Dodaj do ulubionych

wycieraczki

24.02.12, 15:09
czy kogoś jeszcze wkurza moda na chowane jak najniżej wycieraczki. Pamiętam ze kiedys w epoce kwadratowych samochódów, wycieraczka stała jak należy na szybie i w zimie przy padającym marznącym g*wnie leżala cały czas na ogrzewanym kawałku szyby co sprawiało ze gumki byly zawsze bez lodu i zgarniały wszystko bajkowo.

Teraz od co najmniej 3 aut (vectra c, audi a4, jeep GC) mam ten sam problem, wycieraczki zjezdzają na sam dół (pieprzona aerodynamika) i pokrywają się malowniczo białym lodem, w związku z czym w przypadku extremalnym musze co 50 km stawać i obstukiwać je z lodu.
Jakos wczesniej nie było to konieczne - postęp cholerny.
Może Szymi w lexusie ma jakies ogrzewane pióra ale co ma zrobic człowiek którego nie stać na lexusa??????????
Obserwuj wątek
    • kontik_71 Re: wycieraczki 24.02.12, 15:15
      Hmm nie tylko lex ma ogrzewanie dolu szyby..
      Mnie zawsze przeszkadzaly wycieraczki zostajace na szybie. Jednak wole gdy zjezdzaja na dol..
      • trypel Re: wycieraczki 24.02.12, 15:20
        no niestety żaden z moich samochodów nie potrafił dmuchac na sam brzeg szyby. We wszystkich nadmuch trafiał jakies 10 cm od dolnej krawedzi (zasłonietej zresztą maską co tworzy zaciszne miejsce do zbierania sie lodu)
        • jackk3 Re: wycieraczki 24.02.12, 16:05
          Tu raczej chodzi o elektryczne ogrzewanie a nie o nawiew.
      • galtomone Re: wycieraczki 26.02.12, 18:45
        Ha, ha, ha... wlasnie mialem pisac, ze w tym wzgledzie sa i inne auta :-) (z ust mi to wyjales!).
        No ale masz w uzyciu na codzien to wiesz... w 2001 r tez juz to montowali.

Mam nadzieje, ze przyszloroczna zima bedzie naprawde zajeb..e sniezna :-)
    • nazimno Znowu sie obruszasz. Nic a nic nie kapujesz. 24.02.12, 15:33

Dzieki temu bedziesz musial czesciej kupowac piora tych wycieraczek.
      A moze nawet elektryczny silnik wycieraczek, jesli sie spali.
      Zapewnisz miejsca pracy, zaplacisz podatek Panstwu, uchronisz kapitalistyczna ojczyzne
      przed kryzysem, a moze nawet nie bedzie trzeba przedluzac wieku emerytalnego.

To tak jak ze swiatlami w dzien.

Producenci tyle robia dla narodow swiata, aby dac prace kazdemu, kto na nia zasluguje.
      Nic nie kapujesz, zupelnie nic.

• puszysta_gimnazjalistka Re: wycieraczki 24.02.12, 18:44
      Znam tę walkę z wycieraczkami, miałem to w kilku modelach samochodów, zarówno tych w których wycieraczki chowają się pod maską jak i tych z wycieraczkami na szybie.
      W bmw miałem ogrzewanie elektryczne samego dołu szyby tam gdzie rezydują wycieraczki i to rzeczywiście działało, nie robiły się z nich bałwanki przy intensywnych opadach śniegu.
      • trypel Re: wycieraczki 24.02.12, 20:19
        a jeszcze do tego dochodzi brak możliwosci "postukania" wycieraczkami od tak bo najczesciej nie moga sie na tyle odchylic bez uruchomienia pozycji serwisowej - w audi to było chyba z 5 kroków w menu a w caddym ostatnio po 2000 km dalej sie tego nie nauczyłem :)
        taka podróż w warunkach marznącego sniegu potrafi wkurzyć
        • rraaddeekk Re: wycieraczki 26.02.12, 18:17
          Włączenie trybu serwisowego wycieraczek w golfie sprowadza się do dotknięcia dźwigni po wyjęciu klucza ze stacyjki.
          Wtedy wycieraczki ustawiają się w pionie.
          Zimą to stosuję.
          • jorn Re: wycieraczki 27.02.12, 23:26
            W mojej Octavii zjeżdżają pod krawędź maski, ale kłopot to powoduje tylko po nocy spędzonej na zewnątrz. Nigdy się nie zdarzyło, żeby po oczyszczeniu okolic piór przed wyruszeniem w drogę sytuacja się pogorszyła w czasie jazdy.
    • pizza987 Re: wycieraczki 28.02.12, 21:34
      W sceniku II wielka szyba i długie wycieraczki to koszmarne połączenie w zimie. Nadmuch na przednią szybę jest wydajny, ale nie obejmuje całej szyby (do rogów). O ile lewej wycieraczce to nie przeszkadza to ostatnie 10 cm. prawej malowniczo oblepia się śniegiem i lodem. A że prawa wycieraczka przeciera czujnik deszczu to w takiej sytuacji ocieka tym co z niej trochę odpada, efektem jest głupienie układu automatycznej pracy wycieraczek bo szyba przed czujnikiem jest mocno mokra a zamarznięta wycieraczka zbyt dobrze nie przylega i rozmazuje.... chwilami tylko wściec się można.
      • trypel Re: wycieraczki 29.02.12, 07:50
        dzieki
        myslalem ze tylko moje tak mają :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka