Dodaj do ulubionych

viva iberia

IP: *.chello.pl 30.06.07, 17:18
Kto z Itaka na objazdowke po Iberii? W jakim jedziecie terminie i z jakiego
miasta?
Obserwuj wątek
    • marekg71 Re: viva iberia 30.06.07, 17:59
      Ja 2 lipca
      z Łodzi
      • Gość: drominka Re: viva iberia IP: *.chello.pl 30.06.07, 18:07
        a ja 18 lipca z Krakowa. Nie wiesz moze gdzie nastepuje przesiadka i skad jest
        faktyczny odjazd?
        • Gość: awea Re: viva iberia IP: *.pp.com.pl 30.06.07, 18:44
          Ja z Krakowa 4 września... na dokwaterowanie. Przesiadka ponoć we Wrocławiu
          (ok. 8 rano), albo jeśli z Krakowa jedzie większość to już od początku docelowy
          autokar, a inni po drodze się dosiadają (to info z Itaki).
          • Gość: drominka Re: viva iberia IP: *.chello.pl 30.06.07, 19:02
            Dzieki za info, dopytam sie jeszcze w biurze bo umknelo to gdzies mojej uwadze
            w trakcie podpisywania umowy. Przeraza mnie ta ilosc godzin do Lourdes, mam
            nadzieje ze jest to do zniesienia
            • Gość: awea Re: viva iberia IP: *.pp.com.pl 30.06.07, 19:15
              Ty wnet jedziesz... czy jak wrócisz, napiszesz jak to przeżyłaś i ewentualnie
              jak to przeżyć?
              • Gość: drominka Re: viva iberia IP: *.chello.pl 30.06.07, 19:20
                jasne ze podziele sie wrazeniami, oby byly pozytywne
                • Gość: przemo77 Re: viva iberia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 20:32
                  Ja wlasnie dzis wrocilem. Jak co to piszcie na gg: 6048860
                  • Gość: awea Re: viva iberia IP: *.pp.com.pl 30.06.07, 20:35
                    A może napiszesz wszem i wobec? Póki jeszcze emocje nie opadły... w wolnej
                    chwili oczywiście...
                    • Gość: przemo77 Re: viva iberia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 20:38
                      A wiec pytajcie. Postaram sie odpowiedziec, jezeli nie dzisiaj to jutro.
                      • marekg71 Re: viva iberia 30.06.07, 20:42
                        - czy bardzo męczące są wędrówki po zwiedzanych miastach, jakie
                        tempo marszu (miesiąc temu miałem zabieg chirurgiczny i
                        jeszcze odczuwam skutki?

- czy jest możliwość zobaczenia stadionów Barcelony i Realu?

- czy byliście w Carcasonne?

- jak spisał sę przewodnik?
                        • Gość: przemo77 Re: viva iberia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 21:07
                          - coz - tempo jest dosyc szybkie - taki program - ale nie oj sie - wytrzymywali
                          ponad 70 letni emeryci to wytrzymasz i Ty. Jak na moj gust w programie jest
                          troche za duzo kosciolow, ale nie jest zle.

- z Realem moze byc problem, bo w madrycie jest troche malo czasu a stadion jest
                          oddalony, ale Barcy jak najbardziej. Ja poniewaz juz bylem w Barcelonie, to
                          odlaczylem sie na pocztku przy wjezdzie do miasta. Autokar akurat jedzie kolo
                          stadionu, takze jest blisko. Wstep - 11 euro. Potrzeba na to min 3 godz, w tym 1
                          godz na zakupy w sklepie Barcy :-). Potem podjechalem taksowka do Placu
                          Katalonskiego (7,20 euro) i przeszedlem sie Las Ramblas. Potem poszedlem do
                          akwarium (wstep 16 euro). Z calosci zostalo mi jeszcze 1 godz na tapas. takze w
                          barcelonie radze sobie podarowac zwiedzanie kolejnych katedr i odlaczenie sie od
                          grupy. Wiecej pozytku z tego i zobaczysz stadion Barcy. jak sie boisz to kup
                          sobie w Polsce mape Barcelony - tam sa bardzo drogie.

- tak bylismy - powalajaca sprawa - super miasto. Jedziesz tam, po drodze do
                          Lourdes. W Lourdes bylismy kolo 16.

- przewodnikiem byla p.Wioletta - fajna kobieta i duzy zasob wiedzy. Zawsze
                          gotowa byla doradzic.

Marek - u ciebie przewodnikiem bedzie ten slynny na caly internet p.Marcin.
                          Autokar - Solaris Vacanza 13, nowka sztuka - fajny autokar, monitory LCD, klima,
                          wygodne siedzienia.

Uwagi prywatne:
                          - strasznie drogie kraje. Oto niektore ceny:
                          cola 0,5 L - 1,5 do 2 euro
                          papierosy - od 2,5 do 3 euro
                          obiad - kolo 10 euro
                          tapas - 1 do 2 euro za sztuke
                          woda 1,5 l - kolo 1 euro
                          • Gość: awea Re: viva iberia IP: *.pp.com.pl 01.07.07, 10:44
                            Napisz proszę jak przy dużym tempie wygląda codzienne przybywanie i wybywanie z
                            hotelu:
                            - kiedy pilot przydziela pokoje, w autokarze czy w hotelu, czy długo to trwa
                            zanim się skorzysta z prysznica, etc
                            - jaki najlepiej wziąć bagaż by się sprawdził i był wygodny przy ciągłym
                            wnoszeniu i wynoszeniu, pakowaniu w bagażnik...
                            - a może masz jakieś przemyślenia i doświadczenia jak przygotować się na długą
                            podróż z i do Polski... i czy faktycznie jest tak męcząca.
                            To takie pytania "przyziemne", ale są po to by uniknąć niepotrzebnych
                            niespodzianek, a tym samym skupić się na tym co najważniejsze czyli
                            zaspokajaniu ciekawości uroków świata...
                            • Gość: przemo77 Re: viva iberia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 10:58
                              - pokoje sa prydzielane juz w hotelu wg. listy zgloszen, srednio z 15 minut i
                              jestes w pokoju. Z prysznica mozesz od razu skorzystac, ale praktycznie pol
                              godziny po wejsciu do pokuju jest kolacja, wiec ja tylko sie z grubsza
                              ochlapalem woda i szedlem na kolace, a prysznic juz po kolacji

- co do bagazu to polecam walizke, taka za 199 zl z hipermarketu na kolkach z
                              raczka. Nie bedzie ci zal jak sie rozwali po codziennej walce, a bedzie wygodna
                              bo jednak bedziesz zyla nie wypakowujac sie z niej. Po spakowaniu w walizce
                              dobre jest miec jeszcze troche miejsca - ja robilem tak ze juz w polowie
                              wycieczki brudne rzeczy kladlem w walizce na prawa strone, a czyste mialem z
                              lewej. W ten sposob bez codziennego wypakowywania sie mialem swobodny dostep do
                              wszystkiego w walizce. Takze podstawa jest walizka wieksza niz faktycznie
                              potrzebujesz. A miejsca przyda sie przy powrocie na spakowanie pamiatek.

- podroz jest meczaca. Radze zabrac cos lekkiego na spanie, spakowanie do
                              podrecznego plecaka dodatkowa koszulke i dodatkowy komplet bielizny, tak zeby
                              moc blyskawicznie zmienic, jak pierwszy komplet sie przepoci. Nie bierz za duzo
                              napojow czy jedzenia. Napoje i kawa sa w autobusie, a jak jedzenia ci zabraknie
                              to zawsze mozesz kupic cos na stacji. Ja na droge zabralem tylko paczuszke
                              kabanosow i 2 skibki chleba z serem. Kabanosy przywiozlem do hotelu. W podrozy o
                              wiele mniej sie je. Zabierz do autobusu mp3 i dobra ksiazke, zeby podroz
                              szybciej ci minela.
                              • Gość: awea Re: viva iberia IP: *.pp.com.pl 01.07.07, 11:10
                                Bardzo dziekuję za cenne info. A teraz skoro wiem, że jesteś miły to zapytam:
                                czy jest możliwość (czy pilot ma to na względzie i ułatwia uczestnikom)
                                próbowania lokalnych przysmaków, potraw, wszak przejeżdża się przez tyle
                                regionów i doznania kulinarne to dodatkowy smaczek wycieczki?
                                • Gość: przemo77 Re: viva iberia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 11:17
                                  Generalnie w wiekszosci hoteli nie uszczesliwiaja na sile ziemniakami i
                                  schabowym, tylko staraja sie dawac raczej cos lokalnego. Jezeli lubisz owoce
                                  morze, to ta wycieczka bedzie dla ciebie kulinarnym rarytasem. W wiekszosci
                                  miast jest po okolo 1 godzinie wolnego, takze zdazyc tez cos sprubowac, moz
                                  jakies tapas, czy cos innego.Kolacje sa z reguly obfite, ale sniadania to
                                  przeginka. Sniadania sa kontynentalne, takze rogalik + kawa i sok. 2 razy
                                  zdazyly sie posilki w formie bufetu, ale z reguly sa serwowane. Ja sniadania
                                  rozwiazywalem w ten sposob, ze na pierwszym postoju kupowalem Red Bulla i
                                  sandwicha i jakos do tej 16 czy 17,tzn: do czasu wolnego dotrwalem. Ale ja
                                  jestem facet, kobiety jedza mniej, wiec bedzie ci latwiej.
                                  • Gość: przemo77 Re: viva iberia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 11:19
                                    Co do sniadan jeszcze - radze wozic ze soba w plecaku jakas paczke orzeszkow czy
                                    czekolade - sa bardzo kaloryczne i mala porca powyzszych pozwoli co czuc sie
                                    najedzona. Zachwycilem sie natomiast ich espresso - do tego stopnia ze
                                    postanowilem kupic ekspres cisnieniowy.
                                • Gość: przemo77 Re: viva iberia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 11:23
                                  Jeszcze co do pobudek i godzin "lądowania" w hotelu. Srednio sniadania byly o
                                  7:30, wyjazd o 8:15. W hotelu ladowalismy srednio miedzy 19:30 a 20:30.
                                  • Gość: awea Re: viva iberia IP: *.pp.com.pl 01.07.07, 11:56
                                    Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi. Zaglądaj tu czasem, może jeszcze będą jakieś
                                    pytania. To miłe, że ktoś na nie chętnie odpowiada.
                                    Ja się bardzo cieszę na tą wycieczkę! Pozdrawiam.
                                    • Gość: iga Re: viva iberia IP: *.pu.kielce.pl 11.07.07, 09:29
                                      Dziękuję za bardzo cenne uwagi.Przdadzą się także przy innych wyjazdach.
                                      Pozdrawiam iga
                                  • Gość: awea Jeszcze pytanie o Toledo i Alhambrę IP: *.pp.com.pl 02.07.07, 09:21
                                    W jaki sposób zwiedzaliście Toledo? Czy wogóle tam byliście, bo w programie
                                    jest: "Jeżeli czas pozwoli panoramiczny objazd TOLEDO".
                                    Gdzieś tu na forum było, że któraś z grup tej imprezy nie zwiedzała Alhambry,
                                    bo biletów nie zarezerwowano! ( forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
                                    f=19&w=47258824&v=2&s=0 ) Jak było u Was?
                                    • Gość: przemo77 Re: Jeszcze pytanie o Toledo i Alhambrę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 10:21
                                      Toledo - byl objazd panoramiczny, a potem przechadzka po miescie, takze nawet
                                      wiecej niz w programie

Alhambra - nie ma mozliwosci zeby grupa nie weszla. Bilety byly i beda. To
                                      glowny punkt wycieczki.
                                      • Gość: koliba Re: Jeszcze pytanie o Toledo i Alhambrę IP: *.chello.pl 02.07.07, 10:54
                                        A ile w sumie Euro wyadales na wstepy? Czy pilot zbiera od razu cala kwote w
                                        autokarze na poczatku wycieczki? Zwiedzaliscie cos jeszcze nadprogramowo?
                                        • Gość: przemo77 Re: Jeszcze pytanie o Toledo i Alhambrę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 11:58
                                          Z tych euro co zbieral na poczatku wycieczki, na koniec oddal mi cos kolo 6
                                          euro. Generalnie kazdy mial jakis zwrot, ale zalezalo to od tego co, kto
                                          opuscil. Ja na ten przyklad nie chodzilem z grupa w Barcelonie, ale realizowalem
                                          program indywidualny.

Z nadprogramowych rzeczy:
                                          - Carcassone
                                          - katedra sw.Eulalii w Barcelonie
                                          - spacer po Toledo
                                          - wieczor Flamenco w Granadzie (platne 25 euro) - ja nie bylem, a ludzie potem
                                          mowili ze nie warte tych pieniedzy.
                                          • Gość: koliba hotele IP: *.chello.pl 02.07.07, 15:08
                                            A czy hotele sa dobrej klasy, z recznikami, suszarkami, czyste?
                                            A w jakim miejscu jest plazowanie i jak dlugo?
                                            Uwazasz ze ta wycieczka jest warta tych pieniedzy i biuro sie dobrze wywiazuje
                                            z obowiazkow i obietnic?
                                            • Gość: przemo77 Re: hotele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 15:34
                                              Hotele sa takie jakie powinny byc na objazdowce. Czyste, reczniki, mydlo i
                                              lozko. Zdarza sie klimatyzacja nawet. W 3 hotelach byl nawet basen. Ale ogolnie
                                              nie zmienia to faktu ze sa to hotele czysto tranzytowe, takie na jedna noc.

Plazowanie jest w Nazare - super miejscowosc. Niby czysty supermarket
                                              turystyczny, ale brak mlodych niemcow i anglikow, takze super atmosfere i klimat
                                              ma to miejsce. Tak ze 3 godzinki bylo na to.

Biuro wywiazalo sie z realizacji programu na 100%,a nawet wiecej. Inna sprawa,
                                              ze program jest tak ulozony ze w polowie ta wycieczka to raczej pielgrzymka.
                                              Szczerze mowiac jezeli mialbym drugi raz wybierac, to pojechalbym gdzie indziej.
                                              • Gość: awea A co oglądaliście Gaudiego w Barcelonie IP: *.pp.com.pl 02.07.07, 15:48
                                                Chyba nie ma w programie Parku Guell, Casa Mila i Casa Batllo - ale czy były
                                                przypadki, że ktoś się odłączył by to zwiedzić na własną rękę? No i wogóle ile
                                                czasu poświęca się na zwiedzanie Barcelony? A później Muzeum w Figueres?
                                                • Gość: przemo77 Re: A co oglądaliście Gaudiego w Barcelonie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 16:04
                                                  Ja w Barcelonie zaraz na poczatku odlaczylem sie od grupy i poszedlem realizowac
                                                  swoje pomysly (muzeum FC Barcelona i stadion oraz Barcelona Aquarium). Ale wiem
                                                  od ludzie ze Park Guell widzieli, Sagrada Familia tylko z zewnatrz (pilotka
                                                  uznala podobno ze w srodku jest nieciekawa) i jakies tam katedry czy inne
                                                  koscioly oraz Mirador of Colom. Dodatkiem byla katedra sw.Eulalii - kolejny
                                                  kosciol.

Coz - odlaczylem sie od grupy w zasadzie tylko Ja. Reszta poszla grzecznie
                                                  zwiedzac z pilotka. Do Barcelony wjezdzalismy jakos okolo 11:30. Od grupy
                                                  odlaczalem sie okolo 11:50. Spotkanie pod Kolumbem bylo o 18:30, takze mialem
                                                  6,5 godziny na zwiedzanie. Jezeli chcesz sie odlaczyc od grupy to polecam Ci to
                                                  zrobic zaraz na pocztku. Kup sobie jeszcze w Polsce mape i w droge. Wiecej
                                                  bedzie z tego korzysci niz z latania po kosciolach. I nie boj sie - Barcelona
                                                  jest chyba jednym z lepiej skonstruowanych miast. Nie zgubisz sie, a w razie
                                                  czego taksowki sa tam w miare tanie jak na ich ceny (ja za 6 km kurs zaplacilem
                                                  7,20 euro).

Muzeum w Figureas jest w dzien nastepny, tzn: w dzien wyjazdu do Polski. Z
                                                  zewnatrz ciekawe i fajne, ale w srodu nie zrobilo na mnie wrazenia. Odnioslem
                                                  wrazenie ze cala tworczosc Salwadora Dali, to efekt mieszania narkotykow z
                                                  alkoholem. Ogolnie Figueras to stracony czas. Lepiej jakby przeznaczono ten czas
                                                  na kapiel w morzu, tym berdziej ze jedzie sie wybrzezem.
                                                  • Gość: awea A hotele są blisko centrów miast? IP: *.pp.com.pl 02.07.07, 18:18
                                                    A hotele są blisko centrów miast? żeby można było jeszcze ewentualnie wyjść?
                                                    Ale pewnie wszyscy są zmęczeni więc to bez znaczenia, bo przede wszystkim chcą
                                                    wypocząć i wyspać się...
                                                    Wybacz, że co trochę nachodzą mnie nowe pytania, ale Ty jesteś tak miły, że
                                                    odpowiadasz więc chętnie Cię wykorzystuję.
                                                  • Gość: przemo77 Re: A hotele są blisko centrów miast? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 19:52
                                                    A to roznie. Mniej wiecej po polowie. Z kolei te na "zadupiu" sa lepsze, maja
                                                    baseny i lepsze jedzenie, a te w centrum czasami nawet windy nie maja, ale z
                                                    kolei sa w centrum.
                      • Gość: drominka Re: viva iberia IP: *.chello.pl 30.06.07, 21:08
                        ja nie korzystam z gg ale jesli nie masz nic przeciwko to chetnie napisalabym
                        do Ciebie maila na temat interesujacych mnie kwestii, pamietasz ze kiedys juz
                        korespondowalismy mailowo na temat tego wyjazdu?
                        • Gość: przemo77 Re: viva iberia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 21:21
                          nie ma sprawy - pisz
                          • Gość: drominka Re: viva iberia IP: *.chello.pl 30.06.07, 21:28
                            wlasnie wyslalam Ci maila ale jesli jestes zmeczony a to zrozumiale po takiej
                            podrozy to odpisz jak odespisz, z gory dziekuje
                            • Gość: ekoss Re: viva iberia IP: *.chello.pl 02.07.07, 17:38
                              Ale wam zazdroszczę tej wyprawy.Mnie niestety odwołali wyjazd 18.07 i
                              zaproponowali póżniejszy termin,ale niestety nie mogłam skorzystać.Wybrałam w
                              zamian Bella Italia i też mam nadziej ę,że bedzie fajnie
                              • Gość: grey Re: viva iberia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 17:52
                                Viva jest super, a Bella Italia wg mnie jest SUPEROWA :)
                                Zresztą co się odwlecze ...
                                • Gość: przemo77 Re: viva iberia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 19:55
                                  Ja bylem tera po raz 6 na objazdowce z Itaka i jest jena trasa, przy ktorej Viva
                                  Iberia i Bella Italia sie chowaja ze wstydu. nazywa sie to "W poszukiwaniu
                                  zaginionej arki". Najlepsza wycieczka na jakiej bylem w zyciu.
                                  • Gość: grey Re: viva iberia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.07, 15:19
                                    Przemo77 :) - napisz coś więcej o "W poszukiwaniu zaginionej arki", bo coś mi
                                    się wydaje, że chętnie bym się na nią wybrała.
                                    pozdr
                              • Gość: koliba Re: viva iberia IP: *.chello.pl 02.07.07, 18:13
                                Jak to Ci odwolali ten termin, ja w nim jade i jak dotad nic nie wiem o tym
                                zeby mial sie nie odbyc
                                • Gość: ekoss Re: viva iberia IP: *.chello.pl 03.07.07, 19:41
                                  To dotyczy trasy północnej
                              • Gość: przemo77 Re: viva iberia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 19:54
                                Albo cos pomyliles, albo zrobili cie w balona, bo termin 18 lipca podobno jedzie.
                                • Gość: dolejarz Re: viva iberia IP: *.chello.pl 03.07.07, 10:59
                                  Skąd jechał autokar docelowy (czy były przesiadki)i o której godzinie nastapił
                                  przyjazd powrotny do Polski?.Czy autokar był jednopoziomowy czy piętrowy?. Czy
                                  miejsca w autokarze są przyznawane według kolejności zgłoszeń? Czy wino jest
                                  podawane do objadokolacji czy trzeba sobie kupić (za ile?). W których
                                  miejscowościach warto wyjść po kolacji na miasto? Czy w miejscach kultu
                                  religijnego są jakieś specjalne wymagania odnośnie strojów?. Czy poza
                                  miejscowością Nazare jest jeszcze gdzieś możliwość kąpieli w morzu?. Czy
                                  wystarczająco jest dużo czasu na czas wolny w trakcie zwiedzania(zdjęcia,
                                  dodatkowe posiłki itp?)
                                • Gość: ekoss Re: viva iberia IP: *.chello.pl 03.07.07, 19:47
                                  Ze Szczecina?
      • Gość: KAMA Re: viva iberia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.07, 22:52
        Miłej podróży !
        I opisz swoje wrażenia po powrocie:)
    • Gość: ttt Re: viva iberia IP: *.dip.t-dialin.net 06.07.07, 00:21
      Pytanie: czy ktos jedzie w terminie 28.07?
    • Gość: iwonka 04 września - kto jedzie? IP: *.pp.com.pl 06.07.07, 15:32
      Wiem, że ten termin jest pewny, bo zebrała się już odpowiednio duża grupa
      chętnych. Mamy jechać autokarem Solaris Vacanza 13. Kto jedzie z Krakowa?
      • Gość: KASIA Re: 04 września - kto jedzie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.07, 17:43
        JA JADĘ Z WARSZAWY W TYM WŁAŚNIE TERMINIE, NIE WIESZ CZY BĘDZIE JEDEN AUTOKAR
        CZY WIECEJ
        • Gość: iwonka Re: 04 września - kto jedzie? IP: *.pp.com.pl 09.07.07, 18:52
          Około dwa tygodnie temu byłam w biurze Itaki, wtedy było ponad 30 osób na ten
          termin i trasę południową (Warszawa to też ta sama trasa). Sądzę z tego, że
          będzie jeden autokar, akurat dozbiera się do kompletu do końca sierpnia. Już
          się nie mogę doczekać, choć nie chcę, aby tak szybko przeleciały lipiec i
          sierpień... szkoda lata.
    • Gość: Margarites Re: viva iberia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.07, 11:49
      Viva Iberia czy ktoś jedzie 19.08 ?
    • Gość: mac Re: viva iberia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 17:19
      Proszę, napiszcie mi czy dużo jest ludzi w wieku 17 lat i singli ?
    • Gość: GUEST Re: viva iberia IP: *.rainbownet.pl 16.09.07, 21:39
      ŁADNE MIEJSCA
      www.domagent.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka