Dodaj do ulubionych

Problem z klimą

04.05.05, 12:33
Cześć. Jeżdżę Daewoo Tacuma silnik 1,8 i mam pewien problem z klimą. Przy
zmianie biegów gdy klima jest wyłączona jest czasem podbicie niewielkie
obrotów. Ale gdy klimę włączę zjawisko robi się nie do zniesienia. Tzn.
zmianie biegów towarzyszy często wybicie obrotów do 3-3,5 tys., podczas gdy
zmiana następuje przy 2,5. Co więcej, przy wyrzuceniu na luz obroty nie
spadają do przepisowych 800, tylko zatrzymują się na 2000 i tak stoją dopóki
samochód nie zatrzyma się zupełnie (znieruchomieje) - wtedy opadają. Serwis
mi coś mówił o normach Euro 3, które wymuszają powtórny obieg spalin, co
powoduje takie zjawisko. I generalnie stwierdzili, że wszystko jest okej, bo
nie ma kodów błędu na kompie. Ale zacząłem konsultować z użytkownikami innych
marek, no i z serwisami klimatyzacji i konsultacji tych wynika, że zjawisko
to nie jest prawidłowe. Już nie wiem co mam sądzić. Więc ptamwas o zdanie,
opinię i radę. Dzięki
Obserwuj wątek
    • iberia29 Re: Problem z klimą 04.05.05, 13:39
      zadne takie cuda mi sie nie dzialy ani w nubiirze ani w zadnym innym aucie z
      klima, zmien serwis, pojedz do kogos kto sie w klimie specjalizuje.
    • edek40 Re: Problem z klimą 04.05.05, 13:44
      Jezeli ten samochod ma linke gazu, to zaczalbym od sprawdzenia czy porusza sie luzno w pancerzu. Przytarta lub zabrudzona moze byc sama przepustnica. Fakt podbicia obrotow wynika z tego, ze bez obciazenia (po wcisnieciu sprzegla) silnik bedzie chodzil szybciej - przy zalozeniu, ze przepustnica zastygla w jednym polozeniu. Gdy obroty spadaja od razu to nawet tego nie zauwazysz. Gdy cos przytrzymuje przepustnice to przeszkadza. Uklad bez linki gazu (elektryczno-elektroniczny) tez moze trzymac obroty, ale usterka jest trudniejsza do zdiagnozowania i wyeliminowania. Podbicie na klimie jest, ale powinno byc zauwazalne wylacznie na biegu jalowym. Moj samochod wprawdzie nie spelnia Euro 3, ma recyrkulacje spalin, a zadnego podbicia obrotow nie ma.

Z tym komputerem i Euro 3 to serwisanci niezle pojechali. Ciekawe czy jak samochod gume zlapie to podlaczaja do komputera. Czyzby w ASO mechanikom mozgi powycinali i zamiast nich komputery pozakladali?
    • konrad.boryczko Re: Problem z klimą 04.05.05, 14:15
      U mnie (10letnie mondeo) w trakcie jazdy obroty nigdy nie spadna ponizej cos
      kolo 1200-1300. Dopiero po pelnym zatrzymaniu samochodu po sekundzie spadaja do
      tych ca. 900. Czy to z klima czy bez. Rzeczywiscie zalaczenie sprezarki
      powoduje samoistne podniesienie obrotow, ale minimalnie. Tak ma byc, chodzi o
      to, zeby silnik nie zgasl w czasie jazdy na luzie.
      • kampai Re: Problem z klimą 04.05.05, 14:43
        Dzięki za odpowiedzi. W takim razie na co zwrócić uwagę serwisowi? Bo niestety
        w tym kraju do serwisu jedzie się z gotowym rozwiązaniem problemu, trzeba im
        tylko je pokazać. Czy więc kazać im sprawdzić przepustnicę?
        • edek40 Re: Problem z klimą 04.05.05, 16:21
          Jezeli masz odrobine odwagi, to proponuje otworzyc maske i znalezc silnik. Na gorze zapewne od strony przedzialu pasazerskiego bedzie kolektor dolotowy wraz z przepustnica. Da sie zapewne zauwazyc wycinek okregu, do ktorego dochodzi linka gazu. Wystarczy sprobowac obrocic ten wycinek kola i zobaczyc czy normalnie wraca. Ten test zapewne przejdzie bez problemu (jeszcze nie widzialem tak zatartej przepustnicy, aby nie wracala). Teraz warto zapamietac polozenie spoczynkowe przepustnicy i nacisnac noga pedal gazu (pomoc drugiej osoby wskazana). I obserwowac zachowanie tego, do czego doczepiona jest linka gazu. Jezeli linka jest zatarta to przepustnica bedzie wracac z oporami lub nawet wcale. To, ze wraca na pracujacym siniku mozesz zawdzieczac drganiom silnika. To tak mocno lopatologicznie i pobieznie, ale niestety nie widzialem nigdy tego samochodu pod maska.
          • kampai Re: Problem z klimą 04.05.05, 21:44
            Robiłem ten test. Niestety linka chodzi jak trzeba, wraca. Więc nie tu jest
            problem. Czy może to być kwestia ustawień komputera? Może to on jest do
            wymiany. Jak już pisałem zjawisko jest takie, że obroty przy wrzuceniu na luz
            zawieszają się na 2000 i pozostają tak do momentu pełnego zatrzymania. Gdy koła
            znieruchomieją obroty spadają do 800, czyli tak jak być powinno.
            • olewin Re: Problem z klimą 05.05.05, 01:29
              to może wina przepływomierza powietrza na styku ze sterownkiem benzynowym albo
              silniczka krokowego ?
              • kampai Re: Problem z klimą 05.05.05, 09:10
                Silnik krokowy był czyszczony.
                • edek40 Re: Problem z klimą 05.05.05, 10:46
                  Z doswiadczenia znajomych wiem, ze czyszczenie pomaga z reguly na krotko. Moze jednak problem jest w tym zaworze. Jednak typowym objawem zatarcia silnika krokowego jest "wariowanie" obrotow niezalezne tego czy samochod jedzie czy stoi. Tak naprawde, to ci moi znajomi o awarii silnika krokowego dowiadywali sie np. na swiatlach, bo przy zmianie biegow bylo to niezauwazalne.

Czy sprawdzales ruchomosc napedu przepustnicy. Sprobuj odpiac linke i poruszac tym elementem. Moze czyszczenia wymaga jednak przepustnica. Bez obciazenia wystarczy naprawde minimalne uchylenie, aby silnik wszedl na wysokie obroty. Moze wyczyszczenia i przesmarowania wymaga sprezyna cofajaca przepustnice? W moim samochodzie do przepustnicy dochodzi taka ilosc rur i rureczek, ze nawet nie probuje dojsc do czego sluza. Jednak od czasu do czasu sprawdzam czy nie maja jakichs pekniec. Raz sprawdzilem rure laczaca przeplywomierz z przepustnica. I odkrylem spore pekniecie, ktore otwieralo sie tylko przy duzym obciazeniu silnika, gdy mocno poruszal sie na poduszkach. A ile sie naszukalem przyczyny utraty mocy pod obciazeniem...
                  • kampai Re: Problem z klimą 05.05.05, 11:32
                    Ruchomość przepustnicy sprawdzałem. Przy okazji czyszczenia silnika krokowego
                    przepustnica podobno była czyszczona. Ale wiecie co w tym wszystkim było
                    najlepsze? Kiedy po tym czyszczeniu zgłosiłem się do ASO na przegląd
                    gwarancyjny i gadałem z elektrykiem ten mi oznajmił: "Czyszczono panu silnik
                    krokowy??? Przecież Tacuma z tym silnikiem nie posiada silnika krokowego!" No i
                    tu mnie trafiło. Jednak po dłuższej wymianie zdań (no bo co, zrobili mnie w
                    jajo???) elektryk stwierdził, że coś tam takiego jest, ale nie dokładnie takie
                    jak typowy silnik krokowy. Czy te ASO znają auta, które serwisują????

Dziś miałem jechać na serwis, ale wczoraj jeżdżąc cały dzień na klimie wszystko
                    było jakby okej. Obroty wolno, ale leciały w dół. Dziś rano tylko parę razy
                    zdarzyło się zawieszenie obrotów. Więc muszę to poobserwować, bo wiem, że
                    zjawisko powróci. Dodatkowo towarzyszy temu lekkie szarpanie przy
                    przyspieszaniu. Świece mam nowe po przeglądzie, kable WN są okej. A mimo to
                    bywają momenty, że gdy dodaję gazu wyczuwam coś takiego jakby samochód się na
                    chwilę zamulił (jakbym wjechał na piach). Coś mi podpowiada, że te zjawiska są
                    ze sobą powiązane. Mam jeszcze kilka pytań, ale będą one przedmiotem odrębnego
                    postu.
                    • edek40 Re: Problem z klimą 05.05.05, 11:57
                      Sprawdz dolot powietrza i wszystkie rurki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka