nousecomplaining 21.12.24, 19:00 Korzystacie z takich systemów w praktyce? Chodzi mi o zupełnie "zautomatyzowane" parkowanie, gdzie auto przejmuje kontrolę. Mnie się zdarzyło słownie raz. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
trypel Re: Park assist 21.12.24, 19:04 Nigdy. Jest to dla mnie zbyt powolny system a na dodatek ignoruje miejsca w które się mieszczę samodzielnie Teraz nie mam. Ale i vw I bmw i volvo nie umieją w te klocki. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Park assist 21.12.24, 20:29 Nigdy nie korzystalem Zawsze korzystam z kamery, czujnikow, ale zeby ktos za mnie decydowal ? Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Park assist 21.12.24, 20:46 Za bardzo się człowiek przyzwyczai a potem ma inne auto (zastepcze/ służbowe/ wynajęte na wakacjach) gdzie nawet tylnych czujników cofania nie bedzie. Już bardziej - niż że auto samo parkuje - kamera 360 się nada. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Park assist 22.12.24, 12:23 kamera sie nadaje, szkoda ze ja nie zamowilem jak kupowalem samochod Odpowiedz Link Zgłoś
loyezoo Re: Park assist 22.12.24, 13:09 Dołożyć kamerę, to obecnie żaden problem. Ja osobiście nie mam w żadnym aucie, a jak jeździłem tymi co miały, to i tak nie używałem :)) Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Park assist 21.12.24, 21:59 Znajomy ma Genesis (huyndai) SUV i czasami mowi ze uzywa ichnej opcji sterowania fobem wjazdu i wyjazdu z ciasnego parkingu tylko ze wtedy auto jedzie tylko prosto do przodu i do tylu. Ale musze przyznac ze chyba przydatna tam gdzie parkingi sa ciasne bo u nas to raczej z tym problemow nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
kreinto Re: Park assist 21.12.24, 22:23 nousecomplaining napisał(a): > Korzystacie z takich systemów w praktyce? Chodzi mi o zupełnie "zautomatyzowane > " parkowanie, gdzie auto przejmuje kontrolę. Mnie się zdarzyło słownie raz. W życiu! Żadnych automatów! Tak jak nie korzystam z ASB tak i z Park Assist. Żeby jakiś komputer z inteligencją mrówki za mnie decydował? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Park assist 21.12.24, 23:41 kreinto napisał: > nousecomplaining napisał(a): > > > Korzystacie z takich systemów w praktyce? Chodzi mi o zupełnie "zautomaty > zowane > > " parkowanie, gdzie auto przejmuje kontrolę. Mnie się zdarzyło słownie ra > z. > W życiu! Żadnych automatów! Tak jak nie korzystam z ASB tak i z Park Assist. > Żeby jakiś komputer z inteligencją mrówki za mnie decydował? Pewnie z DSC, ABS i tempomatow tez nie? Odpowiedz Link Zgłoś
kreinto Re: Park assist 22.12.24, 08:39 engine8t napisał: > Pewnie z DSC, ABS i tempomatow tez nie? Zgadza się, zbyteczne bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: Park assist 22.12.24, 11:31 A wtryskiwacze w silniku też sam obsługujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: Park assist 22.12.24, 15:24 > A wtryskiwacze w silniku też sam obsługujesz? Od tego ma ludzi : ))) Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Park assist 22.12.24, 17:38 duze_a_male_d_duze_m napisał: > A wtryskiwacze w silniku też sam obsługujesz? > W swoim prywatnym "silniku"? Troche sam troche ona pomaga Odpowiedz Link Zgłoś
kreinto Re: Park assist 22.12.24, 22:42 duze_a_male_d_duze_m napisał: > A wtryskiwacze w silniku też sam obsługujesz? W jakim silniku? Zwykłym jeżdżę, nie żadnym motorowerem. Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: Park assist 22.12.24, 09:05 Im więcej systemów-tym więcej problemów .Ja mam takiego asystenta w głowie- myślę i parkuję. Elektroniczny asystent nie jest mi potrzebny. Możesz sobie kupić taki samochód, np. Genesis V90 , który stoi sobie na parkingu a za chwile przestawiasz do na inne miejsce-bez wsiadania do niego. Wszystko pilotem. Ale to zabawka dla leniwych. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Park assist 22.12.24, 11:24 Ale kamerki i czujniki cofania potrzebne. Może kiedyś będą auta bez kierownicy😉 Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: Park assist 22.12.24, 15:26 > Im więcej systemów-tym więcej problemów. Bzdura. Rozumiem, że do prania używasz Frani? Sorry, jeśli twoja ślubna tak ma na imię, ale szanse są małe : ) > Ale to zabawka dla leniwych. Czyli dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Park assist 23.12.24, 12:42 > Ja mam takiego asystenta w głowie- myślę No patrz, a nie wyglądasz. Odpowiedz Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: Park assist 22.12.24, 11:29 Kiedyś miałem w Fordzie Puma z wypożyczalni. Działało to bdb. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Park assist 22.12.24, 13:20 Owszem, z lenistwa. Równolegle idzie automatowi na tyle sprawnie, że mnie się nie chce a do tego to zwykle fun dla pasażera. Prostopadle między autami trwa zbyt długo i tu z kolei wolę sam, bo jest szybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: Park assist 22.12.24, 15:29 > Równolegle idzie automatowi na tyle sprawnie, że mnie się nie chce a do tego to zwykle fun dla pasażera. No właśnie. Raz spróbowałem ostatnio i nawet mi się spodobało, a jeszcze bardziej pasażerom. Prostopadle nie próbowałem, jakoś w ogóle nie czuję takiej potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Park assist 22.12.24, 16:33 Sprawdzałem z ciekawości i szło jej marnie. Ale równolegle sobie radzi i to zaskakująco dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: Park assist 22.12.24, 17:14 Ja sprawdziłem na Sycylii, gdzie przepisy raczej słabo są stosowane (przeważnie nawet nie należy się do nich stosować, bo w skrócie np. "po ch stajesz na stopie, tylko korki i kolizje powodujesz" albo np. w Palermo "Wiesz czemu nie ma linii oddzielających pasy jezdni? Bo burdel by się na drogach zrobił."). No tam, gdzie miejsca serio przeważnie jest mało, to jest dobry patent. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Park assist 23.12.24, 08:03 nousecomplaining napisał(a): > No tam, > gdzie miejsca serio przeważnie jest mało, to jest dobry patent. Tam gdzie mało (u mnie to nie jest aż takie częste na tle np. Krakowa) to wolę sam. Ale jak "placu" dużo to se korzystam z automatu... why not? :) Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Park assist 22.12.24, 13:23 Jak będę miał samochód z takim wspomaganiem i będzie sytuacja w której to się sprawdza i robi to prawidłowo to chętnie będę z tego korzystał. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Park assist 22.12.24, 16:08 A pytanie do tych co używają. Bylibyście i ile w stanie do tego dopłacić kupując auto? Ja ani grosza. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Park assist 22.12.24, 16:36 Ani grosza. Jedyne za co bym zapłacił to Android Auto czy Car Play. Doplacilem zreszta do Moto Ma1 żeby działało bezprzewodowo i bardzo to jest fajne. Druga przydatna opcja to bezprzewodowe ładowanie telefonu a trzecią to aktywny tempomat do jazdy w korku. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Park assist 22.12.24, 16:54 No ja bym jeszcze do paru rzeczy doplacil do tych wymienionych przez Ciebie ale akurat do parkowania podobnie jak poduszek albo lepszego zestawu grającego ani złotówki. Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: Park assist 22.12.24, 17:24 Każdy ma swoje przyzwyczajenia/wymagania. Ja na przykład lubię dobre audio w aucie, bo takim trochę audiofilem jestem, więc jak najbardziej - za takie BOSE chętnie dopłacam. A tak ogólnie BTW, to pewnie jest tak, że różne "bajery" przestają nimi być, a są coraz bardziej doceniane, nasze wymagania są teraz wyższe niż powiedzmy 10-15 lat temu, pewne rzeczy stają się standardem. Nie mówiąc już o tym, że z wiekiem coraz więcej tych bajerów doceniamy - np. grzanie dupska czy rąk na kierownicy, ustawienia fotela, czytelny ekran z łatwą obsługą wszystkiego co potrzebne itp. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Park assist 22.12.24, 17:33 Nie usłyszałbym różnicy między bose a safari. Więc kasa w błoto. A 25 lat temu marzyłem o klimie :) Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: Park assist 22.12.24, 17:47 > Nie usłyszałbym różnicy między bose a safari. W maluchu pewnie tak, bo tam było słychać tylko warkot "silnika", no i ślubnej... Ale sorry, nie wierzę, że aż tak masz ucho nadepnięte. Byłeś kiedyś na widowiskowym filmie w kinie ze słabym nagłośnieniem vs w kinie typu imax z zarąbistym dźwiękiem? Różnicy się nie da niedosłyszeć. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Park assist 22.12.24, 17:53 W 3 autach miałem topowe zestawy bo pracodawca chciał mi niespodziankę zrobić. W kilkunastu standardowe. Zona uzywa głośnika bt Marshalla, a ja takie małenstwo z hp w garażu. Dla mnie bez różnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: Park assist 22.12.24, 17:58 > Dla mnie bez różnicy. No to jednak fest masz nadepnięte : ) Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: Park assist 22.12.24, 19:02 Patrz, i tu jest nisza. Opracować i wprowadzić do aut obowiązkowy system typu color detector. Patent i kasa leci. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Park assist 22.12.24, 21:13 Ale po co? Od nadmiaru tylko głowa boli ;) Czerwone zolte i zielone odróżniam. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Park assist 23.12.24, 08:06 nousecomplaining napisał(a): > > Nie usłyszałbym różnicy między bose a safari. > W maluchu pewnie tak, bo tam było słychać tylko warkot "silnika", no i ślubnej. > .. Jak długo audio w aucie nie jest poniżej pewnego standardu to spoko. Za BOSE czy JBL bym nie dopłacił, ale nie obraziłbym się jakby było. Inna sprawa, że ostatnio głownie słucham radia gadanego, więc super audio nie zrobi to wielkiej różnicy. Z tego co mam teraz jestem zadowolony. > Ale sorry, nie wierzę, że aż tak masz ucho nadepnięte. Byłeś kiedyś na widowisk > owym filmie w kinie ze słabym nagłośnieniem vs w kinie typu imax z zarąbistym d > źwiękiem? Różnicy się nie da niedosłyszeć. Nie lubie przez to kin... zrobiło sie w nich strasznie głośno. ZA GŁOŚNO jak na moje uszy. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Park assist 23.12.24, 08:59 "Nie lubie przez to kin... zrobiło sie w nich strasznie głośno. ZA GŁOŚNO jak na moje uszy" To jest taka choroba, peseloza, też to mam Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: Park assist 23.12.24, 10:12 > To jest taka choroba, peseloza, też to mam A nie jest czasem odwrotnie w peselozie, znaczy że trzeba głośniej, żeby usłyszec? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Park assist 23.12.24, 10:14 Peseloza daje różne objawy, późniejsza tak jak piszesz ale ta wczesna to właśnie tak że nadmierny halas cię wkurwia. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Park assist 23.12.24, 12:46 > To jest taka choroba, peseloza, też to mam Nie, oni naprawdę napierdalają w kinach dźwiękiem z jakąś chorą mocą. Szczególnie w multiplexach. Idź kiedyś do jakiegoś małego kina studyjnego i porównaj. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Park assist 23.12.24, 13:00 Lejesz miód na moje serce. A już myślałem że nie mogę wytrzymać w multiplexach bo za stary jestem. Od razu mi się poziom agresji podnosi Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Park assist 23.12.24, 18:30 vogon.jeltz napisał: > > To jest taka choroba, peseloza, też to mam > > > Nie, oni naprawdę napierdalają w kinach dźwiękiem z jakąś chorą mocą. Szczególn > ie w multiplexach. Idź kiedyś do jakiegoś małego kina studyjnego i porównaj. Ooo, to to właśnie. Jak do tego dodać obcych ludzi, tłumy i ceny durnego popcornu to ja to pierdasze i wolę oglądać jak wejdzie na streaming. Odpowiedz Link Zgłoś