Dodaj do ulubionych

Kocham Wrocław!

IP: *.devs.futuro.pl 10.09.04, 16:12
Bo jest piękny, ma niepowtarzalny klimat, żyją tutaj wspaniali ludzie i mam
miliony cudownych wspomnień zwiazanych z Wrocławiem. uwielbiam lato i zimę we
Wrocławiu, wschody słonca i zachody..Uwielbiam spacery po Ostrowiu Tumskim i
wieczorny odpoczynek na Rynku...16 lat trwała moja tułaczka, ale znów
mieszkam tutaj i jest mi dobrze. Jestem w domu. A Wy za co kochacie Wrocław?
Obserwuj wątek
    • Gość: WMad Re: Kocham Wrocław! IP: 195.94.207.* 16.09.04, 14:49
      Hej
      Za wieczorne łyżwy na Fosie , przy gazowych latarniach poświecających z brzegu
      alejki parkowej.
      PS Czy to był anioł na koniu , czy golasek na Pegazie ?? nie pamietam.
      ( jak wrócił do Wroc - takiemu to dobrze. Zazdroszcze )
      • Gość: kazimierzp Re: Kocham Wrocław! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 19:53
        Kocham Wrocław za: Pierwsze zabawy w piaskownicy na placu Powstańców Sląskich z innymi dziećmi. Za jazdę na sankach na górce Pafawag i górce koło Skarbowców. Za oglądanie rybek w stawie parku Południowego. Za czucie się bardzo ważnym w czasie pierwszej komunii w kościele Karola Boromeusza. Za fajnego kolegę Zygmunta w szkole podstawowej nr 59 gdy siedliśmy w 1959 roku razem w ławkach (w piątej klasie), a nogi nasze dyndały wysoko ponad podłogą. Za księdza proboszcza Tarnogrodzkiego z parafii Św. Henryka. Za fascynujące kazanie, w katedrze na pasterce, wygłoszone kardynała Kominka na pół roku przed jego śmiercią.On w tym kazaniu żegnał się ze swym doczesnym życiem i nauczył mnie jak na swe przyszłe życie patrzeć. Za spektakle w Teatrze Polskim odwiedzanym regularnie od 1963 roku, za koncerty umuzykalniające wrocławskiej orkiestry symfonicznej późniejszej filharmonii. Za wspaniałych nauczycieli z II Liceum Ogólnokształcacego, a szczególnie Genowefę Bawolską i Józefa Reicha. Bez nich moje życie byłoby o wiele uboższe. Gdyby nie Gienia nie znalibyśmy drogi do teatrów, muzeów, galerii... Kocham Wrocław za wspaniałe koleżanki przy których moje serce biło dużo szybciej, a dotknięcie choćby dłoni było doznaniem przeszywajacym, za Anie, Ewy, Olę ... Kocham Wrocław za moich harcerzy z mojej drużyny. Za szermierzy z AZS Wrocław. Oni wszyscy krok po kroku ulepiali moją osobowość.
        Kocham Wrocław za możliwość spacerów po Parku Szczytnickim, Południowym, wzdłuż fosy, na wyspie Słodowej i wielu innych fascynujacych miejscach. Fascynujacych bo potęgowanych przez obecność obok pani mego życia Reni, mej pierwszej w pełni spełnionej i może dlatego trwającej do dzisiaj miłości.
        Kocham Wrocław, że jest, że mogę do niego wracać i zawsze czuję się w nim, w kazdym miejscu u siebie, wśród swoich. Temu uczuciu nie przeszkadza to, że jestem od 25 lat jeleniogórzaninem. Dalej z Renią. Oddajemy powoli Wrocławowi naszych synów, już dwóch. Trzeci idzie teraz na studia - do Wrocławia. Oni kochają Jelenia Górę, ale Wrocław jest im równie bliski.
        Mamy dzięki temu po dwie małe ojczyzny: Wrocław i Jelenią Górę.
        Choć po cichu przyznam, że Wrocław jest mi nadal bliższy!
        • Gość: Henry Re: Kocham Wrocław! IP: *.fastdatatech.com / 216.38.216.* 19.11.04, 17:03
          Ja tez mam bardzo mile wspomnienia z mlodosci we Wroclawiu i pomimo zw mieszkam
          w USA czesto wracam do tego miasta. Mam wspanialych kolegow z dziecinstwa gdy
          mieszakalem na dzisiejszym Zalesiu, Wojtka i Jurka z ktorymi spotykam sie
          czesto. Wspomniales o II liceum i pani Bawolskiej i historyku Riechu a ja
          jeszcz dodal bym pania Zylko i oczywiscie niezapomnianego pana Grochockiego.
          Chodzilem do szkoly podstawowej nr 36 w starym budynku. To niezapomniane
          wspomnienia.I oczywiscie Park Szczytnicki i Morskie Oko i Stadion Olimpijski i
          wzgorek nazywany przez nas Cymborasa (z kad ta nazwa)
    • Gość: Rafis Re: Kocham Wrocław! IP: 62.29.254.* 16.09.04, 19:36
      A Wy za co kochacie Wrocław?

Za sto wiez i sto mostów!Za trwanie, za historie ukryta w tysiącletnim murze.
    • Gość: aloikos Re: Kocham Wrocław! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 01:57
      Nie kocham Wrocławia i nie polecam przesadzać z tym lokalnym patriotyzmem.
      Niewątpliwie jednak jest to najfajniejsze miasto w tej części świata obok Pragi
      i Monachium. W Polsce - the best i długo długo nic...
      (A tak naprawdę to bardzo kocham Wrocek, tylko odreagowuję te wasze romantyczne
      dywagacje.
      A za co kocham? Za to, że jest i tyle!)
    • Gość: Warmianka Re: Kocham Wrocław! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.04, 12:28
      Za męża i pierwsze miłosne uniesienia...
      • Gość: Zbyszek z Kanady Re: Kocham Wrocław! IP: *.abhsia.telus.net 09.12.04, 05:04
        Wroclaw,moje rodzinne miasto ma specialne miejsce w moim sercu.Chociaz od
        dwudziestu lat mieszkam w Edmonton to zawsze tesknie za Wroclawiem (tyle
        wspomnien).Piekne miasto,wspaniali ludzie. Pozdrawiam z mroznej i zasypanej
        sniegiem Alberty wszystkich moich znajomych we Wroclawiu
        Zycze Wam wesolych i zdrowych Swiat Bozego Narodzenia oraz szczesliwego Nowego
        Roku.Do zobaczenia w przyszlym roku
        Zbyszek S.
    • Gość: breslauer NIE Kocham! IP: 212.244.72.* 04.10.04, 18:48
      ...bo jest meczacy, zaniedbany, z obrzydliwymi budkami na wszechobecnych
      placykach, fatalna komunikacja, beznadziejnymi drogami i obskurna architekrura
      PRL. niestety nie wszystko to jest wina wojny i tego ze miasto bylo jedna z
      najwiekszych jej ofiar w obecnej Polsce. to rowniez Wasza wina Wroclawianie (ze
      stalinowskiego nadania hehe)...
    • Gość: gosc Re: Kocham Wrocław! IP: *.sll.se 16.11.04, 03:04
      tak wroclaw jest piekny. szczegolnie to doceniam teraz gdy jestem na stale w
      sztokholmie pozdrawiam wroclawian
    • Gość: gosc Re: Kocham Wrocław! IP: *.sll.se 16.11.04, 03:04
      tak wroclaw jest piekny. szczegolnie to doceniam teraz gdy jestem na stale w
      sztokholmie
      • Gość: Kanadyjczyk Re: Kocham Wrocław! IP: *.dialup.sprint-canada.net 18.11.04, 04:21
        Lubie Wroclaw bo mam mile wspomnienia i dlatego, ze cala "ELITA" pochodzi z
        Wroclawia---Cezary------
    • xpawel1 Re: Kocham Wrocław! 06.06.05, 11:55
      www.infoszop.org/forum
      • Gość: nano Re: Kocham Wrocław! IP: *.range81-157.btcentralplus.com 04.07.05, 21:12
        Za to ze jest miaste ktore ZYJE !! Tetni zyciem !!
    • Gość: dżygit Re: to teraz wielka dziura i nic wiecej IP: *.kataser.wroc.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.05, 17:41
      ...ale pieprzycie...jeden warty drugiego z ta wasza miloscia dla dziur w
      drogach...walacych sie budynkow...ciasnych ulic na wylotach miasta i spapranych
      robot drogowych...co dwa lata poprawaiaja...co tu "kochac" chyba tylko swoje
      wspomnienia bo tez ich wiele mam ale raczej z ludzmi i klimatem lat
      studenckich...to tyle...amen
      • Gość: miko Re: to teraz wielka dziura i nic wiecej IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 12.07.05, 22:04
        no bez kitu o czym Ty mówisz...
        Wrocław to moje miasto od 18 lat, kocham je i zawsze będe kochał, fakt że są
        zaje***te korki no ale co z nimi zrobisz skoro żyjesz w mieście które się tak
        rozwija.
        Władze miasta pier**lą wiele spraw ale i wiele wnoszą dobrego.
        Ważne jest że Wrocław jest piękny szczególnie z lotu ptaka i nocą, reszta nie
        jest ważna bo jak ktoś widzi piękno to nic mu oczu nie przesłoni.
        Poza tym jedna sprawa ideałów nigdzie nie znajdziesz, idealnego świata nie ma
        jest tylko ten nasz, to miasto, te parki, ten rynek, te cudowny chwile, te
        wzloty i te upadki, te spieprzone inwestycje, niespotykane korki... no i jeszcze
        jedno to miasto ma swój styl i za to je kocham, że nie jest takie jak większość.
        • Gość: Bix Re: to teraz wielka dziura i nic wiecej IP: *.dami.pl 23.07.05, 11:40
          • Gość: dżygit Re: to teraz wielka dziura i nic wiecej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 14:31
            ...czego w ogole dotyczy ta mizerna dyskusja...kazde miasto bywa noca zwlaszcza
            z perspektywy atrakcyjnie i malowniczo wygladajace...ale nic poza tym, zarowno
            w dzien jak i w nocy mozna solidnie w dziob oberwac i to w centrum na oczach
            mieszkancow i sluzb miejskich...gdzie bezpieczenstwo?...chyba ze ten kto sie
            zachwyca wroclawiem nos poza dom nie wysuwa i rozmarzonym wzrokiem filuje na
            przechodniow i jezdzacych beznadziejnie uzytkownikow osobowek...a
            budynki?...buduje sie coraz brzydsze...bez smaku i gustu i komu?...biednym
            ludziom by ich jeszcze bardziej finansowo pograzyc...biedota wszechobecna na
            pieknie urzadzonych ulicach...skwerach...ławeczkach w parku...kto sie
            nimi....wroclawiakami zajmie...NA PEWNO NIE WLADZE MIEJSKIE BO ONI MAJA swoje
            ambitne cele...zamiana nazw ulic i sprzedaza wszelkich zielonych skwerow miasta
            na kolejne markety by miasto przypominalo coraz badziej keks nafaszerowany
            bezładnie pstrokacizna architektoniczna...ochyda...tyle o tym zachwycie...snoby
            i zapatrzona naiwnosci ludzka.................
    • Gość: tatafax Re: Kocham Wrocław! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.07.05, 16:27
      I ja kocham Wroclaw choc to nie jest moje rodzinne miasto mieszkalem we
      Wroclawiu w latach 1973do 1996(emigracja zarobkowa).I po raz kolejny prosze
      wszystkich o pomoc,wymienialem plyte glowna w kompi i stracilem zawartosc
      adresy i linki.prosze podajcie mi adresy kamer na nasz wroclaw(dzialajace).Z
      gory dziekuje serdeczenie i pozdrawiam.hauke.christian@gmx.de
      • Gość: dżygit Re: Kocham Wrocław!...dość! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.05, 19:17
        ...no ile jeszcze bedziecie...peany slac temu miastu....kurna miasto jak
        miasto..wyroznia je od innych wielkich miast w tym kraju..gigantyczna liczba
        dziur ...korkow i...brak...obwodnicy...i ludzi dajcie spokoj..nie rozczulajcie
        sie tak nad tym starym i zniszczonym ...poza rynkiem oczywiscie...miastem..ja
        tez tu mieszkam 21 lat..i wiecie co...poza placem grunwaldzkim...nic bardziej
        nie wspominam...zreszta i z tego placu niedlugo nic nie zostanie...tyle..cze
        • Gość: b. Re: Kocham Wrocław!...dość! IP: 15.203.169.* 27.07.05, 16:13
          Widzę dżygit (jakie oryginalne pseudo - czy nie słuchasz przypadkiem Dody??),
          że nie rozumiesz na czym polega lokalny patriotyzm. Ty nie rozumiesz tego, że
          należy pielęgnować te swoje małe ojczyzny. Im więcej ludzi to robi tym
          przyjemniej się mieszka, ma się wspólne tematy do rozmowy z przypadkowo ludźmi
          i tworzy się ten "klimat".
          To właśnie wyróżnia Wrocław od takich miast jak Warszawa, gdzie większość
          młodych ludzi napłynęła z całej Polski, gdzie nikt nie ma żadnych wspomnień z
          młodości, gdzie żyje się szybko i anonimowo.
          Pisze to osoba, która niestety wyjechała z Wrocławia do Warszawy "za chlebem".
          Życzę Tobie zrozumienia, że super drogi i brak korków to nie wszystko - zresztą
          jak pewnie widzisz to się też zmienia. A jeśli Ci się nie podoba to proponuje
          wyjazd np. do Warszawy, tam ludzi z takim nastawieniem jest na pęczki.

pozdrawiam
          • Gość: dżygit Re: Kocham Wrocław!...dość! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.05, 18:50
            ..no i widze ze dialog nam sie inicjuje niezly..a wlasciwie to polemika ...a
            wroclaw to nie zlepek roznych nacji i narodowosci?..przypomnij sobie kogo do
            wrocka sprowadzono ..na tzw ziemie odzyskane...wiec i kazdy ma swoje nawyki i
            przyzwyczajenia...a co do pobytu...mieszkam tu juz 21 lat...i...nei zabije
            sie..i nie dam sie pokroic w obronie imienia wroclawia...tylko praca mnie tu
            trzyma..a na zmiane radykalna juz nie te lata...dobrze ze zostaja i sa jeszcze
            pasje...
            no ale wracajac do rzeczy...najwieksi "patrioci" to glownie Ci ktorzy "kochaja"
            te swoje ojczyzny ale na odleglosc...bo jak tu byli dzialo im sie zle...szkoda
            ze nie pozyli tak na tych swoich ojczyznach..az do dnia dzisiejszego...zaloze
            sie o..kazda cene , ze ten ow patriotyzm..wygasl by im na popiol...to tyle i...
            pozdrawiam Cie ...tejemniczy{a} B
    • kylie1 Re: Kocham Wrocław! 28.07.05, 21:09
      Wroclaw jest moim rodzinnym miastem, ktorego mi tak brakuje od 27 lat. Mieszkam
      jak wielu innych w Vancouver i to jus nie to samo. Vancouver jest wspanialy,
      ale historia nie ta sama. Mieszkam tu juz duzo dluzej niz mieszkalam we
      Wroclawiu. Ktos napisal, ze klimat we Wroclawiu (nastroj) jest niepowtarzalny i
      zgadzam sie w 100%. Jako mloda dziewczyna chodzilam po starych uliczkach
      Ostrowa Tumskiego, Rynku, cale srodmiescie jest tak cudowne. To historia,
      ktorej nie da sie tu odtworzyc. To za mlody kraj. Nawet w starej komunistycznej
      Polsce Wroclaw zawsze szokowal swoim pieknem i urokiem!!!

Kylie1 :):)
      • Gość: Pokochaj Vancouver Re: Kocham Wrocław! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.05, 14:16
        Mlodosc zawsze sie wspomina dobrze gdziekolwiek by to bylo. Widac nie poznalas
        jeszcze Vancouver ani jego histori, bogatszej i starszej od wroclawskiej, ale
        tego trzeba sie nauczyc, poznac.
        Pokochaj Vancouver i nie porownuj krola z pospolstwem, albo wracaj do
        Wroclawia. Ciekawe ile wytrzymasz.
        ta,ta
        • Gość: zxc Re: Kocham Wrocław! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 09:12
          "Widac nie poznalas
          jeszcze Vancouver ani jego histori, bogatszej i starszej od wroclawskiej, ale
          tego trzeba sie nauczyc, poznac."

Jeżeli ktoś pisze, że historia Vancouver jest bogatsza i starsza od Wrocławskiej, trudno mieć o nim inne zdanie niż to, że jest kimś niespełna rozumu.
    • kylie1 Re: Kocham Wrocław! 28.07.05, 21:09
      Wroclaw jest moim rodzinnym miastem, ktorego mi tak brakuje od 27 lat. Mieszkam
      jak wielu innych w Vancouver i to jus nie to samo. Vancouver jest wspanialy,
      ale historia nie ta sama. Mieszkam tu juz duzo dluzej niz mieszkalam we
      Wroclawiu. Ktos napisal, ze klimat we Wroclawiu (nastroj) jest niepowtarzalny i
      zgadzam sie w 100%. Jako mloda dziewczyna chodzilam po starych uliczkach
      Ostrowa Tumskiego, Rynku, cale srodmiescie jest tak cudowne. To historia,
      ktorej nie da sie tu odtworzyc. To za mlody kraj. Nawet w starej komunistycznej
      Polsce Wroclaw zawsze szokowal swoim pieknem i urokiem!!!

Kylie1 :):)
    • Gość: lagoona Re: Kocham Wrocław! IP: *.crowley.pl 29.09.05, 11:49
      Ja KOCHAM WROCLAW!! za to, ze tylko tu jest najpiekniejszy i niepowtarzalny
      klimat zycia studenckiego i w ogole zycia;p;p;p pieknie,pieknie i jeszcze raz
      pieknie... nie wyprowadzam sie i zostaje tu juz na zawsze:D pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka