Dodaj do ulubionych

pytanie do osmag

17.07.06, 23:05
otoz moja mala ma 10 miesiecy od 4 miesiaca zycia jest cwiczona metoda voity
z powodu obnizonego napiecia miesni i dodatkowo nosila od 4 do 9 miesiaca
poduszke frejki.Przez poduszke nie byla kladiona na brzuszku i nie
doskonalila umiejetnosci ruchowych.Od 2 miesiecy prob na podlodze mala nabyla
zaledwie kilk osiagniec podpor na wyprostowanych rekach,przyjmuje pozycje
czworacza,i turla sie wten sposob przemieszcza sie.Wydaje mi sie ze mala
strasznie wolno nabywa umiejetnosci i nie wiem czy w tej sytuacji warto by
bylo cos zmienic lub dodac? cwicze 4 razy dziennie
Obserwuj wątek
    • osmag Re: pytanie do osmag 18.07.06, 06:36
      Trudno jednoznacznie odpowiedzieć, bo nie znam dziecka ,nie wiem jaki ma
      problem. Trzeba wziąć pod uwagę fakt, że mała yła ograniczona poduszką i nie ma
      jej zaledwie od miesiąca. Z kim ćwiczycie?
      • liniosek Re: pytanie do osmag 18.07.06, 08:42
        wiem ze to jest krotki okres by nadrobila straty,lecz martwi mnie jej motywacja
        do ruchu.Gdy probuje ja zachecic na dywanie do pelzania poprzez kladzenie
        roznych przedmiotow w oddali to mala albo sie do turla do nich albo traci
        zainteresowanie bo nie moze dostac.I tak sie obraca,turla a od czasu do czasu
        przyjmie postawe czworacza i tyle.Jak np siedzi sobie w wozku i probuje oderwac
        plecy od oparcia to nie podciagnie sie rekami tylko robi to calym cialem.Gdy
        lezy np kocyk kolo nog a ona chce go wziasc to chwyci stopami i sobie
        poda.Problem byl ogolnie slaba,rece juz sa silne i ladnie sie podpiera jeszcze
        slabe sa nogi ktore sie rozjezdzaja w szpagat.Cwicze z nia ja 4 razy dziennie
        metoda voity i raz na dwa tygodnie chodzimy do rehabilitantki ktora sprawdza
        jakosc cwiczen i postepy malej.I nie wiem czy pasowalao by cos dodac lub
        zmienic? reh. jest z malej adowolona mowi ze postepy robi ladnie.
    • osmag Re: pytanie do osmag 19.07.06, 06:54
      A z kim ćwiczycie? Może należy spotykać się co tydzień. Te rozjeżdżające się
      nogi mogą świadczyć o słabych mięśniach skośnych brzucha i nie trzymających
      przywodzicielach. Jeżeli chodzi o motywacvję do ruchu to ma. Świadczy o tym
      turlanie. Tylko ,że to jest wzorzec zastępczy, świadczący ,że ręce nie umieją
      się jeszcze prawidłowo odepchnąć od podłoże. Tak czy inaczej trzeba intensywnie
      ćwiczyć z dobrym terapeutą i może troszeczkę częstrze spotkania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka