Dodaj do ulubionych

Pomocy,Alfa Romeo 166

29.08.06, 15:01
Hej.Jestem Mateusz.Sluchajcie pomuście mi!!!!.Opowiedcie mi o tym
samochodzie.Wiem ze jest spoko i wygląda bosko.Ale czy warto go kupowac???.A
awaryjnośc.Pomuszcie.
Obserwuj wątek
    • aquarius01 Re: Pomocy,Alfa Romeo 166 29.08.06, 15:49
      Na wstępie Mateusz proponuję przejrzeć archium tego forum. Temat AR 166
      przewijał się wielokrotnie i chyba nie ma sensu powielać go po raz kolejny :)

Autko jest bardzo fajne i powoli się do niego skradam ;)
      • babik Re: Pomocy,Alfa Romeo 166 29.08.06, 16:02
        Zupełnie jak i ja.
        Co prawda bardzo mnie niepokoi duża rozpiętość cenowa.
      • mariohaha15 Re: Pomocy,Alfa Romeo 166 29.08.06, 16:47
        Zbyszku bardzo dziekuje.
        • aquarius01 Re: Pomocy,Alfa Romeo 166 29.08.06, 16:51
          Nie ma za co i powodzenia w poszukiwaniach.

Mam nadzieję również, że odwiedzisz nas jeszcze już jako posiadacz 166 :)
          • mariohaha15 Re: Pomocy,Alfa Romeo 166 29.08.06, 17:03
            Zbyszku ja ciagle tu bende.I ciagle bende sie więcej dowiadywał o ty slicznym
            autku.A czy moge panu mówic na ty??.Ja jestem Mateusz
            • aquarius01 Re: Pomocy,Alfa Romeo 166 29.08.06, 17:08
              Daj spokój... na Pana trzeba mieś wygląd i pieniądze, penwie, że możesz a wręcz
              musisz :D

Witaj na forum. Pytaj, czytaj i wypowiadaj się do woli ;)
              • spark1.8 Re: Pomocy,Alfa Romeo 166 30.08.06, 08:43
                nie daj się podpuszczać, to ktoś w stylu "emeryta" :)
                • aquarius01 Re: Pomocy,Alfa Romeo 166 30.08.06, 11:45
                  spark1.8 napisała:

> nie daj się podpuszczać, to ktoś w stylu "emeryta" :)

Za stary jestem na to ;)
    • babik Re: Pomocy,Alfa Romeo 166 29.08.06, 16:08
      "Pomóżcie".
      Kurcze, trochę znajomości ortografii nie zaszkodzi.
    • hr.dracula Re: Pomocy,Alfa Romeo 166 29.08.06, 16:25
      Użytkownicy 166 są najbardziej ukontentowaną grupą Alfistów ( i zazwyczaj z
      konieczności - najzamożniejszą )
      • alfaromeo166 i tu sie nie zgodzę 29.08.06, 19:30
        hr.dracula napisał:

> Użytkownicy 166 są najbardziej ukontentowaną grupą Alfistów ( i zazwyczaj z
        > konieczności - najzamożniejszą )

Ale BZDURY z tym "najzamożniejszą" :). Z czego to wnoszisz z wlasnych
        doświadczeń ?? Ja akurat jeździlem rok 166 2,4 JTD ( pare tygodni temu
        sprzedalem) i co do cen części to są tańsze od np. Opla Omegi którego także
        mam. Zawieszenie mniej "awaryjne" niż w 156. Troche problemów z elektroniką ale
        naprawa polega w 90 % na skasowanie blędu przez kompa (40 zl). Bardzo polecam
        model JTD. Spalania umiarkowane a osiągi jak na diesla naprawde zaskakujące

pzdr
        Krzysik
        • kojak20 Re: i tu sie nie zgodzę 29.08.06, 22:58
          Cześć!
          Ja za to uważam, że w tej cenie to można sobie kupić Lancie Kappę. Ten sam
          silnik JTD (dosłownie ten sam), a awaryjność mniejsza, a wygoda większa... Choć
          oczywiście każdy ma swój gust i nikogo nie chcę tu krytykować.

POZDRO
        • mariohaha15 Re: i tu sie nie zgodzę 30.08.06, 00:05
          Krzysiu dodałes mi otuchy:):).Przed dwoma god wszycy co ich pytałem mówią ze
          ryzykujesz jesli chesz kupić alfe 166 a to i tamto.Załamałem sie:(.Ale twoja
          opinia mnie podbudowała!!!!!!

Wielki plus i dziekuje.

Mozes mi opowiedziec cos więcej o twoim dawnym 166.
          prosze
    • mariohaha15 Re: Pomocy,Alfa Romeo 166 30.08.06, 00:31
      Hej to znów ja.Mam to Alfe 166 w której sie zakochałem.EKsperci powiecie mi cos
      o niej??.
      • mariohaha15 Re: Pomocy,Alfa Romeo 166 30.08.06, 00:32
        moto.allegro.pl/show_item.php?item=122340243
        To jest ten adres :D
        • max944 Re: Pomocy,Alfa Romeo 166 31.08.06, 01:37
          Wygląda ładnie ale jest do opłat , czyli po pierwsze podpisujesz ,,niezbyt
          pewne papiery", wszystko bierzesz na siebie i jak np. okaże się kradziona, ma
          zastaw bankowy itp. to będzie twój całkowity problem bo w papierach będziesz
          ty a nie ten co ją sprowadził . pozdro
          • mariohaha15 Alfa Romeo 166 30 v6 31.08.06, 15:11
            A co wy na to.Alfa 3.0 v6.????

20 litrow w miescie będzie spalac???

A tak ogulnie??
            • aquarius01 Re: Alfa Romeo 166 30 v6 31.08.06, 15:55
              Jak będziesz cisnął gaz do dechy to podejrzewam, że spali zdecydowanie więcej,
              ale przy normalnej jeździe i bez szaleństw (chociaż z tym motorkiem pod maską to
              trudno się powstrzymać przed duszeniem gazu w podłogę ;) ) spalanie powinno się
              zamknąć w granicach maksymalnie 15 l / 100 w cyklu miejskim i w granicach 11 l /
              100 w trasie - coś za coś i jeżeli ktoś liczy, że 3.0 V6 będzie pił zdecydowanie
              mniej to jest w dużym błędzie. To oczywiście moje prywatne zdanie - tutaj
              raczej powinni się wypowiedzieć właściciele "trzylitrówek" i powiedzieć jak to
              faktycznie jest z tym spalaniem :)

Moja 166 (a przyjdzie kiedyś taki czas ;)) to będzie właśnie 3.0 V6 - okropnie
              mnie ten motorek "kręci" ;)
              • mariohaha15 Re: Alfa Romeo 166 30 v6 31.08.06, 23:20
                Zbyszek a ty kiedy planujesz kupic 166?Bo ja za 2 latka:)I w wersi 1.4jtd:).
                • mariohaha15 Re: Alfa Romeo 166 30 v6 31.08.06, 23:23
                  Ale ciec ze mnie w wersi 2.4jtd a nie 1.4 :):)
                • aquarius01 Re: Alfa Romeo 166 30 v6 01.09.06, 10:41
                  mariohaha15 napisał:

> Zbyszek a ty kiedy planujesz kupic 166?Bo ja za 2 latka:)I w wersi 1.4jtd:).

Zdecydowanie 3.0 V6 aminimum 2,5 V6 - porpostu nie lubię słuchać klekotów i nie
                  potrafię się do nich przekonać ;) A kiedy ? Trudno powiedzieć bo to zależy od
                  wielu czynników. Mam nadzieję ze za rok mniej więcej o tej porze już będę śmigał
                  166 :)
                  • mariohaha15 Re: Alfa Romeo 166 30 v6 01.09.06, 13:33
                    Ja jestem przyzwyczajony bo teraz diesla tesz mam 1.8 TD:).
                  • mariohaha15 Re: Alfa Romeo 166 30 v6 02.09.06, 12:42
                    www.allegro.pl/show_item.php?item=124801087
                    Zbyniek zobacz akurat taka jak ty chesz :).

• janioj Re: Pomocy,Alfa Romeo 166 31.08.06, 15:24
            Hmm, obawiam się, że to akurat żadna różnica, jeśli samochód jest trefny, to
            nie ważne, czy kupisz go, z pierwszych, drugich, czy trzecich rąk.
          • aquarius01 Re: Pomocy,Alfa Romeo 166 31.08.06, 15:49
            max944 napisał:

> Wygląda ładnie ale jest do opłat , czyli po pierwsze podpisujesz ,,niezbyt
            > pewne papiery", wszystko bierzesz na siebie i jak np. okaże się kradziona, ma
            >
            > zastaw bankowy itp. to będzie twój całkowity problem bo w papierach będziesz
            > ty a nie ten co ją sprowadził . pozdro

Przesada - pamiętaj, że każde auto sprowadzone do Polski, które chcesz
            zarejestrować musi mieć komplet dokumentów a dokładniej tzw. Brief oraz
            zaświadczenie z niemieckiego urzędu o wyrejestrowaniu auta (przeważne kartka
            wpięta wewnątrz Brief'u) oraz umowę kupna-sprzedaży lub F-VAT. Oczywiście, te
            dokumenty można fałszować ale takie praktyki szybko wychodzą na jaw. To co
            napisałeś to teoria spiskowa, w żaden sposób nie potwierdzona rzeczywistością.
            Jeżeli dokumantacja samochodu jest w porządku to nie ma się nad czym zastanawiać
            i jeżeli auto odpowiada przyszłemu właścicielowi negocjować cenę i brać i
            cieszyć się, czego przyszłym właścicielom życzę :)
            • alcol Re: Pomocy,Alfa Romeo 166 31.08.06, 16:08
              Zgadzam się w 100% - jeżeli dokumentacja się zgadza i auto jest "grzechu warte"
              to jak najbardziej warto takie kupić. Sam zakupiłem moją bellę sprowadzoną z
              Niemiec - i nie zastanawiałem się ani chwili - 1 właściciel, naprawdę dobry
              stan a poza tym jeździła po normalnych drogach.
              • bedboys Re: Pomocy,Alfa Romeo 166 31.08.06, 17:27
                Na początku Lipca rozbili mi 156 więc moim następnym krokiem było kupno właśnie
                166 i od poniedziałku ma 166 z silnikiem jai zawsze chciałem 2,4 JTD -
                REWLACJA !! Zupełnie inne auto niż 156 ale czały czas czuć że to auto z duszą
                sportową ale dużo wygodniejsze i bardziej komfortowe niz 156. Jak ktoś chce
                takie auto kupić to zostaje mi tylko polecić.
                • mariohaha15 Alfa Romeo 166 31.08.06, 17:59
                  Bardo dziekuje wszystkim za takie fajne komentaze z tym tematem 3.0 v6.:).A z
                  tą 2.0 chyba byby bo zaczne patrzec na 2.4 jtd:):);p.
                  Jeszcze raz dzieki i dalej dawac jakies fajne tematy.
                  • superpocisk Re: Alfa Romeo 166 05.09.06, 21:47
                    Od maja 2006 jestem uzytkownikiem Alfy Romeo 166 2.4JTD. Poprzednio jezdzilem
                    AR155 1.8TS i bylem bardzo zadowolony. Osiagi jakie ma AR166 2.4JTD tj. komfort
                    jazdy i kultura pracy silnika to dopiero rewelacja. Radze Ci kupic 166 tylko z
                    silnikiem 2.4JTD

pozdrawiam
                    • mariohaha15 Czy żeby utrzymać Alfe 2.4jtd??? 07.09.06, 20:56
                      Trzeba mieć duzo ciuciu(dużo kasy).Dla np:rodziny która zarabia minimum 3500zł
                      może mieć alfe 166 2.4JTD.;(.Prosze zbyszek i inni Powiedcie szczeże??:(
                      • spark1.8 Re: Czy żeby utrzymać Alfe 2.4jtd??? 08.09.06, 08:00
                        3500 nie wystarczy. Musisz mieć minimum 3.514,78 :(
                      • aquarius01 Re: Czy żeby utrzymać Alfe 2.4jtd??? 08.09.06, 10:17
                        Nie da się tego sprecyzować jednoznacznie...

Zakładając, że auto nie będzie się zużywało, mało paliło, masz duże zniżki na
                        ubezpieczenie, nie spłacasz żadnych kredytów, nie płacisz alimentów itp. to
                        powinno wystarczyć, jednak...

To oczywiście czyste mrzonki. Auta się zużywają i wymagają inwestycji. Najlepiej
                        sprawdź sobie ceny podstawowych elementów, które prędzej, czy później będziesz
                        musiał wymienić tj. komplet tarcz hamulcowych, komplet klocków, pasek i rolki
                        rozrządu, sprzęgło, przednie i tylne amortyzatory, układ wydechowy, zmianę opon
                        itd. Wymienać jeszcze można wiele. Jeżeli cena któregokolwiek z tych elementów
                        Cię przerazi to raczej nie jest to samochód dla Ciebie. Mimo całego uroku jaki
                        posiada 166 jest to jednak drogi w utrzymaniu samochód i nie ma się co łudzić,
                        że koszty jego utrzymania i ewentualnych napraw będą na poziomie powiedzmy
                        "malucha" - wiem, przesadziłem z tym maluchem, ale przesadzone przykłady
                        najlepiej przemawiają do wyobraźni ;)

Zrób soobie na kartce proste wyliczenie - co i ile kosztuje, jaki jest spadek
                        wartości, jaką wartość emocjonalną ma dla Ciebie to auto (ale nie przesadzaj, to
                        tylko maszyna ;)) i będziesz wiedział czy Cię na nią stać, czy nie. Zawsze
                        powtarzałem, że kupić samochód to nie problem jeszcze trzeba go utrzymać a to
                        już inna bajka.

Ale się rozpisałem ;)

Życzę odpowiedzialnych i trafionych decyzji.
                • michal15624 Re: Pomocy,Alfa Romeo 166 08.09.06, 11:42
                  AR166 2,4 (1540kg) jeździ PRAWIE tak fajnie jak AR156 2,4 (1385kg)

a "prawie" robi dużą różnice :) , a ta róznica to 155 kg

ale i tak pewnie fajnie się przemieszcza
                  • bedboys Re: Pomocy,Alfa Romeo 166 08.09.06, 12:14
                    Nie jest chyba tak źle, do tej pory jeździłem 156 1,6 po tym jak została
                    zniszczona zamierzałem kupić następną ale z większym silnikiem ( najlepiej 2,4
                    jtd) ale ceny ( zakupu) 166 w porównaniu ze 156 stały się atrakcyjne - więc
                    zacząłem porównywać ceny części - głównie dostępnych na Allegro lub w sklepach
                    z zamiennikami i stwierdziłem ze nie jest tak źle są nieznacznie droższe niz do
                    156 np wachacze dolne są droższe o 50 zł/sz tarcze ham.w zaszadzie bez
                    różnicy, amortyzatory 140 zł na komplecie to są jedne z podstawowych elementów
                    których można się spodziewać do wymiany więc nie ma tragedii, czytałem opinie
                    że zawieszenie w 166 jest trochę trwalsze niz w 156 - choć nie chce mi się
                    wierzyć bo auto jest cięższe a zawieszenie bliźniaczo podobne, 156 nie była
                    mocno awaryjna więc jeżeli obecna 166 2,4 jtd okaże się poodobna pod tym
                    względem to stwierdzę że auto jest porównywale pod względem kosztów do całej
                    reszty aut europejskich.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka