Gość: Nuka IP: 157.25.200.* 14.08.01, 11:45 Czy ktoś był w Egipcie z biurem Sigma Travel? Oferta dość kusząca, ale jak to wygląda w praktyce? Wybieramy się w listopadzie/grudniu - czy warto? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: _ Re: Do Egiptu z Sigmą Travel? IP: 217.11.141.* 18.08.01, 21:53 byłam na wycieczkach z Sigmą Travel, tylko że nie w Egipcie, a w Paryżu i we Włoszech jestem bardzo zadowolona z usług tego biura Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mat Re: Do Egiptu z Sigmą Travel? IP: *.acn.waw.pl 19.08.01, 13:21 Warto!!!.Byłem w Egipcie w 1996. !5 dni objazdu od kanału Sueskiego i Aleksandrii po Asuan i świątynie Abu Simbel na pusyni nubijskiej.$ niezapomniane noclegi na luksusowym statku płynącym z Asuanu do Luxoru.2 dni pobytu nad Morzem Czarnym w Hurghadzie.Bardzo dobra organizacja. Kompetentni i bardzo uczynni piloci (Pani Elżbieta Marczewska).Jedyna uwaga to to,że nikt z biura wcześniej nie wyjaśnił ,że cała masa wycieczek fakultatywnych z których nie można było zrezygnować do dość spora kwota (ok.200USD) co oczywiście podniosło koszty pozornie niedrogiej wycieczki. Ale warto było zapłacić te pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Damian Re: Do Egiptu z Sigmą Travel? IP: *.mofnet.gov.pl 20.08.01, 12:31 byłem w 1995 r. 1. WARTO, za tę cenę absolutnie żadne biuro nie da takiego programu 2. Zdecydowanie można nie brać wycieczek fakultatywnych (które defacto dopiero stanowią o atrakcyjności tej wycieczki, bez nich wiele się traci) ale należy je brać pod uwagę, bo sporo się bez nich nie zobaczy 3. Wycieczka do Abu Simbel z racji odcięcia drogi lądowej bardzo podraża koszty - był autobus za 35 USD jest samolot za chyba 150 USD i bez dodatkowych atrakcji (wschód słońca na pustyni, fatamorgana, beduini i karawany wielbłądów) ale i tak warto, taniej się tam nie dostanie, chyba że z Sudanu 4. W Hurgadzie są gorsze hotele ale za to rafy rekompensują wszystko 5. Można olać światło i dźwięk w Gizie, za to koniecznie trzeba zobaczyć je w Karnaku i na wyspie Filae 6. Aleksandria jest fajna, ale nie ma tam nic co by powalało, jest za to fajny klasztor na pustyni 7. Statek po Nilu jest cool, ale ja wolałem zostać w Asuanie dłużej (za to nie widziałem Kom-Ombo i Edfu) 8. WSZELKIE ZŁOCONE I "ZLOTE" rzeczy warto kupować w Asuanie (im dalej na południe od Kairu tym taniej) jedyną zaletą kupowania w sklepach "sprzedających wyłącznie oryginalne towary" jakie zachwalają przewodnicy i do nich ciągną (z papirusami, złotem, skórami, garnkami, itp, itp., to że wybór jest tam duży i można porobić fajne zdjęcia) to samo w mniejszym wyborze w sklepie obok jest za pól ceny, która jest dopiero wyjściową ceną do negocjacji. jak mi się coś przypomni to jeszcze napiszę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Damian Przypomniało mi się IP: *.mofnet.gov.pl 20.08.01, 16:14 w Aleksandrii, Kairze i na Synaju pogoda w tych miesiącach jest gówniana, może być zimno i padać, za to na południu jest bardzo przyjemnie, w Hurgadzie natomiast morze ma przez cały rok właściwie jednakową temperaturę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: Do Egiptu z Sigmą Travel? IP: *.ilot.edu.pl 21.08.01, 12:32 Ja byłam z Sigma Travel we Włoszech i Hiszpanii i jestem b. zadowolona. Tez lecę z tym biurem do Egiptu, ale w drugiej połowie wrzesnia. Tez jestem ciekawa wrażeń osób, które juz tam były. Co tam dają do jedzenia? Jak wygladaja sniadania - czy te sławne kontynentalne, czy tez bardziej tresciwe? Co tam pic w czasie upałów? Wodę mineralną? Jak się kształtuja ceny podstawowych artykułów zywnosciowych, pamiątek, kartek pocztowych? Czego trzeba unikać, jeśli oczywiście trzeba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Damian Re: Do Egiptu z Sigmą Travel? IP: *.mofnet.gov.pl 21.08.01, 13:08 jedzenie, zwłaszcza w Kairze, będzie wyborne, tam powinien być najlepszy hotel, choć nie wiem, jak jest teraz, ale dowiem się - mam kontakt z jednym z byłych przewodników Sigmy, zawsze są bardzo obfite bufety i nigdy nie zje się wszystkiego, co podadzą, o to nie macie się co martwić. Co do cen, to jest taniej niż w Polsce, woda mineralna jest mniej więcej w tej samej cenie lub trochę droższa, max. chyba 3 PLN za butelkę 1,5l, oczywiście trzeba kupować ją w badziewnych sklepikach a nie na straganach obok piramid dajmy na to. W upalne dni pić jak najwięcej. Reszta jest tańsza. KONIECZNE ZABRAĆ KARTĘ ISIC!!!!!!!!!!!!!!!!! wszystkie wstępy są wtedy za pół ceny i pilot odda Wam tę różnicę z kwoty, jaką na wstępie na ten cel zbierze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: Do Egiptu z Sigmą Travel? IP: *.ilot.edu.pl 21.08.01, 14:30 Bardzo dziękuję za informacje, uspokoiłam się, bo myslałam, ze moze bede chodzic głodnawa, bo czasami dają do jedzenia wynalazki. A co to jest karta ISIC? W Sigmie powiedzieli, że wizę można załatwic na lotnisku.Czy to prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Damian Re: Do Egiptu z Sigmą Travel? IP: *.mofnet.gov.pl 21.08.01, 14:37 ISIC - międzynarodowa legitymacja studencka - do nabycia w Almaturze dla osób w wieku do 26 lat Wiza - powinni załatwić ją za Ciebie - bez pieczątki w paszporcie - powinna być zbiorowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: Do Egiptu z Sigmą Travel? IP: *.ilot.edu.pl 21.08.01, 15:40 Dziekuje za informacje, ale karta już nie dla mnie. Dawno juz nie jestem studentka. Sama nie wiem, czy się cieszyc, czy smucić Odpowiedz Link Zgłoś