Dodaj do ulubionych

Dysk SATA i Windows 98. Będą komplikacje?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.06, 22:20
Chciałbym dokupić nowy dysk twardy do komputera, ale moim systemem operacyjnym
jest Windows98 (z pewnych względów nie mogę tego zmienić). Zastanawiam się,
czy jak kupię jakiś dysk (jeszcze nie wiem dokładnie jaki) w standardzie
Serial ATA, to czy nie będzie żadnych komplikacji. Wiem, że moja płyta główna
obsługuje tego typu dyski (bo jest to ASUS A7V8X wersja GOLD). Kwestia jest
tylko tego rodzaju, czy w Win98 będę widział całą pojemność tak dużego dysku.
Może ktoś z Was ma Win98 i dysk Serial ATA albo chociaż wiecie, że to nie
zadziała. Będę wdzięczny za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • t-800 Re: Dysk SATA i Windows 98. Będą komplikacje? 25.09.06, 22:30
      Powinno zadziałać, aczkolwiek nie daję stuprocentowej gwarancji, powiedzmy
      dziewięćdziesięcioprocentową. ;-)
    • t-800 Re: Dysk SATA i Windows 98. Będą komplikacje? 25.09.06, 22:31
      Z wielkością dysku będzie problem. Więcej niż 127 GB nie zobaczysz.
      • Gość: zastanawiam się Re: Dysk SATA i Windows 98. Będą komplikacje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.06, 22:33
        I nie ma żadnych łatek, żeby to zmienić?
        • t-800 Re: Dysk SATA i Windows 98. Będą komplikacje? 25.09.06, 22:42
          Twarde dyski o pojemności przekraczającej 127 GB stanowią spore wyzwanie dla
          płyty głównej i systemu operacyjnego, bo wymagają 48-bitowego adresowania,
          podczas gdy dotychczasowe dyski są adresowane w trybie 28 bitów. Pełną
          funkcjonalność uzyskują tylko w połączeniu z BIOS-em i sterownikiem chipsetu,
          które oferują 48-bitowe adresowanie dysków. Chcąc mieć dostęp do całkowitej
          pojemności, musisz korzystać z systemu Windows XP i - na dodatek - z
          zainstalowaną poprawką Service Pack 1. Wprawdzie starsze systemy operacyjne
          udostępnią ci pełną pojemność (przy założeniu, że masz stosowną płytę główną),
          lecz musisz się liczyć z błędami zapisu, które w praktyce oznaczają utratę
          danych. W momencie zapełnienia 127 GB system operacyjny może zapisać kolejne
          dane przez omyłkę na początku dysku, zastępując dotychczasowe zasoby.

www.pcworld.pl/artykuly/31459_3.html

Ale może są jakieś patenty (choć nie sądzę)? Googlaj:
          www.google.pl/search?hl=pl&q=127+GB+Windows+98&btnG=Szukaj&lr=lang_pl ;-]

Być może rozwiązaniem będzie podzielenie dysku na partycje np. po 100 GB. Nie
          wiem, jak to działa w praktyce, ale według mnie powinno to działać (gwarancji
          nie daję).
          • Gość: zastanawiam się Re: Dysk SATA i Windows 98. Będą komplikacje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.06, 22:47
            Dzięki :-)
    • Gość: zastanawiam się Da się sprawdzić czy BIOS obsługuje duże dyski? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 13:30
      Czytałem już trochę na ten temat. Myślę, że chyba jednak zdecyduję się na jakiś
      dysk ATA 100 o pojemności około 200 GB. Zastanawiam się tylko, czy jest jakiś
      sposób, żeby sprawdzić czy mój BIOS obsługuje tak duże dyski (bez podłączania
      dysku). Jak już wcześniej pisałem mam płytę główną ASUS-a A7V8X (wersja GOLD) z
      biosem z 29.01.2003 (wersja 1011).
      • t-800 Re: Da się sprawdzić czy BIOS obsługuje duże dysk 26.09.06, 18:21
        Z tabeli spain.aopen.com.tw/tech/report/perf/PhaseOut%20hdd.htm
        wynika, że nie powinno być problemu.
        • Gość: zastanawiam się Re: Da się sprawdzić czy BIOS obsługuje duże dysk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 18:40
          Z tym, że to jest najprawdopodobniej tabela dla płyt Aopen, a ja mam ASUS-a, ale
          dzięki, przynajmniej wiem czego szukać :-)
          • t-800 Re: Da się sprawdzić czy BIOS obsługuje duże dysk 26.09.06, 18:45
            Kluczowy jest chipset płyty głównej (tu KT400).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka