Dodaj do ulubionych

drogie oc to jednak dobra wiadomość

12.12.16, 08:47
Może w końcu ludzie na moim blokowisku przestaną trzymać po dwa, trzy auta tylko po to żeby te dwa były w zapasie. Bravka kolegi stoi już kilka lat na parkingu, kupił żonie ale żona i tak nie jeździ. Inny chłopaczek trzyma punto (do pracy), merola (na dyskotekę zimą), vw golfa kabrio (na dyskotekę latem). Sąsiad kupił accorda ale chryslera neona na gaz trzyma. Po co? A tak, może się przyda.
Rozumiem jeśli te auta są używane - OK ale przez niskie ceny aut i oc na parkingach zrobiła się auto-patologia.
To, że się zaraz posypią inwektywy nie zrobi na mnie żadnego wrażenia.
Obserwuj wątek
    • loyezoo Re: drogie oc to jednak dobra wiadomość 12.12.16, 08:55
      Niby trochę racji.Z drugiej strony,jak ktoś wspomniał,dlaczego nie mogę mieć kabrio i opłacać go tylko sezonowo.Wiem,że pod blokami na parkingach,praktycznie w całej Polsce są problemy z miejscami.Tyle,że to powinien tez być problem spółdzielni czy dewelopera,że nie przemyśli.
      Prawda jest taka,że naród jednak się wzbogacił w ostatnich latach i 2 czy 3 samochody w rodzinie,nie są niczym dziwnym.Owszem ,jeżeli stoją (jak u ciebie) latami ,to przegięcie ale jeżeli kobita ma swój,facet swój,to uważam to za normalne.Ja z moją,nie moglibyśmy mieć jednego.
      • qqbek Re: drogie oc to jednak dobra wiadomość 12.12.16, 09:47
        Może dlatego, że część tych bloków projektowano w czasach gdy realia były trochę innych.
        Mieszkałem trochę (wpierw jako dziecko, potem kolejne 4 lata niedawno) w bloku z 1979 roku. I pamiętam, że jak byłem mały wszyscy wydziwiali, że u nas jest taki duży, niepotrzebny nikomu parking, a do tego 1/3 z 80 garaży za jednym z bloków stoi pusta.
        Jak mieszkałem później (do 2012 roku), to wracając z pracy (około 15:00) zostawiałem swój samochód na parkingu, bo jak żona wracała z pracy o 20:00 to szans na miejsce parkingowe nie miała. Jej się nigdy rano do garażu iść nie chciało, więc wieczorem czekałem na nią na parkingu, żeby zwolnić jej miejsce i swój do garażu przestawić.

To co wyrabiają obecnie deweloperzy to zwykła bandyterka, ale - takie mamy przepisy. A nikt przepisów nie zmieni (choć aż proszą się o to przepisy nie tylko dotyczące minimalnej ilości miejsc parkingowych, ale także na przykład minimalnej odległości okien czy powierzchni terenów zielonych wokół takich "apartamentów po 30 metrów w 30-letnim kredycie"), bo oznaczałoby to wzrost cen mieszkań.
        • galtomone Re: drogie oc to jednak dobra wiadomość 12.12.16, 10:03
          To nie przepisy tylko my.
          Wystarczy przestac kupowc mieszkania bez miejsca parkingowego. I nich sie deweloper wypcha.
          A ile to biurowcow powstaje z ograniczona liczba miejsc do parkowania. Ja wiem, ze budowa droga. Ale skoro ktos te biur wynajmuje majac w dupie pracownikow czy klintow tych biur... no to po jakich CH wydawac kase na miejsca parknoweg za X zł skoro mozna zbudowac wiecej powiezchni biurowej (czy mieszkalnej) za XXX zl?
        • tdf-888 Re: drogie oc to jednak dobra wiadomość 12.12.16, 12:41
          widuje takich fetyszystow co rano z garazu pod klatke a wieczorem do garazu.
          i odpalales zimny silnik żeby przeturlac do garażu... nieładnie. mi religia nie pozwala na takie kręcenie się jak smród po gaciach. nie ruszam zimnego samochodu gdy nie szykuje się minimum 10 km jazdy bez gaszenia silnika.
          • qqbek Re: drogie oc to jednak dobra wiadomość 12.12.16, 13:39
            Ja to z bólem zadu robiłem a nie z jakiegoś fetyszyzmu. Też uważam takie katowanie silnika za wysoce szkodliwe. Miałem wtedy jednak jeden garaż a dwa samochody. Jak pogoda była dobra, to ślubna potrafiła się nade mną zlitować i parkować w garażu. Ale w zimie czy jesienią nie było "przeproś", miało być pod blokiem :P
            • tomek854 Re: drogie oc to jednak dobra wiadomość 13.12.16, 15:29
              Pantoflarz :)
              • qqbek Re: drogie oc to jednak dobra wiadomość 13.12.16, 16:28
                Wiesz, jak akurat spadł śnieg czy nasypało liści, to wcale niedurne było jednak przejść się do tego garażu rano :)
                • tdf-888 Re: drogie oc to jednak dobra wiadomość 17.12.16, 19:19
                  a jak zapadało śniegiem to miala pretensje ze zajmujesz jej garaż i musiałeś odsniezac jej furę 😊
                  ładnie cie tam tresuja 😜
      • vag-auto Re: drogie oc to jednak dobra wiadomość 12.12.16, 11:13
        Jak to się wzbogacił? Przecież z mediany 2500 na rękę po opłaceniu mieszkania i jedzenia ledwo cokolwiek zostaje.
    • aron2004 Re: drogie oc to jednak dobra wiadomość 12.12.16, 10:27
      Trzeba jeszcze wprowadzić zakaz wjazdu starych diesli do centrów wielkich miast wzorem Niemiec.
    • vag-auto Re: drogie oc to jednak dobra wiadomość 12.12.16, 11:06
      Nie bardzo rozumiem skąd tyle tych fur, skoro mediana wynagrodzeń w Polsce to ok. 2500 zł netto, więc po opłaceniu raty kredytu hipotecznego, opłat i żarcia zostaje 0-500 zł?
      • aron2004 Re: drogie oc to jednak dobra wiadomość 12.12.16, 14:06
        Jeżeli pracują 2 albo 3 osoby w rodzinie ( matka, ojciec, dorosłe dziecko) to jest kasa.
        No bo jak jest 1 pracująca osoba w rodzinie i ma te 2500 netto to faktycznie bida

Poza tym w dużych miastach jednak te wynagrodzenia są trochę większe.
        • vag-auto Re: drogie oc to jednak dobra wiadomość 12.12.16, 14:55
          Ale ja właśnie mówię o dużych miastach (może prócz Warszawy). Na prowincji to normą jest 2000 netto. Piszę o zwykłych księgowych, mechanikach, sprzedawcach i pracownikach fabryk, gdzie standardem w dużych miastach jest 3000-4000 brutto, czyli ok. 2500 netto. Wiem, bo zatrudniam takich ludzi w Gdańsku. Za 5000-6000 brutto to już trzeba być specjalistą (którymi większość nie jest), 7000+ poza programistami, dobrymi handlowcami czy kadrą zarządzającą to w ogóle mało realne. Poza tym jeśli mowa o wielkich płytach, to większość zamożnych ludzi z nich ucieka (smród, brak parkingu podziemnego a czasami nawet windy) i zostają raczej ci z dolnych widełek.
          • loyezoo Re: drogie oc to jednak dobra wiadomość 12.12.16, 15:55
            Hahaha,mieszkam w jednym z biedniejszych regionów w Polsce.Miasto,niecałe 200tys. mieszkańców.Mój kolega ma pizzerie,potrzebował (potrzebuje?) człowieka do wożenia pizzy.Daje samochód,20 dni pracy,umowa o pracę,2500 netto (+wiadomo że jakieś napiwki wpadają) i.....brak chętnych.
            W wiosce obok której mieszkam,potrzebują szwaczki (przyuczą do szycia!!) 8 godzin dziennie,wolne weekendy,umowa,3tys. netto.Chętnych brak.
            Dalej wymieniać?
            I tak,jak ktoś wspomniał,zazwyczaj 2 osoby pracujące są w domu,więc nawet te 2,5 tys x 2,daje 5tys.
          • aron2004 Re: drogie oc to jednak dobra wiadomość 12.12.16, 17:06
            Czyli widocznie część pensji jest płacona do łapy
            • vag-auto Re: drogie oc to jednak dobra wiadomość 12.12.16, 19:32
              Nie, w takim przypadku na umowie jest 1850 brutto, a z kwotą do ręki nadal wyjdzie zwykłemu szaraczkowi 2-3 tys.
              • loyezoo Re: drogie oc to jednak dobra wiadomość 12.12.16, 19:38
                Tyle ile jest na umowie,tyle jest płacone.
                Jednak tą kwestię można całkowicie pominąć,Mówimy o zarobkach i nie ważne,czy są na papierze,czy do ręki.
                • vag-auto Re: drogie oc to jednak dobra wiadomość 12.12.16, 20:16
                  Nie, płacone jest 2-3 tys., z czego ~1300 netto przelewem zgodnie z umową, a 700-1700 do ręki "pod stołem".
                  • loyezoo Re: drogie oc to jednak dobra wiadomość 12.12.16, 21:38
                    Ja pisze o podanych przykładach i wiem,co jest na umowie,więc nie wiem o czym dyskusja.
    • liczbynieklamia Re: drogie oc to jednak dobra wiadomość 12.12.16, 19:58
      Poseł Liroy chce wprowadzić czasowe wyrejestrowanie, więc summa summarum będzie tego złomu stało jeszcze więcej niż teraz.
      • tbernard Re: drogie oc to jednak dobra wiadomość 12.12.16, 20:07
        Tylko takie wyrejestrowanie powinno z definicji dotyczyć pojazdów zaparkowanych na prywatnej posesji.
        • qqbek Re: drogie oc to jednak dobra wiadomość 12.12.16, 20:22
          Ano właśnie - w Anglii możesz mieć auto nieubezpieczone (po tak zwanym SORN - czyli zgłoszeniu usunięcia pojazdu z ruchu) ale musi ono pozostawać na prywatnej posesji. Zaparkować w miejscu publicznym go nie wolno, bo wyszli z założenia (zdrowego w końcu), że nawet nieruchomy pojazd może się stoczyć/zapalić/puścić płyny eksploatacyjne co skutkować będzie szkodą u innych użytkowników drogi.
          • koza_oddam Re: drogie oc to jednak dobra wiadomość 13.12.16, 21:58
            Na pewno, same kataklizmy. Ludzie...
          • loyezoo Re: drogie oc to jednak dobra wiadomość 13.12.16, 22:02
            To ciekawe co piszesz.Ostatnio byłem u kolegi w Anglii.Mieliśmy gdzieś tam pojechać.On mówi,że nie może,bo wyszedł MOT (przegląd) i NIE MOŻE wykupić ubezpieczenia na auto bez przeglądu.Jak to się ma ,do tego co podałeś.Pytam,bo nie jestem w temacie (chociaż ogólnie to .uj mnie to obchodzi,no ale jako ciekawostka:))
            • qqbek Re: drogie oc to jednak dobra wiadomość 13.12.16, 23:53
              www.gov.uk/vehicle-insurance/uninsured-vehicles

Tak się ma.
              Bez MOT nie działa ubezpieczenie. A MOT można sobie w systemie sprawdzić (wraz z przebiegiem i ewentualnymi uwagami dotyczącymi większych/mniejszych usterek... od wielu lat już). Jeszcze jak w Anglii mieszkałem (a mieszkałem do 2008) to sprawdziłem, że w moim BMW nie działała trzy lata wcześniej (a więc na rok przed tym jak je kupiłem) lewa tylna lampa (w całości)... i to była jedyna usterka zanotowana na całą historię pojazdu (pewnie masa się rozpięła). Zakładam więc, że ubezpieczyciele niechętnie ubezpieczają auta bez MOT (choć z drugiej strony niedaleko miejsca gdzie mieszkali znajomi była co sobotę licytacja samochodów i nawet auta bez ważnego MOT można było ubezpieczyć "zjazdowo" na tydzień-dwa na miejscu - wiem, bo rzecz jasna nie oszczędziłem sobie kilku wypraw na tę imprezę... bardziej po to, żeby popatrzeć - choć znajomi akurat dorabiali kupnem aut i ich późniejszą odsprzedażą).
    • hutchence Re: drogie oc to jednak dobra wiadomość 14.12.16, 09:57
      CH.. obchodzi jaki masz z tym problem. ja mieszkam w domku jednorodzinnym i swoje dwa auta (a już niedługo 3) parkuję na własnej posesji. To jak k... nie zajmuję publicznego miejsca to może zawnioskujesz o obniżkę OC dla mnie i mi podobnych? Nie? To racz się zamknąć z takimi wywodami... Uwielbiam idiotów co to wszystkiemu się dziwią na co komu to, tamto czy coś innego...
      • tbernard Re: drogie oc to jednak dobra wiadomość 14.12.16, 10:12
        Gość pisał o okupowaniu parkingów publicznych, więc zapewne tylko chciałeś się pochwalić, że masz domek i trzy auta na własnej posesji. Na własnej posesji, to możesz sobie nawet składowisko szrotów pod domkiem zrobić i nic nikomu do tego, zgadzam się z tym w stu procentach.
        • hutchence Re: drogie oc to jednak dobra wiadomość 14.12.16, 22:58
          The bill
          • tbernard Re: drogie oc to jednak dobra wiadomość 17.12.16, 19:19
            Skoro się przedstawiłeś, to pozdrawiam panie The billu.
    • bimota Re: drogie oc to jednak dobra wiadomość 17.12.16, 16:36
      TYLKO JAK KTOS TRZYMA 2 AUTA NA WLASNEJ POSESJI I W SUMIE ROBI NIMI MAX 10000/ROK, TO MUSI PLACIC TYLE SAMO, CO CI BLOKERSI, I TYLE CO ROBIACY 59000...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka