GoĹÄ: drominka IP: *.chello.pl 30.06.07, 17:18 Kto z Itaka na objazdowke po Iberii? W jakim jedziecie terminie i z jakiego miasta? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: drominka Re: viva iberia IP: *.chello.pl 30.06.07, 18:07 a ja 18 lipca z Krakowa. Nie wiesz moze gdzie nastepuje przesiadka i skad jest faktyczny odjazd? Odpowiedz Link
GoĹÄ: awea Re: viva iberia IP: *.pp.com.pl 30.06.07, 18:44 Ja z Krakowa 4 września... na dokwaterowanie. Przesiadka ponoć we Wrocławiu (ok. 8 rano), albo jeśli z Krakowa jedzie większość to już od początku docelowy autokar, a inni po drodze się dosiadają (to info z Itaki). Odpowiedz Link
GoĹÄ: drominka Re: viva iberia IP: *.chello.pl 30.06.07, 19:02 Dzieki za info, dopytam sie jeszcze w biurze bo umknelo to gdzies mojej uwadze w trakcie podpisywania umowy. Przeraza mnie ta ilosc godzin do Lourdes, mam nadzieje ze jest to do zniesienia Odpowiedz Link
GoĹÄ: awea Re: viva iberia IP: *.pp.com.pl 30.06.07, 19:15 Ty wnet jedziesz... czy jak wrócisz, napiszesz jak to przeżyłaś i ewentualnie jak to przeżyć? Odpowiedz Link
GoĹÄ: drominka Re: viva iberia IP: *.chello.pl 30.06.07, 19:20 jasne ze podziele sie wrazeniami, oby byly pozytywne Odpowiedz Link
GoĹÄ: przemo77 Re: viva iberia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 20:32 Ja wlasnie dzis wrocilem. Jak co to piszcie na gg: 6048860 Odpowiedz Link
GoĹÄ: awea Re: viva iberia IP: *.pp.com.pl 30.06.07, 20:35 A może napiszesz wszem i wobec? Póki jeszcze emocje nie opadły... w wolnej chwili oczywiście... Odpowiedz Link
GoĹÄ: przemo77 Re: viva iberia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 20:38 A wiec pytajcie. Postaram sie odpowiedziec, jezeli nie dzisiaj to jutro. Odpowiedz Link
marekg71 Re: viva iberia 30.06.07, 20:42 - czy bardzo męczące są wędrówki po zwiedzanych miastach, jakie tempo marszu (miesiąc temu miałem zabieg chirurgiczny i jeszcze odczuwam skutki? - czy jest możliwość zobaczenia stadionów Barcelony i Realu? - czy byliście w Carcasonne? - jak spisał sę przewodnik? Odpowiedz Link
GoĹÄ: przemo77 Re: viva iberia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 21:07 - coz - tempo jest dosyc szybkie - taki program - ale nie oj sie - wytrzymywali ponad 70 letni emeryci to wytrzymasz i Ty. Jak na moj gust w programie jest troche za duzo kosciolow, ale nie jest zle. - z Realem moze byc problem, bo w madrycie jest troche malo czasu a stadion jest oddalony, ale Barcy jak najbardziej. Ja poniewaz juz bylem w Barcelonie, to odlaczylem sie na pocztku przy wjezdzie do miasta. Autokar akurat jedzie kolo stadionu, takze jest blisko. Wstep - 11 euro. Potrzeba na to min 3 godz, w tym 1 godz na zakupy w sklepie Barcy :-). Potem podjechalem taksowka do Placu Katalonskiego (7,20 euro) i przeszedlem sie Las Ramblas. Potem poszedlem do akwarium (wstep 16 euro). Z calosci zostalo mi jeszcze 1 godz na tapas. takze w barcelonie radze sobie podarowac zwiedzanie kolejnych katedr i odlaczenie sie od grupy. Wiecej pozytku z tego i zobaczysz stadion Barcy. jak sie boisz to kup sobie w Polsce mape Barcelony - tam sa bardzo drogie. - tak bylismy - powalajaca sprawa - super miasto. Jedziesz tam, po drodze do Lourdes. W Lourdes bylismy kolo 16. - przewodnikiem byla p.Wioletta - fajna kobieta i duzy zasob wiedzy. Zawsze gotowa byla doradzic. Marek - u ciebie przewodnikiem bedzie ten slynny na caly internet p.Marcin. Autokar - Solaris Vacanza 13, nowka sztuka - fajny autokar, monitory LCD, klima, wygodne siedzienia. Uwagi prywatne: - strasznie drogie kraje. Oto niektore ceny: cola 0,5 L - 1,5 do 2 euro papierosy - od 2,5 do 3 euro obiad - kolo 10 euro tapas - 1 do 2 euro za sztuke woda 1,5 l - kolo 1 euro Odpowiedz Link
GoĹÄ: awea Re: viva iberia IP: *.pp.com.pl 01.07.07, 10:44 Napisz proszę jak przy dużym tempie wygląda codzienne przybywanie i wybywanie z hotelu: - kiedy pilot przydziela pokoje, w autokarze czy w hotelu, czy długo to trwa zanim się skorzysta z prysznica, etc - jaki najlepiej wziąć bagaż by się sprawdził i był wygodny przy ciągłym wnoszeniu i wynoszeniu, pakowaniu w bagażnik... - a może masz jakieś przemyślenia i doświadczenia jak przygotować się na długą podróż z i do Polski... i czy faktycznie jest tak męcząca. To takie pytania "przyziemne", ale są po to by uniknąć niepotrzebnych niespodzianek, a tym samym skupić się na tym co najważniejsze czyli zaspokajaniu ciekawości uroków świata... Odpowiedz Link
GoĹÄ: przemo77 Re: viva iberia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 10:58 - pokoje sa prydzielane juz w hotelu wg. listy zgloszen, srednio z 15 minut i jestes w pokoju. Z prysznica mozesz od razu skorzystac, ale praktycznie pol godziny po wejsciu do pokuju jest kolacja, wiec ja tylko sie z grubsza ochlapalem woda i szedlem na kolace, a prysznic juz po kolacji - co do bagazu to polecam walizke, taka za 199 zl z hipermarketu na kolkach z raczka. Nie bedzie ci zal jak sie rozwali po codziennej walce, a bedzie wygodna bo jednak bedziesz zyla nie wypakowujac sie z niej. Po spakowaniu w walizce dobre jest miec jeszcze troche miejsca - ja robilem tak ze juz w polowie wycieczki brudne rzeczy kladlem w walizce na prawa strone, a czyste mialem z lewej. W ten sposob bez codziennego wypakowywania sie mialem swobodny dostep do wszystkiego w walizce. Takze podstawa jest walizka wieksza niz faktycznie potrzebujesz. A miejsca przyda sie przy powrocie na spakowanie pamiatek. - podroz jest meczaca. Radze zabrac cos lekkiego na spanie, spakowanie do podrecznego plecaka dodatkowa koszulke i dodatkowy komplet bielizny, tak zeby moc blyskawicznie zmienic, jak pierwszy komplet sie przepoci. Nie bierz za duzo napojow czy jedzenia. Napoje i kawa sa w autobusie, a jak jedzenia ci zabraknie to zawsze mozesz kupic cos na stacji. Ja na droge zabralem tylko paczuszke kabanosow i 2 skibki chleba z serem. Kabanosy przywiozlem do hotelu. W podrozy o wiele mniej sie je. Zabierz do autobusu mp3 i dobra ksiazke, zeby podroz szybciej ci minela. Odpowiedz Link
GoĹÄ: awea Re: viva iberia IP: *.pp.com.pl 01.07.07, 11:10 Bardzo dziekuję za cenne info. A teraz skoro wiem, że jesteś miły to zapytam: czy jest możliwość (czy pilot ma to na względzie i ułatwia uczestnikom) próbowania lokalnych przysmaków, potraw, wszak przejeżdża się przez tyle regionów i doznania kulinarne to dodatkowy smaczek wycieczki? Odpowiedz Link
GoĹÄ: przemo77 Re: viva iberia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 11:17 Generalnie w wiekszosci hoteli nie uszczesliwiaja na sile ziemniakami i schabowym, tylko staraja sie dawac raczej cos lokalnego. Jezeli lubisz owoce morze, to ta wycieczka bedzie dla ciebie kulinarnym rarytasem. W wiekszosci miast jest po okolo 1 godzinie wolnego, takze zdazyc tez cos sprubowac, moz jakies tapas, czy cos innego.Kolacje sa z reguly obfite, ale sniadania to przeginka. Sniadania sa kontynentalne, takze rogalik + kawa i sok. 2 razy zdazyly sie posilki w formie bufetu, ale z reguly sa serwowane. Ja sniadania rozwiazywalem w ten sposob, ze na pierwszym postoju kupowalem Red Bulla i sandwicha i jakos do tej 16 czy 17,tzn: do czasu wolnego dotrwalem. Ale ja jestem facet, kobiety jedza mniej, wiec bedzie ci latwiej. Odpowiedz Link
GoĹÄ: przemo77 Re: viva iberia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 11:19 Co do sniadan jeszcze - radze wozic ze soba w plecaku jakas paczke orzeszkow czy czekolade - sa bardzo kaloryczne i mala porca powyzszych pozwoli co czuc sie najedzona. Zachwycilem sie natomiast ich espresso - do tego stopnia ze postanowilem kupic ekspres cisnieniowy. Odpowiedz Link
GoĹÄ: przemo77 Re: viva iberia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 11:23 Jeszcze co do pobudek i godzin "lądowania" w hotelu. Srednio sniadania byly o 7:30, wyjazd o 8:15. W hotelu ladowalismy srednio miedzy 19:30 a 20:30. Odpowiedz Link
GoĹÄ: awea Re: viva iberia IP: *.pp.com.pl 01.07.07, 11:56 Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi. Zaglądaj tu czasem, może jeszcze będą jakieś pytania. To miłe, że ktoś na nie chętnie odpowiada. Ja się bardzo cieszę na tą wycieczkę! Pozdrawiam. Odpowiedz Link
GoĹÄ: iga Re: viva iberia IP: *.pu.kielce.pl 11.07.07, 09:29 Dziękuję za bardzo cenne uwagi.Przdadzą się także przy innych wyjazdach. Pozdrawiam iga Odpowiedz Link
GoĹÄ: awea Jeszcze pytanie o Toledo i Alhambrę IP: *.pp.com.pl 02.07.07, 09:21 W jaki sposób zwiedzaliście Toledo? Czy wogóle tam byliście, bo w programie jest: "Jeżeli czas pozwoli panoramiczny objazd TOLEDO". Gdzieś tu na forum było, że któraś z grup tej imprezy nie zwiedzała Alhambry, bo biletów nie zarezerwowano! ( forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? f=19&w=47258824&v=2&s=0 ) Jak było u Was? Odpowiedz Link
GoĹÄ: przemo77 Re: Jeszcze pytanie o Toledo i Alhambrę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 10:21 Toledo - byl objazd panoramiczny, a potem przechadzka po miescie, takze nawet wiecej niz w programie Alhambra - nie ma mozliwosci zeby grupa nie weszla. Bilety byly i beda. To glowny punkt wycieczki. Odpowiedz Link
GoĹÄ: koliba Re: Jeszcze pytanie o Toledo i Alhambrę IP: *.chello.pl 02.07.07, 10:54 A ile w sumie Euro wyadales na wstepy? Czy pilot zbiera od razu cala kwote w autokarze na poczatku wycieczki? Zwiedzaliscie cos jeszcze nadprogramowo? Odpowiedz Link
GoĹÄ: przemo77 Re: Jeszcze pytanie o Toledo i Alhambrę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 11:58 Z tych euro co zbieral na poczatku wycieczki, na koniec oddal mi cos kolo 6 euro. Generalnie kazdy mial jakis zwrot, ale zalezalo to od tego co, kto opuscil. Ja na ten przyklad nie chodzilem z grupa w Barcelonie, ale realizowalem program indywidualny. Z nadprogramowych rzeczy: - Carcassone - katedra sw.Eulalii w Barcelonie - spacer po Toledo - wieczor Flamenco w Granadzie (platne 25 euro) - ja nie bylem, a ludzie potem mowili ze nie warte tych pieniedzy. Odpowiedz Link
GoĹÄ: koliba hotele IP: *.chello.pl 02.07.07, 15:08 A czy hotele sa dobrej klasy, z recznikami, suszarkami, czyste? A w jakim miejscu jest plazowanie i jak dlugo? Uwazasz ze ta wycieczka jest warta tych pieniedzy i biuro sie dobrze wywiazuje z obowiazkow i obietnic? Odpowiedz Link
GoĹÄ: przemo77 Re: hotele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 15:34 Hotele sa takie jakie powinny byc na objazdowce. Czyste, reczniki, mydlo i lozko. Zdarza sie klimatyzacja nawet. W 3 hotelach byl nawet basen. Ale ogolnie nie zmienia to faktu ze sa to hotele czysto tranzytowe, takie na jedna noc. Plazowanie jest w Nazare - super miejscowosc. Niby czysty supermarket turystyczny, ale brak mlodych niemcow i anglikow, takze super atmosfere i klimat ma to miejsce. Tak ze 3 godzinki bylo na to. Biuro wywiazalo sie z realizacji programu na 100%,a nawet wiecej. Inna sprawa, ze program jest tak ulozony ze w polowie ta wycieczka to raczej pielgrzymka. Szczerze mowiac jezeli mialbym drugi raz wybierac, to pojechalbym gdzie indziej. Odpowiedz Link
GoĹÄ: awea A co oglądaliście Gaudiego w Barcelonie IP: *.pp.com.pl 02.07.07, 15:48 Chyba nie ma w programie Parku Guell, Casa Mila i Casa Batllo - ale czy były przypadki, że ktoś się odłączył by to zwiedzić na własną rękę? No i wogóle ile czasu poświęca się na zwiedzanie Barcelony? A później Muzeum w Figueres? Odpowiedz Link
GoĹÄ: przemo77 Re: A co oglądaliście Gaudiego w Barcelonie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 16:04 Ja w Barcelonie zaraz na poczatku odlaczylem sie od grupy i poszedlem realizowac swoje pomysly (muzeum FC Barcelona i stadion oraz Barcelona Aquarium). Ale wiem od ludzie ze Park Guell widzieli, Sagrada Familia tylko z zewnatrz (pilotka uznala podobno ze w srodku jest nieciekawa) i jakies tam katedry czy inne koscioly oraz Mirador of Colom. Dodatkiem byla katedra sw.Eulalii - kolejny kosciol. Coz - odlaczylem sie od grupy w zasadzie tylko Ja. Reszta poszla grzecznie zwiedzac z pilotka. Do Barcelony wjezdzalismy jakos okolo 11:30. Od grupy odlaczalem sie okolo 11:50. Spotkanie pod Kolumbem bylo o 18:30, takze mialem 6,5 godziny na zwiedzanie. Jezeli chcesz sie odlaczyc od grupy to polecam Ci to zrobic zaraz na pocztku. Kup sobie jeszcze w Polsce mape i w droge. Wiecej bedzie z tego korzysci niz z latania po kosciolach. I nie boj sie - Barcelona jest chyba jednym z lepiej skonstruowanych miast. Nie zgubisz sie, a w razie czego taksowki sa tam w miare tanie jak na ich ceny (ja za 6 km kurs zaplacilem 7,20 euro). Muzeum w Figureas jest w dzien nastepny, tzn: w dzien wyjazdu do Polski. Z zewnatrz ciekawe i fajne, ale w srodu nie zrobilo na mnie wrazenia. Odnioslem wrazenie ze cala tworczosc Salwadora Dali, to efekt mieszania narkotykow z alkoholem. Ogolnie Figueras to stracony czas. Lepiej jakby przeznaczono ten czas na kapiel w morzu, tym berdziej ze jedzie sie wybrzezem. Odpowiedz Link
GoĹÄ: awea A hotele są blisko centrów miast? IP: *.pp.com.pl 02.07.07, 18:18 A hotele są blisko centrów miast? żeby można było jeszcze ewentualnie wyjść? Ale pewnie wszyscy są zmęczeni więc to bez znaczenia, bo przede wszystkim chcą wypocząć i wyspać się... Wybacz, że co trochę nachodzą mnie nowe pytania, ale Ty jesteś tak miły, że odpowiadasz więc chętnie Cię wykorzystuję. Odpowiedz Link
GoĹÄ: przemo77 Re: A hotele są blisko centrów miast? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 19:52 A to roznie. Mniej wiecej po polowie. Z kolei te na "zadupiu" sa lepsze, maja baseny i lepsze jedzenie, a te w centrum czasami nawet windy nie maja, ale z kolei sa w centrum. Odpowiedz Link
GoĹÄ: drominka Re: viva iberia IP: *.chello.pl 30.06.07, 21:08 ja nie korzystam z gg ale jesli nie masz nic przeciwko to chetnie napisalabym do Ciebie maila na temat interesujacych mnie kwestii, pamietasz ze kiedys juz korespondowalismy mailowo na temat tego wyjazdu? Odpowiedz Link
GoĹÄ: przemo77 Re: viva iberia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 21:21 nie ma sprawy - pisz Odpowiedz Link
GoĹÄ: drominka Re: viva iberia IP: *.chello.pl 30.06.07, 21:28 wlasnie wyslalam Ci maila ale jesli jestes zmeczony a to zrozumiale po takiej podrozy to odpisz jak odespisz, z gory dziekuje Odpowiedz Link
GoĹÄ: ekoss Re: viva iberia IP: *.chello.pl 02.07.07, 17:38 Ale wam zazdroszczę tej wyprawy.Mnie niestety odwołali wyjazd 18.07 i zaproponowali póżniejszy termin,ale niestety nie mogłam skorzystać.Wybrałam w zamian Bella Italia i też mam nadziej ę,że bedzie fajnie Odpowiedz Link
GoĹÄ: grey Re: viva iberia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 17:52 Viva jest super, a Bella Italia wg mnie jest SUPEROWA :) Zresztą co się odwlecze ... Odpowiedz Link
GoĹÄ: przemo77 Re: viva iberia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 19:55 Ja bylem tera po raz 6 na objazdowce z Itaka i jest jena trasa, przy ktorej Viva Iberia i Bella Italia sie chowaja ze wstydu. nazywa sie to "W poszukiwaniu zaginionej arki". Najlepsza wycieczka na jakiej bylem w zyciu. Odpowiedz Link
GoĹÄ: grey Re: viva iberia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.07, 15:19 Przemo77 :) - napisz coś więcej o "W poszukiwaniu zaginionej arki", bo coś mi się wydaje, że chętnie bym się na nią wybrała. pozdr Odpowiedz Link
GoĹÄ: koliba Re: viva iberia IP: *.chello.pl 02.07.07, 18:13 Jak to Ci odwolali ten termin, ja w nim jade i jak dotad nic nie wiem o tym zeby mial sie nie odbyc Odpowiedz Link
GoĹÄ: ekoss Re: viva iberia IP: *.chello.pl 03.07.07, 19:41 To dotyczy trasy północnej Odpowiedz Link
GoĹÄ: przemo77 Re: viva iberia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 19:54 Albo cos pomyliles, albo zrobili cie w balona, bo termin 18 lipca podobno jedzie. Odpowiedz Link
GoĹÄ: dolejarz Re: viva iberia IP: *.chello.pl 03.07.07, 10:59 Skąd jechał autokar docelowy (czy były przesiadki)i o której godzinie nastapił przyjazd powrotny do Polski?.Czy autokar był jednopoziomowy czy piętrowy?. Czy miejsca w autokarze są przyznawane według kolejności zgłoszeń? Czy wino jest podawane do objadokolacji czy trzeba sobie kupić (za ile?). W których miejscowościach warto wyjść po kolacji na miasto? Czy w miejscach kultu religijnego są jakieś specjalne wymagania odnośnie strojów?. Czy poza miejscowością Nazare jest jeszcze gdzieś możliwość kąpieli w morzu?. Czy wystarczająco jest dużo czasu na czas wolny w trakcie zwiedzania(zdjęcia, dodatkowe posiłki itp?) Odpowiedz Link
GoĹÄ: KAMA Re: viva iberia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.07, 22:52 Miłej podróży ! I opisz swoje wrażenia po powrocie:) Odpowiedz Link
GoĹÄ: ttt Re: viva iberia IP: *.dip.t-dialin.net 06.07.07, 00:21 Pytanie: czy ktos jedzie w terminie 28.07? Odpowiedz Link
GoĹÄ: iwonka 04 września - kto jedzie? IP: *.pp.com.pl 06.07.07, 15:32 Wiem, że ten termin jest pewny, bo zebrała się już odpowiednio duża grupa chętnych. Mamy jechać autokarem Solaris Vacanza 13. Kto jedzie z Krakowa? Odpowiedz Link
GoĹÄ: KASIA Re: 04 września - kto jedzie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.07, 17:43 JA JADĘ Z WARSZAWY W TYM WŁAŚNIE TERMINIE, NIE WIESZ CZY BĘDZIE JEDEN AUTOKAR CZY WIECEJ Odpowiedz Link
GoĹÄ: iwonka Re: 04 września - kto jedzie? IP: *.pp.com.pl 09.07.07, 18:52 Około dwa tygodnie temu byłam w biurze Itaki, wtedy było ponad 30 osób na ten termin i trasę południową (Warszawa to też ta sama trasa). Sądzę z tego, że będzie jeden autokar, akurat dozbiera się do kompletu do końca sierpnia. Już się nie mogę doczekać, choć nie chcę, aby tak szybko przeleciały lipiec i sierpień... szkoda lata. Odpowiedz Link
GoĹÄ: Margarites Re: viva iberia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.07, 11:49 Viva Iberia czy ktoś jedzie 19.08 ? Odpowiedz Link
GoĹÄ: mac Re: viva iberia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 17:19 Proszę, napiszcie mi czy dużo jest ludzi w wieku 17 lat i singli ? Odpowiedz Link
GoĹÄ: GUEST Re: viva iberia IP: *.rainbownet.pl 16.09.07, 21:39 ŁADNE MIEJSCA www.domagent.pl Odpowiedz Link