jeepwdyzlu 05.01.19, 21:23 - Stary, jak często się zmienia olej? - Szwagier zmienia raz na dwa lata. - Raz na dwa lata, qrwa czym on jeździ?????? . . . . . . . . . . - Niczym, smażalnię ma w Kołobrzegu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bigzaganiacz Re: Temat zawsze aktualny - wymiana oleju... 05.01.19, 22:31 Jestem z frakcji zmieniac olej non stop ale kiedys mialem volvo s40 mk1 1.8 silnik reno i nie zmienialem 5 lat , a jak olej wyciekl przypuszczalnie nie do konca ze skrzyni to pojechalem do mechanika 20km az lewar zmiaby biegow byl goracy , po dolewce latal jeszcze rok, doczytalem ze skrzynia molibenowa czy cos tam , takze w nowym zmieniac w starym nawet na to nie patrzec bedzie malo to sie kontrolka zapali (jak nie spalona) Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Temat zawsze aktualny - wymiana oleju... 05.01.19, 22:44 > kiedys mialem volvo s40 mk1 1.8 sil > nik reno i nie zmienialem 5 lat , a jak olej wyciekl przypuszczalnie nie do kon > ca ze skrzyni to pojechalem do mechanika 20km az lewar zmiaby biegow byl goracy I znow krotka pilka: Wypierdalaj na forum idiotow. Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: Temat zawsze aktualny - wymiana oleju... 05.01.19, 23:28 No ok z checia ale jak je zalozysz i bedziesz glownym idiota krolem wszystkich idiotow Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: Temat zawsze aktualny - wymiana oleju... 05.01.19, 23:40 Byla taka historia z mercedesem kupionym w 1985 , i mercedes polska go odnowil pare lat temu , baba uzytkowniczka twierdzial ze nie wymieniala oleju 20 lat Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Jak w stadninie w Janowie 05.01.19, 23:55 > ale kiedys mialem volvo s40 mk1 1.8 silnik reno Kiedys mielismy ogiera po matce Sahara iojcu Zefir > i nie zmienialem 5 lat I nie dawalismy mu jesc i pic, po czym jak zdychal to pojechalismy do dochtora a glupi kun i tak zdech. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Jak w stadninie w Janowie 06.01.19, 00:02 I to spokojnie mazna bylo napisac w papierach ze zdechl z przyczyn naturalnych Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: Jak w stadninie w Janowie 06.01.19, 00:09 No tak bylo , nie musisz wierzyc, fura kupiona za 300 euro to kolo nosa mi latala zmiana oleju za 70 , a jak by sie rozkraczyl to trudno na szrocie wziol bym 200 dorzucil 100 i wziol nastepne padlo Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Temat zawsze aktualny - wymiana oleju... 05.01.19, 22:53 Ja tam jestem ze zmieniających. Obecnie mam zmieniać co 30 tysięcy, a będę zmieniał 2x częściej (lub co roku). Ci którzy zmieniali co 30 tysięcy w Renault (tam gdzie Nissan przy tych samych silnikach zalecał co 15) już zapewne wiedzą "dlaczego?". I nie - zalałem ostatnio Volkswagenowskiego "Long-Life" co to niby ma na 30 wystarczyć... a i tak dojedzie góra do 15. Zresztą z tymi dłuższymi interwałami serwisowymi to zwykła ściema... że od czasów VW 1200 udało się podnieść przebieg do wymiany oleju z 5000 km do 10 000 km, a potem do 15 000 km to jeszcze jestem w stanie uwierzyć. W skokową zmianę z 15 na 30 już jakoś niespecjalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Temat zawsze aktualny - wymiana oleju... 05.01.19, 23:13 W latach 60-tych rodzimy olej Selektol 9HD zmienialo sie co dwa i pol tysiaca kilometrow. Dla niewtajemniczonych, HD stalo za Heavy Duty, hehe. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Temat zawsze aktualny - wymiana oleju... 05.01.19, 23:41 Ja przez ostatnie kilka lat zmieniam zawsze w Grudniu - przed Swietami zeby miec czysty olej na Swieta.. :) Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Temat zawsze aktualny - wymiana oleju... 05.01.19, 23:48 Ja kiedys w zony samochodzie wymienialem Mbil1 co 10 tys kilometrow po czym wlewalem go do mojego e34 w ktorym po pol miliona kilometrow wymienialem tylko filtr, bo olej "sie sam wymienial". Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Temat zawsze aktualny - wymiana oleju... 06.01.19, 00:00 Kurcze, a Ty wode w wanny wypuszczales jak sie zona wykapala czy tez sie po niej kapales i tylko "to geste z gory" zbierales"? Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: Temat zawsze aktualny - wymiana oleju... 06.01.19, 00:12 Spijal soki z kroku jak ambrozje Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Temat zawsze aktualny - wymiana oleju... 06.01.19, 00:13 Ja wode z wanny, jak juz sie cala rodzina wykapie w grudniu, ja pierwszy, dziadek ostatni bo najbardziej smierdzi, spuszczam do oczka z karpiami zeby zawsze miec swiezego na Swieta. Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: Temat zawsze aktualny - wymiana oleju... 06.01.19, 00:17 Qurwa waga ale dziadka to juz chyba trzymasz zabalsamowanego jak lenina co nie zmienia faktu ze przed swietami przemyc trzeba Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Temat zawsze aktualny - wymiana oleju... 06.01.19, 00:22 No nareszcie dotarlo do niektorych ze to watek humorystyczny rozpoczety od kawalu. A znany w rodzinie jako "dziadek" to moj pierwszy syn. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Temat zawsze aktualny - wymiana oleju... 06.01.19, 00:24 No i racja. Humanitarny sposob na usypianie karpia i nie trzeba takiego karpia potem walic mlotkiem no i nie blotem ale starym mulem smierdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Temat zawsze aktualny - wymiana oleju... 06.01.19, 02:06 Tylko nie starym mulem! Wypraszam sobie! Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Temat zawsze aktualny - wymiana oleju... 06.01.19, 02:54 A tymczasem stare mule.... Rozmawiają żony kierowców którzy przeszli na emeryturę jedna się żali: - Ten mój stary to mnie wkurwia... łazi po chacie bez celu, ciągle marudzi, przeszkadza - czasami chcę go zabić. Jak Ty dajesz sobie radę ze swoim? - Proste, kupiłam mu na złomie kabinę ciężarówki, całe dnie tam siedzi nawet śpi w tym łóżku, gotuje sobie i raz na trzy tygodnie wraca do chaty. - O, to ja też tak zrobię. Dwa tygodnie później znów się spotykają. - I co pomogło - pyta jedna? - Rewelacyjny pomysł siedzi tam, dupy nie zawraca, a wczoraj jak zapukałam w kabinę to wciągnął mnie do środka, zerznął jak nigdy i na koniec 100 zł w stanik włożył... Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Temat zawsze aktualny - wymiana oleju... 06.01.19, 02:57 A tymczasem u Misiaczka..... Wieś. Zapuszczone, biedne gospodarstwo. Biedni gospodarze. Z inwentarza domowego został tylko głodny kogut, pies i kot i vw polo. Zwierzaki usiedły sobie wieczorkiem pod izbą i naradzają się. Kogut: - Nie ma co, kurwa, zwlekać. Wynoszę się jutro rano do innej wioski. Tutaj nie ma ziarna, nie ma kur, nic, kurwa, nie ma. Nie ma po kim deptać. Kot: - Ja też stąd idę! Nie ma ziarna, nie ma gryzoni. Nie ma krowy, nie ma mleka. Pies: - A ja jeszcze zaczekam parę dni. Kogut i Kot chórem: - A tobie co? Oszalałeś? Pies: - Wczoraj wieczorem słyszałem, jak Misiaczek mówił do żony: Jeszcze parę dni takiej nędzy i z głodu będziemy chyba ssać chuja Azorowi... Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Temat zawsze aktualny - wymiana oleju... 06.01.19, 10:14 Nie trafiles na podatny grunt ze swoja proba humoru. Tu wiekszosc cierpi na duposcisk a druga wiekszosc na szczekoscisk a o istnieniu "take it easy" to sie dowiedzieli wlasnie teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
hukers Re: Temat zawsze aktualny - wymiana oleju... 06.01.19, 10:46 waga170 napisała: > Nie trafiles na podatny grunt ze swoja proba humoru. Trafił, trafił, tylko ludzie się dopiero budzą po melanżu Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Temat zawsze aktualny - wymiana oleju... 06.01.19, 12:30 Od jakiegos czasu nie ma wykropkowywania pewnych slow. Tylko "dupa" umykala przedtem cenzurze. Podoba mi sie ten postep! Pozostajac w stylu Jeepa: Dwoch pijaczkow wyszlo z knajpy i widza ze ktos lezy na trawniku. Ustalili ze trzeba mu zrobic sztuczne oddychanie. Jeden z nich mial jeszcze w reku slomke po drinkach, wsadzil temu lezacemu w dupe i zaczal dmuchac z calych sil. Po czym sie zmeczyl i powiedzial koledze teraz ty. Kolega wyjal rurke, odwrocil, wsadzil drugim koncem i zaczal dmuchac. Po chwili ten pierwszy sie pyta dlaczego odwrociles rurke? Na co ten dmuchajacy: Bo po tobie sie brzydze. Odpowiedz Link Zgłoś
4slash Re: Temat zawsze aktualny - wymiana oleju... 06.01.19, 14:23 Jeżeli nie jesteś Mahometem a widzisz, że góra idzie do ciebie to spierdalaj bo właśnie schodzi lawina. Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: Temat zawsze aktualny - wymiana oleju... 06.01.19, 12:59 Olej silnikowy wymienia sie wg instrukcji obsługi-tam jest podane , co ile km. Max 1 rok w silniku lun co 15 tys km. Inaczej niszczysz silnik.I nie ma to znaczenia , czy sam. stoi, czy jezdzi! Jest dokładnie tak samo jak z oponami. Opon starszych jak 6- lat sie nie zakłada- mimo, ze nie były uzywane!-zawodowiec Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Temat zawsze aktualny - wymiana oleju... 06.01.19, 13:08 A jeśli w instrukcji jest zapisany interwał max 30 tys lub gdy samochód zarzyczy sobie? Odpowiedz Link Zgłoś
kanna13 Re: Temat zawsze aktualny - wymiana oleju... 06.01.19, 13:12 Jak sobie zarzyczy to nie sobie sam zmieni co innego jakby zażyczył :-) Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Temat zawsze aktualny - wymiana oleju... 06.01.19, 13:15 Jak samochód zaryczy czy zażyczy sobie? Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Temat zawsze aktualny - wymiana oleju... 06.01.19, 13:19 W sumie na jedno wychodzi. Rzyczy czy ryczy. Ale przyznaję ze grubo napisałem. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Temat zawsze aktualny - wymiana oleju... 06.01.19, 18:48 nie zebym był i.kym-cdn.com/photos/images/original/000/111/795/Image1.png ale ja naprawde przeczytałem ryczy :) Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Temat zawsze aktualny - wymiana oleju... 06.01.19, 18:16 A jak mierzyc to niszczenie silnika? Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Temat zawsze aktualny - wymiana oleju... 06.01.19, 15:12 U mnie już 2 miesiące temu rok minął i kontrolka nie wzywa. Chyba oleję brak wezwania i zlecę wymianę. Przebiegu może nie zrobiłem wielkiego od ostatniej wymiany, coś w okolicach 10 tys, ale na ogół zawsze po roku miałem wezwanie. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Temat zawsze aktualny - wymiana oleju... 06.01.19, 15:34 Kobieto pamiętaj! Regularnie popełniany grzech obżarstwa uchroni ciebie przed grzechem cudzołóstwa! Odpowiedz Link Zgłoś