Gość: ana IP: *.inteligo.com.pl 18.07.02, 09:29 Razem z mężem chcemy jechać do Czech na Morawy, poradzcie gdzie najlepiej się zatrzymać zależy nam na niedużym mieście z kilkoma knajpkami i sklepami. Dodam że jedziemy samochodem dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: blanka Re: CZESKIE MORAWY? IP: *.skb.pl / 192.168.1.* 19.07.02, 10:22 jeszcze raz blanka, która mam problemy z komputerem ;) jeśli chodzi o morawy, to polecam morawy południowe, okolice brna - znojmo, mikulov, valtice, lednice... na niewielkich pagórkach roztaczaja się po sam horyzont winnice. Poza tym jest tam duzo godnych zobaczenia zabytkow. Jak juz bedziecie koło blanska, to nie zapomnijcie o jaskini Macochy - cudo! Jeśli natomiast nie chce wam sie jechać aż tak daleko, to z morawskich miasteczek godnych polecenia jest Kromeriz, ale niestety to miejsce często odwiedzaja niemieccy turyści, więc noclegi są drogie. Ceny noclegów możesz sprawdzić na czeskich stronach inter. www.levneubytovani.cz. A co do atrakcji - jest taka stronka www.zamky-hrady.cz - znajdziesz tam opisy i zdjęcia najciekawszych miejsc w Czechach. Miłego urlopu! blanka Odpowiedz Link Zgłoś
algirdas Re: CZESKIE MORAWY? 19.07.02, 13:52 Polecam tak jak "blanka" przede wszystkim Morawy Południowe. Czechy są moim zdaniem rajem dla turystów samochodowych, lubiacych zwiedzać zamki i pałace. Co do hoteli i knajp to jest tam ich tak duzo, że spokojnie mozna jechać w ciemno i napewno znajdzie sie jakiś nocleg. Trzeba przyjąć górną granicę za dwuosobowy pokój w hotelu na 1000 koron (ok.100zł) ale jest wiele miejsc tańszych. Zazdroszcze tej podróży, sam przez dwa lata jeździłem na samochodowe eskapady do Czech i Moraw i wiem, że było to wspaniałe spedzenie wakacji. Zwiedziłem prawie 50 zamków i pałaców. W pierwszej napotkanej czeskiej ksiegarni trzeba kupić tylko mapę "Zamki a hrady" i zwiedzać, zwiedzać, zwiedzać. Pozdrawiam Algirdas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ana Re: CZESKIE MORAWY? IP: *.inteligo.com.pl 19.07.02, 14:58 Dzieki za wszystkie odp. wlasnie z mysla o Czeskich zamkach i palacach wyruszamy na te wakacje. jeszcze raz dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blanka Re: CZESKIE MORAWY? IP: *.skb.pl / 192.168.1.* 19.07.02, 15:54 ostatnio byłam w Ołomuńcu - bardzo ładne miasto. Słynie głównie z serków o wyjątkowo intensywnym zapachu... Jest tam wiele ciekawych miejsc. Mnie osobiście zauroczyły małe uliczki, cos na styl włoski. Poza tym jest tam wiele fontann i zieleni, co dodaje uroku starówce. Jeśli będzie wam po drodze, to również polecam. Acha, jak już zajedziecie do Znojma, to koniecznie spróbujcie tamtejszych małosolnych - słyną na całe Czechy. No i wino... Pozdrawiam Blanka Odpowiedz Link Zgłoś