22.03.07, 14:39
Kupilismy z mężem działkę na terenie Maliszewa.W związku z tym postanowilismy
rozpocząć budowę. Moje pytanie więc brzmi jakie dokumenty należy złożyć w
Wydziale Architektury w Mińsku?ile się czeka na wszelkie decyzje?itp.dziekuję
za wszelkie informacje
Obserwuj wątek
    • mmpio Re: budowa 23.03.07, 19:22
      hmmm, po pierwsze tak na wszelki wypadek to nadmienię że wydział architektury to w starostwie, ale to pewnie już wiesz...
      Co do dokumentów, to oczywiście najlepsza informacja w urzędzie, ale... Ja bym zaczął od zapoznania się z miejscowym planem zagospodarowania, no chyba że zostało to zrobione przed zakupem działki czyli tak jak być powinno:). Cała procedura zależy od tego czy takowy istnieje dla wymienionej działki <jeśli tak to potrzebna mapa geodezyjna z urzędu i biegniemy do architekta, lub po gotowy projekt, tyle że wtedy sami musimy sprawdzać czy jest zgodny z zapisami planu, np kąt połaci dachowych> jeśli nie ma to trzeba będzie występować o decyzję o warunkach zabudowy.
      Cała sprawa oczywiście zależy też czy zakupiona działka leży na terenach budowlanych czy rolniczych <wtedy trzeba by było jeszcze wystąpić o wyłączenie z takowych gruntów>
      Może to apisałem ciut zagmatwanie, ale cała sprawa jest nader prosta, najwygodniej zajść do urzędu, powiedzieć mam działkę w maliszewie <podać numer działki>, chcę tam postawić dom i resztę powiedza, co można budować, w jakich liniach i co załatwiać najpierw. Z doświadczenia wiem że obsługa bez zarzutu:)
      Terminy zależnie od tego jak bardzo będziemy się uwijać, urzędy nie powinny zająć wiele czasu...
      a zapomniał bym, plany zagospodarowania, powinny być też w starostwie, ale na pewno sa w urzędzie gminy, gdzie oczywiście też można zasiegnąć informacji o całej procedurze. No i są oczywiście w internecie w bip-ie:)
      Pozostaje życzyć udanej budowy i dobrego mieszkania:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka