Dodaj do ulubionych

Zdobycie doświadczenia

11.06.12, 12:17
Witam. Udało mi się zdobyć licencję pilota wycieczek niestety z braku doświadczenia żadne biuro podróży nie odpowiada na moje zapytania o pilotaż :( czy ktoś może mi poradzić, gdzie lub jakie biuro umożliwiłoby mi zdobycie doświadczenia w tym zawodzie?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • beatrixbu Re: Zdobycie doświadczenia 11.06.12, 12:49
      witam,
      po pierwsze nie poddawaj się ;) w tamtym roku byłam w podobnej sytuacji, w tym idzie mi co raz lepiej ;) Wysyłaj cv gdzie się da. Proponuje zacząć od tzw. wahadeł nie jest to mega opłacalne finansowo, ale zdobyte doświadczenie na takich wyjazdach jest bezcenne! słyszałam, że niektóre poznańskie i krakowskie biura biorą bez doświadczenia właśnie na wahadła. jest też strona tur-info.pl tam też można znaleźć oferty, ale o tym pewnie wiesz;)
      pozdrawiam
      • luizka_85 Re: Zdobycie doświadczenia 11.06.12, 13:38
        wysyłanie CV nie zaszkodzi, ale skutecznym sposobem na zdobycie zlecenia nie jest w sytuacji, kiedy nie ma się doświadczenia. Najlepszy jest kontakt osobisty - jeśli spodobasz się swojemu pracodawcy (sprawisz wrażenie osoby kompetentnej) możliwe, że da Ci jakieś proste zlecenie lub też wyśle cię gdzieś jako drugiego pilota.
        • turrr Re: Zdobycie doświadczenia 12.06.12, 09:58
          Tzw. długie weekendy są chyba najlepszą szansą na złapanie pierwszego zlecenia. Wszystkie biura i ustawieni piloci mają wtedy full pracy. Wtedy właśnie "świerzynki" mają swą szansę. Istnieje także inna opcja: wyjazd jako drugi pilot (z poniesieniem kosztów wyjazdu) - wiem jest to kosztowne, ale takie są reguły kapitalizmu.
          Prawnicy zanim zostaną sędziami, adwokatami muszą swoje terminować u doświadczonych adwokatów czy też sędziach, absolwent medycyny zanim zostanie pełnoprawnym lekarzem, (po 6-letnich) studiach również musi "iść do terminu". Zapewne lakarze, prawnicy się oburzą ale sytuacje naszych grup zawodowych mają pewne analigie i trzeba wiedzieć, że aby być dobrym pilotem (nie mylić z osobami które za marne pieniądze zaliczają wahadła) potrzeba czasu oraz nauki, nauki, nauki.
          Dopiero wtedy można być prawdziwym PILOTEM czyli osobą potrafiącą nie tylko policzyć osoby w autokarze ale alfą i omegą dla turystów i .... kosić zupełnie przyzwoite stawki.
          • hurrricane Re: Zdobycie doświadczenia 12.06.12, 11:27
            Dokładnie. "Pielgrzymki", telefony, maile. Zawsze potencjalny pracodawca ocenia nas inaczej, gdy zobaczy nas lub chociaż usłyszy w słuchawce. Przecież takich "cefałek" od pilotów bez doświadczenia biura otrzymują na pęćzki. A jeśli Cię to pocieszy- szukałam 3 miesiące zamin dostałam mój pierwszy wyjazd.
            • arreta Re: Zdobycie doświadczenia 12.06.12, 11:46
              Dziękuję wszystkim za rady. Biorę się za drukowanie CV i będę je rozwozić po biurach, może się akurat uda :)
          • luizka_85 Re: Zdobycie doświadczenia 12.06.12, 12:00
            co do wyjazdu jako drugi pilot - trzeba do tego mądrze podejść. Nie sztuką jest zapłacić za wycieczkę, ale szkoda by było, jeśli nic z tej inwestycji nie wyniknie - bo pierwszy pilot przejął ster, bo nie przekazał opinii o tobie i biuro dalej nie ma zaufania, bo biuro nierzetelne, bo biuro nie ma dalszych zleceń na kierunek, który pilotowałaś...

najlepiej na pierwszy raz pojechać na jednodniową imprezę - bez świadczeń typu nocleg, wyżywienie, czyli bez twoich kosztów. Ja raz pojechałam na drugiego pilota - płatnie (za 70%) stawki, do tego z pracownikiem biura/referentem (czyli osobą, która bezpośrednio decyduje o zatrudnianiu). Opłaciło się.

• beatrixbu Re: Zdobycie doświadczenia 13.06.12, 01:31
            Zgadzam się ze wszystkimi radami trzeba próbować różnych sposobów, aż do skutku. jeżeli chodzi o wahadła to owszem, tak jak pisałam wcześniej nie zbije się na nich kokosów, ale wiem po swoim przykładzie, że się opłaca. poznałam trasy już nie wspomnę o obyciu z turystami, mikrofonem, przejściami granicznymi itp. itd. obecnie mam więcej normalnych wyjazdów, ale jeśli mam wolny termin to jadę na wahadło..
            A odbębnić pracę można na każdym wyjeździe bez względu czy jest się na objazdówce, pobytówce czy na wahadle.. zależy jak kto podchodzi do swojej pracy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka