Dodaj do ulubionych

no i mam zimówki, zero kolejek

23.10.14, 15:49
kawka gratis (lura ale liczy się efekt :-)
20 minut i po sprawie...
Nie będę jęczał, że straciłem cały dzień.

Że co?
Za ciepło jeszcze?
No i co się stanie? Zedrę kawałek opony?
I tak ich nie zjeżdżam do końca więc 2 mikrony w jedną czy w drugą mnie walą...

Jak co roku - pierwsze wrażenie - wyższy komfort :-)
Też tak macie?
jeep
Obserwuj wątek
    • klemens1 Re: no i mam zimówki, zero kolejek 23.10.14, 16:20
      Ja się umówiłem na jutro. Jakbym chciał na dzisiaj, to też była taka możliwość.
      Gdzie te kolejki?
      • babaqba Re: no i mam zimówki, zero kolejek 25.10.14, 23:07
        Już zimowe? Wariat co życia innych nie szanuje. Teraz zakłada się opony deszczowe. Zimowe później. Ludzie nie mają pojęcia co robią, jak boga nie kocham. Powinni wprowadzić przepisy i tyle. Zimówki jesienią, też coś!
        • piotr33k2 Re: no i mam zimówki, zero kolejek 27.10.14, 00:00
          babaqba napisała:

> Już zimowe? Wariat co życia innych nie szanuje. Teraz zakłada się opony deszczo
          > we. Zimowe później.
          deszczowy to mozesz co najwyżej plaszcz załozyć, he he.
        • klemens1 Re: no i mam zimówki, zero kolejek 27.10.14, 13:22
          babaqba napisała:

> Już zimowe? Wariat co życia innych nie szanuje. Teraz zakłada się opony deszczo
          > we.

Nowe zimówki sprawują się bardzo dobrze na mokrym.
          Uaktualnij dane.

• pan99 Re: no i mam zimówki, zero kolejek 23.10.14, 16:38
      jeep, napisz jakie masz/polecasz zimówki.
      wiem, że nie jesteś spamerem więc nie zapodasz jakichś głupich linków, a do tego jeździsz kilka razy w ski sezonie do Włoch , więc masz przetrenowane kapcie w trudniejszych warunkach.
      doradź coś, bo właśnie stoję przed dylematem co kupić, żeby do tych Alp kilka razy szczęśliwie dojechać i tak samo wrócić.
      pozdro
      • gzesiolek Re: no i mam zimówki, zero kolejek 23.10.14, 16:52
        Wiem, ze nie do mnie pytanie...
        Ale ja mam najmilsze doswiadczenia z UltraGripami od GY... przerobilem 6 i 7+ i obydwie w roznych autach i czasach byly rewelacyjne w porownaniu do budzetowych Barum i Debicy oraz nie budzetowych Blizzakow od BStone...
        Teraz juz chyba jest 9tka UG i w kolejnym aucie bede pewnie na nie w dobrej cenie polowal...
        • qqbek Re: no i mam zimówki, zero kolejek 23.10.14, 16:57
          Mam 7+ w obydwu i potwiegzamin,że to dobre gumy. A o spam mnie nikt nie posądzi, bo od dwóch lat już nikt ich nie sprzedaje.
          • qqbek Re: no i mam zimówki, zero kolejek 23.10.14, 16:59
            Rzecz jasna o 'potwierdzenie' mi chodziło. Durna autokorekta.
        • rraaddeekk Re: no i mam zimówki, zero kolejek 23.10.14, 23:58
          Miałem 7+, ostatnio 8, a teraz 9 od wczoraj.
          Moje wrażenie, że każda generacja GY Ultra Grip bardziej na śnieg jest nastawiona i są głośniejsze od poprzednich.
          7+ miały "najłagodniejszy" wzór bieżnika i najbardziej mi pasowały. Bo zwykle to raczej najwyżej jakieś błoto pośniegowe mam w zimie pod kołami (nie jeżdżę drogami utrzymanymi na biało).
          • gzesiolek Re: no i mam zimówki, zero kolejek 24.10.14, 11:00
            a ja nie raz jezdzilem na nich po sniegu i byly w trakcji lepsze od wybitnie sniegowej Debicy... hamowanie nieco mocniejsze na Frigo2, ale UG 7+ na lukach, a tym bardziej na brei, byly nie do przecenienia...
            A na czystym asfalcie niezaleznie czy mokrym/suchym to juz w ogole inna bajka...

Mowisz ze UG 9 znacznie glosniejsze?
            • rraaddeekk Re: no i mam zimówki, zero kolejek 24.10.14, 19:22
              Znacznie głośniejsze od letnich.
              Szok po wymianie przeżyłem :)
              Od 7+ i 8 też wydają mi się głośniejsze, ale to subiektywne odczucie.
      • jeepwdyzlu Re: no i mam zimówki, zero kolejek 24.10.14, 10:40
        jeep, napisz jakie masz/polecasz zimówki.
        -------
        przez ostatnich 20 lat miałem różne
        teraz mam blizzaki bridgestona a na drugim aucie dunlopy wintersporty
        Oba wybrane żeby dobrze jeździły po mokrym (dykektorze bolandy) a nie po kopnym śniegu...
        Blizzaki są cichsze a wintersporty lepiej odprowadzają wodę (się mnie wydaje :-)
        Fireston mnie zawiódł kilka lat temu - nówka nie śmigana oponka po 2000 km się wybrzuszyła, sprzedawca i producent mnie zlali - więc odradzam gdzie mogę...
        Do tej pory kupowałem opony premium, ale szczerze powiem, że następny zakup będzie klasę niżej - jestem zajebiście zadowolony z letnich uniroyalów - które są moim zdaniem lepsze niż najlepsze opony sprzed 5 lat...

Przy okazji - nie wiedziałem, że mój ŻARTOBLIWY raczej wpis
        spowoduje tyle irytacji...
        Panowie - więcej luzu i seksu życzę...

jeep
        • jackk3 Re: no i mam zimówki, zero kolejek 25.10.14, 19:18
          Ja mam LM60. Blizzak to jest ektraklasa jesli chodzi o opony zimowe. Ale na glebokim sniegu i
          na lodzie to jednak UG sa lekko lepsze. Ale cos za cos takze duzo mieksze. Z jazda na wodzie nie ma najmniejszego problem. Ja mam 45-ki takze mozna agresywnie zap... ale jednak czuc ze slizga w ciasnych zakratach. No i 3 zimy bez problem na nich robie.
          Pzdr
          • jackk3 Re: no i mam zimówki, zero kolejek 01.11.14, 22:28
            To sie nazywa wyczuc moment. 2 goziny temu zmienilem i snieg teraz wali ze chej. Mam nadzieje ze jutro drogi beda biale! Niestety stare RE-11 musialem wyrzucic bo sie slicki zrobily wiec na wiosne trzeba bedzie poszukac letnich.
        • pan99 Re: no i mam zimówki, zero kolejek 26.10.14, 11:11
          dzięki jeep i innym za za pomoc.
          miałem w poprzedniku wintersporty i było ok.
          ultragripy też są na pewno super ale jednak za ug 9 trochę kasy trzeba wyłożyć.

jako że lubię zmiany i nie przyzwyczajam się do marki to teraz zamówiłem już uniroyale 77, które podobno nieźle odprowadzają wodę (takie są opinie w necie, ale ja podejrzewam że to sam spam bo jakoś nie chce mi się wierzyć, że tak dużo ludzi pisze o oponach i to przeważnie w samych superlatywach).
          a przy okazji kilka stówek zostało w kieszeni w porównaniu do premium.
          jak będzie fatalnie to o nich w przyszłości napiszę, a jak będzie ok to pewno nie będzie mi się chciało :-)
          • jeepwdyzlu Re: no i mam zimówki, zero kolejek 26.10.14, 22:59
            a przy okazji kilka stówek zostało w kieszeni w porównaniu do premium.
            jak będzie fatalnie to o nich w przyszłości napiszę, a jak będzie ok to pewno nie będzie mi się chciało :-)
            -----------
            napisz napisz
            sam jestem ciekaw tych uniroyali :-)
            Bezpiecznej jazdy!
            Wszystkim Forumowiczom - obyśmy zimę nawet BEZ STŁUCZKI wszyscy przejechali!!!
            :-)
            jeep
            • gzesiolek Re: no i mam zimówki, zero kolejek 27.10.14, 11:24
              Za pozno... juz mi jeden taki na busiarz na letnich tylny zderzak w Punciaku zdemolowal... Klapa tez do klepania... na szczescie szyba i lampy cale (w punciaku sa wysoko)...
              T
              • gzesiolek Re: no i mam zimówki, zero kolejek 27.10.14, 11:25
                Sorki
            • gzesiolek Re: no i mam zimówki, zero kolejek 27.10.14, 11:25
              Za pozno... juz mi jeden taki na busiarz na letnich tylny zderzak w Punciaku zdemolowal... Klapa tez do klepania... na szczescie szyba i lampy cale (w punciaku sa wysoko)...
              Trzeba bedzie z zonka sie dogadac i Lancerem chwile do pracy popomykac ;)
    • trypel Re: no i mam zimówki, zero kolejek 23.10.14, 16:43
      no własnie dlatego nie zmieniam bo bede miał głosniej i gorzej. A do połowy listopada czekaja mnie jeszcze ze 3 trasy po ok 1500 km autostradami.
      ale potem to już na pewno :)

a jak zima zaskoczy to od żony wezmę - ona na all seasonach jezdzi.
    • qqbek Re: no i mam zimówki, zero kolejek 23.10.14, 16:53
      Ja w Oplu przedwczoraj rano zmieniłem. BMW czeka zawsze prawie do Andrzejek i nie mam dylematów odnośnie nadmiernego zużycia. W razie konieczności pojechania gdzieś w trasę jadę tym,który bardziej dopasowane ma gumy do pogody. Drugi dostaje żona bo ona i tak za miasto raczej nie wyjeżdża a w mieście raczej nie zetrze zimowych nawet przy plus dwadzieścia.
      • prawie.blondynka Prawie mam zimowki 23.10.14, 17:14
        Wczoraj rano zajrzalam do miejsca zmieniajacego opony.
        Pan odszukal kwit z przechowalni zimowych opon(Firestone).
        Obiecal zadzwonic gdy opony dowioza. Czekam cierpliwie...
        • qqbek To jeszcze nam powiedz, gdzie tak ludzi przewalają 23.10.14, 22:46
          Żebyśmy nie mieli szansy skorzystać :)
          Pewnie DC, skoro (jako nowa istota tutaj) nie podałaś swojej lokalizacji (a to wśród napływowych [słoikowych/drugo-trzeciopokoleniowych] mieszkańców DC norma, że lokalizacji nie podadzą, bo przecież wszyscy wiedzą, że "łone z DC").
    • engine8 Re: no i mam zimówki, zero kolejek 23.10.14, 17:30
      nope...... 356 dni w roku na letnich :)
      • nazimno On tez sie juz nie musi martwic...od lutego 23.10.14, 17:58

zkarnego.interia.pl/wtopy/news-robert-lewandowski-samochod-polaka-na-ceglowkach,nId,1103751#utm_medium=frame&utm_campaign=wyrzucenie_z_ramki&utm_source=www.google.de
      • prawie.blondynka All-season tires 23.10.14, 18:01
        engine8 napisał(a):

> nope...... 356 dni w roku na letnich :)

Rather all-season tires:)
        • engine8 Re: All-season tires 23.10.14, 20:23
          nope - nie lubie kompromisow SUMMER only
    • skodaach a co to kogo obchodzi? 23.10.14, 21:34
      To nie facebook żeby dzielić się każdym swoim pierdnięciem
    • dyktator_bolandy Re: no i mam zimówki, zero kolejek 23.10.14, 22:31
      to twój pierwszy sezon zimowy , panie kierowco dżipie w dyzlu? Chyba tak, bo gdybyś choć jedną zimę miał juz za soba, to byś wiedział, że zimówki fatalnie zachowują się na mokrej nawierzchni, gdy pada deszcz,znacznie gorzej od letnich! A jeszcze cały listopad (przynajmniej) bardziej deszczowej niz zimowej pogody.
      Uważaj, zatem , dzieciaku...
      • qqbek Powiedz to dyktatorze... 23.10.14, 22:42
        ...temu niezmiernie szczęśliwemu (po fakcie) pacanowi, który wjechał mi dziś Focusem w zad... on na letnich, ja na zimowych... jechaliśmy w jednym kierunku, w niewielkich (bo sporo spryciarzy) odstępach. Ja wyhamowałem (a padał deszcz i kałuża była)... on hamował i nie wyhamował (tyle że prędkość była śmieszna, zostawił mi numer telefonu "w razie czego" - pierdyknąłem go gdzieś w torbę, nawet notatnika nie otworzyłem).

Przejdźmy więc do tego, co chcę powiedzieć:
        1. złe zimówki są złe
        2. złe letnie są złe
        3. złe zimówki zachowują się do dupy na wodzie (Dębica Frigo, których to opon miałem nieprzyjemność używać, koronnym dowodem na to)
        4. złe letnie też
        5. dobre zimówki są dobre poniżej 10 stopni Celsjusza
        6. dobre letnie są dobre powyżej 10 stopni Celsjusza... a zachowanie na wodzie, powyżej tych magicznych dziesięciu stopni, mają ciut lepsze, niż dobre zimówki.
        • truskava Re: Powiedz to dyktatorze... 23.10.14, 23:27
          qqbek napisał:

> ...temu niezmiernie szczęśliwemu (po fakcie) pacanowi, który wjechał mi dziś Fo
          > cusem w zad... on na letnich, ja na zimowych... jechaliśmy w jednym kierunku, w
          > niewielkich (bo sporo spryciarzy) odstępach. Ja wyhamowałem (a padał deszcz i
          > kałuża była)... on hamował i nie wyhamował.

Pytanie, czy to kwestia opon, czy może łącznik między pedałami a kierownicą się zagapił?
          Druga kwestia, to jaki rodzaj zimówek masz u siebie (bardziej "śniegowe", czy bardziej "uniwersalne", "miejskie"), a jakie letnie miał focus (bieżnik "deszczowy", czy raczej prawie jak "slick z rowkami")? No i jak bardzo zużyte oponki były.

> 3. złe zimówki zachowują się do dupy na wodzie (Dębica Frigo, których to opon miałem
          > nieprzyjemność używać, koronnym dowodem na to)

Ale te wyśmiewane Dębica Frigo Directional i Kormoran Winter były super oponkami na śnieg. Ale tylko na śnieg. W innych warunkach były słabe, a na mokrym fatalne.

> 5. dobre zimówki są dobre poniżej 10 stopni Celsjusza
          > 6. dobre letnie są dobre powyżej 10 stopni Celsjusza... a zachowanie na wodzie,
          > powyżej tych magicznych dziesięciu stopni, mają ciut lepsze, niż dobre zimówki

IMHO wiele zależy od rzeźby bieżnika. I o ile bardziej uniwersalne, miejskie zimówki na mokrym też są w miarę przewidywalne, to już typowe śniegowce będą w najlepszym wypadku takie_sobie.
          • qqbek Re: Powiedz to dyktatorze... 24.10.14, 08:49
            truskava napisał:

> Pytanie, czy to kwestia opon, czy może łącznik między pedałami a kierownicą się
            > zagapił?

Chyba jednak opony, bo słyszałem (wietrzyłem auto) jak się ślizga po zadziałaniu ABS (u mnie ABS nawet nie miał szansy zadziałać przy większym [jak się później okazało] opóźnieniu).

> Druga kwestia, to jaki rodzaj zimówek masz u siebie (bardziej "śniegowe", czy b
            > ardziej "uniwersalne", "miejskie"),

Pisałem już powyżej - z resztą nie można już ich kupić, więc mogę sobie pozwolić na napisanie - 3-sezonowe GY UG 7+ (bieżnika jeszcze ponad 6mm- mało jeżdżę w zimie, nie jeżdżę też "na ciepłym" w zimówkach)

> a jakie letnie miał focus (bieżnik "deszczo
            > wy", czy raczej prawie jak "slick z rowkami")? No i jak bardzo zużyte oponki by
            > ły.

Focus miał jakieś dogorywające (nie znam modelu, więc musiały być stare) Klebery. Na oko 2-2,5mm bieżnika (czyli jeszcze przepisowo).

> Ale te wyśmiewane Dębica Frigo Directional i Kormoran Winter były super oponkam
            > i na śnieg. Ale tylko na śnieg. W innych warunkach były słabe, a na mokrym fata
            > lne.

Ale ja nie twierdzę, że Frigo 2, którą miałem kiedyś na jednym z aut, to zła opona na śnieg czy lód - na takich nawierzchniach spisują się nie gorzej niż moje GY. Tylko z GY na kołach nie muszę zmawiać "zdrowaśki" przed wjazdem w kałużę... z Frigo 2 niestety bałem się wjeżdżać w kałuże. A w zimie zdarza się i śnieg i błoto pośniegowe i kałuże. A tylko na tym pierwszym Frigo 2 dawały sobie radę, na pozostałych dwóch "nawierzchniach krytycznych" były zupełnie do dupy.

> IMHO wiele zależy od rzeźby bieżnika. I o ile bardziej uniwersalne, miejskie zi
            > mówki na mokrym też są w miarę przewidywalne, to już typowe śniegowce będą w na
            > jlepszym wypadku takie_sobie.

Nie wiem - ja sobie chwalę moje opony, a wuj (właściciel warsztatu oponiarskiego) śmie twierdzić, że wszystko poszło do przodu i choć GY był te kilka lat temu jeszcze najlepszy, to teraz stracił palmę pierwszeństwa i polecał mi coś innego (znów - to coś jest teraz produkowane, więc reklamy nie będę robił).
            • samspade Re: Powiedz to dyktatorze... 24.10.14, 20:10
              Jesli kolesmial 2mm bieznika to opona miala spory udzial w zdarzeniu.
    • rraaddeekk Re: no i mam zimówki, zero kolejek 23.10.14, 23:42
      Też już wymieniłem w obu autach wczoraj i uważam, że zrobiłem to w ostatniej chwili, bo dziś było u mnie tylko +3 stopnie.
      Co do kolejek, to nie ma u Was warsztatu, który umawia na konkretne godziny?
      Nigdy nie stoję w kolejkach, bo po co?
      Czy to do dentysty czy do fryzjera lub ASO umawiam się wyłącznie na konkretne godziny.
      • samspade Re: no i mam zimówki, zero kolejek 23.10.14, 23:59
        I co z tego ze bylo +3stopnie? Padal snieg?
        Bo u mnie deszcz wiec zimowki jak znalazl na ostatni moment.
        • rraaddeekk Re: no i mam zimówki, zero kolejek 24.10.14, 09:53
          Jakby Ci tu najprościej wytłumaczyć do czego służą zimowymi?
          Może tak:
          Ta śnieżynka na oponie oraz podobna, która pojawia się na wyświetlaczu komputera w samochodzie oznacza nie śnieg, ale niską temperaturę.
          A poważniej to poczytaj o tym jak twardnieje guma letnich opon w niskich temperaturach.
          • samspade Re: no i mam zimówki, zero kolejek 24.10.14, 20:21
            W dziale marketingu ktorego koncernu?
            Tak wiem mityczne 7stopni przy ktorych opony,letnie przestaja dzialac. Widac mam dobre letnie wykonane z zimowej gumy.
    • rraaddeekk Re: no i mam zimówki, zero kolejek 23.10.14, 23:55
      a pierwsze wrażenie - dużo głośniej na suchym.
    • duze_a_male_d_duze_m Re: no i mam zimówki, zero kolejek 24.10.14, 08:26
      Też założyłem, bez kolejek. Conti TS830P, pierwszy raz w życiu prawie nie zauważyłem różnicy między letnimi w prowadzeniu. Brawo.
    • only_the_godfather Re: no i mam zimówki, zero kolejek 24.10.14, 08:55
      Też już zmieniłem na zimówki. Mam chyba mało znane w PL opony marki Mentor. Powiem tak na mokrym zachowują się gorzej niż letnie (ale tragedii nie ma), ale dużo lepiej niż Dębica. Na śniegu jeździ się bardzo dobrze. Ogólnie warte swojej ceny. Co do Dębic miałem Frigo Directional. Na śniegu nie miała sobie równej ale na mokrym lub suchym i przy wyżej temperaturze była tragedia. Jak była temperatura ujemna i śnieg jeździło się bardzo dobrze.
    • dr.hayd Re: no i mam zimówki, zero kolejek 24.10.14, 09:53
      A moje wrażenie jest takie, że na zimowych jest głośniej i jest wyższe spalanie.
      Ale mam małego pierdka do kręcenia się wokół komina, nawet nie mam gdzie rozwinąć większej prędkości.
      • 4slash Re: no i mam zimówki, zero kolejek 24.10.14, 10:03
        Jeżdżę min. 100 km dziennie (najczęściej 300-400 km) jak parkuje to opony po dotknięciu dłonią są ciepłe mają powyżej 30 stopni. Dlatego zmienię na zimówki w połowie listopada ale już bez względu na pogodę jaka wtedy będzie. W Octavii II Fl miałem tak ciekawie, że letnie mi ząbkowała a zimowe nie i wyższy komfort jazdy był na zimowych.
        • prawie.blondynka Mam zimówki 24.10.14, 20:00
          Dzisiaj ustawilam sie w kolejce. Krotkiej. Czwarta bylam.
          Ucalowalam moje Micheliny(przez chusteczke:)good bye.
          Do lata. Kawy nie bylo. Wymiana z przechowalnia 130 PLN.
          Jutro ma byc -1C. Bez deszczu:)

Happy motoring everybody!
    • samspade Czemu tyle osob ekscytuje sie temperatura? 24.10.14, 20:12
      Wierza w papke marketingowcow?
      • rraaddeekk Re: Czemu tyle osob ekscytuje sie temperatura? 24.10.14, 20:56
        Raczej wierzą w chemię i fizykę.
        Natury nie oszukasz.
        Mieszanki gumowej też nie.
        • samspade Re: Czemu tyle osob ekscytuje sie temperatura? 25.10.14, 09:41
          I dlatego wszyscy produkuka z tej samej mieszanki? Ze przy 7 stopniach opona zimowa jest lepsza od letniej? Ze lepiej sobie radzi z aquaplaningiem.
          Dobrze ze moje letnie opony o tym nie wiedzialy ostatnio kiedy padal deszcz i bylo 3 czy 4 stopnie i zachowywaly sie bez zarzutu.
    • thea19 Re: no i mam zimówki, zero kolejek 25.10.14, 19:09
      ja jeszcze poczekam cierpliwie, caly przyszly tydzien ma byc powyzej 12stopni i sloneczny, zadnych mrozow, sniegu ani niczego zimowego nie zapowiadaja.
      • misiaczek1281 ale macie fajne problemy:) 25.10.14, 21:32
        Ja ich nie mam...kupilem Polo z wielosezonówkami i ich nie zmieniam... nie trace czasu u wulkanizatora nie martwie sie kolejkami (lub ich brakiem)...a kawke parzę w ekspresie w domu z prawdziwe aromatycznej świeżo mielonej ziarnistej dobrego gatunku kawy w porcelanowej filiżance a nie pije lury bez smaku podanej w plastikowym kubku :) Ta pierwsza smakuje 100 razy lepiej:) Lubicie sobie komplikować życie?:) To takie hobby?:)
        • thea19 Re: ale macie fajne problemy:) 25.10.14, 22:48
          zajmij sie lepiej tuningowaniem tego polo. a ja w kolejkach nie stoje ani nie siedze, auto samo jedzie na zmiane i wraca.
          • piotr33k2 Re: ale macie fajne problemy:) 25.10.14, 23:30
            od niedzieli ocieplenie a właściwie już teraz w nocy zrobiło sie wyraznie cieplej (szczecin) i tak ma byc przynajmniej caly tydzień. a misiaczkowi sie nie dziwie ,pierwszy i jedyny do tej pory samochód na pierwszych i jedynych do tej pory oponach ,to co on wie , he he.
            • misiaczek1281 Re: ale macie fajne problemy:) 26.10.14, 00:20
              piotr33k2 napisał:

> od niedzieli ocieplenie a właściwie już teraz w nocy zrobiło sie wyraznie ciep
              > lej (szczecin) i tak ma byc przynajmniej caly tydzień. a misiaczkowi sie nie d
              > ziwie ,pierwszy i jedyny do tej pory samochód na pierwszych i jedynych do tej
              > pory oponach ,to co on wie , he he.

nie pierwszy...i wiem o oszczedzaniu sporo:) nie musze kupowac drugiego kompletu opon bo kupilem auto z wielosezonowkami - 1000 zl oszczedzone...nie musze zmieniać i stac w kolejkach - oszczedzam czas :) a Ty? co Ty wiesz o oszczędzaniu?:) ucz sie od mistrza:)
              he he
              • thea19 Re: ale macie fajne problemy:) 26.10.14, 00:26
                no i na co przeznaczyles te oszczednosci? lepiej pozbadz sie tego pazdzierza i zaiwestuj w miesieczny, to zaoszczedzisz wiecej
          • misiaczek1281 Re: ale macie fajne problemy:) 26.10.14, 00:17
            thea19 napisała:

> zajmij sie lepiej tuningowaniem tego polo. a ja w kolejkach nie stoje ani nie s
            > iedze, auto samo jedzie na zmiane i wraca.

a ty leć na stacje bo paliwo znowu potaniało o 5 groszy:)
            • thea19 Re: ale macie fajne problemy:) 26.10.14, 00:31
              dziecko, ja tankuje niezaleznie od ceny raz w tygodniu wiec czym sie podniecasz? bardzo waskotorowo myslisz, nie zauwazasz wielu rzeczy i nie wyciagasz wnioskow. i nie 5 groszy a 50 wiec jest to spory %.
              • misiaczek1281 Re: ale macie fajne problemy:) 26.10.14, 13:36
                thea19 napisała:

> dziecko, ja tankuje niezaleznie od ceny raz w tygodniu wiec czym sie podniecasz
                > ? bardzo waskotorowo myslisz, nie zauwazasz wielu rzeczy i nie wyciagasz wniosk
                > ow. i nie 5 groszy a 50 wiec jest to spory %.

Diesel który pali 9 litrów? gdzie tu oszczędność? to już moja benzyna pali 7 :)
                Dziewczynko sprzedaj tego smoka i kup Diesla który pali 4,5 to wtedy będziesz miała taniej 50% a nie 50 groszy hehe:)
                • thea19 Re: ale macie fajne problemy:) 26.10.14, 13:50
                  diesel palacy 4,5l to popierdolka a nie auto. widzisz chlopcze, ja mam rodzine, dziecko, meza, psa. w aucie musi sie zmiescic duzy fotel rwf, w bagazniku transporter dla psa, wozek (czasem dwa), zakupy i duzo roznosci. auto musi miec duzo poduszek powietrznych, duzo z przodu, kanape z 3 normalnymi pasami, isofixy i mnostwo gadzetow, ktore nie maja auta typu polo. musi byc jeszcze wygodne a nie jak taczka. no i ktore auto segmentu d pali 4,5l?
                  jak nie mialam meza, to jezdzilam mietkiem a klasa, palil jakies 6l ale wystarczal na moje potrzeby. auto musi byc dostosowane do uzytkownikow a nie pogladow misiaczka.
                  poza tym paliwo moze kosztowac i 10zl/l, bedzie mnie na nie stac, podobnie jak na dwa razy drozsze wszystkie rzeczy (choc szczesliwa nie bede i bedzie bolalo). pytanie co z ludzmi, ktorzy teraz wydaja ledwie 100zl/mc na paliwo i oszczedzaja na wszystkim.
                  • chris62 Re: ale macie fajne problemy:) 27.10.14, 10:25
                    thea19 napisała:
                    ..., w bagazniku tran
                    > sporter dla psa,
                    -------------------------------

Że tak siem wtroncem, mam psiaka który uwielbia niuchanie w terenie i czasem żal mi go zostawiać a muszę bo nie chcę żeby mi podrapał wnętrze - w starym Sceniczku problemu nie było bo ten i tak dostał za swoje podczas budowy no ale to autko jeszcze ładnie wygląda i tak się zastanawiam nad jakąś klatką dla pieska gdzie by się wpakował i nie zgrażal tapicerce ( a pazurki to on ma..)
                    Dlatego mam prośbę o opinię co to za transporterek masz i gdzie to kupić? Jakie to duże?
                    Z góry dzięki.
                    • thea19 Re: ale macie fajne problemy:) 27.10.14, 14:34
                      Zwykly plastikowy z metalowymi drzwiczkami, mam westa wiec nie jest zbyt wielki. U weta kupilam bo cene mial ok. Dla duzego psa transporter powinien miec kolka. Niestety nie znalazlam takiego, co ma jakies testy bezpieczenstwa jak foteliki. Ja swemu psu kupilam bo robil syf na siedzeniach a pranie foteli 250zl kosztuje.
                      • jeepwdyzlu Re: ale macie fajne problemy:) 28.10.14, 12:17
                        Dlatego mam prośbę o opinię co to za transporterek masz i gdzie to kupić? Jakie to duże?
                        ---------
                        ja wożę labka w bagażniku w allroadzie - mam na podłodze taki cwany gumowy wkład...
                        a w accordzie na tylnym siedzeniu - ale rozpinam takie ceratowe cudo - co trzyma się na zagłówkach tylnych i przednich foteli.... robi się taka ceratowa nora :-)
                        Działa :-)
                        Pozdrawiam
                        jeep
                        • thea19 Re: ale macie fajne problemy:) 28.10.14, 16:31
                          mam takie cos
                          dobierasz rozmiar do psa, dla duzych psow widzialam cale z metalu - klatka zwyczajna
                          • chris62 Re: ale macie fajne problemy:) 29.10.14, 09:10
                            No to taka klatka odpada bo ja mojego Amstafka nie dźwignę.
                            Myślałem żeby wrzucić klatkę z legowiskiem do bagażnika - on sobie do niej wskoczy zamknę klatkę i klapę bagażnika no i w drogę.
                            Normalnie jak bym go wpuścił do bagażnika bez zabezpieczenia to mam obawy że wyskoczy na tylne oparcie i pazurami zadrze skórę.
                            No OK coś się wymyśli - byłem po prostu ciekaw co to takiego fajnego masz - dziś jest tyle patentów ze nie sposób wiedzieć wszystko.
                            Dzięki za pomoc.
                            • thea19 Re: ale macie fajne problemy:) 29.10.14, 11:34
                              ja swojej suczy tez nie nosze, sama wlazi acz niechetnie. niski mam tyl wiec siega, tylko mi porysowala pazurami zderzak przy klapie. transportera z psem w srodku tez nie nosze bo i po co.
        • wtopek Re: ale macie fajne problemy:) 27.10.14, 12:31
          Ahmed jak wyważy sztrucla przy sprzedaży, tak misiaczek jeżdzi wyważonym :D
    • chris62 Re: no i mam zimówki, zero kolejek 27.10.14, 10:27
      A ja czekam na pierwszy lód - tradycyjnie trzeba się poślizgać nieco na początku zimy coby się przyzwyczaić.
      A ślizgać się to mam na czym bo letnie które mam na felgach to już prawie slicki:)
    • darmowy1 50 zeta za kpl. 27.10.14, 12:25
      ...bez kawy, choć jak poproszę to zrobią i nie naplują do środka.
      kiedyś czekałem do pierwszego śniegu, teraz jak rano spada do +5, to czas zmieniać.
      • wtopek Re: 50 zeta za kpl. 27.10.14, 12:34
        mam przeglądy roczne na początku listopada, więc korzystam i zawsze wtedy wymieniam, nawet jeśli pogoda jest jeszcze plusowa

wolę tak, niż stać w ogonkach do oponiarzy....
    • mariusz-ef Re: no i mam zimówki, zero kolejek 28.10.14, 17:40
      mam zimówki od wczoraj
      Ledwo założyłem a już zima ustępuje ;-)
    • bunkum Re: no i mam zimówki, zero kolejek 28.10.14, 23:22
      "...no i mam zimówki, zero kolejek.."

To twoj kolejny zyciowy sukces. Wszyscy jestesmy bardzo dumni z ciebie.

PS. Co za kutas.
      • mariusz-ef Re: no i mam zimówki, zero kolejek 29.10.14, 22:25
        ....musiał ci bardzo przypiec, ze tak się spinasz
    • chris62 Re: no i mam zimówki, zero kolejek 05.11.14, 09:48
      Jest 20 stopni na plusie niby dlaczego miałyby być kolejki?

Zedrę co mam i kupuję uniwersalne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka