Dodaj do ulubionych

Kurs pilotów wycieczek

19.11.02, 16:54
Dobrzy ludzie, wspomóżcie w biedzie! ;-))

Wiem, że ten temat był tu kiedyś poruszany, ale nijak go nie mogę odnleżć ;-
(( Chodzi o to gdzie można zrobić taki kurs - słyszałam dwie sprzeczne
opinie - jedna mówi, że najlepiej poszukać jakiegoś dobrego kursu poprzez
Polską Izbę Turystyki - wtedy uniknie się naciągaczy, druga, że można w
ciemno zaufać kursom z ogłoszeń prasowych.

Może odzwie się jakiś pilot wycieczek, który doradziłby... Z góry dziękuję.
Jak się ma sprawa z językiem? Gdzie i kiedy należy go zdać?

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • krasnoludek1 Re: Kurs pilotów wycieczek 20.11.02, 20:13
      Czy nikt nie może mi pomóc?
      ;((
      • macek Re: Kurs pilotów wycieczek 21.11.02, 08:46
        No cóż, kurs możesz zrobić właściwie wszędzie. Ale dopiero tutaj zaczynają się
        schody. Po kursie zawsze jest egzamin, ale tylko niektóre biura mają tak to
        ustawione, że jest to od razu egzamin państwowy, po którym dostajesz licencję
        pilota. W innym przypadku otrzymasz tylko zaświadczenie o ukończeniu kursu, tak
        naprawdę niewiele warte (może tylko w biurze, które je wystawiło). Ja bym
        stawiał na renomowaną szkołę, ale wola Twoja:-)) Pozdrawiam, Maciek
        • troy-der-1 Re: Kurs pilotów wycieczek 21.11.02, 09:29
          Odwiedz strone TUI. Oni robia taki kurs przygotowuja cie do
          zawodu i gwarantuja miejsce pracy.
          Wymagana jest biegla znajomosc niemieckiego i angielskiego.
          Podanie mozesz zglosic przez online.
          • krasnoludek1 Re: Kurs pilotów wycieczek 21.11.02, 17:59
            Dziękuję wam bardzo

Chcialabym być piotem wycieczek po Włoszech, także Tui odpada, nie znam
            niemieckiego....Powiedzcie zatem które biuro polecacie...oprócz Tui
            oczywiście ;-))

pozdrawiam serdecznie
            • Gość: Daisy Re: Kurs pilotów wycieczek IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.11.02, 18:42
              Uprawnienia nadaje pilotom nie biuro organizujące kurs, lecz specjalna komórka
              urzędu wojewódzkiego (w przypadku Warszawy - w Mazowieckim Urzędzie
              Wojewódzkim). Również ten organ wydaje jednostkom szkolącym zgodę na
              prowadzenie szkoleń. Istotne jest więc, aby sprawdzić czy szkoła lub firma,
              proponująca szkolenie rzeczywiście jest uprawniona do jego prowadzenia i czy
              szkolenie zakończy się egzaminem państwowym (takim przeprowadzonym pod egidą
              urzędu wojewódzkiego), a nie jakimś wewnętrznym-biurowym nie dającym nic.
              Jeżeli chcesz wiedzieć, kto na terenie Twojego województwa ma prawo szkolić
              pilotów, skontaktuj się z właściwym urzędem wojewódzkim. Jeżeli chodzi o
              województwo mazowieckie, to możesz dzwonić na 6201833 lub 6956736. Biurem w
              Warszawie (oczywiście nie jedynym), które organizuje kursy pilockie jest Guide
              Service na Nowym Świecie i - z tego co wiem - robią to naprawdę dobrze. Ja
              osobiście chwalę ich sobie za kurs przewodników miejskich zorganizowany dla
              pilotów wycieczek, chcących poszerzyć swoje uprawnienia - poziom i organizacja
              godne polecenie. Dzwoń na 8264946. Ogólnie nie jest istotne, czy biuro, w
              którym zrobisz kurs specjalizuje się w Niemczech, Włoszech czy czymkolwiek
              innym - egzaminy językowe i tak zdaje się w urzędach wojewódzkich, a fakt
              ukończenia kurs nie przywiązuje pilota do biura. De facto pracuje się wszędzie
              tam, gdzie ktoś jest skłonny dać nam pracę - i niestety na początku - trzeba za
              tym sporo pochodzić. Dopiero po wyrobieniu sobie poprzez praktykę marki i
              nazwiska można spać spokojnie, wiedząc że praca sama Cię znajdzie. Generalnie
              przestrzegam, przed atrakcyjnymi ofertami w stylu "po kursie gwarantujemy
              pracę" albo coś w tym stylu. W praktyce często oznacza to, że zapłaciwszy za
              kurs mniej niż gdzie indziej, "odpracowujesz" niższą cenę w formie praktyk
              (oczywiście bezpłatnych!). W najlepszym przypadku oznacza to jeżdżenie za darmo
              na liniówkach (dowozy i odbiory grup z turnusów), nierzadko jednak jest to
              obsługa kserokopiarki lub bieganie na pocztę. Nie muszę dodawać, że gdy się już
              swoje "odpracuje" za darmo, kontakt z biurem nagle się urywa. Generalnie rynek
              pracy dla pilotów jest nasycony, recesja już dotknęła branże turystyczną dość
              boleśnie i na razie nie wiadomo, kiedy będzie lepiej. Nie jest to więc łatwy
              kawałek chleba, ale jednocześnie może to być życiowa przygoda, o którą warto
              zawalczyć. Ja param się tym zawodem od lat dziesięciu i na pewno nie chciałabym
              robić nic innego.
              • krasnoludek1 Re: Kurs pilotów wycieczek 21.11.02, 23:10
                Stokrotne dzięki Stokrotko ;-)))
                Bardzo mi pomogłaś.
                Dziękuję
    • Gość: ania Re: Kurs pilotów wycieczek IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.11.02, 21:13
      Robiłam kurs w zeszłym roku w Triadzie. Uważam, że był na poziomie, choć trwał
      dość długo. Po kursie musisz zdać egzamin w urzędzie wojewódzkim, który ma się
      nijak do niczego (przynajmniej w Warszawie) no ale zdać go trzeba, choć nie
      jest łatwo. Jeśli chodzi o język, to najłatwiej jak masz jakiś certyfikat, np.
      FCE bo po prostu Ci go przepisują, a jak nie to musisz zdać jakiś okropniasty
      egzamin, ale niewiele o nim wiem. Ja właśnie rozsyłam swoje CV, mam nadzieję że
      się uda. Życzę powodzenia
    • Gość: Tatiana Re: Kurs pilotów wycieczek IP: proxy / *.lublin.mm.pl 27.11.02, 21:31
      Do tych informacji, jakie otrzymałaś dodam jeszcze, że kurs ma się nijak do
      pracy pilota. Uczęszczając na zajęcia nauczysz się wielu bzdurnych i
      niepotrzebnych rzeczy, ale tego co najistotniejsze nie nauczą Cię wcale.
      Pozatym musisz mieć predyspozycje psychiczne, aby tę pracę wykonywać, jeśli już
      uda Ci się ją znaleźć. Powiem Ci, że tylko ok 8 - 10% kursantów taką pracę
      znajduje i nie jest to praca stała, a tylko od-czasu-do-czasu. Żeby z tego
      wyżyć, trzeba mieć baaardzo dużo praktyki, której nie ma gdzie zdobyć, więc
      koło się zamyka. Ponadto; nie możesz bać się ludzi, bo pracując jako pilot
      stajesz oko w oko z 50 osobami naraz, z których każdy chce czego innego i ma
      inny charakter; powinnaś być niemalże krasomówcą i omnibusem, bo pracując jako
      pilot robisz zazwyczaj także za przewodnika; musisz mieć żelazną kondycję, bo
      dzień pracy pilota trwa 24 godziny na dobę. Jest to - jednym słowem - bardzo
      ciężki kawałek chleba i nie dorobisz się niczego w tym zawodzie, co najwyżej
      dostaniesz plaskostopia, żylaków i małżeństwo Ci się rozpadnie, bo Twój facet
      nie zniesie tego, że ciągle wyjeżdżasz z jakimiś obcymi facetami. Przekonałam
      się też, że aby być przyzwoicie dobrym pilotem to najpierw trzeba popracować w
      biurze, żeby poznać zasady rządzące tą branżą i nie dziwić się potem wielu
      sprawom. Ja tak zrobiłam: 5 lat w biurze, potem kurs, który nic mi nie dał,
      egzaminy zdałam - zastanawiałam się potem nad celowością przepytywania mnie o
      skład Trybunału Konstytucyjnego - od czasu do czasu wyjeżdżam, bardzo to lubię,
      a turyści także lubią mnie. Cechuje mnie tzw. "zamordyzm", dlatego na moich
      imprezach jest ład i porządek, a niesfornych turystów zwalczam
      bronią "psychologiczną":)) Reasumując: lepiej idź na kurs księgowości.
      • jogger1 Re: Kurs pilotów wycieczek 28.11.02, 10:13
        Jestem po kursie i naprawde nie jest zle. Jednak prawdziwy klopot sprawia mi
        wymog posiadania badan lekarskich. Trzeba je robic co 2 lata, a kosztuje to 60
        zl iduzo nerwow. Jestem zdrowy, ale badania sa w ustawie i trzeba je robic to
        jest istna paranoja.
        • Gość: Mirka Re: Kurs pilotów wycieczek IP: *.acn.pl / 10.70.6.* 31.12.02, 23:55
          nie są wyznaczone 2 lata. to zależy od daty jaką wyznaczy ci lekarz - mogą być
          2 lata, a mogą być np. 3 lub 4
        • Gość: maciej Re: Kurs pilotów wycieczek IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 02.01.03, 19:21
          jogger1 napisał:

> Jestem po kursie i naprawde nie jest zle. Jednak prawdziwy klopot sprawia mi
          > wymog posiadania badan lekarskich. Trzeba je robic co 2 lata, a kosztuje to
          60
          > zl iduzo nerwow. Jestem zdrowy, ale badania sa w ustawie i trzeba je robic to
          > jest istna paranoja.

Cos krecisz...bo jesli nie jest zle to znaczy, ze pracujac w zawodzie nawet
          dorywczo jakos odlozysz te 60 zl raz na 2 lata. A jesli jestes zdrowy to tym
          bardziej zaswiadczenie wydaja od reki. Ja pracujac w innej branzy robie badania
          co rok bo tego wymaga pracodawca i nigdy nie bylo klopotu.
    • Gość: Mirka Re: Kurs pilotów wycieczek IP: *.acn.pl / 10.70.6.* 31.12.02, 23:46
      ja radzę kurs organizowany przez BP Triada
      • Gość: ania Re: Kurs pilotów wycieczek IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.01.03, 19:26
        Hm... czyżbyśmy razem uczęszczały na kurs do Triady? w zeszłym roku poznałam
        pewną Mirkę na tym kursie... pozdrawiam
        • Gość: Mirka Re: Kurs pilotów wycieczek IP: *.acn.pl / 10.70.6.* 01.01.03, 19:48
          być może.
          a w których miesiącach uczęszczałaś???
          • Gość: ania Re: Kurs pilotów wycieczek IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.01.03, 19:34
            w styczniu byłam na wycieczce w Krakowie
            • Gość: Mirka Re: Kurs pilotów wycieczek IP: *.acn.pl / 10.70.6.* 02.01.03, 19:41
              więc nie ten sam. ja byłam na wycieczce w Krakowie w czerwcu
    • Gość: kkk Re: Kurs pilotów wycieczek IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 16.01.03, 11:04
      to zalezy skad jestes polecam BP Index z Krakowa albo Promotur lub Kolfer z
      Bydgoszczy pomytaj sie najlepiej w renomowanych biurach albo znajomych z jakich
      biur korzystali i sa zadowoleni moze tak sie uda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka