08.03.14, 17:06
Jakoś się złożyło, że od tygodnia przemieszczam się nowym V40 T3 (1.6 turbo, 150 KM). Jeśli ktoś nie widział z bliska, to jest to kompakt, który zastąpił serię S40/V50/C30. Przejechałem tym autem około 1,5 tysiąca km, więc mogę coś niecoś na jego temat do rzeczy napisać.
Plusy.
Volvo wyraźnie przejęło się zaszufladkowaniem w tzw. klasie premium (cokolwiek to znaczy - powiedzmy, że cena jest o 50% wyższa, niż przedmiot jest wart, ale ma to rekompensować poczucie "luksusu") i faktycznie zrobili dobrze - materiały, spasowanie, wygląd - jest osiągnięty poziom znany z aktualnych audi. Żeby nie było, w międzyczasie przejechałem się na znacznym dystansie nowym A8L i przesiadka do małego volvo nie powoduje obrzydzenia, przeciwnie, jest... niemal równie dobrze. Auto jest komfortowe, 8-mio godzinna przejażdżka nie powoduje zmęczenia - fotele plus świetne wyciszenie. Silniczek jest dobrze zgrany ze skrzynią, auto ciągnie w dowolnym zakresie obrotów, przyrost momentu jest płynny. Setkę osiąga na 2 biegu, bez obciążenia (tzn. jadąc w pojedynkę) urywa w nieco ponad 7 sekund. Niestety, z pasażerami w komplecie żwawość siada, ale jest znośnie. W odniesieniu do starszych S40/V50 poprawiono układ kierowniczy, auto ma wreszcie jakąś normalną średnicę zawracania. Auto prowadzi się bardzo pewnie, także przy wyższych prędkościach (powyżej 160 km/h). Na autostradzie można utrzymać 200 km/h przy względnie małym hałasie. Jak niemal wszystkie volva, ten również daje poczucie przemieszczania się opancerzonym wozem bojowym.
Minusy.
Jest jeden, ale zasadniczy, znaczy cena. Egzemplarz z 4-cylindrowym silniczkiem, paroma bajerami typu bi-ksenony, kolorowy ekran, kamera cofania, podświetlana gałka zmiany biegów - prawie 130 tysiaków. W tej cenie nie ma nawet skórzanej tapicerki, podgrzewanych foteli ani nawigacji. To zakrawa na jaja. Tym bardziej, że mówimy o kompakcie! A to jest auto ze środka oferty, są jeszcze T4 i T5 za jakieś zupełnie irracjonalne kwoty.
Podsumowując, kompaktowe auto bliskie ideału. Ale z tymi cenami nie będzie sukcesu. Bez sensu.
Obserwuj wątek
    • karakalla Re: Volvo V40 09.03.14, 16:51
      Co do cen, to przypadkiem wlazłem na cenniki XC70, i szczęka mi opadła. Za 304-konnego T6 AWD w specyfikacji Summum wołają 224 000 zł, za tego nowego Drive E, 245 KM, bez 4x4 - 212 600. Czyli, biorąc pod uwagę różnicę akcyzy, na którą łapie się 3-litrowa 6-cylidrówka, model znacznie słabszy i bez kluczowego elementu wyposażenia jest zauważalnie droższy. W przypadku 60-tek Drive E są droższe niż być powinny, biorąc pod uwagę cylindry i akcyzę, ale aż takiego szaleństwa nie ma, wygląda to w miarę rozsądnie, a w każdym razie nie surrealistycznie (biorąc pod uwagę poprawkę na to, że 306-konny SUV z 400 Nm bez 4x4 jest mało sensowny sam w sobie).
    • przemekthor Re: Volvo V40 14.03.14, 15:49
      Może to wygląda, że podbijam wątek, którego nikt nie chce czytać (rozumiem) ani tym bardziej podejmować (rozumiem), ale ciągle jeżdżę tym volvem i z każdym dniem jest coraz lepiej. Mam takie dwie uwagi, które dotyczą aktualnych trendów:
      1) downsizing nie jest najgorszy - dobrze zestrojony turboładowany silnik jest całkiem w porządku, start/stop można wyłączyć i mniej martwić się o turbinę,
      2) nowe modele aut są coraz droższe i nic tu się nie wymyśli; za rzetelnie wykończoną i dopracowaną furę trzeba po prostu dużo zapłacić - golf gti albo gtd to też wydatek stu parudziesięciu tysiaków.
      • stutzfan Re: Volvo V40 18.03.14, 12:46
        > 1) downsizing nie jest najgorszy - dobrze zestrojony turboładowany silnik jest
        > całkiem w porządku, start/stop można wyłączyć i mniej martwić się o turbinę,

A jak tam spalanie Ci wychodzi w stosunku do górnolotnych deklaracji producenta (nie pytam złośliwie, sam mam w swoim aucie ten sam silnik)
        • przemekthor Re: Volvo V40 19.03.14, 21:35
          Średnio bierze 7,5...8.
          Codziennie w jedną stronę do roboty 60 km: ok. 10 km przez miasto (jakieś 20 świateł), potem 20 km ekspresówki (140-160 km/h), pozostałe 30 km to wiochy, pomiędzy którymi trzeba nieraz zdrowo docisnąć. Ale staram się jeździć równo.
    • jamesonwhiskey Re: Volvo V40 14.03.14, 17:20
      Volvo wyraźnie przejęło się zaszufladkowaniem w tzw. klasie premium

tyle ze to nie jest zadne premium, nawet kolo premium nie stalo
      to jest fura dla mamusiek i starych dziadow ceniacych sobie bezpieczenstow bo z tym sie kojarzy volvik a nie z zadnym premium
      • polokokt Re: Volvo V40 14.03.14, 18:50
        a co to w ogole jest premium? Co powoduje ze auto jest klasy premium a co sprawia, że auto kategorycznie nie należy do tej "klasy"?
      • przemekthor Re: Volvo V40 14.03.14, 21:17
        > tyle ze to nie jest zadne premium, nawet kolo premium nie stalo

Stało, owszem. Wykonanie tego auteczka jest na bardzo, bardzo wysokim poziomie. Komfort, zestrojenie zawieszenia, prowadzenie - są znakomite. Zupełnie obiektywnie.
    • swan_ganz Re: Volvo V40 14.03.14, 19:06
      a masz jakieś doświadczenia z modelem C 30?
      • przemekthor Re: Volvo V40 14.03.14, 21:23
        Nie, ale do połowy dachu to w zasadzie S40.
    • nfplakto Re: Volvo V40 15.03.14, 11:10
      > Setkę o siąga na 2 biegu, bez obciążenia (tzn. jadąc w pojedynkę) urywa w nieco ponad
      > 7 sekund.

A to coekawe, bo wedlug danych katalogowych ten samochod osiaga 100km/h w8,8s. VZyzby twoj egzemplarz mial wiecej niz 150KM?
      • przemekthor Re: Volvo V40 15.03.14, 11:29
        Jak masz na pokładzie same grubasy a w bagażniku tłuste kiełbasy to może i jest to 8,8.
        Z jednym chudziną za kierą spokojnie schodzisz do siedmiu z hakiem.
        • jamesonwhiskey Re: Volvo V40 15.03.14, 12:03
          to by tlumaczylo to rownie dobrze co w a8 I wygodne fotele I jakis nie ziemski komfort
          • przemekthor Re: Volvo V40 15.03.14, 18:45
            Eee tam. Ludziom to się naprawdę wydaje, że A8 to jakieś nie wiadomo co, ale nic specjalnie - poza ilością miejsca na nogi - nie zwala na podłogę.
    • benzynowy_eryk Re: Volvo V40 18.03.14, 08:59
      Ja tylko dorzucę trzy grosze o polityce cenowej Volvo, choć nie wiem, czy mogę, bo mnie już raz kiedyś jeep od trolli wyzywał.

Byłem w Audi i Volvo. W Audi dostałem praktycznie z marszu 10% rabatu (z tytułu profesji). W Volvo najpierw okazało się, że xc60 w konfiguracji jaka by mi pasowała kosztuje 2 stówy (sprzedawca zrobił smutną minę jak się tylko okazało, że nie chcę diesla) a upusty są w granicach przysłowiowych dywaników.

Ale auto fajne, szkoda, że cenią się tak jak się cenią. Ciut niżej i kto wie, kto wie?
      • przemekthor Re: Volvo V40 18.03.14, 10:29
        Jeepem się nie przejmuj, miewa chłop gorsze dni, hehe.
        Napisz, w którym mieście są tacy sprawni handlowcy, co wypuszczają klienta z dwoma stówami w kieszeni.
        • benzynowy_eryk Re: Volvo V40 18.03.14, 11:38
          W Katowicach.

W sumie pan wydawał się chętny sprzedać mi xc60 dopóki myślał, że wezmę diesla. Jak usłyszał, że chcę benzynę, to przestał walczyć i zaproponował Forda Kugę. Odparłem, że jestem ze swojego zadowolony i jakbym potrzebował po prostu nowszego auta, które się nie będzie wielce różnić od poprzedniego, to bym po prostu nowego Kaszkaja kupił. Wtedy uśmiechnął się smutno, dał katalogi i powiedział, że mając arcyciekawą ofertę wyposażenia dodatkowego w pakietach.
          • przemekthor Re: Volvo V40 18.03.14, 21:44
            Katowice sprzedają dużo do flot i mają pojedynczego klienta głęboko w życi. Chciałem tam kiedyś kupić auto z placu, umówiłem się, na miejscu siem okazało, że auta niema i diabli wiedzą kto je zabrał.
            W Łodzi natomiast spod ziemi będą wyciągać to, po co przyszedłeś. Kiedyś upatrzyłem sobie auto w Poznaniu, łodzianie zaproponowali, że je stamtąd odkupią i sprzedadzą mi w tej samej cenie, byle bym wziął od nich. Koniec końców wziąłem u nich co innego.
            • benzynowy_eryk Re: Volvo V40 19.03.14, 11:28
              Dzięki za poradę.

A wiesz może, dlaczego XC60 z dieslami są o wiele tańsze niż benzyniaki? Akurat zwykle jest na odwrót.
              • przemekthor Re: Volvo V40 19.03.14, 15:45
                Nie wiem. Ale widzę, że najsłabszy silnik benzynowy ma 245 KM i w standardzie 8-biegowy automat.
    • jeepwdyzlu Re: Volvo V40 19.03.14, 16:54
      motory też są z forda?
      z ciekawości pytam...
      jeep
      • przemekthor Re: Volvo V40 19.03.14, 21:44
        Niemiecka wikipedia podaje, że silniczki benzynowe 1,6 to seria GTDi = EcoBoost. Czyli Ford :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka