Dodaj do ulubionych

Biuro olimp paestum- wróciłam

IP: 217.6.44.* 12.08.13, 10:07
Wróciłam niedawno z miasteczka Paestum niedaleko Neapolu. Organizacja średnia ale sam pobyt udany. Jeśli chodzi o hotel Christallo - został nam zmieniony na hotel obok, który swoją droga był lepszy niż ten wymieniany wcześniej. Trzeba się jednak liczyć z tym że zarówno obsługa hotelu jak i plaży jest włoskojęzyczna. Po angielsku mówi jedynie jedna kelnerka, ale ogólnie można się jakoś dogadać. Jedzenie bardzo dobre do wyboru z dwóch propozycji, jednak kolacja od 20-22.30 to dla nas przesadnie długo-trzeba się przyzwyczaić. Polecam bar Laura prowadzony przez polkę panią Anię- super lody, kawa i można sobie po polsku pogadać;-) Jeśli chodzi o wycieczki fakultatywne:
Wezuwiusz i Pompeje- warto zdecydowanie
Capri- 60€ za prom i autokar+kolejka za 1,60€ to chyba lekka przesada. Jesli ktos miałby ochotę przepłynąć wkoło wyspy i jeszcze do grot to wydatek kolejnych ok 30€
Farma mozzarelli-POLECAM ;-) cos innego, tanio i smacznie
do pociagu 3 km. więc daleko biorąc pod uwage to, że w lipcu sierpniu tem powietrza przekracza 40 stopni. Ale jesli ktoś chetny bilet do Neapolu ok 6€ w jedna stronę.
Warto też na własną rekę wybrac się do Solerno- super widoki jednak zwiedzanie to chyba raczej wrzesień-październik
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Biuro olimp paestum- wróciłam IP: *.dynamic.chello.pl 12.08.13, 22:00
      Witam:) Proszę napisz jak plaża i okolica? czy jest to straszne odludzie, czy plaża jest piaszczysta czy żwirowa? Dzięki
      • Gość: Ania Re: Biuro olimp paestum- wróciłam IP: 217.6.44.* 13.08.13, 14:42
        Plaża jest piaszczysta, ale z dodatkiem czarnego żwirku. Ogólnie całkiem przyjemna.Tylko jak byłam piasek parzył w stopy;-) ale to przez te upały. Leżaki(tzn leżak krzesełko i parasol ok 10€) Dojazd do plazy busikiem, ale jest blisko więc można samemu. Można też spokojnie znaleźć miejsce bez leżaków i nie płacić. Zależy co kto woli.
        Okolica ogólnie nie jest jakaś zachęcająca, małe miasteczko, dużo śmieci ale to na południu standard. W hotelu czysto, ale na ulicach widać śmietniska. Dwa markety, i kilka sklepików bliżej campingów. Przed plażą jest las, gdzie są ławki i stoliki, można sobie odpoczywać w czasie siesty, jeśli nie chcesz wracać do hotelu.
        • Gość: Ania Re: Biuro olimp paestum- wróciłam IP: 217.6.44.* 13.08.13, 14:47
          Zapomniałam. Do Paestum (wykopalisk ok 7 km);-) Wyjazd z biurem 10 € i wstęp 10 €
          Z plaży po obu stronach widać góry, pięknie oświetlone Agripoli, ale do niego też daleko.
          A i można wypozyczyć rower w hotelu- o czym nikt nam nie powiedział(dowiedziałysmy się ostatniego dnia) ale nie mam pojęcia jaki to koszt.
          • Gość: gość Re: Biuro olimp paestum- wróciłam IP: *.dynamic.chello.pl 13.08.13, 17:19
            Dzięki Ania! kurcze nie szukam totalnego odludzia a wieczorami lubię połazić po knajpkach itp szkoda bo niewiele biur ma coś w ofercie poza Rimini autokarem no jest jeszcze namiot i camping ale to tez raczej odpada. W każdym razie bardzo dziękuję za relację pozdrawiam.
            • Gość: Ania Re: Biuro olimp paestum- wróciłam IP: 217.6.44.* 14.08.13, 07:18
              Jak dla mnie to jednak odludzie;-) I drugi raz bym tam nie pojechała, bo za mało się dzieje,może więcej na campingu.Też wolę wieczorne posiedzenia w knajpkach i spacerki np. do miejscowości obok ale nie chciałam kolejny raz jechac w okolice Rimini, dlatego zaryzykowałam.
              Ale dla leniuchów i takich co lubią duzo odpoczywać na plaży i przy basenie-polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka