Dodaj do ulubionych

GPS w autobusie!!!

07.05.07, 16:39
Byłem pierwszy raz na wujeżdzie z autobusem wyposażonym w GPS i dojazd to
była błachostka, czy wy Piloci również natrafiacie na takie autobusy i
wspaniałych kierowców, czy jesteście zdani na własny nos, wiedzę i mapę w
ręku?
Dzięki za spostrzeżenia.

Hubert
Obserwuj wątek
    • brzoskaa Re: GPS w autobusie!!! 07.05.07, 20:12
      hej, rada na przyszlosc GPS to nie wszystko, liczy sie tez doswiadczony
      kierowca, bo to jest automat i czasem kieruje tylko na glowne trasy i
      autostrady, przydatne urzadzenie, ale nie mozna mu slepo ufac;)
      pozdrawiam, to moje takze majowe doswiadczenie
    • matrixcz1 Re: GPS w autobusie!!! 07.05.07, 22:43
      Ja już od kilku lat używam GPS'a w czasie prowadzenia wycieczek, ale cały czas
      ze sobą posiadam atlas drogowy czy też inną mapę. Traktuje raczej jako dodatek
      ułatwiający orientacje oraz pokazujący czas jazdy, postojów czy ilość
      przejechanych kilometrów. Po przyjeździe z trasy wgrywam zarejestrowane ślady
      drogi do komputera i analizuje czy mogłem jakoś skrócić trasę.
      Od tego sezonu będę się posługiwał modelem VISTA Cx firmy Garmin i wgrana
      GPMapa 5.0. Nie jest to typowy GPS do samochodu (autokaru) a raczej outdoorowy
      bo często go używam w terenie.
      Polecam używanie GPS'a ale jako dodatek :)

Pozdrawiam - Marcin
      zapraszam do mojej galerii: www.get.net.pl/marcin.galeria/
    • kocio123 Re: GPS w autobusie!!! 08.05.07, 11:46
      GPS jest bardzo przydatny. Również w pieszym zwiedzaniu miasta. Tylko uwaga! Nie
      zawsze autobus może wjechać.
      • brzoskaa Re: GPS w autobusie!!! 08.05.07, 14:40
        tu sie tez zgodze, zdarza sie, na przyklad gorskie miejscowosci w Czechach:), ze
        brak wymaganej wysokosci wiaduktu 3,7m i klops;)
    • nananana1 Re: GPS w autobusie!!! 08.05.07, 16:15
      Cześć Hubert...nie spotkaliśmy się przypadkiem przed wyjazdem w Koszalinie?? :)
      Też miałam genialnych kierowców...chyba nawet lepszych niż GPS :):):)
      Pozdrawiam,
      Ania
      • hubertw22 Re: GPS w autobusie!!! 08.05.07, 17:25
        Hej, Aniu, dokładnie tak jak napisałaś spotkaliśmy się w Koszalinie, jak tam
        Francja?
        ps. miło było Cię poznać.
        Pozdrawiam serdecznie, Hubert
        • malediwypiotrs Re: GPS w autobusie!!! 08.05.07, 17:51
          Ja podrożuję z własnym GPSem. Dziś to już nie jest duży wydatek. Dla pilota
          jeżdżącego regularnie to bardzo dobra inwestycja. Oczywiście zgadzam się, ze GPS
          to nie wszystko...
        • nananana1 Re: GPS w autobusie!!! 08.05.07, 18:11
          Mi też miło:)
          Francja, a dokładniej Paryż ciepły i słoneczny, "płakał" dopiero jak
          wyjeżdzaliśmy...ale mi sie trafiło nie??!! :)
          Autokar, kierowcy poprostu rewelacja.
          Turyści, jak to turyści...jak zwykle nóżki bolą i chcieliby, aby wszędzie ich
          wozić:)a tu niestety metro Nam pozostło:)
          Do następnego "zobaczenia":)
          Pozdrawiam,
          Ania
    • ewe26 Re: GPS w autobusie!!! 13.05.07, 19:20
      Po przeczytanych postach domniemam,że jechałeś z moim ulubionym biurem i moim ulubionym kierowcą Jankiem.Szcześciarz a ja musiałam z tymi gapami z Pksu jechać!:)
      • ewe26 Re: GPS w autobusie!!! 13.05.07, 19:32
        A tak wracając do tematu samego GPS-a,nie do końca rewelacyjne urzadzenie,dobrze mimo wszystko znać trase z mapy a GPSem sie tylko sugerowac
      • nananana1 Re: GPS w autobusie!!! 13.05.07, 20:04
        Hmm...też jechałam chyba z tego biura i właśnie z kierowcą Jankiem:) Nie wiem
        czy chodzi o tego samego, ale był z PKS Szczecinek...rewelacja:)
        Pozdrawiam,
        Ania
        • ewe26 Re: GPS w autobusie!!! 13.05.07, 21:40
          To nie ten Janek,ale miło,że trafił ci się sympatyczny kierowca.Szkoda,że nie udało mi się was wszystkich poznać.Artur musiał chyba miec prawdziwy najazd pilotow w domu:)
          Pozdrawiam, Ewelina
    • gascodavama Re: GPS w autobusie!!! 13.05.07, 21:42
      GPS jest jak ten hebel w rękach starego stolarza: hebluj, hebluj synu,
      przyjdzie ojciec, to siekierą poprawi. Na prostej, dobrej drodze i w mieście
      sprawował się bez zarzutu. Ale na czeskich kopcach, między Ołomuńcem a
      Boboszowem głupiał. Nakazywał zawrócić, ostrzegał że droga zamknięta albo
      przejazdu nie ma. A droga była, całkiem przejezdna.
      • malediwypiotrs Re: GPS w autobusie!!! 14.05.07, 09:20
        To wszystko kwestia zainstalowanej mapy...
        • turdoradca Re: GPS w autobusie!!! 12.06.07, 12:36
          Polecam np. TOMTOM mobile w komórce (można ją dyskretnie trzymać w łapie i się
          mądrzyć będąc gdzieś pierwszy raz: w prawo, prosto, w lewo, za 300 metrów
          jesteśmy...). Mapy i odbiornik GPS bluetooth w listopadzie kosztowały mnie coś
          ok. 1000 zł i uważam, że z tą zabawką praca w podróży stała się łatwiejsza i
          spokojniejsza. Iwestycja warta grosza, bo jeżeli autokary są wyposażone w
          nawigację to jeszcze często są to mapy już zdezaktualizowane, albo nieco mniej
          praktyczne niż małe narzędzie w ręce dające pełną możliwość manewrowania sobą
          jak i kiedy się chce :) Przestałem w zasadzie liczyć o której mam szansę
          przyjechać do jakiegoś celu, bo dzięki maszynce pozostaje tylko dodać 2-3
          godziny z racji niższej średniej prędkości autobusu i postojów i już!

Nie próbowałem gps komórkowego na małych ekranach, ale NOKIA 9300(i)spełnia
          całkowicie swoje zadanie (nie daje jednak możliwości ustawiania gabarytów
          pojazdów). Podpowiadając: by dostać ją za symboliczną złotówkę, przynajmniej w
          Orange, liczy się wysoka średnia rachunków telefonicznych (w orangutanie na
          dodatek tylko 3 ostatnie miesiące... Rozmawia się przez 3 miesiące więcej i
          dostaje telefon za friko o podwójnej wartości tych wygadanych rachunków i to na
          najniższym abonamencie! Ciekawe kiedy skończą z tą gierką?... proszę nie pisać
          donosów - niżej podpisany)
          • ramid Re: GPS w autobusie!!! 13.06.07, 11:55
            Ja ostatnio mialem przyjemnosc pilotowac taki autokar wyposazony w GPS. Szkoda
            jedynie ze kierowcy zapomnieli uaktualnic mapy ew. dokupic na konkretny kraj czy
            miasto. GPS nie dzialal w Budapeszcie nie wspomonajac juz o Belgradzie. Czyli
            stare sprawdzone sposoby byly nieodzowne.
            Pzdr
            Ramid
        • hhaammeerr Re: GPS w autobusie!!! 13.06.07, 20:09
          zgadza się, jechalem ostatnio na wycieczke nad morze to kierowca mial swojego
          palmtopa i mapke Navigo. dal sie pobawic na przystanku i jest bardzo fajna.
          mowil, ze sam sobie kupil, bo firma przewozowa jeszcze nie ma nawigacji w
          standardzie, i jest zadowolony :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka