Dodaj do ulubionych

Jakie płótno/len na HAED!

15.10.14, 12:27
Chciałam zapytać, czy ktoś ma doświadczenie w haftowaniu HAEDów na płótnie/lnie!? Rodzajów tkanin jest dużo i nie wiem, jaką tkaninę wybrać.
Normalnie haftuję na 20 ct Aida. Obraz, który chciałabym wyhaftować nawet na 20 ct wyszedłby jednak za duży.
Z góry dziękuję za wszelką informację!
Obserwuj wątek
    • merignix Re: Jakie płótno/len na HAED! 15.10.14, 12:36
      Ja wyszywałam (ale nie skończyłam, przyznaję się bez bicia) na Luganie 25" 1 nitką muliny przez 1 nitkę płótna. I to było w moim odczuciu za rzadkie. Teraz będę zaczynać na Lindzie 27" bo mi szalenie przypasował materiał, i zobaczymy co wyjdzie.
      Wiem, że w HEADach polecają w schematach właśnie 25" (a i tak wychodzą rozmiary po 30-50 cm), kiedyś pisali, żeby robić 1x1, teraz polecają 2x1 (czyli używać 2 nitek muliny, dla mnie to z kolei za dużo).
      Drobniejsze płótna to już będzie męczarnia dla oczu, żeby wyszywać przez 1 nitkę, a z kolei przez 2 to będziesz mieć odpowiednik aidy (np. na płótnie 28" przez 2 nitki uzyskasz tę samą wielkość krzyżyka i obrazka co na aidzie 14").
      Na Twoim miejscu zanim wezmę się za HEADa spróbowałabym nawet jakiś nieduży obrazek na 25" 1x1 by zobaczyć, czy to Ci pasuje. Mi akurat na Luganie 25" średnio się haftuje, a robiłam i 1x1 i 1x2 i po prostu materiał mi nie leży tongue_out
      Pytanie też, na ile Ci wielkość obrazka przeszkadza, wiem, że niektórzy potrafią wyszywać HEADy i na 18", bo np. mają problemy ze wzrokiem.
      • danusiek416 Re: Jakie płótno/len na HAED! 15.10.14, 19:08
        Wyszywalam Haedy a czy mozesz podac wielkosc to moze cos doradze.Danuta
        • bursztynek2010 Re: Jakie płótno/len na HAED! 16.10.14, 12:12
          HAED wybrany przeze mnie miałby rozmiar 350x495, czyli np. na 20 ct to by było 43,75 cm x 61,88 cm
          • danusiek416 Re: Jakie płótno/len na HAED! 16.10.14, 17:04
            spiesze odpowiedziec. Wyszywalam 600x400 i 384x474. oba wyszywalam na kanwie "20" Aida. Jedna z tych prac byla na wystawie w Lodzi. Mysle, ze skoro dostalam 2 wyroznienia to bylo w porzadku. Tytul pracy "Maskarada" utrzmany w jednych kolorach /czarny bialy i metalizowana nitka ale nie Madeira/ radze wiec kanwe "20" sluze rada wiec prosze o pytania Danuta
            • fis_ka Re: Jakie płótno/len na HAED! 09.11.14, 10:33
              Danusiek ja mam w planach obraz o ten s23.photobucket.com/user/fudgeykat/media-full/stitchers%20work/Blue-becky-28ct-1x1.jpg.html na jakiej kanwie go wyczytałam i jaka ilością nitek? Ja ogólnie wysyłam na aida 14 i malina arkadia to swiezak jestem w tych sprawach. Teraz skończyłam ostatnia wieczerze. I tak mi się zachciało coś innego smile
              • danusiek416 Re: Jakie płótno/len na HAED! 10.11.14, 07:21
                podaj wielkosc - ilosc krzyzykow to doradze lepiej Pozdrawiam Danuta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka