barbarakurowska 10.04.07, 14:05 Moj 4 -miesieczny synek z obnizonym napieciem miesniowym i asymetria jest rehabilitowany Bobathem od 1,5 miesiaca. Zauwazylam cos dziwnego po szczepieniu nastepuje regres. Co o tym sadzicie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elfik31 Re: szczepeinia 10.04.07, 14:08 no właśnie ja tez to zauwazylam, moj po szczepieniu usztywnia i krzyzuje nogi. To nastapilo po szczepieniu w 3 miesiacu. Na kolejne nie poszlam. Maly ma juz 6 miesiecy i dluzej zwlekac nie moge. Lekarz oczywiscie lekcewazy objawy i twierdzi ze WNM nie jest przeciwwskazaniem Odpowiedz Link
iza_luiza Re: szczepeinia 10.04.07, 19:10 Ja już parę razy o tym pisałam, mój synek po szczepieniu miał taki regres, że cofnął się o jakieś pół roku, cała rehabilitacja poszła na marne. U dzieci z obciążeniami oun trzeba uważać na dodatkowe obciążenie szczepieniami :/ Polecam lekturę tego wątku, kiedyś była gorąca dyskusja na temat szczepień: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=16783076&a=16783076 Odpowiedz Link
barbarakurowska Re: szczepeinia 10.04.07, 20:14 Dzieki za odpowiedz :) Czy kazda ze szczepionek daje taki efekt? Najblizsze szczepeinie jakie nas czeka to wzw w 6 miesiacu. Czy mam sie bac? Odpowiedz Link
iza_luiza Re: szczepeinia 11.04.07, 09:27 wzw raczej nie daje takich komplikacji, tą jedyną szczepionkę mieliśmy zostawioną po akcji z regresem. Najbardziej obciążające szczepionki to te na polio, krztusiec, odrę, świnkę i różyczkę. Odpowiedz Link
asiawoj7 Re: szczepeinia 10.04.07, 23:54 w poradni wczesnego usprawniania, do której my chodziliśmy trzeba się było zgłaszać przed każdym szczepieniem i tamten lekarz decydował czy dziecko będzie szczepione, nie pediatra; większość dzieci miała odkładane szczepienia i dostawała z poradni specjalne zaświadczenia dla swojego pediatry o "niemożliwości" szczepienia w tym terminie Odpowiedz Link
sadaga Re: szczepeinia 11.04.07, 13:42 Mój synek też źle znosił szczepienia. jest wcześniakiem (urodził się miesiąc wcześniej) i hipotrofikiem. Po szczepieniach zauważyłam u niego okresy "uśpienia". dlatego myślę że trzeba bardzo uważać. aha - synka szczepiłam acelularnymi szczepionkami a mimo tego i tak były kłopoty. co wiecej mały do czasu szczepienia rozwijał się super (był do przodu rozwojowo) a po szczepieniach uaktywniło sie u niego u niego nieznaczne onm. No i rozwój przystopował. Rehabilitujemy go Bobathem. Myśle że u dzieciaczków z problemami napięciowymi i tych z grupy ryzyka warto odroczyć szczepienia jeśli można. Pozdrawiam!! Odpowiedz Link
barbarakurowska Re: szczepeinia 12.04.07, 08:17 dziekuje za wszystkie odpowiedzi :) szkoda ze takiej wiedzy nie uzyskalam podczas wizyty u neurologa :( Odpowiedz Link