piodu 22.05.07, 07:22 Ford focus ma w ofercie silniki 1.6: 1. duratec 100 KM 2. duratec Ti-VCT 115 KM czym one się różnią (oprócz mocy), który jest "pewniejszy", sprawdzony, po prostu który wybrać ? Dzięki za pomoc. Link Zgłoś Obserwuj wątek
des4 Re: ford focus - jaki wybrać silnik ? 22.05.07, 08:50 Ja wybrałem 1,6 115KM. Jak kupowałemn samochód, akurat to autko, w wybranej przez mnie konfiguracji stało u dealera na placu, więc był dość elestyczny w negocjacjach ;) i dałem prakytycznie tę samą kasę co za zamawiany 1,6 100KM. Różnica w osiągach jest podobno niezauważalna, aczkolwiek 115KM pali wyraźnie mniej. Tak czy owak spokojnie wystarcza ci na dość dynamiczną jazdę ze sporym obciążeniem, co rok temu sprawdziłem na serbskich i czarnogórskich górkach, aczkolwiek jeśli chcesz palić gumy i robić lans pod klubami to radziłbym ST. Link Zgłoś
piodu Re: ford focus - jaki wybrać silnik ? 22.05.07, 09:57 Spoko. Chodzi o spokojną jazdę bez szpanu. Bardziej interesuje mnie który jest trwalszy i mniej problemowy w eksploatacji. Link Zgłoś
des4 Re: ford focus - jaki wybrać silnik ? 22.05.07, 10:15 Na pewno bardziej sprawdzonym silnikiem jest 100KM bo przecież napędzał już pierwszy model focusa. Mój 115KM póki co działa bez zarzutu... Link Zgłoś
koljax Re: ford focus - jaki wybrać silnik ? 22.05.07, 11:42 Dokladnie tak, ten 100konny pochodzi z fokiI wiec byl sprawdzony na wszystkie mozliwe strony. Ten 115konny zastapil 1.8 ze starej foki, ktory byl niewypalem (bardzo glosny i paliwozerny). Ja stojac przed podobnym dylematem w zeszlym roku wybralem wlasnie ten slabszy 100KM. Przekonala mnie: 1. nizsza cena zakupu 2. fakt ze ten slabszy jest cichszy 3. wg danych katalogowych nizsze spalanie jest tylko w trasie, a ja jezdze jednak wiecej po miescie (a tu praktycznie nie ma roznicy) 4. przejechalem sie obydwoma i nie zauwazylem wielkiej roznicy w osiagach (ale to bylo pewnie niezbyt miarodajne, bo samochod nie byl zbyt obciazony - dwie osoby i zero bagazu). Jesli mozesz zaplacic troche wiecej i wziasc ten 115KM to pewnie nie bedziesz zalowal, ale ten slabszy tez jest ok. moim zdaniem. Byle tylko nie 1.4, bo ten jest stanowczo za slaby. Link Zgłoś
des4 Re: ford focus - jaki wybrać silnik ? 22.05.07, 13:09 koljax napisał: > Dokladnie tak, ten 100konny pochodzi z fokiI wiec byl sprawdzony na wszystkie > mozliwe strony. Ten 115konny zastapil 1.8 ze starej foki, ktory byl niewypalem > (bardzo glosny i paliwozerny). > Ja stojac przed podobnym dylematem w zeszlym roku wybralem wlasnie ten slabszy 1,8 jest wciaż instalowany w Focusie II, parę dni temu byłem u dealera i na ekspozycji stał silver X z takim wlaśnie silnikiem, może się jednak mylę i to jest jakaś nowa wersja 1,6... > 100KM. > Przekonala mnie: > 1. nizsza cena zakupu Fakt, ale jak jest okazja cena rozni się nieznacznie... > 2. fakt ze ten slabszy jest cichszy nie mam porownania, u mnie głośność zauważalnie rośnie powyżej 4k rpm czyli ok. 150 km/h, ale rzadko mam okazję jeżdzić z tą prędkością... > 3. wg danych katalogowych nizsze spalanie jest tylko w trasie, a ja jezdze > jednak wiecej po miescie (a tu praktycznie nie ma roznicy) u mnie komputer pokazuje ok. 6,5 l w trasie i 7,5 w mieście.. > 4. przejechalem sie obydwoma i nie zauwazylem wielkiej roznicy w osiagach (ale > to bylo pewnie niezbyt miarodajne, bo samochod nie byl zbyt obciazony - dwie > osoby i zero bagazu). fakt, zauważalniej różnicy nie ma... > Jesli mozesz zaplacic troche wiecej i wziasc ten 115KM to pewnie nie bedziesz > zalowal, ale ten slabszy tez jest ok. moim zdaniem. Byle tylko nie 1.4, bo ten > jest stanowczo za slaby. Link Zgłoś
koljax Re: ford focus - jaki wybrać silnik ? 22.05.07, 15:12 des4 napisał: > 1,8 jest wciaż instalowany w Focusie II, parę dni temu byłem u dealera i na > ekspozycji stał silver X z takim wlaśnie silnikiem, może się jednak mylę i to > jest jakaś nowa wersja 1,6... A czy to nie byl przypadkiem diesel ? des4 napisał: > u mnie komputer pokazuje ok. 6,5 l w trasie i 7,5 w mieście.. Ja nie mam niestety kompa, a z pomiarow wychodzi mi w trasie od 6,5 (przy spokojej jezdzie w granicach 120km/h bez klimy) wzwyz a w miescie niestety pomiedzy 9 a 10 ltr/100km. Ale ja mam straszne korki (centrum Krakowa, do pracy mam 6km, a zdaza mi sie jechac ponad godzine...). Mialem kiedys micre 1.0 i w podobnych warunkach palila mi miedzy 7,5 a 9 ltr, wiec nie ma sie co dziwic ze focus tyle pali. Link Zgłoś
al9 Re: ford focus - jaki wybrać silnik ? 22.05.07, 11:52 nie wniosę nic nowego, ale zapytam z ciekawości: a 1,6 tdci ? ma 107 czy 109 KM, nieco wiekszy moment... nie myślałeś o nim? Pozdrawiam al Link Zgłoś
frequentflyer Re: ford focus - jaki wybrać silnik ? 22.05.07, 11:59 1.6 TDCi w wersji mocniejszej nie ma IMO kompletnie sensu. albo 1.6 92KM albo 1.8TDCi, 115KM i cena niższa od 109KM o chyba 4000. a jakbym miał nadwyżki, to 2.0 TDCI i 136 KM. Link Zgłoś
frequentflyer Re: ford focus - jaki wybrać silnik ? 22.05.07, 11:56 jak bym miał wydać prawie 61K na benzyniaka focusa silver 100KM, to bym poszedł do citroena i wydał tyle samo na C4 1.6 HDi. mam ten silnik w focusie, jest OK, ale jak go kupowałem, C4 było tańsze o 1500 PLN - dziś różnica jest ok 7K (w C4 metalic jest w cenie) i cytryna wygrywa w cuglach. wyposażenie w C4 też pełniejsze - tylko ten centralny wyświetlacz :-( Link Zgłoś
c64 Re: ford focus - jaki wybrać silnik ? 22.05.07, 21:00 Trudno powiedzieć który wygrywa, bo dostajesz dokładnie to, za co zapłaciłeś. Różnica w cenie dizla 1.6 wynika po części z tego, że podstawowa wersja focusa z tym, silnikiem ma filtr cząstek stałych a C4 nie. Dlatego 1.6 TDCI wydaje się taki drogi. No i dostajesz też lepsze zawieszenie z tyłu. Link Zgłoś
frequentflyer Re: ford focus - jaki wybrać silnik ? 22.05.07, 22:53 z tym DPF to prawda tylko w odniesieniu do 1.6 TDCI 109 KM. ten słabszy, 90-92 KM nie ma DPF ani w C4 ani FII, przynajmniej w cennikach forda jakie dziś oglądałem na ford.pl Link Zgłoś
s_mi Re: ford focus - jaki wybrać silnik ? 22.05.07, 13:46 1.6 115km ma zmienne fazy rozrządu i tu jest główn aróżnica w tych silnikach. Jak masz kilka groszy więcej to bierz 16 115 km, do tej masy samochodu to minimum do w miare komfortowej jazdy: Tu więcej informacji o tych silnikach: Porównanie silników: forum.focusklubpolska.pl/viewtopic.php?t=18972 Spalanie: forum.focusklubpolska.pl/viewtopic.php?t=4161 Link Zgłoś
areco5 Re: ford focus - jaki wybrać silnik ? 22.05.07, 21:56 mam nowe 1.6- 100 kM - auto jest za głosne, jeżdziłem tez demo - podobnie kupa huku. Generalne przereklamowany samochód. Link Zgłoś
gonzor Re: ford focus - jaki wybrać silnik ? 26.05.07, 11:17 przesadzasz..., to czemu go masz jeśli jest taką kupą huku??? Link Zgłoś
hrabia.mileyski Re: ford focus - jaki wybrać silnik ? 26.05.07, 12:23 Ci, którzy kupuja samochody osobowe z silnikiem diesla i dorzucając sporo kasy do interesu zachwycają się jeszcze klekotem pod maska pozbawiają swe maszyny duszy. Diesel w łupinie to nieporozumienie. Wydać kasę, żeby oszczędzać? Zaiste piekielnie pokretny sposób myslenia. Link Zgłoś
gonzor Re: ford focus - jaki wybrać silnik ? 29.05.07, 15:29 Prywatnie mam sam. na benzynę, którym mało co jeżdżę. Oczywiście wolałbym benzynowy służbowy, najlepiej 2.0 ale księgowy w Belgii nie daje się przekonać, niższe koszty zakupu takowego ale przy obecnej cenie paliwa, przy 60tys km na rok już się mu nie kalkuluje. Link Zgłoś