Dodaj do ulubionych

Historia...

17.12.09, 17:42
...z zycia wzieta.

vwszrot.pl/
Tak sie zastanawiam, gdzie podziała sie ta słynna wytrzymałosc diesli?
Obserwuj wątek
    • tiges_wiz Re: Historia... 17.12.09, 18:48
      dziwne ze przebieg jest typowo taki "dla polaka"
      170 000 przy kupnie .. a nie 370 000 przypadkiem?
      • wojtek33 Re: Historia... 17.12.09, 19:04
        Tig, akurat w przypadku tego silnika to może być prawdziwy. W jednym firmowym
        (ten sam silnik i prod. pod koniec 2005, od nowości w firmie) pompa paliwa
        poszła już przy 70 tys. a za nią pół silnika (turbina, wałki wyważające czy
        jakoś tak - nie znam się, chłodniczka paliwa - samochód stanął w kałuży paliwa,
        potem wymieniali jej mocowanie w akcji serwisowej i parę innych rzeczy).
        Pamiętam, że właściciele audi z tym silnikiem na jakimś klubowym forum
        przymierzali się do zbiorowego pozwu.
    • tocqueville Re: Historia... 17.12.09, 19:21

Polecam raport z testów długodystansowych Auto-Świata (który raczej promuje VW)
      - auta VW z dieslem w tych testach to dno dna :) - Touran z TDI otrzymał nawet
      miano "króla podnośników" :)
      Passat wypadł niewiele lepiej
    • soner3 Re: Historia... 17.12.09, 19:30
      Od dawna wiadomo ze ten silnik 2.0tdi w wersji 16V z poczatkowych lat produkcji
      to bubel.
      Gosc zrobil blad ze nie poszukal informacji na ten temat przed zakupem.Dziwne
      ze wszystkie te usteki przypadly na jego okres eksploatacji i ze wczesniej nie
      wymieniono wadliwych czesci na te ulepszone
      Zawsze powtarzam - jesli Passat b6 diesel z pierwszych lat produkcji to tylko
      1.9tdi a te nie sprawiaja problemow
      • regent206 Re: Historia... 17.12.09, 19:49
        Jakiś czas temu rozmawiałem z jednym człowiekiem, który uczestniczył
        przy pracach projektowych nad silnikiem 2.0 TDI CR dla VW - z tego
        co mówił, to pierwszą poważną naprawę dla tego silnika i
        projektowaną z tym trwałość części tegoż silnika, projektowano
        przebieg 230000km;
        Jak dla mnie to żenująco mało...
    • przemekthor Re: Historia... 17.12.09, 20:04
      > Tak sie zastanawiam, gdzie podziała sie ta słynna wytrzymałosc
      diesli?

Źle postawione pytanie. Gdzie jest słynna wytrzymałość VW?
      • boomslang99 Re: Historia... 17.12.09, 20:40
        Hmmm pomyśleć, że niedawno rozważałem kupno Golfiarza z tym motorkiem...
        Swoją drogą - ciekawe jak na tym tle wypadają diesle innych producentów, ot np.
        2.0 DTi 160 KM z Insigni, czy też są takie jaja czy też można choć trochę
        nacieszyć się użytkowaniem.

• soner3 Re: Historia... 17.12.09, 21:16
          Dzisiejsze 2.0 CR jest juz innym silnikiem i nie slychac o powtarzanych
          problemach w nim, cale zlo dotyczylo kilku wersji silnikow 2.0d PD z okresu
          2005-2006
          • ulubiony19 Re: Historia... 17.12.09, 21:29
            No facet miał pecha,a VW chyba gorsze dni.Jednak nie da się pominąć
            faktu,że tak jak pierwsze serie 2.0 TDI to był jakościowy bubel,tak
            później jest już całkiem spokojnie.
            Jest prawie pewne,że używany VW z 2.0 TDI przeznaczony na sprzedaż
            ma już mocno nagrzebane pod maską.I tak bym taki egzemplarz odpuścił.
            • bezzebnypirat Re: Historia... 18.12.09, 13:30
              > Jest prawie pewne,że używany VW z 2.0 TDI przeznaczony na sprzedaż
              > ma już mocno nagrzebane pod maską.I tak bym taki egzemplarz odpuścił.

Ja tez. Po co prosic sie o klopoty? ;-)
    • trypel piekne zdanie :D 18.12.09, 07:50
      3 letni samochód z (podobno) 170 tys km i wupowiedź własciciela: przecież to
      prawie nowy samochód.
      :D:D:D
      • boomslang99 Re: piekne zdanie :D 18.12.09, 08:37
        W rzeczy samej. Niektórzy jeszcze chyba wciąż marzą, że ich TDI będzie miało
        porównywalną trwałość co legendarne 1,9D czy choćby SDI. Tamte motorki po
        podobnym przebiegu to faktycznie były prawie nówki.
        Cuda rzadko się zdarzają - kto może wiedzieć co w ciągu tych 170 tys. km działo
        się z turbiną, ile razy było zatankowane niepełno wartościowe paliwo itp.
        Kupno używanego TDI czy jemu podobnych to zawsze ruletka, generalnie ktoś kto
        nie jest przygotowany na duże wydatki powinien sobie odpuścić taki zakup.
      • qqbek Re: piekne zdanie :D 18.12.09, 08:47
        trypel napisał:

> 3 letni samochód z (podobno) 170 tys km i wupowiedź własciciela: przecież to
        > prawie nowy samochód.
        > :D:D:D

Najlepsze jest to, że te samochody za 5-6 lat w ogłoszeniach też będą miały
        podobny przebieg :)
        Bo ludzie wolą odpicowane wraki od zaniedbanych "dziadkowozów".
    • programistajava Re: Historia... 18.12.09, 08:59
      Po sprawdzeniu poziomu oleju okazało się, że było go więcej niż po wymianie. Jako, że silnik nie produkuje oleju padło pytanie:
      (pan z serwisu)- Czy ubywa płynu w układzie chłodzenia?
      (ja) – Tak. Dolewałem co jakiś czas, bo ubywało.
      (pan z serwisu)- Czy rano, jak silnik nie jest rozgrzany, to z rury wydobywa się biały dym, który po chwili znika?
      (ja) – Tak. Było to dla mnie dziwne, no ale skoro tak się działo to uznałem, że tak ma być, przecież kupiłem prawie nowy samochód.
      (pan z serwisu) – Czy pod korkiem oleju zbiera się biała maź?
      (ja) – Tego akurat nie zaobserwowałem, ale mój mechanik to potwierdza.
    • falszywy_klamca Opel już dawno lepszy 18.12.09, 09:22
      Już dawno Opel we wszystkich wersjach jest dużo lepszy od VW. Pismaki
      motoryzacyjne, ciągle żyją stereotypem, że VW to jakość. Nieprawda. Już dawno
      Opel produkuje lepiej, a od kilku lat lepsze auta od VW wypuszcza Fiat.

Po prostu w VW kilkanaście lat temu stworzyli dobrego Paska i jada na opinii,
      odwalając fuszerki.

Fiat Bravo jest jednym z nielicznych aut nowego typu w w którym bez problemu
      wymienisz żarówkę!
      • programistajava Re: Opel już dawno lepszy 18.12.09, 10:36
        > Fiat Bravo jest jednym z nielicznych aut nowego typu w w którym bez problemu
        > wymienisz żarówkę!

Tak prawą k...a. Po 45minut walki po ciemku z lewą, spaleniu bezpiecznika wylądowałem w serwisie i powiedziałem sobie dośc. Wiem że inni dają radę ja poległem w każdym bądź razie :P
      • qqbek Re: Opel już dawno lepszy 18.12.09, 10:54
        falszywy_klamca napisał:

> Fiat Bravo jest jednym z nielicznych aut nowego typu w w którym bez problemu
        > wymienisz żarówkę!

Fiat Bravo jest jednym z nielicznych aut nowego typu (tak na marginesie- co to
        jest "nowy typ auta"?), które nie jest oferowane z reflektorami ksenonowymi.
        Jako, że ksenony są bardziej żywotne od zwykłych żarówek (no i nie przepalą się
        w trasie) a wymienia się je w warsztacie, to producenci aut najwyraźniej uznali,
        że łatwy dostęp do żarówek nie jest już potrzebny.
        • falszywy_klamca Re: Opel już dawno lepszy 18.12.09, 12:43
          Nowy typ - nowy model. Proszę nie doszukiwać się tu nie wiadomo jakiego
          przesłania :)

Kupujesz nowego Fiata i te auta po pierwsze są zdecydowanie ciekawsze
          stylistycznie, niż takiego Golfy. Nikt nie robi z ludzi dojnych krów, a
          przynajmniej nie w takim stopniu jak to robi VW. Za niższą cenę na starcie
          dostajesz lepsze wyposażenie, niż w Golfie. Fiat dodatkowo ma lepsze silniki
          zarówno benzynowe jak i diesle. Turbo benzyny powszechnie stosowane są już od
          kilku lat choćby w Bravo. VW dopiero zaczyna się w to bawić.

Diesle? Nie rozśmieszajcie mnie. TDI zostaje w tyle o dekadę od zwykłego JTD. VW
          rezygnuje z pompowtrysków i idzie śladem Fiata i co im z tego wychodzi? 2.0 TDI
          jako najgorszy silnik dekady na świecie.

Legendarna niezawodność, to może była w Passatach z początku lat '90, ale nie
          teraz. Ludzie którzy kupują Golfy i Passaty sa obecnie dla mnie kretynami.
          • nfplakto Re: Opel już dawno lepszy 18.12.09, 13:14
            > TDI zostaje w tyle o dekadę od zwykłego JTD.
            > VW rezygnuje z pompowtrysków i idzie śladem Fiata i co im z tego
            > wychodzi?

O ile wiem, to pompowtryski byly do niedawna lepsze pod wzgledem maksymalnego
            cisnienia wtrysku i to byl powod ich stosowania. Wypisywanie o byciu w tyle o
            dekadade jest nieprawdziwe, bo akurat CR odstawalo dosc dlugo pod wzgledem
            cisnienia wtrysku.
            • falszywy_klamca Re: Opel już dawno lepszy 18.12.09, 13:40
              Fiat w '97 roku zdecydował się na nowe rozwiązanie. VW zajęło to kolejne niemal
              10 lat, a i tak jak wprowadzili "nowinkę" to zrobili to tak, że Passatami z
              rocznika 2005-2006 nie idzie jeździć.

VW myslał chyba, że pompowtryski przeforsuje. Nic z tego.
              • bezzebnypirat Re: Opel już dawno lepszy 18.12.09, 13:56
                "Podczas gdy pompowtryskiwacze, pozwalały osiągnąć 2000 barów (200MPa), to
                wtrysk zasobnikowy pierwszej generacji miał tylko 1350 barów."

Zainteresowanym problemem polecam to, ciekawa lektura.
                blogsilnika.blogspot.com/2009/03/dlaczego-pozegnalismy-pompowtryskiwacze.html
                • falszywy_klamca Re: Opel już dawno lepszy 18.12.09, 14:00
                  VW nie przeforsował pompowtrysków. Czego chcesz więcej? Jego wizja turbodiesli
                  padła i kropka.
                  • bezzebnypirat Re: Opel już dawno lepszy 18.12.09, 14:12
                    Czego chce wiecej?

Piszesz: " Fiat w '97 roku zdecydował się na nowe rozwiązanie. VW zajęło to
                    kolejne niemal
                    10 lat, a i tak jak wprowadzili "nowinkę" to zrobili to tak, że Passatami z
                    rocznika 2005-2006 nie idzie jeździć.

VW myslał chyba, że pompowtryski przeforsuje. Nic z tego. "

Nie wiem co myslal VW, ale wiem, ze sam wszedlbym wtedy w PD. Wlasnie z powodu
                    ich przewagi technologicznej i wiekszej wytrzymalosci od tamtych CR. Jak CR
                    zaczal miec przewage nad PD weszli w CR. I to sie chwali;-)

Passaty z rocznika 2005-2006 maja PD. To kolejna sprawa.
              • qqbek Wybierasz się na tamten świat? Kup FIAT-a! 18.12.09, 14:23
                falszywy_klamca napisał:

> Fiat w '97 roku zdecydował się na nowe rozwiązanie. VW zajęło to
                > kolejne niemal 10

Okazuje się, że Fiat jest także autorem nowatorskich i dosłownie "przełomowych"
                rozwiązań w dziedzinie kolumn kierowniczych.
                Więcej
                Tutaj
              • wojtek33 Re: Opel już dawno lepszy 18.12.09, 15:19
                falszywy_klamca napisał:

> Fiat w '97 roku zdecydował się na nowe rozwiązanie. VW zajęło to
                kolejne niemal
                > 10 lat, a i tak jak wprowadzili "nowinkę" to zrobili to tak, że
                Passatami z
                > rocznika 2005-2006 nie idzie jeździć.

Ale silnik o którym mowa miał jeszcze pompowtryski
          • bezzebnypirat Re: Opel już dawno lepszy 18.12.09, 13:39
            > Kupujesz nowego Fiata i te auta po pierwsze są zdecydowanie ciekawsze
            > stylistycznie, niż takiego Golfy.

Dlatego masz do wyboru jeszcze Leona, A3, TT, Octavie i inne. Czy Fjat moze
            pochwalic sie tyloma odmianami Bravo?;-) Czy mozesz tam zamowic takie elementy
            jak xenony, dwusprzeglowa skrzynie automatyczna, silniki o kosmicznie roznych
            mocach itp.?

> przynajmniej nie w takim stopniu jak to robi VW. Za niższą cenę na starcie
            > dostajesz lepsze wyposażenie, niż w Golfie.

I 2x wyzsza utrate wartosci.

> dostajesz lepsze wyposażenie, niż w Golfie. Fiat dodatkowo ma lepsze silniki
            > zarówno benzynowe jak i diesle. Turbo benzyny powszechnie stosowane są już od
            > kilku lat choćby w Bravo. VW dopiero zaczyna się w to bawić.

Doprawdy? Od ilu lat w Bravo jest turbobenzyna? A od ilu lat w Golfach 1.8T?

> Diesle? Nie rozśmieszajcie mnie. TDI zostaje w tyle o dekadę od zwykłego JTD. V
            > W
            > rezygnuje z pompowtrysków i idzie śladem Fiata i co im z tego wychodzi? 2.0 TDI
            > jako najgorszy silnik dekady na świecie.

2.0TDI mialo jazdy z glowicami wlasnie w wersji PD;-)

> Legendarna niezawodność, to może była w Passatach z początku lat '90, ale nie
            > teraz. Ludzie którzy kupują Golfy i Passaty sa obecnie dla mnie kretynami.

Sadzac po wynikach sprzedazy Fiata, to niezgadzacie sie z 'ludzmi' w jeszcze
            paru innych kwestiach;-)

PS Nie zrozum mnie zle, Fiaty sa calkiem spoko, takie A500 jest mega. Ale troche
            sie zagalopowales;-) Teraz wklej moj post na jakims forum Fiata, zeby 'grupa
            wsparcia' pomogla ci odpowiedziec hehe
            • falszywy_klamca Re: Opel już dawno lepszy 18.12.09, 13:59
              > Dlatego masz do wyboru jeszcze Leona, A3, TT, Octavie i inne. Czy Fjat moze
              > pochwalic sie tyloma odmianami Bravo?;-) Czy mozesz tam zamowic takie elementy
              > jak xenony, dwusprzeglowa skrzynie automatyczna, silniki o kosmicznie roznych
              > mocach itp.?

Fiat pod względem posiadanych marek wcale nie odstaje grupie VAG. Poza tym
              mówimy o VW i Fiacie, a nie o całej grupie.

> I 2x wyzsza utrate wartosci.
              Jeżeli dla ciebie 2+2=5 to tak.
              Aczkolwiek nie przeczę, że utrata wartości jest większa. Pokutuje tutaj jednak
              kretynizm ludzi, którzy wierzą ciągle w jakość VW.

> Doprawdy? Od ilu lat w Bravo jest turbobenzyna? A od ilu lat w Golfach 1.8T?
              Praktycznie w każdym aucie była wersja turbo benzynowa. Niewiele pamięta, albo
              nie chce pamiętać, że nawet Fiat Uno miał silniki turbo.
              Ważniejsza jest masowa skala produkcji takich silników dla ludu. Z takimi
              silnikami mamy do czynienia dopiero od niedawna.

> 2.0TDI mialo jazdy z glowicami wlasnie w wersji PD;-)
              Passaty po przejściu od nieśmiertelnych 1.9 TDI ciągle mają problemy.

> PS Nie zrozum mnie zle, Fiaty sa calkiem spoko, takie A500 jest mega. Ale troch
              > e
              > sie zagalopowales;-) Teraz wklej moj post na jakims forum Fiata, zeby 'grupa
              > wsparcia' pomogla ci odpowiedziec hehe

Nie każdy robi tak jak Ty. Na jakim forum VW wkleiłeś mojego posta, że dostałeś
              taką odpowiedź?
              • bezzebnypirat Re: Opel już dawno lepszy 18.12.09, 14:21
                > Fiat pod względem posiadanych marek wcale nie odstaje grupie VAG. Poza tym
                > mówimy o VW i Fiacie, a nie o całej grupie.

OK, sam Golf ma wiecej wersji nadwoziowych, wyposazeniowych, silnikowych itp niz
                Bravo. Bez porownania wiecej.
                To auto bedace synonimem pojazdu swojej klasy. Mozesz kupic golasa 1.4 albo
                ponad 250 konna rakiete z napedem na 4 lapy. Dla kazdego cos milego.

> Aczkolwiek nie przeczę, że utrata wartości jest większa. Pokutuje tutaj jednak
                > kretynizm ludzi, którzy wierzą ciągle w jakość VW.

Albo ich zdrowy rozsadek: nie sprzedaja czegos, za co wiecej zaplacili za bezcen.

> Praktycznie w każdym aucie była wersja turbo benzynowa. Niewiele pamięta, albo
                > nie chce pamiętać, że nawet Fiat Uno miał silniki turbo.
                > Ważniejsza jest masowa skala produkcji takich silników dla ludu. Z takimi
                > silnikami mamy do czynienia dopiero od niedawna.

Ale raczej niewiele z tych Uno Turbo przetrwalo do dzisiaj. Tu masz przy okazji
                kolejny powod wyzszej ceny uzywanych VW;-)
                Ach no i jezdzily te Uno Turbo zdecydowanie lepiej niz inne hothatche z tamtych lat?

> Passaty po przejściu od nieśmiertelnych 1.9 TDI ciągle mają problemy.

Teraz nie maja.

> Nie każdy robi tak jak Ty. Na jakim forum VW wkleiłeś mojego posta, że dostałeś
                > taką odpowiedź?

Na zadnym forum VW, wkleilem na forum zdrowyrozsadek.pl, zeby dostac odpowiedz.
                Ostatnio w ramach zdrowego rozsadku odradzalem wlasnie pewnego VW;-)

Fiaty to mile auta. Ale Fiat dobry jest tylko jesli chodzi o male auta, ma tam
                tez wiele osiagniec, np niezniszczalny silnik 1.1 fire. Niestety w wiekszosci
                przypadkow niezniszczalnosc silnikow Fiata ciezko udowodnic, bo auta zostaly
                zjedzone przez rdze, albo dyskryminowane przez diagnostow;-)
                • tiges_wiz Re: Opel już dawno lepszy 18.12.09, 14:30
                  ja mam auto tego koncernu z silnikiem 2.4 TD.s i na razie jezdzi ;) rdzy tez nie
                  widac ;)
                • falszywy_klamca Re: Opel już dawno lepszy 18.12.09, 16:07
                  > OK, sam Golf ma wiecej wersji nadwoziowych, wyposazeniowych, silnikowych itp ni
                  > z
                  > Bravo. Bez porownania wiecej.
                  > To auto bedace synonimem pojazdu swojej klasy. Mozesz kupic golasa 1.4 albo
                  > ponad 250 konna rakiete z napedem na 4 lapy. Dla kazdego cos milego.

To, że może ma więcej wersji silnikowych - OK. Przy czym o czym to świadczy? O
                  tym, że jest lepszy, bo ma więcej silników dla nielicznych ludzi? I tak
                  większość jeździ silnikami w miarę zdroworozsądkowymi, a tutaj oferta Bravo i
                  Golfa jest podobna.

Golf był pierwszym autem z tego segmentu, niejako ten segment wykreował i tyle.
                  Oczywiście szacunek za to.

Więcej wersji nadwoziowych i wyposażeniowych? Serio?

> Albo ich zdrowy rozsadek: nie sprzedaja czegos, za co wiecej zaplacili za bezce
                  > n.

To nie o to chodzi. Chodzi o to, że VW leci na opinii jako auto super trwałe, a
                  jest takie? Nie. Nawet w salonie płacisz więcej za to, że Golf ma znaczek VW na
                  masce i tylko za to. To jest zwyczajne dojenie ludzi. Ale spokojnie VW będzie
                  robił tak jak robi teraz (lipna wersja VI Golfa, która jest raczej liftem V) i
                  straci reputację.

> Ale raczej niewiele z tych Uno Turbo przetrwalo do dzisiaj. Tu masz przy okazji
                  > kolejny powod wyzszej ceny uzywanych VW;-)
                  > Ach no i jezdzily te Uno Turbo zdecydowanie lepiej niz inne hothatche z tamtych
                  > lat?

Uno nie miało być autem wiekowym. Prosty środek lokomocji, do tego tani i styka.
                  I nawet w takim dupowozie dali silnik turbo.

> Teraz nie maja.

Mają. Nawet wg. rankingów TUV Passat jest daleko w tyle.

> Niestety w wiekszosci
                  > przypadkow niezniszczalnosc silnikow Fiata ciezko udowodnic, bo auta zostaly
                  > zjedzone przez rdze, albo dyskryminowane przez diagnostow;-)

Gdy drogie Passaty rdzewiały, to Fiat robił ocynk takiego małego autka jak
                  Cinquecento.

Wyżej d... nie podskoczysz. Może i chcesz na silę udowadniać, że VW o super
                  auta, ale nie da się. Możesz sobie zestawiać Passata i Uno, albo Cinquecento.
                  Tylko nie zapomnij zerknąć ile te auta jako nówki sztuki kosztowały.
                  • bezzebnypirat Re: Opel już dawno lepszy 18.12.09, 16:36
                    > To, że może ma więcej wersji silnikowych - OK. Przy czym o czym to świadczy? O
                    > tym, że jest lepszy, bo ma więcej silników dla nielicznych ludzi? I tak
                    > większość jeździ silnikami w miarę zdroworozsądkowymi, a tutaj oferta Bravo i
                    > Golfa jest podobna.

O tym, ze sprzedaz bedzie wieksza, bo trafia do wiekszej ilosci potencjalnych
                    klientow.

> Golf był pierwszym autem z tego segmentu, niejako ten segment wykreował i tyle.
                    > Oczywiście szacunek za to.

Szacunek w biznesie to pieniadze. I m.in. za ten szacunek placisz ekstra u VW
                    (bo 'klasa golfa'), a rabaty dostajesz od Fiata za brak owego szacunku;-)

> Więcej wersji nadwoziowych i wyposażeniowych? Serio?

Tak. Zrozumiesz jak juz odbierzesz upragnione Bravo kombi z dotykowa nawigacja z
                    dyskiem twardym czy tez dwusprzeglowa skrzynia automatyczna.

> To nie o to chodzi. Chodzi o to, że VW leci na opinii jako auto super trwałe, a
                    > jest takie? Nie. Nawet w salonie płacisz więcej za to, że Golf ma znaczek VW na
                    > masce i tylko za to. To jest zwyczajne dojenie ludzi. Ale spokojnie VW będzie
                    > robił tak jak robi teraz (lipna wersja VI Golfa, która jest raczej liftem V) i
                    > straci reputację.

No coz, sprawa jest nieco bardziej zlozona. Marka, znaczenie prestizu,
                    marketingu itp... Placisz tez wiecej za to, ze masz Golfa, bo Golf to Golf. I za
                    to, ze Uno Turbo zjadla rdza, a Golfy I, II i III bez trudu spotkasz na ulicach.
                    Wizerunek marki ksztaltuje sie latami.

I rzeczywiscie, jak VW bedzie powtarzal fuckupy to jego wizerunek mocno straci,
                    juz zaczal. Ale sadze, ze szybko odrobia lekcje... I w zasadzie juz zaczeli,
                    czego wspomniany Golf VI jest efektem - Golf V byl mocnym niewypalem, wiec
                    zmienili jak najszybciej co zle, zostawili co dobre i oto jest...

> Uno nie miało być autem wiekowym. Prosty środek lokomocji, do tego tani i styka
                    > .
                    > I nawet w takim dupowozie dali silnik turbo.

A Golf mial byc wiekowy. Dlatego nawet dzisiaj kosztuje wiecej;-)

> Mają. Nawet wg. rankingów TUV Passat jest daleko w tyle.

W rankingu aut ilo letnich? Sam przyznalem, ze 2.0tdi pd byly felerne. No i w
                    tyle za kim? Za Croma?;-)

> Gdy drogie Passaty rdzewiały, to Fiat robił ocynk takiego małego autka jak
                    > Cinquecento.

A dzisiaj latwiej znalezc na ulicy wiekowe Polo niz Uno.

> Wyżej d... nie podskoczysz. Może i chcesz na silę udowadniać, że VW o super
                    > auta, ale nie da się. Możesz sobie zestawiać Passata i Uno, albo Cinquecento.
                    > Tylko nie zapomnij zerknąć ile te auta jako nówki sztuki kosztowały.

Nie chce, bo to nie super auta. To auta wyznaczajace standard w klasie. Auta, po
                    prostu auta. Volkswagen - Das Auto, to ich tagline, nawet sie z tym nie kryja.
                    Gdy w prasie pisza, ze Insignia jest przestronna, to pisza, ze jest
                    przestronniejsza niz Passat. Gdy Bravo jest przestronne, to jest
                    przestronniejsze niz Golf. I na takie traktowanie Volkswagen ciezko pracowal latami.

Zydzi mawiaja, ze nic nie jest tanie bez przyczyny, co najlepiej oddaje istote
                    Fiata. Ja dodam, ze czasami rzeczy sa drogie bez przyczyny, co oddaje
                    niedopracowane modele VW. Tylko VW szybko sie uczy...

Jak zestawiam, to raczej Bravo i Golfa (chyba, ze klasa auta nie ma znaczenia w
                    zestawieniu).

Ale szlifuj dalej swoje zdolnosci erystyczne;-)

Podsumowujac: i tak wole BMW.
                    • pan99 Re: Opel już dawno lepszy 18.12.09, 18:34
                      bezzebny piracie. czy naprawdę nie wiesz dlaczego u nas łatwiej na
                      ulicy spotkać wiekowego polo/golfa niż uno/bravo? poważnie myślisz,
                      że to z powodu lepszej jakości tych pierwszych?

nasi prywatni importerzy (tylko garażowane, bezwypadkowe), ściągają
                      to na co jest zapotrzebowanie. jakby by było zapotrzeboweanie na
                      uniaki to byś widział uniaki kilkunastoletnie, posklejane z pęciu
                      ćwiartek :-), a że polski konsument woli fasz.ystowsą markę to się
                      targa szrot od hitlera a nie od musoliniego. proste?

jak chcesz zobaczyć przewagę uniaków czy innych saxo nad polo/golfem
                      to się przejedź trochę dalej na zachód. dojczland to nie koniec
                      świata. w takiej francji pełnoletnich aut na f jest bez liku. nie
                      mówiąc o włoszech gdzie spotkasz takie włoskie szroty, że bałbyś się
                      nawet o nie oprzeć.

to że u nas polo/golfów trzymających się na szpachli jest więcej od
                      innych szrotów o niczym nie świadczy, a tylko o naszej polskiej
                      mentalności.
                      dla polaka nawet niemieckie gó... ładniej pachnie niż np. francuskie
                      czy koreańskie.
                      • wojtek33 Re: Opel już dawno lepszy 18.12.09, 19:32
                        pan99 napisał:

> bezzebny piracie. czy naprawdę nie wiesz dlaczego u nas łatwiej na
                        > ulicy spotkać wiekowego polo/golfa niż uno/bravo?

ja ci pan mówię, że to spisek. A najbardziej mi żal tych koreańskich
        • programistajava Re: Opel już dawno lepszy 18.12.09, 15:16
          Fiat Bravo jest jednym z nielicznych aut nowego typu (tak na marginesie- co to
          jest "nowy typ auta"?), które nie jest oferowane z reflektorami ksenonowymi.

Uhmm taaaa jasne nie ma bravo z ksenonami....
          bo jest z biksenonami :D
          Reflektory biksenonowe 2 990
    • 1realista Re: Historia... 20.12.09, 15:04
      Przeczytałę i oniemiałem. Jeśli przebieg jest prawdziwy to jakieś jaja są normalnie. Albo producent powinien oficjalnie na stronach firmowych informować że po zakładanym przebiegu takim to a takim do wymiany należy założyć następujące elementy itd. Z takiego zuzycia wynika że czteroletni samochód jest mniej wart niż dziesięcioletni bo jest bardziej wyeksploatowany mechanicznie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka