Gość: promil Re: 40 lat Małego Fiata IP: 83.218.103.* 20.02.12, 17:41 Niewygodny, głośny, awaryjny, niebezpieczny. Ale był mój, pierwszy samochód. Duży plus za możliwość naprawy samemu wiekszość awari oraz fakt że z tym samochodem radzili sobie nawet początkujący mechanicy... Link Zgłoś
Gość: graucho Re: 40 lat Małego Fiata IP: *.m3-connect.de 20.02.12, 18:14 zachęcam autora do poprawności i właściwej odmiany nazwy: Bielsku-Białej ;) Link Zgłoś
Gość: marudny Re: 40 lat Małego Fiata IP: *.adsl.inetia.pl 20.02.12, 18:24 @ pocalujta_wujta Jeżeli nie wiesz, czym różni się zrobienie jednego, czy kliku jeżdżących modeli od opracowania technologii i wdrożenia do produkcji, jeżeli nie widziałeś różnicy między Warsem i Beskidem, a konstrukcjami z tzw. Zachodu, to co ty studiowałeś na PW? Budowę anatomiczną studentek, czy dostępność piwa na tarasie letniego baru kawowego Bolek (wyłącznie)? Don't make a village!!! Link Zgłoś
Gość: czesiek Re: 40 lat Małego Fiata IP: *.adsl.inetia.pl 20.02.12, 18:42 Zlitujcie się, redaktorzy-analfabeci. Nie "Bielsko Białej", ale "Bielsku-Białej", nie "Fiat", ale "fiat", nie "tyś", ale "tys." Do błędów ortograficznych dochodzi masa literówek, błędów stylistycznych i gramatycznych. Jak coś tak nędznego trafia na główną Gazety.pl? Link Zgłoś
Gość: org Re: 40 lat Małego Fiata IP: *.warszawa.vectranet.pl 20.02.12, 18:57 hehehehe Czesiek niezly kretyn z Ciebie:))) Pieprzysz jak nasi politycy - duzo, ale o niczym Link Zgłoś
Gość: adolf Re: 40 lat Małego Fiata IP: *.204.71.22.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 20.02.12, 19:01 miałem to śmiercionośne g.wno przez rok - nigdy więcej FIUTa... Link Zgłoś
Gość: jaxa Re: 40 lat Małego Fiata IP: 178.73.32.* 20.02.12, 19:02 "Towarzysz pochodził z Śląska, dlatego też na południu Polski umiejscowiono produkcję "Malucha"." Gówno prawda, gimnazjalisto. Produkcję tam ulokowano, bo tam była fabryka samochodów montująca syreny, było wystarczająco blisko źródeł energii (elektrownie), walcowni blach (karoserie), podzespołów (fabryki w Tychach i Gliwicach itd.). Wożenie blach przez pół Polski do Warszawy czy Lublina mijało się z celem, jeśli miała to być produkcja masowa. Link Zgłoś
Gość: czekista Re: 40 lat Małego Fiata IP: *.adsl.inetia.pl 20.02.12, 19:03 trza bylo wybrac fiata 127 Link Zgłoś
Gość: artysta Re: 40 lat Małego Fiata IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 20.02.12, 19:12 ...Za nowy wygląd przodu odpowiedzialna jest Akademia Sztuk Pięknych w Krakowie.... Z osiagnietego efektu sadzic by mozna, ze to Akademia Sztuk Brzydkich nad nim sie pastwila. Link Zgłoś
Gość: eeehaaa Re: 40 lat Małego Fiata IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 20.02.12, 19:19 @marudny sadzac po nicku, to wujtowy calusnik raczej studiowal anatomie kolegow niz kolezanek. Zreszta "studiowanie" to chyba zbyt gornolotne i nieadekwatne do caloksztaltu slowo. Link Zgłoś
Gość: tomek Re: 40 lat Małego Fiata IP: *.dynamic.chello.pl 20.02.12, 19:34 A gdzie dzisiaj jest polska motoryzacja ???? Link Zgłoś
Gość: GOŚĆ Re: 40 lat Małego Fiata IP: *.dynamic.chello.pl 20.02.12, 19:58 pGIEREK pochodził z ZAGŁĘBIA Link Zgłoś
pocalujta_wujta Re: 40 lat Małego Fiata 20.02.12, 20:02 @marudny, Nie wiem czy ty zyles w latach 80 czy moze byles w planach ojca i matki co mieli sie poznac. W tamtych latach Beskid i Wars mialy szanse byc konkurencja Golfa Renault 11 i takich innych. Poczytaj troche. Studiowanie polega na czytaniu. Wierz mi. @eeehaaa Przykro ze opwiadasz swoje wlasne doswiadczenie przypisujac innym. A kolega co studiuje? Nie zalapal sie? To przykro. Twoj nick niestety swiadczy o... nikim, bo pewnie tyle jest z ciebie na forum, trollu. Je ze studiowania inzynireskeigo robie pieniadze w nowojorskich korporacjach. A wy? Chdzicie po ulicach robiac zadymy czy myslicie o przyszlosci troche? Link Zgłoś
Gość: volcan Re: 40 lat Małego Fiata IP: *.152.246.94.ip4.artcom.pl 20.02.12, 20:10 Brawo!!! Nie ma to jak zamieścić zdjęcie, do którego nie ma się praw - po uprzednim obcięciu podpisu. Link Zgłoś
Gość: stemplu Re: 40 lat Małego Fiata IP: *.victor.pl 20.02.12, 20:20 fotka 14. WP nie jest jej autorem!!!!!!!!!!!!!!!!! Link Zgłoś
Gość: 126p Re: 40 lat Małego Fiata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.12, 20:52 To jeszcze nic! Polecam relację z wyprawy 4 maluchami do Mongolii i z powrotem. relacja onetu: wyprawy.onet.pl/33658,472,1495153,ekspedycja.html i stronka o wyprawie www.dzicz.pl Link Zgłoś
Gość: :( Re: 40 lat Małego Fiata IP: *.adsl.inetia.pl 20.02.12, 21:01 Malo rzeczowo i malo wiadomosci dno Link Zgłoś
Gość: marudny Re: 40 lat Małego Fiata IP: *.adsl.inetia.pl 20.02.12, 21:17 @ pocalujta_wujta: Nie wiem nadal co studiowałeś, ale raczej nie był to SiMR, bo o Warsie i Beskidzie byś się nasłuchał różnych ciekawych rzeczy. Ja akurat pracowałem z ludźmi, którzy te samochody tworzyli i wiem, że (z jednym wyjątkiem) nikt z nich nie uważał, że te samochody nadawały się do produkcji. Czy się to komuś podoba, czy nie, gdzieś od połowy lat 60-tych przepaść między socjalizmem i normalnym światem była już tak wielka, że skonstruowanie i wdrożenie jakiegokolwiek sensownego samochodu w PRL nie było możliwe. Z czasem przepaść się powiększała. To samo było w innych demoludach. Gdy skończyły się możliwości prostego rozwoju konstrukcji przedwojennych, bądź ukradzionych Niemcom, prawda wyszła na jaw. NRD zostało z dwutaktami odziedziczonymi po DKW, Rosjanie z własnych (powiedzmy) konstrukcji byli w stanie tylko modernizować Moskwicza (wkładając silnik zamówiony u Renaulta) i robiąc nową budę do Wołgi (Zaporożca nie liczymy, bo to podróba NSU), Czesi oprócz kontynuowania Tatry w przedwojennej koncepcji urodzili katastrofalną Skodę 1000MB, wybierając ślepą uliczkę w postaci tylnosilnikowego układu napędowego, Rumunia i Jugosławia nawet nie próbowały własnych sił. Świetnym przykładem możliwości socjalistycznego R&D było porównanie Moskwicza 412 (wszedł do produkcji w 1969 roku) z naszym przestarzałym od narodzin PF 125p. Moskwicz miał nowy silnik o mocy 75 koni (od Reni), ale został praktycznie ze starą budą, która była nie tylko archaiczna co do proporcji, ale też ciężka i wiotka. Komfort jazdy i dynamika PF125p ze starym 70-konnym silnikiem i starym zawieszeniem były wręcz nieporównywalne z Moskwiczem. Wygląd, technologie, materiały i wszystko inne w licencyjnym Fiacie było z innej planety. Ruscy też nie mieli złudzeń, stąd licencja na Fiata 124. Jeśli ktoś twierdzi, że jeszcze w latach 80-tych można było w PRL skonstruować i wprowadzić do produkcji samochód zdolny konkurować z VW, czy nawet Renaultem, to nie wie, co mówi, choćby pracował w nowojorskiej korporacji, co zresztą w dzisiejszych czasach nie jest najlepszym dowodem wysokich kwalifikacji. BTW: nie znam samochodowych korporacji z siedzibą w NY, więc chyba pracujesz w troszkę innej branży. Link Zgłoś
Gość: jacek Re: 40 lat Małego Fiata IP: 91.231.120.* 20.02.12, 22:22 A gdzie wersja "Bis"? Link Zgłoś
Gość: rollo Re: 40 lat Małego Fiata IP: 77.252.88.* 21.02.12, 00:25 Robiłem prawko na maluchu i powiedziałem sobie, że już nigdy do tego złomu nie wsiądę. I słowa dotrzymałem, chociaż czasami nie było łatwo. Raz czekałem na stopa w nocy na wylotówce z Torunia. Chciałem dojechać do Ostródy. Stałem już ponad godzinę i nic. W pewnym momencie podjeżdża maluch i facet przez okno woła: "Olsztyn!". Ja wyciągam prawą rękę i mówię: "Prosto!" Link Zgłoś
bimota 40 lat Małego Fiata 21.02.12, 00:51 A Favorit i Samara to pies ? Z tym Bomblem to sie ASP popisala... ;) Czy 127 by byl duzo drozszy to nie wiem, na horyzoncie byl jeszcze 133, mozna tez bylo wstrzymac sie z kolejna licencja, wsadzic jakis oszczedniejszy silnik do 125 i poczekac np. na Ritmo, czy chocby Pande. Zamiast ruszac z 3 autami w latach 70. lepiej co 10 lat wprowadzac po 1 nowszym. Link Zgłoś
1mississauga Re: 40 lat Małego Fiata 21.02.12, 05:08 @marudny;Przepraszm ze poprawiem Ciebie ,nie ma takiego okreslenia w jezyku angielskim jak (don't make village !!! ) Zostanie niezrozumiale . Jesli chcesz uzyc sformuowania dotyczace wiesniaka, ignorant, dumb ass, retard, moronic, idiotic, metal, stupefied . Link Zgłoś
Gość: marudny Re: 40 lat Małego Fiata IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.12, 07:23 @1mississauga: Dłuższy pobyt za oceanem nieco Cię odizolował. Nad Wisłą funkcjonuje to jako żart. Thank you from the mountain for your attention. Link Zgłoś
Gość: Jebanezer Re: 40 lat Małego Fiata IP: *.abhsia.telus.net 21.02.12, 08:23 Ach maluszek!ja zrobilem maluszka w maluszku na mazurskich wakacjach.Padal deszcz ,ja 186cm wzrostu ona 90 kg wagi.Z maluszka wyrosl 2 metrowy facet ,,zdrowy jak kon.Dzieki maluszkowi. Link Zgłoś
Gość: P Re: 40 lat Małego Fiata IP: *.iitis.gliwice.pl 21.02.12, 08:31 Pamiętam ludzi, którzy narzekali, że nie dogadano się wtedy z Renault, bo piątka byłaby lepsza. Ale, realistycznie patrząc, byłaby droższa i trudniej byłoby zmotoryzować kraj. Co do polskich prototypów - to tylko prototypy. Fajnie pomysły, ale wymagające doinwestowania, zwłaszcza w zakresie wprowadzenia technologii produkcji. Słyszałem, że przy wprowadzeniu 125p była to kolosalna różnica Link Zgłoś