jbl25 Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 15.07.10, 21:55 Po pierwsze - jest już połowa lipca. Po drugie - chętnie, jak mi będziesz oddawał kasę za mandaty i anulował punkty. Link Zgłoś
camrat25 Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 15.07.10, 22:03 jbl25 napisał: > Po pierwsze - jest już połowa lipca. > Po drugie - chętnie, jak mi będziesz oddawał kasę za mandaty i anulował punkty. > > A ile mandatów spodziewasz się dostać? Ja przez trzy lata dostałem jeden w kwocie 100 zł, a jeżdżę sporo. Link Zgłoś
jbl25 Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 16.07.10, 01:03 Żadnego nie spodziewam się dostawać, chociaż kuszę los. Ale za brak świateł to sorry ja nie mam czasu sterczeć na drodze z wąsatym stróżem prawa i czekać aż mi ten mandat wypiszę. Link Zgłoś
camrat25 Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 16.07.10, 08:20 jbl25 napisał: > Żadnego nie spodziewam się dostawać, chociaż kuszę los. > Ale za brak świateł to sorry ja nie mam czasu sterczeć na drodze z wąsatym > stróżem prawa i czekać aż mi ten mandat wypiszę. > Chyba ci tłumacze, że szansa dostania mandatu za światła jest mniejsza niż mandatu za śmiecenie na ulicy. Link Zgłoś
kontik_71 Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 16.07.10, 08:45 Skoro ta szansa jest taka malutka i nikla to nie powinienes miec problemu z deklaracja zwrotu kasy za te "nieprawdopodobne" mandaty. Link Zgłoś
camrat25 Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 16.07.10, 11:08 Wystarczającą nagrodą powinna być dla niego świadomość, że dzięki jego wyłączonym światłom ktoś może nie zginął. Co za ludzie, tylko kasa i kasa. Link Zgłoś
jbl25 Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 16.07.10, 12:39 Jeśli ktoś zginie to dlatego, że ktoś jeździ za szybko lub dużo za szybko jak na swoje umiejętności opanowania sprzętu. Ja nie traktuje nakazu jazdy ze światłami jako jakiś problem, po prostu odpalam furę i nie wiem nawet kiedy włączam światła i potem mam to gdzieś. Zresztą teraz coraz bardziej widzę różne rozwiązania dzienno oświetleniowe typu Audi i jego LEDy lub specjalne światła do jazdy dziennej. Naprawdę, jak wam włączone światła w aucie tak zmieniają roczny budżet to może się zastanówcie czy was stać na te paski w dizlu. Link Zgłoś
kontik_71 Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 16.07.10, 12:58 Nie wytlumaczysz mu tego, znaczy on nie jest w stanie tego zrozumiec.. Typowy przyklad madrali, ktora wszystkie madrosci posiadla.. :/ Link Zgłoś
camrat25 Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 16.07.10, 13:00 kontik_71 napisał: > Nie wytlumaczysz mu tego, znaczy on nie jest w stanie tego zrozumiec.. > Typowy przyklad madrali, ktora wszystkie madrosci posiadla.. :/ A co tu jest do rozumienia? Że światła wpływaja na pogorszenie bezpieczeństwa? To już od dawna wiadomo. Z faktami się nie dyskutuje. Link Zgłoś
jbl25 Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 16.07.10, 13:32 Pokaż mi te fakty. Ale jakieś normalne źródło, a nie wasze tam manifesty anty-światowe. Link Zgłoś
camrat25 Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 16.07.10, 13:37 jbl25 napisał: > Pokaż mi te fakty. Ale jakieś normalne źródło, a nie wasze tam manifesty > anty-światowe. > > dadrl.pl/images/wykres_dadrl.jpg Link Zgłoś
jbl25 Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 16.07.10, 13:47 A widzisz Ty kolego tam taką zółtą linię która najbardziej dramatycznie pnie się ku górze? Ju noł, liczba samochodów? Myślisz, że kto te samochody kupuje ? Same stare wygi jak Ty? Oj nie nie nie :) Masa młodych kierowców, dla których problem jest wyjechać tyłem po łuku, a co dopiero myśleć na drodze :) Przy czym zwróć uwagę na ten cytat na dole w mojej sygnaturce, ja się z nim zgadzam, ale uważam, że większość Polaków to banda kretynów i lepiej, żeby odgórnie ktoś nimi sterował, niż, żeby mieli sami decydować kiedy włączać światła w kiepskiej pogodzie. Już nie raz widziałem debili którzy w nocy (!) nie mieli włączonych świateł :) Link Zgłoś
camrat25 Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 16.07.10, 14:01 jbl25 napisał: > A widzisz Ty kolego tam taką zółtą linię która najbardziej dramatycznie pnie si > ę > ku górze? Ju noł, liczba samochodów? Myślisz, że kto te samochody kupuje ? Same > stare wygi jak Ty? > > Oj nie nie nie :) > > Masa młodych kierowców, dla których problem jest wyjechać tyłem po łuku, a co > dopiero myśleć na drodze :) > > Przy czym zwróć uwagę na ten cytat na dole w mojej sygnaturce, ja się z nim > zgadzam, ale uważam, że większość Polaków to banda kretynów i lepiej, żeby > odgórnie ktoś nimi sterował, niż, żeby mieli sami decydować kiedy włączać > światła w kiepskiej pogodzie. Już nie raz widziałem debili którzy w nocy (!) ni > e > mieli włączonych świateł :) > > > > Nie dramatyzuj. Nie widzę, żeby pięła się do góry dużo szybciej niż rok wcześniej. A widzisz tę brązową linię na dole? I co widzisz? Jako ciekawostkę podam fakt, że 8 mln pojazdów w SEPiK ma czarne rejestracje. Z tego powinno wynikać, że co drugi samochód na ulicy ma czarną rejestrację. Link Zgłoś
jbl25 Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 16.07.10, 14:18 Czyli, że co, generalnie spadają? :) Link Zgłoś
camrat25 Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 16.07.10, 14:23 jbl25 napisał: > Czyli, że co, generalnie spadają? :) > > Generalnie to rynek się nasycił, a samochody teraz kupowane to przede wszystkim nowsze graty na wymianę za stare graty, które zamiast na złom trafiają do lasu, oraz jako drugi i trzeci samochód w rodzinie, a chyba nie da się jednocześnie jeździć dwoma samochodami? A nawet gdyby tak było to i tak nic nie zmienia, bo liczba samochód rośnie od lat, a liczba wypadków spadała, oprócz 2007 roku i to chyba mówi wszystko na ten temat? Link Zgłoś
camrat25 Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 16.07.10, 12:59 Statystycznie każdy używający świateł w dzień ma krew na rękach. 500 zabitych rocznie / powiedzmy 5 mln kierowców = 0,0001 zabitego na osobę. Niby to nic, ale ja wolę mieć 0. Link Zgłoś
ramireza911 Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 16.07.10, 13:16 A jaką masz gwarancję, że jak będziesz jeżdził bez świateł to będzie miał 0? Jak ktos będzie jechał jak wariat, albo samobójca mu wyskoczy pod koła to włączenie/wyłączenie światel nie będzie mieć znaczenia. jak chcesz to nie używaj tych świateł, ale po co robić nagonke na forum? Ja mam fabryczne światła do jazdy dziennej i nie mogę ich wyłączyć, więc ni mnie to ziębi ni grzeje. Link Zgłoś
camrat25 Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 16.07.10, 13:33 ramireza911 napisał: > A jaką masz gwarancję, że jak będziesz jeżdził bez świateł to będzie > miał 0? Z powodu świateł będzie miał 0. > Ja mam fabryczne światła do jazdy dziennej i nie mogę ich wyłączyć, > więc ni mnie to ziębi ni grzeje. Rozumiem, że chodzi ci o światła mijania uzywane w dzień? To po pierwsze nie to samo co światła do jazdy dziennej. Po drugie, jest to nielegalne, bo według przepisów światła musza dać się wyłaczyć i właczyć w każdej chwili ręcznie. A jeśli chodzi i o światła do jazdy dziennej, to również muszą dać się wyłączyć "bez użycia narzędzi". Tyle przepisy, a w Polsce jak zwykle samowolka i każdy sprzedawca-debil robi co chce. dadrl.pl/docs/uokik_kia.pdf Link Zgłoś
ramireza911 Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 16.07.10, 14:36 camrat25 napisał: > ramireza911 napisał: > > > A jaką masz gwarancję, że jak będziesz jeżdził bez świateł to będzie > > miał 0? > > Z powodu świateł będzie miał 0. Nie , dlatego sugeruję, ze to nie jest takie jednoznaczne, zeby określic, że zapalone światła powodują więcej wypadków. Jadąc pod słońce szybciej zobaczymy auta na światłach niz bez nich i to poprawia bezpieczeństwo. Natomiast jakoś nie widzę przykładu, w czym te zapalone światła mogą mi przeszkadzac i z tego powodu powstaje jakas kolizja drogowa. > > > Ja mam fabryczne światła do jazdy dziennej i nie mogę ich wyłączyć, > > więc ni mnie to ziębi ni grzeje. > > Rozumiem, że chodzi ci o światła mijania uzywane w dzień? To po pierwsze nie to > samo co światła do jazdy dziennej. Po drugie, jest to nielegalne, bo według pr > zepisów światła musza dać się wyłaczyć i właczyć w każdej chwili ręcznie. > A jeśli chodzi i o światła do jazdy dziennej, to również muszą dać się wyłączyć > "bez użycia narzędzi". > Tyle przepisy, a w Polsce jak zwykle samowolka i każdy sprzedawca- debil robi co > chce. > > dadrl.pl/docs/uokik_kia.pdf Sa to światła do jazdy dziennej, któe zapalają się po przękreceniu kluczyka w stacyjce. Mijania mogę właczyć i wyłączyć. Raczej to nie samowolka sprzedawcy, bo do salonu samochód przyjechał już z takim rozwiązaniem. Z resztą chyba Volvo (lub inn szwedzka marka) od dawna miała automatycznie włączane swiatła po przekreceniu kluczyka. Link Zgłoś
camrat25 Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 16.07.10, 14:58 ramireza911 napisał: > Nie , dlatego sugeruję, ze to nie jest takie jednoznaczne, zeby > określic, że zapalone światła powodują więcej wypadków. Jadąc pod > słońce szybciej zobaczymy auta na światłach niz bez nich i to > poprawia bezpieczeństwo. Rowery i piesi też mają światła? Natomiast jakoś nie widzę przykładu, w czym > te zapalone światła mogą mi przeszkadzac i z tego powodu powstaje > jakas kolizja drogowa. dadrl.pl/forum/viewforum.php?f=7 > Sa to światła do jazdy dziennej, któe zapalają się po przękreceniu > kluczyka w stacyjce. Mijania mogę właczyć i wyłączyć. Raczej to nie > samowolka sprzedawcy, bo do salonu samochód przyjechał już z takim > rozwiązaniem. Z resztą chyba Volvo (lub inn szwedzka marka) od dawna > miała automatycznie włączane swiatła po przekreceniu kluczyka. Jeżeli nie da sie ich wyłączyć, to są niezgodne z prawem i tyle. Link Zgłoś
ramireza911 Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 16.07.10, 15:48 camrat25 napisał: > ramireza911 napisał: > > > Nie , dlatego sugeruję, ze to nie jest takie jednoznaczne, zeby > > określic, że zapalone światła powodują więcej wypadków. Jadąc pod > > słońce szybciej zobaczymy auta na światłach niz bez nich i to > > poprawia bezpieczeństwo. > > Rowery i piesi też mają światła? ale nie poruszają sie z takimi predkościami jak samochody > > > Natomiast jakoś nie widzę przykładu, w czym > > te zapalone światła mogą mi przeszkadzac i z tego powodu powstaje > > jakas kolizja drogowa. > > > dadrl.pl/forum/viewforum.php?f=7 > > Sa to światła do jazdy dziennej, któe zapalają się po przękreceniu > > kluczyka w stacyjce. Mijania mogę właczyć i wyłączyć. Raczej to nie > > samowolka sprzedawcy, bo do salonu samochód przyjechał już z takim > > rozwiązaniem. Z resztą chyba Volvo (lub inn szwedzka marka) od dawna > > miała automatycznie włączane swiatła po przekreceniu kluczyka. > > Jeżeli nie da sie ich wyłączyć, to są niezgodne z prawem i tyle. To kto je dopuścił do produkcji/sprzedaży, kto podbija przglądy techniczne? Link Zgłoś
camrat25 Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 16.07.10, 15:51 ramireza911 napisał: > > Rowery i piesi też mają światła? > > ale nie poruszają sie z takimi predkościami jak samochody Ich wystarczy uderzyć z prędkością 50 km/h. A potem płacz i narzekanie, że nie można się po mydło schylić. > To kto je dopuścił do produkcji/sprzedaży, kto podbija przglądy > techniczne? A kto podbija przeglądy czterosladowym rubieciom? Najpierw sam bądź w porzadku. Link Zgłoś
ramireza911 Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 16.07.10, 16:21 camrat25 napisał: > ramireza911 napisał: > > > > Rowery i piesi też mają światła? > > > > ale nie poruszają sie z takimi predkościami jak samochody > > Ich wystarczy uderzyć z prędkością 50 km/h. A potem płacz i narzekanie, że nie > można się po mydło schylić. ale jak bede jechal bez swiatel, to mam wieksza szanse, ze ich nie pierdykne? > > > > To kto je dopuścił do produkcji/sprzedaży, kto podbija przglądy > > techniczne? > > A kto podbija przeglądy czterosladowym rubieciom? > Najpierw sam bądź w porzadku. ja jestem nie w porządku? kupilem nowy samochod z takimi swiatłami. Link Zgłoś
camrat25 Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 16.07.10, 17:22 ramireza911 napisał: > ale jak bede jechal bez swiatel, to mam wieksza szanse, ze ich nie > pierdykne? Większą szansę ma kto inny. > ja jestem nie w porządku? kupilem nowy samochod z takimi swiatłami. Zażądaj ich dezaktywacji jako niezgodnych z prawem. Link Zgłoś
ramireza911 Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 20.07.10, 12:04 camrat25 napisał: > ramireza911 napisał: > > > ale jak bede jechal bez swiatel, to mam wieksza szanse, ze ich nie > > pierdykne? > > Większą szansę ma kto inny. Kto? Link Zgłoś
camrat25 Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 21.07.10, 09:15 ramireza911 napisał: > camrat25 napisał: > > > ramireza911 napisał: > > > > > ale jak bede jechal bez swiatel, to mam wieksza szanse, ze ich > nie > > > pierdykne? > > > > Większą szansę ma kto inny. > > Kto? Czerwony kapturek. Przeczytaj jeszcze raz, jak nie zrozumiesz, to jeszcze raz i tak do skutku. Link Zgłoś
ramireza911 Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 22.07.10, 13:20 Masz "klapki na oczach". Nie rozumiesz, albo nie chccesz się przyznac, że sa sytuacje, w któych te światła pomagają, np. jazda pod słońce. Nie mam czasu czytac informacji z forum, które podałes, ale przeczytałem tam jeden wpis, który stwierdzał, ze zapalone światła wpływały na powstawanie wypadków - brzmiało to mniej więcej tak "doszło do wypadku, bo kierowca jadący z tyłu nie wiedział, czy ten przed nim hamuje czy jedzie z zapalonymi światłami" - jezeli to są argumenty,że zapalone światła powodują więcej wypadków to bez komentarza. Mam nadzięję, że za mną nigdy taki debil nie będzie jechał. Link Zgłoś
camrat25 Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 22.07.10, 13:57 ramireza911 napisał: > Masz "klapki na oczach". Nie rozumiesz, albo nie chccesz się > przyznac, że sa sytuacje, w któych te światła pomagają, np. jazda > pod słońce. > Nie mam czasu czytac informacji z forum, które podałes, ale > przeczytałem tam jeden wpis, który stwierdzał, ze zapalone światła > wpływały na powstawanie wypadków - brzmiało to mniej więcej > tak "doszło do wypadku, bo kierowca jadący z tyłu nie wiedział, czy > ten przed nim hamuje czy jedzie z zapalonymi światłami" - jezeli to > są argumenty,że zapalone światła powodują więcej wypadków to bez > komentarza. Mam nadzięję, że za mną nigdy taki debil nie będzie > jechał. Brak myślenia się kłania. Nawet jeśli są sytuacje, w których światła pomagają, to więcej jest tych, w których nie pomagają. Jazda z włączonym klaksonem też czasem pomaga. Fakty są takie: ten nakaz to 500 osób zabitych co roku więcej. Nie ważne, czy 500 uratował, a 1000 zabił, czy 2 uratował, a 502 zabił. dadrl.pl/mity Link Zgłoś
ramireza911 Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 22.07.10, 15:29 ale zeby mozna było stwierdzic, czy wzrost liczby wypadków jest spowodwany tymi zapalonymi światłami, to powinnismy wiedziec, czy te auta uczestniczące w kolizjach/wypadkach miały zapalone światła. Moze te wypadkowe, to byly akurat te bez swiatel? Mi osobiscie ten wzrost wypadkow zbiega sie z faktem, ze młodzi kierowcy, którzy teraz robia prawko to od razu wsiadają do bmw 3 litry w dieslu i dają po garach, a umiejetnosci nie pozwalaja na ujezdzanie takich "potworów". Jeszcze niedawno, to 90% kierowców na początku jeżdziło maluszkami i wypadków było mniej - a ststystki policyjne mówią, ze najwięcej wypadków jest z kierowcami młodocianymi. Link Zgłoś
camrat25 Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 22.07.10, 15:37 ramireza911 napisał: > ale zeby mozna było stwierdzic, czy wzrost liczby wypadków jest > spowodwany tymi zapalonymi światłami, to powinnismy wiedziec, czy te > auta uczestniczące w kolizjach/wypadkach miały zapalone światła. > Moze te wypadkowe, to byly akurat te bez swiatel? > Mi osobiscie ten wzrost wypadkow zbiega sie z faktem, ze młodzi > kierowcy, którzy teraz robia prawko to od razu wsiadają do bmw 3 > litry w dieslu i dają po garach, a umiejetnosci nie pozwalaja na > ujezdzanie takich "potworów". Jeszcze niedawno, to 90% kierowców na > początku jeżdziło maluszkami i wypadków było mniej - a ststystki > policyjne mówią, ze najwięcej wypadków jest z kierowcami > młodocianymi. Tak, i taka sytuacja była tylko w 2007. Potem liczba wypadków znów zaczęła spadać, potem (i wcześniej) już nie było młodych kierowców. Weź ty trochę się zastanów zanim coś napiszesz. Link Zgłoś
ramireza911 Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 22.07.10, 15:53 zauwaz, ze wg Twojego wykresu liczba wypadków zaczęła rosnąc miedzy 2006 a 2007, a przepis wszedł od 2007r. Link Zgłoś
camrat25 Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 22.07.10, 19:18 ramireza911 napisał: > zauwaz, ze wg Twojego wykresu liczba wypadków zaczęła rosnąc miedzy > 2006 a 2007, a przepis wszedł od 2007r. Ty, weź się może przyjrzyj jeszcze raz wykresowi. Ja niby tam widzisz, że coś było między 2006 a 2007 jeżeli to jest wykres z danymi rocznymi!!!! Link Zgłoś
ramireza911 Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 20.07.10, 12:06 camrat25 napisał: > ramireza911 napisał: > > > ale jak bede jechal bez swiatel, to mam wieksza szanse, ze ich nie > > pierdykne? > > Większą szansę ma kto inny. > > > >Kto? Link Zgłoś
bimota Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 15.07.10, 23:02 dobra, bede jezdzil na postojowych :) Link Zgłoś
fredoo Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 16.07.10, 00:03 Jeżdżę od 2 lat bez świateł mijania i napiszę kiedyś książkę jak kierowcy przypominaja o światłach. Nigdy nie zapłaciłem mandatu choć raz policja w Lubaawie zreszt mnie pouczyła i tyle. Link Zgłoś
camrat25 Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 16.07.10, 08:21 fredoo napisał: > Jeżdżę od 2 lat bez świateł mijania i napiszę kiedyś książkę jak > kierowcy przypominaja o światłach. Nigdy nie zapłaciłem mandatu choć > raz policja w Lubaawie zreszt mnie pouczyła i tyle. Mogę być współautorem? dadrl.pl/winni Link Zgłoś
ughj Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 16.07.10, 09:11 Prawo jakie mamy każdy wie. wielu się z tym nie zgadza a niektórzy nawet publicznie przyznają się do łamania tego prawa. Też nie zgadzam się z przymusem włączania świateł zwłaszcza teraz. Powinni wrócić do poprzedniej wersji świecenia na okrągło od 01.11-31.03 i jest ok. Link Zgłoś
bimota Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 16.07.10, 13:00 Nie... zniesc calkiem, ew. nakaz poza zabudowanym albo tylko dla tych, ktorzy maja dzienne. Link Zgłoś
ughj Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 16.07.10, 14:07 ew. nakaz poza zabudowanym albo tylko dla tych, ktorzy > maja dzienne. Też nie. Ponieważ jak zwykle znajdą się idioci co niby nie wiedzieli że są już poza obszarem zabudowy, albo nie wiedzą że mają dzienne. POwinno działać (0,1) albo włączone albo wyłączone ew. od do. Link Zgłoś
camrat25 Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 16.07.10, 14:13 ughj napisał: > ew. nakaz poza zabudowanym albo tylko dla tych, ktorzy > > maja dzienne. > > Też nie. Ponieważ jak zwykle znajdą się idioci co niby nie wiedzieli że są już > poza obszarem zabudowy, albo nie wiedzą że mają dzienne. POwinno działać (0,1) > albo włączone albo wyłączone ew. od do. Przecież już było od-do (od zmierzchu do świtu). Te dwa pojęcia mają dokładną definicję, a jak ktoś ich nie rozróżnia, to niech sobie codziennie sprawdza w kalendarzu godziny ich wystąpień w danym dniu. Link Zgłoś
ughj Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 16.07.10, 14:31 Od do. Chodziło mi od 01.11 do 31.03 Link Zgłoś
camrat25 Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 16.07.10, 14:37 ughj napisał: > Od do. Chodziło mi od 01.11 do 31.03 Wystarczy od zmierzchu do świtu. Zimą słońce też świeci i wbrew pozorom jest czesto lepsza przejrzystość powietrza niż latem. Link Zgłoś
ughj Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 16.07.10, 14:48 Powtarzam, zbyt dużo u nas idiotów co to by się tłumaczyli że jeszcze widno lub już tak jasno. Zbyt luźna interpretacja. Niestety nie dorośliśmy i trzeba jasno artykułować. A to jest najjaśniej z możliwych wyartykułowane: "światła przez cały rok" Link Zgłoś
camrat25 Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 16.07.10, 15:00 ughj napisał: > Powtarzam, zbyt dużo u nas idiotów co to by się tłumaczyli że jeszcze widno lub > już tak jasno. Zbyt luźna interpretacja. Niestety nie dorośliśmy i trzeba jasno > artykułować. A to jest najjaśniej z możliwych wyartykułowane: "światła przez > cały rok" Jakoś nie przypominam sobie, żeby w normalnych czasach ktoś jeździł po nocy bez świateł, a jesli już, to zaraz ktoś mu przypomniał. Nie szukaj na siłę sztucznych argumentów. Może wprowadźmy jeszcze ograniczniki prędkości, bo ktoś tam jezdzi za szybko. Albo zakaz sprzedaży alkoholu dla posiadaczy prawa jazdy. Link Zgłoś
ughj Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 16.07.10, 15:21 Ponieważ temat był już na tym forum wałkowany parokrotnie (odsyłam do linku który podałem na końcu postu) nie będę do niczego przekonywał, udowadniał czy tym bardziej się przekomarzał. Zaraz zimny browar i jezioro i mam gdzieś czy światła będą włączone czy nie. Zanim dojadę nad jezioro to jeszcze otrąbię maruderów na lewym pasie, idiotów śpiących przed światłami, tych co wyprzedzają przede mną i nie mają siły, ogólnie tych co to wyjechali na spacer z żonką do supermarketu(jeśli podpadną ;-)). Link Zgłoś
camrat25 Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 16.07.10, 15:46 ughj napisał: > Ponieważ temat był już na tym forum wałkowany parokrotnie (odsyłam do linku > który podałem na końcu postu) nie będę do niczego przekonywał, udowadniał czy > tym bardziej się przekomarzał. Zaraz zimny browar i jezioro i mam gdzieś czy > światła będą włączone czy nie. Zanim dojadę nad jezioro to jeszcze otrąbię > maruderów na lewym pasie, idiotów śpiących przed światłami, tych co wyprzedzają > przede mną i nie mają siły, ogólnie tych co to wyjechali na spacer z żonką do > supermarketu(jeśli podpadną ;-)). Zabrakło argumentów, uciekamy od tematu starając się dyskretnie przesunąc rozmowy na inne tory. Taki zabieg ma nawet łaciński termin. Można i tak. Link Zgłoś
ughj Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 16.07.10, 15:51 Posłuchaj smyku. Sam nie dałeś żadnego argumentu więc nie podskakuj. Jak postudiujesz podobne wątki to dojdziesz do wniosku że każdy ma rację i jej nie ma. Link Zgłoś
camrat25 Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 16.07.10, 15:55 ughj napisał: > Posłuchaj smyku. Sam nie dałeś żadnego argumentu więc nie podskakuj. Jak > postudiujesz podobne wątki to dojdziesz do wniosku że każdy ma rację i jej nie > ma. Dobre sobie, nie dałem żadnego argumentu. A to ciekawe, naprawdę. Myślisz, że jak tak napiszesz, to sie rozpłaczę, a wszyscy ci przyklasna. Jesteś po prostu beton, a takiego nikt nie przekona, ale takie watki czytają też ludzie mniej toporni i w ogóle dlatego ci odpowiadam. Proszę bardzo, podaj swoj argument, chociaż jeden, że światła w dzień nie szkodza. Link Zgłoś
ughj Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 16.07.10, 16:00 Ku..wa jak może pisać beton o kimś że jest beton. Po cholere ci argumenty że światła w dzień nie szkodzą. Czy to wynika z moich wpisów czy co. Chyba jasno dałem do zrozumienia że jestem przeciw świeceniu cały rok. Link Zgłoś
camrat25 Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 16.07.10, 17:24 ughj napisał: > Ku..wa jak może pisać beton o kimś że jest beton. Po cholere ci argumenty że > światła w dzień nie szkodzą. Czy to wynika z moich wpisów czy co. Chyba jasno > dałem do zrozumienia że jestem przeciw świeceniu cały rok. No i cool. Link Zgłoś
macki Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 16.07.10, 17:41 Ostatnio taki jeden mądry o mało mi nie wylądował w boku na dziecku. Wyjeżdzałem o 23:00 z bocznej ulicy na Puławską w Warszawie, za cholerę nie było widać szarego Mondeo bez świateł który mi przemknął przed maską. Jak go obtrabiłem to włączył światła i wygląda na to, że zapomniał - jak są latarnie to samemu się widzi, ale ciebie nie widać. Ponieważ ilość ludzi którzy jeżdzą bez świateł w tunelu/w kiepskiej widoczności (deszcz)/o zmierzchu w Warszawie jest naprawdę spora, gdyby zniesiono ten nakaz byłoby takich jeszcze więcej. Jako pieszy i rowerzysta także lepiej widzę samochody ze światłami. Nie ma żadnego rozsądnego argumentu za wyłączaniem ich. Link Zgłoś
camrat25 Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 16.07.10, 19:13 macki napisała: > Ostatnio taki jeden mądry o mało mi nie wylądował w boku na dziecku. Wyjeżdzałe > m > o 23:00 z bocznej ulicy na Puławską w Warszawie, za cholerę nie było widać > szarego Mondeo bez świateł który mi przemknął przed maską. Jak go obtrabiłem to > włączył światła i wygląda na to, że zapomniał - jak są latarnie to samemu się > widzi, ale ciebie nie widać. > Ponieważ ilość ludzi którzy jeżdzą bez świateł w tunelu/w kiepskiej widoczności > (deszcz)/o zmierzchu w Warszawie jest naprawdę spora, gdyby zniesiono ten nakaz > byłoby takich jeszcze więcej. Jako pieszy i rowerzysta także lepiej widzę > samochody ze światłami. Nie ma żadnego rozsądnego argumentu za wyłączaniem ich. To pewnie dlatego cały cywilizowany świat ich nie włącza. Polska Chrystusem narodów! Link Zgłoś
tiges_wiz Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 16.07.10, 13:17 jak mi padl pasek alternatora i jechalem po niego (mam wskaznik napiecia i w dieslu nie zeszlo nawet pol wolta na 15 km ;) to jeden wyjechal mi na czolowke i zaczal migac :/ Link Zgłoś
andrzejmat Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 16.07.10, 09:09 Jesteś trollem lub niebezpiecznym dla otoczenia durniem. A. Link Zgłoś
nazimno Przesaaaaaaaaaaaaadzzzzzzzzaaaaaaaaszzzszszsszszsz 16.07.10, 09:24 Wobec tego instytut, ktorego ekspertyza w Austrii doprowadzila do odwolania obowiazku swiecenia przez caly dzien tez sklada sie z trolli i durniow? Tam lobby producentow zarowek nie ma az takiego wplywu na lawy parlamentarne. Link Zgłoś
camrat25 Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 16.07.10, 11:09 andrzejmat napisał: > Jesteś trollem lub niebezpiecznym dla otoczenia durniem. > A. Bo? dadrl.pl/winni Link Zgłoś
kontik_71 Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 16.07.10, 09:16 Co w ramach tzw "wolnosci" nalezy jeszcze zrobic? Zalegalizowac morderstwa? Moze nie karac kradzieży? A moze w ramach wolnosci nie karac gwaltow, w koncu jest to nie tylko organiczenie "wolnosci" ale tez naturalnego prawa do rozmnazania sie i przekazywania dalej swoich genow.. Link Zgłoś
fredoo Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 16.07.10, 09:27 Istnieje coś takiego jak protest obywatelski przeciw głupocie w prawie. Dla przypomnienie:Mamy zarejestrowanych ok.15-17 mln. samochodów. Można więc przyjąć, że 2 mln.średno ciągle jest w ruchu. Włączenie świateł to ok.150W x 2mln.= 300 MW to średniej wielkości blok energeryczny. Co na to ekolodzy i ich CO2 ??? Link Zgłoś
nazimno Kiedys juz podawalem podobne szacunkowe wyliczenia 16.07.10, 09:41 Problem polega na tym, ze parlamentarzysci bredza o ekologii, gdy trzeba podniesc ceny nosnikow energii i podatki akcyzowe. W sytuacji, gdy tym samym wysiadywaczom krzesel parlamentarnych przytoczysz jakis logiczny argument, mianuja Cie oszolomem. Nie ma z kim rozmawiac. Oni nie potrafia myslec w kategoriach zdefiniowanych przez fizyke. Link Zgłoś
camrat25 Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 16.07.10, 11:11 fredoo napisał: > Istnieje coś takiego jak protest obywatelski przeciw głupocie w > prawie. > Dla przypomnienie:Mamy zarejestrowanych ok.15-17 mln. samochodów. > Można więc przyjąć, że 2 mln.średno ciągle jest w ruchu. > Włączenie świateł to ok.150W x 2mln.= 300 MW to średniej wielkości > blok energeryczny. Co na to ekolodzy i ich CO2 ??? Chyba nic. Pewnie też wzięli kasę. dadrl.pl/winni Link Zgłoś
camrat25 Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 16.07.10, 11:10 kontik_71 napisał: > Co w ramach tzw "wolnosci" nalezy jeszcze zrobic? Zalegalizowac > morderstwa? Moze nie karac kradzieży? A moze w ramach wolnosci nie > karac gwaltow, w koncu jest to nie tylko organiczenie "wolnosci" ale > tez naturalnego prawa do rozmnazania sie i przekazywania dalej swoich > genow.. Nakaz jazdy na światłach to właśnie zalegalizowane morderstwo. dadrl.pl/winni Link Zgłoś
statystyczny.polak Lipiec miesiącem bez świateł przeciwmgielnych 16.07.10, 09:58 Kto będzie jeździł w dzień na przeciwmgielnych tego policja zatrzyma i potraktuje taserem. Link Zgłoś
camrat25 Re: Lipiec miesiącem bez świateł przeciwmgielnych 16.07.10, 11:11 statystyczny.polak napisał: > Kto będzie jeździł w dzień na przeciwmgielnych tego policja zatrzyma > i potraktuje taserem. > Naucz się najpierw pisać po polsku. dadrl.pl/winni Link Zgłoś
ulubiony19 Re: Lipiec miesiącem bez świateł przeciwmgielnych 16.07.10, 12:58 Hłe hłe,są często dni,że z auta nie wysiadam i mimo olewania nakazu jazdy na światłach mandatu z tego tytułu jeszcze nie zdobyłem.Parę razy zdarzyło mi się tylko włączyć na kilka minut,gdy tocząc się powoli patrol mijałem.A ogólnie zapominam,że taki a nie inny przepis mnie obowiązuje. Generalnie podchodzę do tego,jak kolega jbl,z tym że ja odruchowo nie włączam świateł.I naprawdę mam gdzieś aspekt finansowy tego- gdyby było inaczej,to bym w każdym aucie podtlenek LPG miał. Mnie chodzi o działanie na przekór,bo ten przepis to kretyństwo.Mogę być krową,ale żadna argumentacja nie spowoduje zmiany mojej opinii nt. jazdy na światłach w normalnych warunkach za dnia! Spora grupa ludzi zacznie niedługo narzekać na słabą skuteczność swoich lamp,a z czasem dokona wymiany swoich "wypieczonych",zmatowiałych lamp na inne (pewnie większość kupi chińskie),a ja dalej będę se miał FABRYCZNIE zamontowane lampy! Link Zgłoś
camrat25 Re: Lipiec miesiącem bez świateł przeciwmgielnych 16.07.10, 13:02 I tak trzymaj! A że policja ma to w d., to można poczytać tutaj: dadrl.pl/forum/viewtopic.php?f=18&t=114&start=20 dadrl.pl/winni Link Zgłoś
jbl25 Re: Lipiec miesiącem bez świateł przeciwmgielnych 16.07.10, 13:43 Fajne macie tam towarzystwo wzajemnej adoracji :) Ale uwierz mi - nadal mnie to głęboko (***) :) Dlatego właśnie bardzo lubię Volvo mojego starszego - odpalasz silnik i światła za jednym razem i masz to gdzieś potem :) No ale sorry, ja nie głosowałem na Kaczyńskiego bo to kretyn i nacjonalista a ja wiesz, pochodzę z zajebistego kraju który został rozpieprzony przez takich lokalnych Kaczyńskich :) Bo rozumiem, że ta ckliwa wątpliwa historyjka miałaby mnie do czegoś przekonać? Link Zgłoś
camrat25 Re: Lipiec miesiącem bez świateł przeciwmgielnych 16.07.10, 13:48 jbl25 napisał: > Fajne macie tam towarzystwo wzajemnej adoracji :) > Ale uwierz mi - nadal mnie to głęboko (***) :) > > Dlatego właśnie bardzo lubię Volvo mojego starszego - odpalasz silnik i światła > za jednym razem i masz to gdzieś potem :) > > No ale sorry, ja nie głosowałem na Kaczyńskiego bo to kretyn i nacjonalista a j > a > wiesz, pochodzę z zajebistego kraju który został rozpieprzony przez takich > lokalnych Kaczyńskich :) Bo rozumiem, że ta ckliwa wątpliwa historyjka miałaby > mnie do czegoś przekonać? > Wiem, wiem, głosowałeś na agenta obcego państwa i złodzieja. Bo jak to powiedział jeden mój znajomy, woli złodzieja niż kretyna. A ja wole odwrotnie, bo kretynizm to sprawa wrodzona i nikt nie jest temu winien, a złodziejstwo nabywa się z czasem i z własnej woli. Link Zgłoś
jbl25 Re: Lipiec miesiącem bez świateł przeciwmgielnych 16.07.10, 13:58 No wiesz stary jak nie masz tak naprawdę wyboru to wolę złodzieja, bo kretyn jeszcze gotów się przepoczwarzyć w następnego Hitlera. Camrat, przeżyłem w życiu różne sytuacje które zmieniły mój światopogląd na tyle skutecznie, że w politykę nie wierze - głosowałem bo miałem 100m do punktu wyborczego i nie chciałem Kaczyńskiego, z różnych względów. Poznałem ludków z PiS i moja reakcja była jedna - trzymać tych ludzi z dala od sejmu i tego się trzymam. I z powodu moich przeżyć, mam nastawienie do życia na zasadzie, dajcie mi żyć tak jak chcę, ustalcie reguły a ja się postaram ich trzymać, byleby nie zawracać mi dupy. I dla mnie ryzykowanie, że mnie policja zatrzyma za taką pierdołę jak brak świateł, nawet na głupią pogawędkę, to jest strata mojego cennego czasu i tyle. Link Zgłoś
camrat25 Re: Lipiec miesiącem bez świateł przeciwmgielnych 16.07.10, 14:05 jbl25 napisał: > I z powodu moich przeżyć, mam nastawienie do życia na zasadzie, dajcie mi żyć > tak jak chcę, ustalcie reguły a ja się postaram ich trzymać, byleby nie zawraca > ć > mi dupy. Poszukaj, co w inżynierii społecznej znaczy "działanie małych kroków". Link Zgłoś
jbl25 Re: Lipiec miesiącem bez świateł przeciwmgielnych 16.07.10, 14:20 camrat25 napisał: > Poszukaj, co w inżynierii społecznej znaczy "działanie małych kroków". Idź się przytulić do dziewczyny (jeśli ją masz) i daj sobie siana. Link Zgłoś
camrat25 Re: Lipiec miesiącem bez świateł przeciwmgielnych 16.07.10, 14:24 jbl25 napisał: > camrat25 napisał: > > > > Poszukaj, co w inżynierii społecznej znaczy "działanie małych kroków". > > Idź się przytulić do dziewczyny (jeśli ją masz) i daj sobie siana. > > A ja ci mówię "poszukaj", a potem odnieś to do swojego życia. Link Zgłoś
jestklawo Re: Lipiec miesiącem bez świateł przeciwmgielnych 16.07.10, 21:52 ulubiony19 napisał: >Mnie chodzi o działanie na przekór,bo ten przepis to kretyństwo brawo ten pan <oklaski> Dzisiaj przejeżdżałemn (35 stopni w korku) bez świateł obok patrolu z suszarką, kiwnąłem im, pokazałem że mnie nie widać w ogóle, oni odkiwnęli. W policji też pracują normalni ludzie Link Zgłoś
ughj Temat rzeka 16.07.10, 14:17 forum.gazeta.pl/forum/w,20,108706807,108706807,Bez_swiatel_w_dzien_i_bez_mandatu_jednak_da_sie.html Link Zgłoś
swasix Autor ma rację 18.07.10, 19:06 Calkowicie zgadzam się z autorem watku. Świecenie w upalny lipcowy słoneczny dzień to nonsens napisany pod zamówienie lobby paliwowego. Samochody więcej spalają, rząd ma więcej kasy z VAT (paliwo+żarówki+awarie instalacji elektrycznej) a wszystko to ma się nijak do bezpieczeństwa. Czas skończyć z tą świetlaną farsą. Nie dajmy się robić w balona i mamić bajeczkami o bezpieczeństwie. Link Zgłoś
ulubiony19 Re: Autor ma rację 18.07.10, 20:06 Samochody więcej > spalają, rząd ma więcej kasy z VAT (paliwo+żarówki+awarie instalacji > elektrycznej) a wszystko to ma się nijak do bezpieczeństwa. Nie no,nie przesadzaj:) W skali kraju to nie takie znowu zyski.A różnica w spalaniu jest na tyle mała,że nie warto o niej wspominać,jeśli nie startujesz motohulajnogą w ekomaratonie Shell'a;) Mnie to tam o idee chodzi.Kiedyś ktoś tam wymyślił światło,coby w nocy tiktaka w trawie odszukać.Potem w postaci lampów do aut rozwiązanie to trafiło do aut,coby kierowcy mogli także w nocy jechać po kokainę.Mogli się także wcześniej widzieć,gdy po południu robiło się szarawo.A teraz jak widzę tych kretynów,co w korku po 25h stoją na światłach i grzeją se po tyłkach,jęcząc potem,że znów im żarówki padły nie wiadomo dlaczego,to mi żal dupę ściska. Link Zgłoś
jestklawo Re: Autor ma rację 19.07.10, 07:46 ulubiony19 napisał: > Nie no,nie przesadzaj:) W skali kraju to nie takie znowu zyski to 2,5 mld PLN vatu i akcyzy od dodatkowo w ten sposób zużytego paliwa. O ile akcyzę liczy się tylko od ilości sprzedanego paliwa, to vat jeszcze od wartości. Im drożej, tym (dla nich) lepiej Link Zgłoś
nowynagazecie Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 19.07.10, 21:12 światła mijania poprawiają bezpieczeństwo i przeróżne zaklęcia niczego tutaj nie zmienią. Poza tym jest jeszcze jeden plus - nastąpiła eliminacja "oszczędnych inaczej" tj. kierowców jeżdzących bez świateł jak już była tzw. "szarówka" - niby jeszcze nie noc a już guzik widać. Link Zgłoś
jureek Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 19.07.10, 21:20 nowynagazecie napisała: > światła mijania poprawiają bezpieczeństwo i przeróżne zaklęcia niczego tutaj ni > e zmienią. A ciekawe, jak do tego doszedłeś. Bo tak Ci powiedziano? Pokaż jakieś badania udowadniające, że używanie świateł mijania w warunkach dobrej widoczności poprawia bezpieczeństwo. Powtarzano w mediach jak mantrę to zaklęcie, że obowiązkowe świecenie = bezpieczniej, i prawie wszyscy przyjęli to jak aksjomat nie wymagający dowodu. Jedynie Austriacy powiedzieli "sprawdzam", zamówili badania i wyszło im, że wcale bezpieczniej nie jest. Jura Link Zgłoś
ulubiony19 Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 19.07.10, 21:49 nowynagazecie napisała: > światła mijania poprawiają bezpieczeństwo i przeróżne zaklęcia niczego tutaj ni > e zmienią. Ja jebie Poza tym jest jeszcze jeden plus - nastąpiła eliminacja "oszczędnych > inaczej" tj. kierowców jeżdzących bez świateł jak już była tzw. "szarówka" - n > iby jeszcze nie noc a już guzik widać. Jak są tacy,to niech im granaty pod koła rzucają! Poza tym jeśli ktoś po śniadaniu wyskakuje na drogę i ma problem z zauważeniem,hmmm... nieoświetlonego auta,to niech się zastanowi,czy na następne śniadanie własne prawko nie będzie lepsze. Link Zgłoś
camrat25 Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 19.07.10, 22:46 nowynagazecie napisała: > światła mijania poprawiają bezpieczeństwo i przeróżne zaklęcia niczego tutaj ni > e zmienią. Poza tym jest jeszcze jeden plus - nastąpiła eliminacja "oszczędnych > inaczej" tj. kierowców jeżdzących bez świateł jak już była tzw. "szarówka" - n > iby jeszcze nie noc a już guzik widać. W jaki niby sposób te światła poprawiają bezpieczeństwo, jeżeli liczba wypadków wzrosła? Link Zgłoś
jadar62 Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 19.07.10, 23:18 Osiagnieto to, ze kierowcy jezdza na zle ustawionych, czesto bez homologacji swiatlach mijania, a motocyklisci na swiatlach drogowych. Czy to tez jest wg niektorych poprawa bezpieczenstwa !!! Link Zgłoś
nowynagazecie Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 20.07.10, 16:13 Bardzo dobrze że motocykliści jeżdzą na drogowych bo są bardziej widoczni, z większej odległości ich lepiej widać i łatwiej ocenić jest odległość. A że często zapie...ją jak poj....to tym bardziej. Link Zgłoś
jureek Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 20.07.10, 17:24 nowynagazecie napisała: > Bardzo dobrze że motocykliści jeżdzą na drogowych bo są bardziej widoczni, No to jak, zaczynamy eskalację widoczności. Skoro motocykliści na długich są lepiej widoczni, to dlaczego wszyscy nie mieliby jeździć na drogowych, wtedy też lepiej byliby widoczni, czyli według Twoich kryteriów byłoby bezpieczniej. A jak już wszyscy obowiązkowo na długich będą posuwać, to jaki następny krok przewidujesz? Koguty i sygnały dźwiękowe dla wszystkich? Czemu nie, na tym też da się zarobić i zawsze można kit wcisnąć, że tak będzie bezpieczniej. Jura Link Zgłoś
nowynagazecie Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 22.07.10, 22:02 Oczywiście możesz sobie sprowadzać wszystko do absurdu ale jeżdżę i widzę, że część motocyklistów pomyka na drogowych. Jest ich relatywnie mało (motocyklistów), jeżdzą przeważnie szybciej, są genaralnie mniej widoczni z racji wielkości pojazdu więc ich jeżdzenie na drogowych mi nie przeszkadza a wręcz przeciwnie pomoga. Gdyby było ich tyle co skuterów w Neapolu to pewnie wyglądałoby to inaczej ale na razie tak nie jest. Link Zgłoś
camrat25 Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 21.07.10, 09:16 nowynagazecie napisała: > Bardzo dobrze że motocykliści jeżdzą na drogowych bo są bardziej widoczni, z wi > ększej odległości ich lepiej widać i łatwiej ocenić jest odległość. A że często > zapie...ją jak poj....to tym bardziej. Jakim cudem łatwiej jest ocenić odległośc do świecącego punktu niż do bryły pojazdu. Fizyki się uczył? Link Zgłoś
nowynagazecie Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 22.07.10, 21:59 Fizyka raczej nie ma tu nic do rzeczy. Jak już coś to biologia i to jak działa ludzki mózg. Link Zgłoś
camrat25 Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 22.07.10, 22:08 nowynagazecie napisała: > Fizyka raczej nie ma tu nic do rzeczy. Jak już coś to biologia i to jak działa > ludzki mózg. Odległość to wielkość fizyczna. O tym było w piątej klasie. Link Zgłoś
nowynagazecie Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 25.07.10, 23:58 Równie dobrze możesz twierdzić że w nocy światła też są niepotrzebne bo odległość to wielkość fizyczna. Link Zgłoś
alfik7 Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 21.07.10, 10:22 W mieście, w dzień, w ogóle nie włączam świateł mijania. Poza miastem - to zależy od sytuacji. Jadąc w dzień, nie włączam. Jadąc wieczorem, ze słońcem od tyłu, włączam. Nie miałem przygód z Policją (wiem że tam też pracują tzw. normalni i myślący ludzie). Mam prośbę do uczynnych kierowców: nie migajcie, nie gestykulujcie - ja WIEM że jadę bez świateł. Przecież mnie widzicie, skoro migacie i machacie. Uważam nakaz jazdy z włączonymi 24h/dobę żarówkami mijania za największy NONSENS ostatnich lat. Jestem gotowy podpisać się pod każdą petycją, pomagającą tą bzdurę znieść. Link Zgłoś
jestklawo Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 21.07.10, 10:30 alfik7 napisał: >Przecież mnie widzicie, skoro migacie i machacie. a mówią, że nic nie widzą bez świateł :))) Link Zgłoś
rysiekk111 ilu z Was założyło lampy do jazdy dziennej ? 1% ? 21.07.10, 10:43 "na oko" właśnie tylu, więc o czym tu,k.., mówić ? Link Zgłoś
nazimno Pewne zacietrzewienie tu widze... 21.07.10, 10:58 "Turbo doladowanie" obrotow finansowych: krok 1. Zaczelo sie od gasnic. krok 2. Przyszla kolej na: zarowki, pradnice, alternatory, akumulatory, paliwa wraz z obowiazkiem swiecenia. krok 3. Repertuar rozszerzamy o swiatla do jazdy dziennej, aby przy istniejacym obowiazku swiecenia chronic srodowisko. Od wszystkiego mamy 22% VAT. Czego bys, rysiek111 nie napisal, widac tu pewna prawidlowosc. W Austri ten wrzod przecieto i zrezygnowano z obowiazku swiecenia w dzien. Sadze, ze podjeto decyzje merytorycznie uzasadniona. Link Zgłoś
rysiekk111 złodziejstwo władz nie powinno przesłonić 21.07.10, 12:00 ..marnotrawstwa ludu nigdy nie miałem najmniejszych złudzeń co do tego złodziejskiego podejścia, które jednak w najmniejszym stopniu nie rozgrzesza ludu ..a marnotrawstwo ludu mogłoby być nawet usprawiedliwieniem dla pewnych obciążeń gdyby były oczywiście nakładane w sposób przemyślany Link Zgłoś
nazimno Z drobna roznica: 21.07.10, 12:24 "Marnotrawstwo" ludu pracujacego miast i wsi jest czesciowo skutkiem braku tzw. rozszerzonej swiadomosci spolecznej spowodowanej oglupianiem tegoz ludu przez wszystkie mozliwe media i politykow. A lud jest, niestety, podatny na manipulacje. Jednak ze swo bledy lud placi z wlasnej kieszeni. Dochodzi do tego wolnosc z zakresie osobistych decyzji dotyczacych kupna pojazdu i "tak dalaej". Nie ma juz talonow na maluchy, kazdy kupuje jak chce. Panstwo natomiast nie powinno w ordynarny sposob narzucac tego, co w oczywisty sposob zasugerowalo lobby robiace interesy. Niestety parlamentarzysci uroili sobie: "panstwo to my". I robia, co chca, siegajac do kieszeni podatnikow. Do nastepnych wyborow oczywiscie, ktore zasadniczo i tak niczego nie zmienia. Lud znowu w cos uwierzy. Link Zgłoś
rysiekk111 większość "olewająca" oszczędzanie, nie ma prawa 21.07.10, 10:54 naarzekać, przynajmniej pod kątem dodatkowych kosztów. olewanie oszczędzania widać głównie po szarpanej technice jazdy ale również po wyborze pojazdu, a zwłaszcza wersji silnikowych. o ogólnym i całościowym podejściu do transportu uwzględniającym całość kosztów nie ma co nawet mówić, co widać gdy lud krzyczy żądając "niezbędnych" autostrad Link Zgłoś
alfik7 Re: większość "olewająca" oszczędzanie, nie ma pr 21.07.10, 11:55 Na szczęście 1 września znowu dzieci pójdą do szkoły. Rysiu - na wszelki wypadek weź jakieś korki z polskiego, bo 1ki to chyba twoje ulubione oceny. Link Zgłoś
rysiekk111 póki co skup się na pobieraniu nauk a nie ich 21.07.10, 12:04 udzielaniu W temacie oszczędzania prawdziwiść tych nauk bywa dla szkodników bolesna, ale trudno Link Zgłoś
medrzec4321 Re: Lipiec miesiącem bez świateł mijania 25.07.10, 12:14 Jak wyjasnisz mi po co, jestem sklonny sie zgodzic. Link Zgłoś