
    • Gość: mian Re: Coooooolllll !! IP: *.lowicz.sdi.tpnet.pl 03.07.02, 11:46
      Może i mogą , jka pepsi czy jakies napoje są Cool to pewnie i pomoidory mogą ;-
      ))) W programie telewizyjnym widziałem ostatnio jak prezenter ( dosyc mlody )
      rozmawial z gosciem . Ich rozmowa , była przerywana okrzykami , czy moze raczej
      ozdobnikami w rodzaju : OK , Yeah..... , Cool itd. Jezyk slangowy staje sie
      powszechny , ciekawe zjawisko , choc Pan Miodek miałby pare zastrzezeń ;-)
      Myśle ze jesli ten jezyk istnieje tylko w jakichś pewnych specyfucznych
      srodwiskach to wszytko jest dobrze , ale jesli staje sie jezykiem prezentowanym
      w środkach masowego przekazu to jest duży błąd . Jestem stanowczym
      przeciwnikiem ustawy chroniącej język ojczysty w takim stopniu jak jest to np
      we Francji ale myślę że jakieś formy autokontroli przez same satcje TV czy
      radiowe powinny istnieć . Bo później wiele ludzi przejmuje właśnie takie nawyki
      z TV . Sam niestety czesto uzywam róznych zwrotów niewiele mających wspolnego z
      Polskim typu : Spoko czy OK .

pzdr serdecznie
      mian
      • Gość: mysza Re: Coooooolllll !! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.07.02, 13:01
        coooollllll :))ja tez uzywam ale te pomidory z lekka mna wstrzasnely,nie da sie
        uniknac nowych slow zreszta gdybysmy byli jezykowymi purystami byloby bardzo
        nudno,no to spoko jest ok. i coooolllllllll :))
        • Gość: mian Re: Coooooolllll !! IP: *.lowicz.sdi.tpnet.pl 03.07.02, 13:09
          I dlatego piszę , że wiele osób przejmuje z TV słowa , zachowania itd. których
          nie rozumie . Podobnie jak dzieci , które ( o dziwo ) najszybciej uczą sie "
          brzydkich " słow . Czyli co tu dużo gadać tępota niestety ;-)))

mian przemądrzały ;-)
          • zelgoszcz Re: Coooooolllll !! 03.07.02, 13:37
            W Niemczech jest dokladnie zak samo. Mimo istnienia odpowiednich slow
            niemieckich, nagminnie uzywane sa anglicyzmy. Na codzien slysze tylko: meeting,
            businnes trip, help desk, hotline, user, server, advance payment, update etc.
            • Gość: mysza Re: Coooooolllll !! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.07.02, 14:09
              w niemczech uzywa sie duzo wiecej angielskich slow niz w polsce,bylam
              zaskoczona kiedy w Monachium w takim duzym domu handlowym na Mariehilfestr.(nie
              wiem czy dobrze napisalam)ekspedientka uzywala wiecej angielskich slow niz
              niemieckich,ale potrafila to dobrze "posklejac" i nawet specjalnie nie
              razilo.Tak juz jest na calym swiecie i nie warto z tym walczyc chyba tylko
              anglicy niczego nie zaporzyczaja.........chociaz do konca tez nie wiadomo :)
              • Gość: kuki Re: Coooooolllll !! IP: 212.160.155.* 03.07.02, 18:01
                w Rosji jest podobnie, chociaz na bazarze nikt nie powie cool pamidory,
                bierit`e, bierit`e!!! przegiecie "na maxa".
                • Gość: mysza Re: Coooooolllll !! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.07.02, 18:17
                  no przy takiej zachecie u nas bazary szybko pozbylyby sie towaru,gorzejz
                  pieniedzmi dla sprzedajacych :)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka