zdzicha 24.10.02, 22:54 Jakie wolicie wiatry? Silne, ale z jednego kierunku, czy słabsze, ale porywiste i zmieniające kierunek? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kubajek Wiatr własny. 25.10.02, 09:38 Cytat ze słownika żeglarskiego: ... jeśli przy bezwietrznej pogodzie uruchomisz silnik i zaczniesz płynąć to od dziobu poczujesz Wiatr Własny ... Czy to możliwe? Odpowiedz Link
chaladia Re: Wiatr własny. 25.10.02, 09:40 Zaiste! A jeśli chodzi o rodzaj wiatru, jaki mi najbardziej odpowiada - to jak dla mnie baksztag, około 4-5 stopni Beauforta. Odpowiedz Link
zdzicha Re: Wiatr własny. 25.10.02, 12:41 chaladia napisał: > A jeśli chodzi o rodzaj wiatru, jaki mi najbardziej odpowiada - to jak dla > mnie baksztag, około 4-5 stopni Beauforta. W temacie kursów względem wiatru, jestem zwolenniczką bajdewindu, najlepiej prawego halsu, siła ok. 3-4, szkwalisty. Wymarzony na regaty w klasie otwartej. Odpowiedz Link
powolnyrumpel Re: Wiatry 25.10.02, 14:06 Pamiętajcie: gentelmeni nie pływają bajdewindem !!! Odpowiedz Link
chaladia Re: Wiatry 27.10.02, 01:11 Tylko co? Na silniku się pod wiatr telepią? To specjalność tych z śródlądowych balii z klimatyzacją i łazienką na pokładzie, co to sporo ich stoi (a mało pływa) nad Zalewem Zegrzyńskim, ale czy oni są Gentlemani...? Odpowiedz Link
isabelle Re: Wiatry 27.10.02, 11:46 Wlasciwie ta choroba powinna sie nazywac 'gentlesailor'. Tacy niedzielni zeglarze, co to nie wyplywaja z portu przy 3 - siedza sobie na pieknej, skomputeryzowanej lajbie i sie hustaja z kanapka w reku, a jak juz sie odwaza, to plywaja na grocie, a potem z rozwianym wlosem wracajac na silniczku, twierdza, ze 'dzisiaj toooo wiaaaaaloooo':) Odpowiedz Link
_janusz.s Re: Wiatry 07.12.02, 15:04 Czym sie różni jachting od żeglarstwa? - Jachting uprawia sie przy kei:) Pozdrawiam Janusz Odpowiedz Link
fima A propos: jak tam Ancora? 29.08.03, 15:37 chaladia napisał: > Tylko co? Na silniku się pod wiatr telepią? To specjalność tych z śródlądowych > balii z klimatyzacją i łazienką na pokładzie, co to sporo ich stoi (a mało > pływa) nad Zalewem Zegrzyńskim, ale czy oni są Gentlemani...? Odpowiedz Link
piter489 Re: Wiatry 29.08.03, 12:59 Najbardziej lubie zegluge przy wietrze 3-4oB(pływam na omegach, wiec wystarczy). W tym sporcie najbardziej lubie duże przechyły, które przy takim wietrze nie są niebezpiczne. Lepiej gdy wiatr jest stały i wieje z jednego kierunku a nie ciągle "kręci". Gdy ciągle odkreca staje sie to denerwujące i utrudnia pływanie. Pozdrawiem Piotrek Odpowiedz Link
primavera_73 Re: Wiatry 29.08.03, 17:26 Bardzo popieram. Wychowałam się na jeziorze zatokowym, blisko moża. Na płytszych częściach o tej porze roku jest raj dla deskarzy. Regaciliśmy się o byle co, np. o uscisk dłoni prezesa klubu. Do dzisiaj denerwują mnie wiatry poniżej 2. Nigdy nie pływałam na łódeczkach typu Optyk czy Kadet, zawsze tylko Omegi albo Okejki i jazda na odbojnicach. Mam nadzieję, że w niedzielę na regatach powieje. Teraz mam jeszcze dwa tygodnie urlopu i może uda mi się popływać po morzu chociaż omegą, jeślini nefrytem. Odpowiedz Link