Dodaj do ulubionych

ford focus - jaki wybrać silnik ?

22.05.07, 07:22
Ford focus ma w ofercie silniki 1.6:
1. duratec 100 KM
2. duratec Ti-VCT 115 KM
czym one się różnią (oprócz mocy), który jest "pewniejszy", sprawdzony, po
prostu który wybrać ?
Dzięki za pomoc.
Obserwuj wątek
    • mameja21 Re: ford focus - jaki wybrać silnik ? 22.05.07, 08:19
      2,5 Turbo.
      • des4 Re: ford focus - jaki wybrać silnik ? 22.05.07, 08:50
        Ja wybrałem 1,6 115KM. Jak kupowałemn samochód, akurat to autko, w wybranej
        przez mnie konfiguracji stało u dealera na placu, więc był dość elestyczny w
        negocjacjach ;) i dałem prakytycznie tę samą kasę co za zamawiany 1,6 100KM.
        Różnica w osiągach jest podobno niezauważalna, aczkolwiek 115KM pali wyraźnie
        mniej. Tak czy owak spokojnie wystarcza ci na dość dynamiczną jazdę ze sporym
        obciążeniem, co rok temu sprawdziłem na serbskich i czarnogórskich górkach,
        aczkolwiek jeśli chcesz palić gumy i robić lans pod klubami to radziłbym ST.
        • piodu Re: ford focus - jaki wybrać silnik ? 22.05.07, 09:57
          Spoko. Chodzi o spokojną jazdę bez szpanu. Bardziej interesuje mnie który jest
          trwalszy i mniej problemowy w eksploatacji.
          • des4 Re: ford focus - jaki wybrać silnik ? 22.05.07, 10:15
            Na pewno bardziej sprawdzonym silnikiem jest 100KM bo przecież napędzał już
            pierwszy model focusa. Mój 115KM póki co działa bez zarzutu...
            • koljax Re: ford focus - jaki wybrać silnik ? 22.05.07, 11:42
              Dokladnie tak, ten 100konny pochodzi z fokiI wiec byl sprawdzony na wszystkie
              mozliwe strony. Ten 115konny zastapil 1.8 ze starej foki, ktory byl niewypalem
              (bardzo glosny i paliwozerny).
              Ja stojac przed podobnym dylematem w zeszlym roku wybralem wlasnie ten slabszy
              100KM.
              Przekonala mnie:
              1. nizsza cena zakupu
              2. fakt ze ten slabszy jest cichszy
              3. wg danych katalogowych nizsze spalanie jest tylko w trasie, a ja jezdze
              jednak wiecej po miescie (a tu praktycznie nie ma roznicy)
              4. przejechalem sie obydwoma i nie zauwazylem wielkiej roznicy w osiagach (ale
              to bylo pewnie niezbyt miarodajne, bo samochod nie byl zbyt obciazony - dwie
              osoby i zero bagazu).
              Jesli mozesz zaplacic troche wiecej i wziasc ten 115KM to pewnie nie bedziesz
              zalowal, ale ten slabszy tez jest ok. moim zdaniem. Byle tylko nie 1.4, bo ten
              jest stanowczo za slaby.
              • des4 Re: ford focus - jaki wybrać silnik ? 22.05.07, 13:09
                koljax napisał:

> Dokladnie tak, ten 100konny pochodzi z fokiI wiec byl sprawdzony na wszystkie
                > mozliwe strony. Ten 115konny zastapil 1.8 ze starej foki, ktory byl
                niewypalem
                > (bardzo glosny i paliwozerny).
                > Ja stojac przed podobnym dylematem w zeszlym roku wybralem wlasnie ten
                slabszy

1,8 jest wciaż instalowany w Focusie II, parę dni temu byłem u dealera i na
                ekspozycji stał silver X z takim wlaśnie silnikiem, może się jednak mylę i to
                jest jakaś nowa wersja 1,6...

> 100KM.
                > Przekonala mnie:
                > 1. nizsza cena zakupu

Fakt, ale jak jest okazja cena rozni się nieznacznie...

> 2. fakt ze ten slabszy jest cichszy

nie mam porownania, u mnie głośność zauważalnie rośnie powyżej 4k rpm czyli ok.
                150 km/h, ale rzadko mam okazję jeżdzić z tą prędkością...

> 3. wg danych katalogowych nizsze spalanie jest tylko w trasie, a ja jezdze
                > jednak wiecej po miescie (a tu praktycznie nie ma roznicy)

u mnie komputer pokazuje ok. 6,5 l w trasie i 7,5 w mieście..

> 4. przejechalem sie obydwoma i nie zauwazylem wielkiej roznicy w osiagach
                (ale
                > to bylo pewnie niezbyt miarodajne, bo samochod nie byl zbyt obciazony - dwie
                > osoby i zero bagazu).

fakt, zauważalniej różnicy nie ma...

> Jesli mozesz zaplacic troche wiecej i wziasc ten 115KM to pewnie nie bedziesz
                > zalowal, ale ten slabszy tez jest ok. moim zdaniem. Byle tylko nie 1.4, bo
                ten
                > jest stanowczo za slaby.
                • koljax Re: ford focus - jaki wybrać silnik ? 22.05.07, 15:12
                  des4 napisał:
                  > 1,8 jest wciaż instalowany w Focusie II, parę dni temu byłem u dealera i na
                  > ekspozycji stał silver X z takim wlaśnie silnikiem, może się jednak mylę i to
                  > jest jakaś nowa wersja 1,6...

A czy to nie byl przypadkiem diesel ?

des4 napisał:
                  > u mnie komputer pokazuje ok. 6,5 l w trasie i 7,5 w mieście..

Ja nie mam niestety kompa, a z pomiarow wychodzi mi w trasie od 6,5 (przy
                  spokojej jezdzie w granicach 120km/h bez klimy) wzwyz a w miescie niestety
                  pomiedzy 9 a 10 ltr/100km. Ale ja mam straszne korki (centrum Krakowa, do pracy
                  mam 6km, a zdaza mi sie jechac ponad godzine...).
                  Mialem kiedys micre 1.0 i w podobnych warunkach palila mi miedzy 7,5 a 9 ltr,
                  wiec nie ma sie co dziwic ze focus tyle pali.

• al9 Re: ford focus - jaki wybrać silnik ? 22.05.07, 11:52
      nie wniosę nic nowego, ale zapytam z ciekawości:
      a 1,6 tdci ?
      ma 107 czy 109 KM, nieco wiekszy moment...
      nie myślałeś o nim?
      Pozdrawiam
      al
      • frequentflyer Re: ford focus - jaki wybrać silnik ? 22.05.07, 11:59
        1.6 TDCi w wersji mocniejszej nie ma IMO kompletnie sensu. albo 1.6 92KM albo
        1.8TDCi, 115KM i cena niższa od 109KM o chyba 4000. a jakbym miał nadwyżki, to
        2.0 TDCI i 136 KM.
    • frequentflyer Re: ford focus - jaki wybrać silnik ? 22.05.07, 11:56
      jak bym miał wydać prawie 61K na benzyniaka focusa silver 100KM, to bym poszedł
      do citroena i wydał tyle samo na C4 1.6 HDi. mam ten silnik w focusie, jest OK,
      ale jak go kupowałem, C4 było tańsze o 1500 PLN - dziś różnica jest ok 7K (w C4
      metalic jest w cenie) i cytryna wygrywa w cuglach. wyposażenie w C4 też
      pełniejsze - tylko ten centralny wyświetlacz :-(
      • c64 Re: ford focus - jaki wybrać silnik ? 22.05.07, 21:00
        Trudno powiedzieć który wygrywa, bo dostajesz dokładnie to, za co zapłaciłeś.
        Różnica w cenie dizla 1.6 wynika po części z tego, że podstawowa wersja focusa
        z tym, silnikiem ma filtr cząstek stałych a C4 nie. Dlatego 1.6 TDCI wydaje się
        taki drogi. No i dostajesz też lepsze zawieszenie z tyłu.
        • frequentflyer Re: ford focus - jaki wybrać silnik ? 22.05.07, 22:53
          z tym DPF to prawda tylko w odniesieniu do 1.6 TDCI 109 KM. ten słabszy, 90-92
          KM nie ma DPF ani w C4 ani FII, przynajmniej w cennikach forda jakie dziś
          oglądałem na ford.pl
    • s_mi Re: ford focus - jaki wybrać silnik ? 22.05.07, 13:46
      1.6 115km ma zmienne fazy rozrządu i tu jest główn aróżnica w tych silnikach.
      Jak masz kilka groszy więcej to bierz 16 115 km, do tej masy samochodu to
      minimum do w miare komfortowej jazdy:
      Tu więcej informacji o tych silnikach:
      Porównanie silników:
      forum.focusklubpolska.pl/viewtopic.php?t=18972
      Spalanie:
      forum.focusklubpolska.pl/viewtopic.php?t=4161

• areco5 Re: ford focus - jaki wybrać silnik ? 22.05.07, 21:56
      mam nowe 1.6- 100 kM - auto jest za głosne, jeżdziłem tez demo - podobnie kupa
      huku.
      Generalne przereklamowany samochód.
      • gonzor Re: ford focus - jaki wybrać silnik ? 26.05.07, 11:17
        przesadzasz..., to czemu go masz jeśli jest taką kupą huku???
        • hrabia.mileyski Re: ford focus - jaki wybrać silnik ? 26.05.07, 12:23
          Ci, którzy kupuja samochody osobowe z silnikiem diesla i dorzucając sporo kasy
          do interesu zachwycają się jeszcze klekotem pod maska pozbawiają swe maszyny duszy.
          Diesel w łupinie to nieporozumienie.
          Wydać kasę, żeby oszczędzać? Zaiste piekielnie pokretny sposób myslenia.
          • gonzor Re: ford focus - jaki wybrać silnik ? 29.05.07, 15:29
            Prywatnie mam sam. na benzynę, którym mało co jeżdżę. Oczywiście wolałbym
            benzynowy służbowy, najlepiej 2.0 ale księgowy w Belgii nie daje się przekonać,
            niższe koszty zakupu takowego ale przy obecnej cenie paliwa, przy 60tys km na
            rok już się mu nie kalkuluje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka