Dodaj do ulubionych

Opony zimowe latem

13.05.13, 13:30
Witam.Mam Lanosa 1,6,mały,bo tylko 50 tys.km przebieg.Rocznie robię co najwyżej 10 tys.km,ale czasem jeżdżę na dalszą trasę /ok.2 tys.km/.Mam pytanie:jeżdżę na zimowych oponach,latem też.Oczywiście głośniej chodzi,ale dużo czytałem na temat niebezbieczeństw ,które grożą jadąc np.miękkim asfaltem Nie wiem czy to producenci opon letnich nie zachwalają tak swoich wyrobów.Zaznaczam,że teraz jeżdżę mało,ale w tym roku wybieram sie nad morze latem i mam watpliwosciczy kupowac letnie opony?.Bardzo proszę o szczere opinie na intgeresujący mnie temat.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • engine8 Re: Opony zimowe latem 13.05.13, 20:57
      Opony zimowe nie sa zabronione to uzytku w lecie jesli pamieta sie pomijajc o wiele szybsze zuzycie beda one a wiele mniej bezpeiczne w wyzszych temp. To ze glosniejsze to chyba najmniej wazne w tym przypadku..Radze poczytac na ten temat
      Droga hamowanie i ogolna stabilnosc pojazdu sie pogorszy.
      Jezdzilem na takich w lecie ale tylko dlatego iz ze wzgledu na wiek szkoda mi bylo wyrzucac niezuzyte opony.. jezdzilem wolniej i ostrozniej az w koncu znudzilo mi sie to i wymienilem poniewaz bezpieczenstwo wazniejsze niz niewielkie w sumie pieniadze ktore bym zaoszczedzil..
      • tentek11 Re: Opony zimowe latem 27.09.14, 09:56
        Jeżdżenie na oponach zimowych latem to kiepski pomysł. Szybciej się zużywają i nie mają takich właściwości jednych - gorszą przyczepność, gorszy współczynnik odprowadzania wody czy dłuższą drogę hamowania. To tak jakbyś jeździł na letnich zimą - jest to równie ryzykowna sprawa. Być może, ktoś tak robi dla oszczędności - ale ta jest tylko pozorna. Obecnie na Motointegrator.pl można znaleźć przyzwoite budżetowe opony (nowe) po taniości (sporo wyprzedaży). Poza tym dostawa jest gratis, a zamontować można np w jednym z kilku tysięcy Q-seriwsów.
    • derff Re: Opony zimowe latem 16.05.13, 17:16
      Bajki na resorach. Ubodzy rajdowcy aby zaoszczędzić na częstej wymianie opon w zależności od nawierzchni jeżdżą na zimowych tylko więcej pompujA aby samochód sztywniej trzymał się w zakręcie. Chyba wiedzą co robią. Równiez nieprawdą jest że szybciej się zużyją o czym przekonał sie mój kolega co nie dał rady ich zedrzeć.
      Oczywiście lobby oponiarskie powie swoje.
      • engine8 Re: Opony zimowe latem 18.05.13, 00:59
        Moze ubodzy rajdowcy wiedza co robia a moze nie...

Opony zimowe maja:
        - gume ktora nie sztywnieje na mrozie ale robi sie miekka w wysokich temp. (szybsze zuzycie zwlaszcza tam gdzie tem w lecie sa wysokie)
        - ma inny bieznik - wieksze bruzdy, beiznik bardziej "pociety" a wiec mniej gumy w kontakcie z droga. (dluzsza droga hamowania)
        - ma bardziej miekkie boki (kiepsko sie zachowuje na zakretach)
        - ma mniejsze dopuszczalne predkosci. (ze wzgledu na powyzsze)
        - nie jest to opona dla samobojcow ale trzeba sobie zdawac sprawe na czym sie jezdzi...

www.youtube.com/watch?v=1ANet2JiDFQ

www.ama.ab.ca/images/cms/auto-driving/CAA-effectiveness-of-winter-tires-in-summer-2008.pdf
        • mixoponki Re: Opony zimowe latem 17.06.13, 23:59
          Jeżeli życie jest dla Ciebie mniej warte niż komplet opon co 3-5 lat to współczuje. Opony zimowe latem mają dużo dłuższą drogę hamowania a wiadomo co to oznacza
        • majster115 Re: Opony zimowe latem 04.05.15, 12:26
          Oczywiście z zimowymi oponami w lecie można jeździć tylko po co? Po pierwsze szybciej zużywa się bieżnik i w efekcie, żeby mieć dobre opony trzeba je częściej wymieniać, po drugie są mniej bezpieczne i nie trzymają się tak drogi, a w końcu po trzecie wymiana opon nie jest aż tak mega droga jak na naprawy samochodu w ogóle...Jeśli wybieracie się gdzieś dalej to jak najbardziej wymieniać i się nie zastanawiać...
    • leo889 Re: Opony zimowe latem 18.06.13, 19:40
      Ja najdłużej używam zimówek do maja - wszystko zależy od pogody.Bezpieczeństwo przede wszystkim.
    • tomciesz Re: Opony zimowe latem 19.06.13, 12:08
      Jeśli życie Ci niemiłe, to nie zmieniaj opon - na pewno zaoszczędzisz.
    • derff Re: Opony zimowe latem 19.06.13, 14:42
      Czy zycie moze zależeć od opon?
      Zastanówmy się. Droga hamowania zimą jest zwykle kilkakrotnia dłuższa niż latem a to zima wydarza się mniej wypadków śmiertelnych. To jak to wytłumaczyć.
      Ja to tłumaczę tym że bezpieczeństwo zależy głównie od kierowcy od niczego więcej.
    • ksiegawie Re: Opony zimowe latem 26.06.13, 15:17
      ja też jeżdżę na zimowych oponach cały rok, niestety sytuacja ekonomiczna do tego zmusza :/ ale ja to uważam za dobre rozwiązanie
    • oloina Re: Opony zimowe latem 10.07.13, 16:49
      kup sobie na promocji, na autoopony.eu teraz promocje letnie
    • korneliszek Re: Opony zimowe latem 15.07.13, 23:08
      wiele dluzsza droga hamowania...
    • 7pit_er Re: Opony zimowe latem 27.08.13, 12:32
      jak jeździsz po trasach to tylko na letnich, do miasta moga być i zimowe, jednakże mnie straszenie denerwuje użytkowanie zimówek w lecie, bo strasznie piszczą, każde mocniejsze wciśnięcie gazu kończy się piskiem

---
      biletyloty.pl
    • opondex Re: Opony zimowe latem 13.09.13, 22:41
      Testowali to Continental i ADAC. W skrócie: znacznie wydłużają drogę hamowania, pogarszają sterowność pojazdu (efekt pływania auta, szczególnie w zakrętach), szybko się zużywają w wyższych temperaturach . Sam kiedyś próbowałem, aby móc odpowiadać klientom co i jak. Jak dla mnie totalna porażka. I nie mówię tego bo "żyję z opon". Po prostu, szczególnie przy większych prędkościach, robi się nie ciekawie. Niestety, dużo widzę u siebie na warsztacie kierowców nie zmieniających opon po sezonie. Chodzi przede wszystkim o kasę. W małej mierze to zwykła ignorancja. Jak nie ma szmalu, bezpieczeństwo schodzi na dalszy plan. Może jakoś to będzie. Należy życzyć tylko szczęścia.
      opondex.pl/
      • adk4 Re: Opony zimowe latem 18.09.13, 08:12
        Opony zimowe latem nie spełniają swoje roli, mniejsza przyczepność, inne odprowadzanie wody, większe złużycie paliwa i itp...
        Polecam również stronkę Tekst linka
        • t.mazur19884 Re: Opony zimowe latem 18.05.14, 12:47
          Jak coś jest do wszystkiego to jest do du... Zadaj sobie pytanie czy chodzisz w butach letnich zimą ?? Nie chodzisz bo nie są do tego przystosowane tak samo z oponami.

Można kupić [url=http://mixoponki.pl/artykul/test_opon_zimowych_adac_2013-2014_w_rozmiarze_185-60_r15-12.html]Tanie opony zimowe[/url] i nie trzeba wydawać góry pieniędzy co roku. Nowe opony wystarczają na 3-5 lat.
          • t.mazur19884 Re: Opony zimowe latem 18.05.14, 12:52
            Jak coś jest do wszystkiego to jest do du... Zadaj sobie pytanie czy chodzisz w butach letnich zimą ?? Nie chodzisz bo nie są do tego przystosowane tak samo z oponami.

Można kupić tanie opony i nie trzeba wydawać góry pieniędzy co roku. Nowe opony wystarczają na 3-5 lat.
            • edwar-dooo Re: Opony zimowe latem 27.05.14, 09:29
              szkoda tylko że inni użytkownicy dróg mogą ucierpieć na Twoich oszczędnościach :(
              • kooszmarek Re: Opony zimowe latem 29.05.14, 08:05
                nie wierze w to co właśnie przeczytałem.. nie życzę Ci źle, ale obawiam się że Twoja oszczędność może wyjść Ci bokiem..
    • dud-eek Re: Opony zimowe latem 20.09.14, 21:29
      Opony zimowe jak sama nazwa na to wskazuje są przeznaczone do jazdy zimą, letnie latem, można zdecydować się jeszcze na uniwersalne, wtedy nie będzie kłopotu.
      • 0bondii Re: Opony zimowe latem 16.10.14, 15:30
        Jak jakieś uniwersalne to ja bym się zdecydował tylko na takie z najwyższej półki jak Bridgestone. Ale nie jestem zwolennikiem uniwersalnych a tym bardziej jazdy na zimówkach latem. Choć dobrze, że nie pytasz czy można na letnich zimą ;).
    • brimin Re: Opony zimowe latem 08.12.14, 15:08
      szkoda tych opon na lato - na dłuższą metę to całkiem się nie opłaca - porównaj sobie ceny: www.feuvert.pl/e-sklep/opony.html
    • doris.s0 Re: Opony zimowe latem 19.12.14, 15:16
      Zawsze i to absolutnie zawsze powinno się posiadać 2 komplety opon: zimowe i letnie. Nie ma czegoś takiego jak opony całoroczne, więc opony należy zmieniać w zależności od pory roku i pogody. Jeżeli ktoś jeździ na oponach zimowych latem to je po prostu niszczy!
      • bogi77 Re: Opony zimowe latem 19.12.14, 18:05
        Opony zimowe wykonane są w większej części z kauczyku naturalnego co powoduje że są one bardziej elastyczne, a guma jest miękka. Jazda na takich oponach latem powoduje szybkie ich zużycie, a droga hamowania wydłuża się. Ponadto są one głośniejsze, a jazda z bardzo dużą predkością może być bardzo niebezpieczna. Osobiście odradziłbym.
        www.auto-poradnik.eu/opony-letnie-i-opony-zimowe-opony-caloroczne/
    • rolondo1 Re: Opony zimowe latem 18.01.15, 23:23
      Ja nie widziałem różnicy jak jeździłem. Ale jak nie chcesz mieć startego bieżnika to lepiej zmień.
    • fredoo Re: Opony zimowe latem 06.05.15, 14:19
      Praktykowałem i widzę to tak. Zimowe opony latem przegrywaja z letnimi tylko na suchym. Na mokrym na piasku liściach itp sa lepsze. Zważywszy że najważniejsze jest dobre zachowanie opony w trudnych warunkach to chyba nie będę już kupowal letnich.
      • sl.wwk Re: Opony zimowe latem 13.05.15, 06:28
        Opony zimowe latem przegrywają pod każdym względem. Będą gorzej sprawowały się na suchej i mokrej nawierzchni. Generują też więcej hałasu i przyczyniają się do większego zużycia paliwa. To także dłuższa droga hamowania. Załóż letnie chociaż na jedną oś (tą z napędem), zważywszy, że obecnie na Motointegrator masz kilka modeli opon budżetowych jak Dębica, Achilles, Kormoran za dobre pieniądze - do Lanosa będzie to wydatek około 280 zł za dwie opony.
        • t.mazur19884 Re: Opony zimowe latem 15.08.15, 08:38
          Czy chodzicie w butach zimowych latem ?? No nie bo nie są do tego przystosowane tak samo jest z oponami. Opony zimowe nie dość że są zrobione z gumy miękkiej aby przy niskich temperaturach nie stwardniała na kamień. W dodatku opony zimowe są bardzo mocno ponacinane tak zwane lamele dzięki którym śnieg zimą nie zapycha opony. Jeżeli szukasz opinii o oponach letnich i zimowych rzuć okiem na stronę mixoponki.pl/opinieopony/
    • wios-na14 Re: Opony zimowe latem 25.08.15, 08:36
      Nie ma co oszczędzać na własnym bezpieczeństwie a nawet życiu. Lepiej kupić, a nie potem sobie w brodę pluć. My co prawda mamy namiar na firmę Prestige Tyres, bo będziemy kupować opony do wózka widłowego. Ale możesz sprawdzić, czy mają też opony do aut, bo tego nie wiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka