szamanka74 25.04.07, 13:39 Czy potrafimy wybaczać drugiej osobie. Może to my jesteśmy w błędzie a nie koniecznie osoba , do której mamy pretensje lub jesteśmy obrażeni. Jakie jest Wasze zdanie. Nagadywanie i narzekanie dziś nie jest w modzie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marbla4 Re: CZY POTRAFISZ WYBACZAĆ 25.04.07, 14:11 Prosze o doprecyzowanie pytania, czy chodzi o wybaczanie osobie z Minska lub okolic ? pozdr M. Odpowiedz Link
mmpio Re: CZY POTRAFISZ WYBACZAĆ 25.04.07, 17:23 Jakis czase temu rozpocząłem na tym forum wątek dość luźno związany z tytułem forum, może dlatego że chciałem zobaczyć jak reagują na pewne rzeczy ludzie z mojej okolicy, moze tak po prostu... Wątek został usunięty i powiem szczerze że do dziś ciężko jest się z tym pogodzić bo w sumie nie był to wątek ani obraźliwy, ani reklamowy, ani nic, co mogło by komuś ubliżać czy coś, nie doczekałem się nawet odpowiedzi od osób odpowiedzialnych za prowadzenie forum. Cięzko było by odpowiedzieć na pytanie czy wybaczyłem, bo w sumie żadna jakaś krzywda sie nie stała, więc wybaczenie było by zbyt mcnym słowem. Ale tu jest coś podobnego, niby dalej korzystam, piszę, ale jednak jakiś żal pozostał. Podobnie chyba jest z wybaczaniem. kiedyś myślałem że wybaczyć, znaczy tak jakby zapomnieć i żyć tak jak gdyby nic się nie stało. Z czasem ten pogląd się zmienił, bo odkryłem że to chyba w ogóle nie jest możliwe, pewne rzeczy ciągle są w nas, czy nam się to podoba czy nie. A wybaczenie chyba polega na umiejętności przejścia nad zaistniałym faktem do codzienności. Niekoniecznie tej samej, może trochę zmienionej, może zupełnie innej, może nawet takiej w której zrywamy kontakt z daną osobą, w końcu trwanie w takim układzie może nawet zupełnie nieświadomie, ale jednak nas w dalszym ciągu ranić... Wybaczenie chyba jest umiejętnością myślenia o czymś innym i rozpoczęciem dostrzegania innych cech w osobie której wybaczamy. Odpowiedz Link
mmpio Re: CZY POTRAFISZ WYBACZAĆ 25.04.07, 17:25 hehe, chyba nie odpowiedziałem na pytanie:) czy umiemy? podejrzewam ż na swój sposób każdy w jakimś stopniu tak, jedni prędzej, inni później, ale bez umiejętności wybaczania nie da się żyć, świat zapełnia się obsesjami. W jakimś stopniu więc chyba jesteśmy skazani na umiejętność wybaczania, choć jak pokazuje praktyka to różnie z tym bywa:] Odpowiedz Link
szamanka74 Re: CZY POTRAFISZ WYBACZAĆ 25.04.07, 18:22 wybaczyć komuś za coś. umiejętność wybaczania to wielka sztuka.jak czytam forum to większości tylko narzekamy. ale nikt nie zastanowił się dlaczego tak jest.może dlatego ,że nie potrafimy wybaczać i zrozumieć drugiego człowieka. narzekanie jest naszą cechą narodową a z tym wiąże się brak wybaczania drugiej osobie. zemsta jest bardzo słodka , ale czy ta słodycz jest naprawdę warta skosztowania smaku.nie możemy wybaczyć komuś, że zostaliśmy skrzywdzenie, a może to stało się nie świadomie. i dlatego zadałam takie pytanie na forum. czy potrafisz wybaczać. Odpowiedz Link
elutek.ch Re: CZY POTRAFISZ WYBACZAĆ 26.04.07, 10:41 raczej potrafię przebaczyć ale nie bez skutków ubocznych :( tzn zmieniam: swoje podejście/ uczucie/szacunek/zaufanie/ przyjaźn do tej osoby! wiec nie wiem czy to do końca można nazwac wybaczeniem :( Odpowiedz Link