ma_ma_aga 30.10.06, 12:27 Jakie robicie ćwiczenia na kręcz syji? Będę wdzięczna za odpowiedzi. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
simmons Re: Kręcz syji-jakie ćwiczenia? 31.10.06, 09:09 Masz do wyboru rehabilitacja metodą Voity lub Bobathów. Voita jest dosyc bolesny ( bardziej dla rodziców ) dziecko strasznie przynajmniej na początku ( u mnie przez 2 miesiące ) krzyczy - przy czym nie jest to wynik jakiegoś strasznego bólu -po prostu dziciak jest wkurzony i to mocno, że jest uciskany i nie może ułożyć się tak jak by chciał ale potem jest znacznie lepiej. O bobathach nie wiem nic po za tym, że są znacznie mniej bolesne i polegają na pracy z rehabilitantem. Poszukaj sobie w necie. A w ogóle to koniecznie poradź się lekarza pediatry i znajdź dobrego rehabilitanta, który pomoze ci wybrać właściwą metodę i pokaże co i jak masz robić. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
millenka23 Re: do ma_ma_aga 02.11.06, 16:56 A czym objawia sie u twojego dziecka kręcz szyi? czy moze to są guzki na szyjce? Robilas swojemu dziecku usg szyi? Podejrzewam to u mojej corki poniewaz w pionie nie umie trzymac prosto głowki. Robisz na to jakies masaże? Prosze odpisz. Odpowiedz Link
ma_ma_aga Re: do ma_ma_aga 03.11.06, 00:13 Dziękuję za odpowiedzi:) Vojtę i Bobatha już przerabiamy:) Mój Malutki ma lekko pochyloną główkę w jedną stronę.Nie są to guzki na syjce /guzki na szyjce to mogą być powiększone węzły chłonne np. jako reakcja poszczepienna/.Robię Małemu masaż tej strony do której pochyla głowę, a następnie mu "odciągam" ją w drugą stronę.Oprócz tego m.in. to miejsce masuje mu masażystka, a także przy ćwiczeniach Vojty "do obrotu" trzymając za głowę, trochę mu ją odginam i przekręcam w stronę pochylenia.Łóżeczko jest ustawione tak aby patrzył się w stronę pochylenia głowy /ponieważ chętniej patrzy w drugą/, przy zabawie też zawsze leżę z tej strony, poprawiam mu główkę, podaję zabawki itd. Nie wiem co jeszcze mogłabym robić, może ktoś robił jeszcze jakieś inne ćwiczenia? Pozdrawiam:) Odpowiedz Link