Dodaj do ulubionych

diodowy zamiennik w5w

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 18:58
Pomóżcie bo już się zamotałem. czy diodowe postojówki są na prąd stały czy
zmienny? zwykła w5w na wcisk nie ma biegunów + - a na allegro widze diodowe
postojówki na 12DCV. Może ktośmi wytłumaczyć o co chodzi? I czy jesli mam na
kablach 9V ACV (nie w samochodzie) to czy taka postojówka diodowa będzie
świecić w miare przyzwoicie? Bo zwykłe w5w świeca tylko za mocno mi grzeją i
przepalają drewno
Obserwuj wątek
    • Gość: ... Re: diodowy zamiennik w5w IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.07, 11:28
      > Pomóżcie bo już się zamotałem. czy diodowe postojówki są na prąd stały czy
      > zmienny?
      Na prąd stały
      > zwykła w5w na wcisk nie ma biegunów + - a na allegro widze diodowe
      > postojówki na 12DCV
      Zwykła żarówka świeci i na stałym i na zmiennym więc się nie oznacza biegunów.
      12 DCV oznacza 12V prądu stałego (Direct Current)i przy diodach biegunowość
      jest ważna (dlatego sie ja oznacza)
      • Gość: sebal Re: diodowy zamiennik w5w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 12:34
        no dobra. ale dalej nie wiem czy jak taka postojówkę włączę pod zmienny to czy
        to będzie swiecić? Po prostu nie wiem czy kupować?
        • Gość: ... Re: diodowy zamiennik w5w IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.07, 15:26
          > no dobra. ale dalej nie wiem czy jak taka postojówkę włączę pod zmienny to czy
          > to będzie swiecić?
          jak podłaczysz do DC taka "żarówkę" odwrotnie, to nie bedzie świecic (bo to w
          końcu dioda), jak zgodnie z biegunowoscia, to świeci. Jak podłaczysz do
          zmiennego, to bedzie swiecić ciemniej i moze byc widoczne lekkie mruganie (bo
          świeci tylko przy dodatnich połówkach sinusoidy)Przy prądzie zmiennym dodatkowo
          jest ryzyko uszkodzenia diody, bo wprawdzie wartość napiecia zmierzona
          miernikiem jest np. 12V, ale to wartość skuteczna. Wartość maksymalna napiecia
          (w piku sinusoidy) to będzie prawie 17V. Ale ty masz tylko 9V skutecznego, więc
          maksymalne to tylko 12,7V
          > Po prostu nie wiem czy kupować?
          Też nie wiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka