Dodaj do ulubionych

kursy w Poznaniu

01.08.07, 14:36
Witam wszystkich forumowiczów!

Jesienią chciałabym zdobyć uprawnienia pilota wycieczek. Mam jednak pytanie: czym kierować się przy wyborze szkolenia? Znalazłam kilka ogłoszeń o kursach w Poznaniu i są one do siebie bardzo podobne. Czy ktoś mógłby mi coś polecić? Czy zaufać np. internetowemu BP Travelnet czy Stowarzyszeniu Pilotów Wycieczek w Poznaniu?

I jeszcze jedno: jakie są szanse na znalezienie zatrudnienia w tej branży jeśli skończyłam studia humanistyczne(nie związane z turystyką)ale turystyka jest moją pasją, znam bardzo dobrze język angielski, od 2 lat ucze sie włoskiego,mam cechy charakteru które są wymagane w tym zawodzie, mieszkałam rok za granicą i mam 24 lata? Słyszałam ze ludziom bez wykształcenia (i doświadczenia) turystycznego jest bardzo trudno, czy to prawda?

Pozdrawiam serdecznie!
Obserwuj wątek
    • ms.wire Re: kursy w Poznaniu 01.08.07, 16:46
      Wiele zależy od Ciebie. Praca pilota może byc źródłem utrzymania, ale to zależy
      od obrotności, renomy, wejścia w środowisko, zdobytego szczęścia i innych
      czynników.
      Jeśli chodzi o kursy w Poznaniu, to sama robiłam kurs w Atut Tourist i byłam
      zadowolona, owszem, było mi łatwiej, bo byłam wtedy studentka zaprawioną w
      examach i w dodatku studiowałam geografię, więc miało to ręce i nogi. Nie wiem
      jak wygląda obecnie merytoryczna jakość tych kursów.
      Wiem natomiast, że dobry kurs to połowa sukcesu. Druga połowa to Twoje
      przygotowanie (samodzielna praca!) i szczęście. Zwłaszcza, że w Poznaniu
      zdawalność jest stosunkowo niska. Co więcej, pamiętam przeklinające kolejne
      oblane podejście panie w średnim wieku, które myslały, że uprawnienia pilockie
      odmienią ich zycie. Nie jest łatwo. Nie można się łudzić.
      Sama dziś pewnie wybrałabym Stowarzyszenie na Zaciszu, bo to jednostka
      zrzeszająca specjalistów. Mnie to przekonuje. Byc może Atut też jest OK, głowy
      nie daję. Nie sugeruj sie cena, bo wiem, że ta waha się, a ta najniższa nie
      zawsze oznacza najlepszy wybór.

Życzę powodzenia i właściwych decyzji:)
    • aknirak Re: kursy w Poznaniu 08.08.07, 12:27
      A może ktoś jeszcze mógłby coś polecić? Jakie macie doświadczenia ze
      szkoleń w Poznaniu?
      • diabelski_tuzin Re: kursy w Poznaniu 08.08.07, 17:29
        www.guide.pl - Stowarzyszenie Pilotów Wycieczek Zagranicznych.
        Faktycznie - w P-niu zdawalność jest chyba najniższa w kraju.
        Powodzenia 13
        • aknirak Re: kursy w Poznaniu 11.08.07, 14:43
          dzięki!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka