Dodaj do ulubionych

abakan czy haftix

12.02.08, 17:38
Kochani, ja wiem, ze pewnie ten wątek był już poruszany z 1000 razy. Ale mam takie pytanie bo Pań, które bawią się tym programem. Chciałabym zakupić któryś z nich. I mam pytanie, który jest lepszy waszym zdaniem. Z góry dziękuję za wszelkie uwagi
Obserwuj wątek
    • jola_ep Re: abakan czy haftix 12.02.08, 17:48
      > Chciałabym zakupić któryś z
      > nich. I mam pytanie, który jest lepszy waszym zdaniem.

Proponuję, abyś ściągnęła obie wersje demo i trochę się nimi pobawiła. A nawet długo smile

Ja wolę Haftix, bo oferuje fajniesze mechanizmy do modyfikowania przerobinych wzorków (np. zamiana wybranego koloru na inny, zmianę pojedynczych krzyżyków itp.). Być może będziesz wolała Abakan, bo tych narzędzi nie potrzebujesz i stwierdzisz, że Abakan lepiej przerabia smile

Pozdrawiam
      Jola
      • lantas5 Re: abakan czy haftix 13.02.08, 12:39
        nie robiłam symulacji w programie Haftix a mam kupiony abakan. demo
        abakanu nie pozwala na wiele zmian a w programie który kupiłam można
        zamieniać kolory nici jak i pojedyńcze krzyżyki więc wydaje mi się
        że niewielw różnią się te programy od siebie pozdrawiam Jolka z
        Białegostoku
        • jola_ep Re: abakan czy haftix 13.02.08, 13:54
          > nie robiłam symulacji w programie Haftix a mam kupiony abakan. demo
          > abakanu nie pozwala na wiele zmian a w programie który kupiłam można
          > zamieniać kolory nici jak i pojedyńcze krzyżyki

A to dziwne, bo na stronie abakanu pisze, że demo jest w pełni funkcjonalne (z
          wyjątkiem zapisywania i drukowania).

> że niewielw różnią się te programy od siebie

Ostatnio porównywaliśmy Abakan i Haftix jakiś rok temu, może coś się zmieniło.
          Ale moim zdaniem, programy te jednak się różnią się
          - mają nieco inny algorytm konwersji, więc efekt przy tych samych parametrach
          może być różny, trudno mi ocenić na ile, bo nie wiem jak symulacja przekłada się
          na efekt końcowy. W Haftixie jest jednak pewna różnica między symulacją a realem
          jest (choćby jako wynik sposobu wyświetlania kolorów przez monitor) - ale nie
          testowałam najnowszego Haftix'a.

-porównywane wersje Abakanu i Haftixa oferowały narzędzia do zamiany kolorów i
          pojedynczych krzyżyków, ale moim zdaniem te w Hafixie są bardziej użyteczne -
          przynajmniej dla mnie smile

Dla mnie test wypadał tak: nieco na plus dla abakanu jeśli chodzi o konwersję
          (przynajmniej oceniając samą symulację) i bardzo na plus dla Hafix-u jeśli
          chodzi o edycję wzoru. Dlatego zdecydowaliśmy się na pozostanie przy Haftixie smile
          Ale myślę, że warto, aby każdy sam zdecydował i przetestował. Od tego są wersje
          Demo smile

Pozdrawiam
          Jola
          • gosiawiosna Re: abakan czy haftix 14.02.08, 20:50
            dzięki bardzo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka