Dodaj do ulubionych

Niemcy wprowadzają opłaty za drogi

07.07.14, 01:11
za wszystkie drogi
nie tylko autostrady
10Eur za 10 dni
20 Eur za 60 dni

abonament roczny - od 2 do 9 euro za każde 100 cm3 pojemności - to kupowane w warsztatach - jak dziś Umweltzone Plakette...

Niedobra wiadomość - myślałem, że się nie zdecydują...

jeep
Obserwuj wątek
    • jeepwdyzlu aha - przy rocznej opłacie 07.07.14, 01:13
      czy 2 czy 9 (to widełki dolne i górne) zależeć będzie od ekologiczności silnika...
      j.
    • nazimno Re: Niemcy wprowadzają opłaty za drogi 07.07.14, 06:18
      To jest trick , aby wyciagnac pieniadze z
      obcokrajowcow i jako taki - ostro krytykowany.

Beda miec postepowanie i skargi w UE.
      To w takiej formie nie przejdzie.

Media rozsadnie rozdeptuja ten kit.
    • lew_ Re: Niemcy wprowadzają opłaty za drogi 07.07.14, 07:07
      Najlepiej to wykorzystywac niemieckie drogi,ale za swoje brac oplaty co?? Jakie to typowo polskie.Niestac was na placenie to nie przyjezdzajcie tu,nikt was o to nie prosi !!!
      • nazimno Re: Niemcy wprowadzają opłaty za drogi 07.07.14, 07:25
        Wlasnie zaczales w starym, dobrze znanym stylu...

No coz, prostactwo.
        I wszystko.

• nazimno Re: Niemcy wprowadzają opłaty za drogi 07.07.14, 07:34
        I jeszcze:
        czym innym jest oplata za autostrady a ZUPELNIE
        czyms kuriozalnym " za wszystkie drogi".

I tego, betonie, nie wyczuwasz.
      • galtomone Głupiś Lwie... 07.07.14, 12:40
        lew_ napisał:

> Najlepiej to wykorzystywac niemieckie drogi,ale za swoje brac oplaty co??

Widzisz... bo Niemcy kombinuja, jak to wziac od nas, ale od swoich nie. Tymczasem u nas rowno placa wszyscy - i o to ma pretensje komisja europejska.
        Ale to trzeba umiec czytac i albo rozumiec wiadomosci z radia, zeby wiadomo bylo o co chodzi.

Zatem jak widzis Twoj durny komentarz jest kompletnie nie trafiony.
    • toreon Re: Niemcy wprowadzają opłaty za drogi 07.07.14, 08:41
      Jak to za wszystkie? Czyli de facto będziemy płacić za sam wjazd do nich?
      • nazimno Re: Niemcy wprowadzają opłaty za drogi 07.07.14, 08:44
        Tak, to jest propozycja na bilet wstepu do Niemiec.

I dlatego to padnie.
        • trypel oj tam oj tam 07.07.14, 09:17
          a jak z innymi krajami unijnymi w których do poruszania sie konieczna jest winietka na wszystkie drogi?
          kiedyś musieli. Akurat ich rozumiem.
          • nazimno W ich przypadku bedzie to sprawa 07.07.14, 09:50
            "polityczna" - juz zreszta jest.
          • nazimno eee tam, eee tam... 07.07.14, 09:59

deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2014/06/29/eu-kippt-dobrindts-pkw-maut/comment-page-1/
          • galtomone Re: oj tam oj tam 07.07.14, 12:42
            Ale tych krajach obywatele tez placa tak samo za drogi. Tymczasem w niemczech w ramach wprowadzenia tej oplaty, zlikwiduja podatek drogowy.

Zatem nowe oplaty dotkna praktycznie tylko cudzoziemcow... stad KE ma watpliwosc... ale od dokladnych zapisow i mechanizmu bedzie zalezalo czo z tym prawem dalej...
            • tomek854 Re: oj tam oj tam 09.07.14, 01:53
              > Ale tych krajach obywatele tez placa tak samo za drogi. Tymczasem w niemczech w
              > ramach wprowadzenia tej oplaty, zlikwiduja podatek drogowy.

Ciekawe, że w drugą stronę Unii to nie przeszkadza - w Wielkiej Brytanii do jeżdżenia po jakiejkolwiek drodze trzeba sobie opłacić Tax Disc - który de facto działa właśnie tak, jak winieta do jeżdzenia po wszystkich drogach. Chyba, że auto zarejestrowane jest za granicą, wtedy nie trzeba.

Była mowa o tym, żeby wprowadzić jakieś opłaty - w rodzaju czasowego road taxu dla odwiedzających - UE się nie godziła, bo nie można zmuszać obcokrajowców do płącenia podatków w innym kraju.

Padła idea, żeby zlikwidować road tax w takim razie i zastąpić go winietami (to by była kwestia kosmetyczna) - były argumenty takie same jak wobec Niemców, że to faworyzowanie swoich, bo im się zlikwiduje podatek, żeby tyle samo płacili za drogi...
          • jureek Re: oj tam oj tam 07.07.14, 13:05
            trypel napisał:

> kiedyś musieli. Akurat ich rozumiem.

Planowane dochody z winietek mają wynieść tylko 600 milionów euro rocznie. To tak niewiele, że upoważnia to do zastanowienia się, czy w ogóle gra jest warta świeczki.
            Przy winietach upiera się tylko bawarska CSU, wszystkie pozostałe partie i w koalicji, i w opozycji są sceptyczne lub przeciw. Wprowadzenie winietek zostało jednak wpisane do umowy koalicyjnej więc najprawdopodobniej CSU przeforsuje jednak ten pomysł.
            • galtomone Re: oj tam oj tam 07.07.14, 13:27
              Z drugiej storny miec prawie 0,5 mld euro a nie miec... na przsztrzeni kilku lat w przod to jednak jest roznica. Ale jak wam to dynda to ja chetnie przyjme :-)
              • hannl Re: oj tam oj tam 08.07.14, 10:50
                galtomone napisał:

> Z drugiej storny miec prawie 0,5 mld euro a nie miec...

To tylko 1% wiecej tego (50 miliardow rocznie), co do tej pory i tak juz kasuja z podatku drogowego. Z drugiej strony duzy naklad biurokratyczny i zupelnie bledny sygnal w Europie, gdzie granice sie usuwa a nie tworzy nowe.
            • jeepwdyzlu Re: oj tam oj tam 07.07.14, 13:56
              Planowane dochody z winietek mają wynieść tylko 600 milionów euro rocznie.
              --------
              w pierwszym roku
              w dodatku to ściema - będzie więcej
              potem będą 2 miliardy, 4, 8....
              tyle tych mostów do remontu
              a jak skończą to te co zrobili na początku....

j.
    • jeepwdyzlu tym tropem pójdą inni 07.07.14, 10:46

i za chwilę jak pojedziesz na wakacje
      to z 30 nalepkami na szybę...
      Żenua...
      Mnie nie chodzi nawet o opłatę..
      Ale FORMĘ jej pobierania.
      Sprawa jest prosta - 27 krajów członkowskich Unii, plus Norwegia i Szwajcaria
      rocznie po 100 Eur na kraj
      Płacimy 3000 Eur za same jeżdzenie po drogach...
      Za drogo?
      To siedźcie kurw.wy w domu i nie psujcie nam dróg - już tu jeden debil tak napisał!!!

Zobaczcie w jakim to wszystko zmierza kierunku.
      Suma egoizmów się robi a nie jeden organizm....
      • kontik_71 Re: tym tropem pójdą inni 07.07.14, 11:11
        To zawsze byla suma egoizmow wiec nic nowego sie nie dzieje.
        To co proponujesz to de facto europejski podatek drogowy. Wprowadzenie go wymusiloby ujednolicenie wszelkich danin drogowych (takze w kwocie a nie tylko zasadzie) w calej Europie a to prowadziloby bezposrednio do federecji.
      • trypel Re: tym tropem pójdą inni 07.07.14, 11:17
        no dobra a jak jest teraz - jadę do Czarnogóry
        -nalepka czeska
        - nalepka słowacka
        - winieta elektrniczna węgierska
        - opłaty na bramkach w Chorwacji (a 1000000 x wolałbym winiete)
        - opłaty w Serbii (a j.w.)
        jak jechałem 2 tyg temu do Bułgarii to doszła naklejka w Bułgarii i w winieta w Rumunii.

szyba zapaćkana do dzisiaj. Mimo klejenia na ciuchy przed szybą.
        • trypel zapomniałem 07.07.14, 11:18
          wracajac doszła mi słoweńska i austriacka
          • kontik_71 Re: zapomniałem 07.07.14, 11:40
            Ale zostawiles sobie taki maly wolny od winiet kwadracik przed soba :)?
            • trypel Re: zapomniałem 07.07.14, 11:44
              peryskop.
              założyłem peryskop :)
              • kontik_71 Re: zapomniałem 07.07.14, 11:50
                Gdyby sie dalo zrobic elektorniczny, ogolnoeuropejski pobor w ktorym mozna by kupic sobie abonament na dany kraj i okres to byloby chyba najlepsze rozwiazanie. Teoretycznie wystarczylaby appka na smartfona i czytniki na bramkach.
                • trypel Re: zapomniałem 07.07.14, 12:19
                  i pewnie kiedyś tak bedzie, z naciskiem na "kiedyś"
      • nazimno Tzn. nasi? 07.07.14, 11:55
    • resident_troll Re: Niemcy wprowadzają opłaty za drogi 07.07.14, 11:29
      Podejrzewam, że w landach przygranicznych klną te planowane prawne innowacje w żywy kamień. Mały ruch transgraniczny generuje całkiem spore przychody - sklepy w takim Schwedt czy innym Prenzlau (trzymając się tylko terenów przyległych do zachodniopomorskiego) w znacznej mierze żyją z Polaków, z których część może zrezygnować z zakupów w NRD, jesli za każdym wyjazdem będzie zmuszona do kupowania winietek.

Swoją drogą, jeśli te niemieckie pomysły jednak zostaną wcielone w życie, to inne kraje błyskawicznie pójdą w ślady Berlina - wszak prawie każdy krajowy budżet ma więcej wydatków, niż dochodów. Powierzchni szyb może zabraknąć na te winietki, jakby człowiek chciał sobie trochę po Europie pojeździć...
      • only_the_godfather Re: Niemcy wprowadzają opłaty za drogi 07.07.14, 11:39
        Ale o co chodzi?Przecież unia już dawno zapowiadała że będzie dążyć do tego by na dalekich trasach korzystać z pociągów czy samolotów a nie samochodów. I to jest pierwszy krok w tym kierunku.
        • resident_troll Re: Niemcy wprowadzają opłaty za drogi 07.07.14, 11:53
          Heh, skuteczniejszym riozwiązaniem byłoby wprowadzenie zakazu budowy dróg o więcej niż jednym pasie w każdą stronę... ;-P
          • misiaczek1281 Re: Niemcy wprowadzają opłaty za drogi 07.07.14, 12:31
            ale jajka... jak turysta przyjeżdża do Niemców to trzeba go oskubać ;)...co za polityka...nie dość że płaci podatki, zostawia tam kasę (noclegi, zakupy) a tam dla polaczka drogo (płaci w euro a zarabia w zł) to jeszcze musi płacić za WSZYSTKIE drogi....u nas to przynajmniej jest wybór - chcesz jechać autostrad ą to płacisz a chcesz krajówką to za darmo ;)
            • jureek Re: Niemcy wprowadzają opłaty za drogi 07.07.14, 13:09
              misiaczek1281 napisał:

> u nas to przynajmniej jest wybór - chcesz jechać autostrad ą
              > to płacisz a chcesz krajówką to za darmo ;)

Też masz wybór - możesz przyjechać pociągiem lub samolotem, a na miejscu poruszać się rowerem i też nie zapłacisz. Auta z wypożyczalni też będą już miały winietki.
              • misiaczek1281 Re: Niemcy wprowadzają opłaty za drogi 07.07.14, 14:17
                jureek napisał:

> misiaczek1281 napisał:
                >
                > > u nas to przynajmniej jest wybór - chcesz jechać autostrad ą
                > > to płacisz a chcesz krajówką to za darmo ;)
                >
                > Też masz wybór - możesz przyjechać pociągiem lub samolotem, a na miejscu porusz
                > ać się rowerem i też nie zapłacisz. Auta z wypożyczalni też będą już miały wini
                > etki.

nie po to kupilem auto żeby jeździć pociągiem;) Tu nie chodzi o kase bo 10 euro to stać przeciętnego Polaka - tylko że taki bogaty kraj jak Niemcy szuka kasy u kierowców ... światem rządzi kasa a jej zawsze mało:)
                • jureek Re: Niemcy wprowadzają opłaty za drogi 07.07.14, 17:42
                  misiaczek1281 napisał:

> nie po to kupilem auto żeby jeździć pociągiem;)

No ale jeśli nie chcesz jeździć pociągiem, to już Twój kaprys, więc nie narzekaj, że nie masz wyboru.
    • lew_ Re: Niemcy wprowadzają opłaty za drogi 07.07.14, 13:05
      Jak pojechalem do polski to zaplacilem za przejazd autostrada 30 km 3 € w jednym kierunku,w niemczech zaplacicie 10 € za 10 dni i jezdzicie ile chcecie i gdzie chcecie.Nareszcie sie polactwu dobiora do skory,niszczycie drogi,to placcie tez za naprawy tak jak kazdy niemiec placi i placil bedzie.Bardzo dobrze !
      • nazimno Odpowiem Ci Twoimi slowami: 07.07.14, 13:52

Jak Ci za drogo, to po cholere przyjezdzasz i niszczysz drogi, co?

PS
        Polska pisze sie z duzej litery.

• lew_ Re: Odpowiem Ci Twoimi slowami: 07.07.14, 14:04
          Nie ja,a wy placzecie ze bedziecie musieli placic za jazde po niemieckich drogach,ja dalem tylko przyklad jak sie w polsce kasuje za jazde po drogach.W porownaniu do Niemiec ,w polsce trzeba placic 10 razy wiecej.Bedziecie placic,placic..... jak mnie to cieszy >:)
          • jeepwdyzlu Re: Odpowiem Ci Twoimi slowami: 07.07.14, 14:18
            etam zaraz płacić
            30 razy dwa (mam 3 litrowy motor)
            zapłacę 60 Eur za roczną winietę i tyle
            dwa lancze raptem...
            Mnie to nie zaboli aż tak bardzo...
            Ale winietologia zaczyna wyglądać karykaturalnie...
            Nie podoba mi się ten tok myślenia. Mogę zrozumieć opłatę za autostradę - jak we Francji czy we Włoszech..
            Ale taki quasi podatek? W dodatku płacony nie przez Niemców?
            W złą stronę to idzie...

jeep
        • pacanek_ten_prawdziwy Re: Odpowiem Ci Twoimi slowami: 07.07.14, 18:55
          nazimno napisał:

>
          > Jak Ci za drogo, to po cholere przyjezdzasz i niszczysz drogi, co?
          >
          > PS
          > Polska pisze sie z duzej litery.

Hallo nazimno !!!

Hmm , musze przyznac , ze mnie pierwszy raz od dlugiego czasu zaskoczyles .
          Ty i taka odpowiedz ????
    • bimota Re: Niemcy wprowadzają opłaty za drogi 07.07.14, 15:18
      CZERWONI FASZYSCI...
      • pacanek_ten_prawdziwy Re: Niemcy wprowadzają opłaty za drogi do jeepa !! 07.07.14, 18:44

Hallo jeep !!!!

Pozyjemy , zobaczymy .
        Nie zbyt rozumie twoje wyliczanie :
        "etam zaraz płacić
        30 razy dwa (mam 3 litrowy motor)
        zapłacę 60 Eur za roczną winietę i tyle "

Jesli dobrze zrozumialem to "cudoziemcy " maja kupowac winiety na czas - i placic stala oplate
        a Niemcy maja ta winiete dostawac za darmo :
        www.t-online.de/nachrichten/deutschland/innenpolitik/id_70148358/pkw-maut-sie-muessen-sich-um-nichts-kuemmern-verspricht-verkehrsminister-alexander-dobrindt-.html
        Cytat :
        " Deutsche Fahrzeughalter sollen die Jahresvignette automatisch bei der Anmeldung ihres Wagens oder per Post zugeschickt bekommen. "Sie müssen sich bei der Pkw-Maut um nichts kümmern",
        • jeepwdyzlu Re: Niemcy wprowadzają opłaty za drogi do jeepa ! 07.07.14, 23:57
          esli dobrze zrozumialem to "cudoziemcy " maja kupowac winiety na czas - i placic stala oplate
          a Niemcy maja ta winiete dostawac za darmo :
          ----------
          nie
          jednorazowo idziesz i kupujesz zieloną na określony czas
          i nikt Ci nie zagląda pod maskę
          albo - tak zrobi 99% Niemców i ja
          jedziesz do warsztatu i kupujesz plakietę na cały rok - ale jej cena zależy od pojemności i EKOLOGICZNOŚCI motoru
          jak motor młody - to płacisz mało

i ja tak zrobię
          ale inni nie są w tak komfortowej sytuacji - nie potrafią, za daleko mieszkają itp

jeep
          • loyezoo Re: Niemcy wprowadzają opłaty za drogi do jeepa ! 08.07.14, 10:22
            Już kiedyś pisałem,że ja osobiście mam dość jeżdżenia autem daleko.Teraz tak sobie policzyłem,że albo taniej albo niewiele drożej wychodzi polecieć samolotem i na miejscu wypożyczyć auto.Oczywiście troche to inaczej wygląda jak człowiek z rodzina na wakacje jedzie,no tyle,ze w polskich warunkach to często-gęsto raz do roku.
            Więc co do meritum,ja im nie będę płacił:),bo latam.Uważam jednak,że pomysł zdecydowanie lepszy niż opłaty tak jak w Polsce.
            • jeepwdyzlu Re: Niemcy wprowadzają opłaty za drogi do jeepa ! 08.07.14, 10:39
              Więc co do meritum,ja im nie będę płacił:),bo latam.Uważam jednak,że pomysł zdecydowanie lepszy niż opłaty tak jak w Polsce.
              --------
              winieta jest lepsza bo eliminuje korki na bramkach
              ale..
              powinna być tylko za autostrady
              bo poważnie utrudnia ruch przygraniczny
              jakbyś mieszkał w Świnoujściu - to latami mógłbyś nie oglądać autostrad ale co 2 dzień jeździć na zakupy do aldiego
              teraz staniesz przed kalkulacją - winieta (na cały rok - bo tylko taka ma sens w przypadku kiedy mieszkasz blisko granicy)
              albo rezygnacja z jazdy do Niemiec

ma to sens? dla miliarda euro czy dwóch?

j.
              • nazimno To jest udupienie przygranicznej turystyki. 08.07.14, 10:48
                I tego zabetonowani nie sa w stanie sobie uzmyslowic.
                Ile strca, a ile zyskaja - to za trudne dla nich.
                Brak intelignecji prostej.
              • loyezoo Re: Niemcy wprowadzają opłaty za drogi do jeepa ! 08.07.14, 16:45
                Może pomyślą i zrobią coś na zasadzie ruchu przygranicznego,takiego jak jest z Rosją
                • kontik_71 Re: Niemcy wprowadzają opłaty za drogi do jeepa ! 08.07.14, 16:46
                  Co tylko jeszcze bardziej by skomplikowalo i podrozylo system.. cos mi sie wydaje, ze z tej chmury nie bedzie wielkiego deszczu i nie wprowadza tego w takim ksztalcie jak to teraz mowia.
                  • jeepwdyzlu Re: Niemcy wprowadzają opłaty za drogi do jeepa ! 08.07.14, 16:48
                    cos mi sie wydaje, ze z tej chmury nie bedzie wielkiego deszczu i nie wprowadza tego w takim ksztalcie jak to teraz mowia.
                    --------------------------------------
                    Owszem
                    szykuje się awantura...
                    Międzynarodowa :-)

jeep
                    • kontik_71 Re: Niemcy wprowadzają opłaty za drogi do jeepa ! 08.07.14, 16:53
                      Potem sprawa przycichnie, przyschnie i umrze, w tej formie, smiercia naturalna.
                      • do.ki ale wróci 09.07.14, 06:46
                        Ale ta sprawa wróci. Jasne, że niefajnie jest płacić za coś, co było "za darmo", teraz kosztuje, ale te opłaty to powrót normalności.
                        I nie liczyłbym za bardzo na to, że Bruksela tupnie, a Niemcy się przestraszą. Nie przestraszą się, a jak Niemcy tupną na Brukselę...

Opłaty muszą być, bo jak wiemy od De Tocqueville'a, nie ma takiego okrucieństwa, ani takiej niegodziwości, której nie popełniłby skądinąd łagodny i liberalny rząd, kiedy zabraknie mu pieniędzy.
                    • nie-tak Re: Niemcy wprowadzają opłaty za drogi do jeepa ! 11.07.14, 20:48
                      Jaka miedzynarodowa awantura, Niemiec jak wyjedzie poza granice wlasnego kraju musi wszedzie placic, placi tez w swoim kraju w formie podatku drogowego (KFZ - Steuer) czego w Polsce ani nie uzyczysz. Dlaczego przyjezdzajacy cudzoziemncy nie maja byc poproszeni o kase skoro Niemiec musi wszedzie placic myto?
                      EU dala juz rozgrzeszenie i oplaty za uzywanie drog w Niemczech beda wprowadzone bez zadnej miedzynarodowej awantury.
                      • jeepwdyzlu Niemiec nie płaci w Polsce 12.07.14, 11:59
                        Niemiec jak wyjedzie poza granice wlasnego kraju musi wszedzie placic,
                        ----------
                        W Polsce nie musi
                        Płaci tylko za płatne odcinki autostrad
                        ale jak jedzie z Berlina na dziwki do Szczecina czy Wrocławia
                        to nie płaci za drogi...
                        Tak samo w Austrii czy w Czechach...

Pomyliłaś się zatem
                        • caesar_pl Re: Niemiec nie płaci w Polsce 12.07.14, 18:24
                          W Niemczech mozna nie jechac autostradami gdyz ma sie swietnie rozbudowane drogi regionalne .Pare tys km 4 pasmowek nie zaliczanych do autostrad.W Polsce sprobujcie przejechac ze Zgozelca do Katowic drogami po za autostradami.Potrzebujecie na 380 km calego dnia!Wiec nie porownujcie realiow polskich z niemieckimi,nie wypada.
                          • jureek Re: Niemiec nie płaci w Polsce 12.07.14, 18:32
                            caesar_pl napisał:

> Potrzebujec
                            > ie na 380 km calego dnia!

Próbowałeś? Chyba jednak nie.
                            W Niemczech proporcje nie są dużo lepsze. Przejedź się taki sam odcinek poza autostradami (np. Frankfurt - Chemnitz), zobaczysz, że osiągniesz porównywalne czasy.
                      • jureek Re: Niemcy wprowadzają opłaty za drogi do jeepa ! 12.07.14, 15:50
                        nie-tak napisała:

> Jaka miedzynarodowa awantura, Niemiec jak wyjedzie poza granice wlasnego kraju
                        > musi wszedzie placic, placi tez w swoim kraju w formie podatku drogowego (KFZ -
                        > Steuer) czego w Polsce ani nie uzyczysz.

Piszesz rzeczy, o których nie masz pojęcia. W Polsce jak najbardziej płaci się podatek drogowy - jest on zawarty w cenie paliwa. I to jest sprawiedliwy system - kto więcej jeździ i więcej zużywa drogi, ten więcej płaci. Chcesz wiedzieć, dlaczego Niemcy nie zastosują takiego samego prostego rozwiązania, a zamiast tego wolą biurokrację z obliczaniem i ściąganiem od każdego zarejestrowanego samochodu rok w rok podatku drogowego? Dlatego, że obecny podatek jest wygodny dla bardzo w Niemczech wpływowego lobby przemysłu motoryzacyjnego. Mogą nim tak manipulować przy ustalaniu stawek podatku, żeby zachęcać ludzi do jak najczęstszego kupowania nowych aut, czyli podatek w obecnej formie jest dla nich jednym ze środków do nakręcania sprzedaży. Gdyby zawrzeć podatek w cenie paliwa odpadłoby im to narzędzie.

> Dlaczego przyjezdzajacy cudzoziemncy
                        > nie maja byc poproszeni o kase skoro Niemiec musi wszedzie placic myto?

W takiej formie, jak Niemcy chcą to wprowadzić, nie płaci Niemiec nigdzie w Europie. Nigdzie w Europie nie jest tak, że musisz płacić za wszystkie drogi, płaci owszem płaci się, ale tylko za wybrane i płacą tyle samo Niemcy co i miejscowi. Nie byłoby żadnego problemu dyskryminacji, gdyby Niemcy tak samo jak inne kraje w Europie wprowadzili opłaty za korzystanie z ich autostrad, ale dla wszystkich, a nie z uprzywilejowaniem swoich.

> EU dala juz rozgrzeszenie i oplaty za uzywanie drog w Niemczech beda wprowadzon
                        > e bez zadnej miedzynarodowej awantury.

Już dała rozgrzeszenie? W takim ekspresowym tempie? Przecież konkretny projekt dopiero tydzień temu ujrzał światło dzienne, więc na rozgrzeszenie jeszcze za prędko. Wcześniej były tylko ogólne, niekonkretne pomysły, diabeł jednak tkwi w szczegółach, więc wcale nie byłbym taki pewien tego rozgrzeszenia.
                        • lew_ Re: Niemcy wprowadzają opłaty za drogi do jeepa ! 12.07.14, 19:14
                          Zamknij wreszcie ten twoj glupi dziup bo pierdzielisz jak polamany,miliony obcokrajowcow niszcza niemieckie drogi,dlaczego nie mieliby za to placic?
                          • jureek Re: Niemcy wprowadzają opłaty za drogi do jeepa ! 12.07.14, 19:34
                            lew_ napisał:

> Zamknij wreszcie ten twoj glupi dziup bo pierdzielisz jak polamany,miliony obc
                            > okrajowcow niszcza niemieckie drogi,dlaczego nie mieliby za to placic?

Niech płacą. Czy ja mówię, że nie mają płacić? Ale niech płacą tak samo wszyscy, którzy te drogi niszczą, czyli także Niemcy, tak jak jest to w innych krajach, gdzie miejscowi nie są zwolnieni z opłat za autostrady. Ale tego rząd nie przeprowadzi, bo się boi.
                          • janptak Re: Niemcy wprowadzają opłaty za drogi do jeepa ! 13.07.14, 18:22
                            lew_ napisał:

> Zamknij wreszcie ten twoj glupi dziup bo pierdzielisz jak polamany,miliony obc
                            > okrajowcow niszcza niemieckie drogi,dlaczego nie mieliby za to placic?

Robiłeś już może laskę swojemu bauerowi? Nie? To idź, zrób, może ci trochę prejdzie.
                          • wujo_prezio Re: Niemcy wprowadzają opłaty za drogi do jeepa ! 14.07.14, 11:16
                            Ty masz dobrze w tej glowie potluczolne. od momentu wprowadzenia takiej winety, kazdy kraj powninien wprowadzic bilet wjazdu na swoje terytorium dla niemcow. a dla wlasnych obywateli dolozyc do skladki na zus. Taka jest mniej wiecej logika tego neimieckiego wymyslu.
    • lew_ Re: Niemcy wprowadzają opłaty za drogi 08.07.14, 11:09
      Wez sie zglos u niemcow ,na doradce hehehehehehe
    • rysiekk111 czyż nie nauczałem że to luksus ? 10.07.14, 20:56
      Ileż razy ,.., można tłumaczyć że ich model tranzportowy nie jest optymalizowany coby efektywnie zaspokoić potrzeby podstawowe ludu ino dla zachcianek drobnomieszczaństwa i zysków motoprzemyslu !!!!????
    • agulha Re: Niemcy wprowadzają opłaty za drogi 14.07.14, 01:05
      A ja jakoś nie rozumiem tych głosów oburzenia...Oczywiście, że wolę mieć coś za darmo niż za pieniądze (jak każdy). Ale byłam kilka razy samochodem we Francji. We Francji co chwila peage i peage, nie dość, że płacić trzeba, to cała ta gimnastyka z sięganiem do bramki. W jednym roku wypadło mi, że najkrócej jechać przez Szwajcarię - jeden przejazd i muszę płacić winietę za rok. W Słowacji i Austrii jest kilka typów winiet, ale i tak nie dopasujesz dokładnie do czasu swojego przejazdu. W Polsce autostrada płatna. No więc nie dziwię się, że Niemców to w końcu wkurzyło.
      To, że chcą opłaty za wszystkie drogi, też jakoś mało mnie dziwi - nie chcą, żeby ludzie zaczęli rozjeżdżać im autostrady.
      Czy te zmiany dotyczą tylko samochodów osobowych? Bo wydaje mi się, że TIRy w Niemczech płacą jakąś opłatę za przejazd? W każdym razie, jak się tak przez te Niemcy jedzie, to TIRów zagranicznych jest więcej chyba niż niemieckich. Polskie, litewskie, rumuńskie, hiszpańskie itp.
      • agulha Re: Niemcy wprowadzają opłaty za drogi 14.07.14, 01:07
        PS. "Nie chcą, żeby ludzie zaczęli rozjeżdżać im drogi krajowe zamiast autostrad", miało być, oczywiście.
      • jeepwdyzlu TIRy juz płacą 14.07.14, 01:10

i to nie mało
        Niemcy mają prawo wprowadzać opłaty
        ale - na autostrady
        JEŚLI wprowadzą na wszystkie drogi
        inne kraje - w tym na pewno my - odpowiedzą retorsjami
        i wtedy życzę wam jechać autem na wakacje.....
        Raz jeszcze - autobany tak, mniejsze drogi nie.
        Inaczej ograniczą ruch przygraniczny
        i zmuszą wszystkich sąsiadów do identycznych ruchów...

Może i o to chodzi
        bo w Polsce mało kto wie
        że DRAMATYCZNIE wzrosłą ilość kradzieży w przygranicznych (z nami) landach
        Kradzieży wszystkiego - wcale nie aut, tylko pokryw kanalizacji, starych rowerów, krów (!!!!!)

a nasza policja
        ma to w dupie.....
        Nie zdziwiłbym się zatem - gdyby cała akcja miała drugie dno...
        jeep
    • garaz4x4 Re: Niemcy wprowadzają opłaty za drogi 14.07.14, 09:33
      Będzie ciężko!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka