Dodaj do ulubionych

szczepeinia

10.04.07, 14:05
Moj 4 -miesieczny synek z obnizonym napieciem miesniowym i asymetria jest
rehabilitowany Bobathem od 1,5 miesiaca. Zauwazylam cos dziwnego po
szczepieniu nastepuje regres. Co o tym sadzicie?
Obserwuj wątek
    • elfik31 Re: szczepeinia 10.04.07, 14:08
      no właśnie ja tez to zauwazylam, moj po szczepieniu usztywnia i krzyzuje nogi.
      To nastapilo po szczepieniu w 3 miesiacu. Na kolejne nie poszlam. Maly ma juz 6
      miesiecy i dluzej zwlekac nie moge. Lekarz oczywiscie lekcewazy objawy i
      twierdzi ze WNM nie jest przeciwwskazaniem
      • iza_luiza Re: szczepeinia 10.04.07, 19:10
        Ja już parę razy o tym pisałam, mój synek po szczepieniu miał taki regres, że
        cofnął się o jakieś pół roku, cała rehabilitacja poszła na marne.
        U dzieci z obciążeniami oun trzeba uważać na dodatkowe obciążenie
        szczepieniami :/
        Polecam lekturę tego wątku, kiedyś była gorąca dyskusja na temat szczepień:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=16783076&a=16783076
        • barbarakurowska Re: szczepeinia 10.04.07, 20:14
          Dzieki za odpowiedz :) Czy kazda ze szczepionek daje taki efekt? Najblizsze
          szczepeinie jakie nas czeka to wzw w 6 miesiacu. Czy mam sie bac?
          • iza_luiza Re: szczepeinia 11.04.07, 09:27
            wzw raczej nie daje takich komplikacji, tą jedyną szczepionkę mieliśmy
            zostawioną po akcji z regresem. Najbardziej obciążające szczepionki to te na
            polio, krztusiec, odrę, świnkę i różyczkę.
        • asiawoj7 Re: szczepeinia 10.04.07, 23:54
          w poradni wczesnego usprawniania, do której my chodziliśmy trzeba się było
          zgłaszać przed każdym szczepieniem i tamten lekarz decydował czy dziecko będzie
          szczepione, nie pediatra;
          większość dzieci miała odkładane szczepienia i dostawała z poradni specjalne
          zaświadczenia dla swojego pediatry o "niemożliwości" szczepienia w tym terminie
          • sadaga Re: szczepeinia 11.04.07, 13:42
            Mój synek też źle znosił szczepienia. jest wcześniakiem (urodził się miesiąc
            wcześniej) i hipotrofikiem. Po szczepieniach zauważyłam u niego
            okresy "uśpienia". dlatego myślę że trzeba bardzo uważać. aha - synka
            szczepiłam acelularnymi szczepionkami a mimo tego i tak były kłopoty. co wiecej
            mały do czasu szczepienia rozwijał się super (był do przodu rozwojowo) a po
            szczepieniach uaktywniło sie u niego u niego nieznaczne onm. No i rozwój
            przystopował. Rehabilitujemy go Bobathem. Myśle że u dzieciaczków z problemami
            napięciowymi i tych z grupy ryzyka warto odroczyć szczepienia jeśli można.
            Pozdrawiam!!
    • barbarakurowska Re: szczepeinia 12.04.07, 08:17
      dziekuje za wszystkie odpowiedzi :) szkoda ze takiej wiedzy nie uzyskalam
      podczas wizyty u neurologa :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka