Dodaj do ulubionych

CIEKAWE STRONY

• rysa9 KINEZJOLOGIA EDUKACYJNA 28.09.04, 23:02
      www.kinezjologia.win.pl/
      www.kinesiology.pl
      www.cpeteresa.civ.pl
      www.zs-zlotypotok.samson.pl/index/stro_pliki/kinezjologia.htm
      www.profesor.pl/mat/na8/na8_d_rudzinska_030925_1.php
      www.zs1brzechwapila.pl/nasze_publikacje_pliki/mp/mp.htm
      www.kochamydzieci.pl/nuke/modules.php?name=News&file=article&sid=2
    • rysa9 REWALIDACJA 28.09.04, 23:31
      www.suwalki.com.pl/sosw/rewalidacja.html
      www.sosw.e-warta.net/publik.html
      www.idn.org.pl/tecza/rewalida.htm
      www.dorotta.com/
      www.rewalidacja.gower.pl/glowna2.htm
    • rysa9 WERONIKA SHERBORNE 28.09.04, 23:44
      www.literka.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=11231
      cen.man.bialystok.pl/mat_dyd/w_f/rozwijanie.htm
    • anatemka Re: CIEKAWE STRONY 11.10.04, 21:23
      www.pstis.org/biuletyn.htm
      • anatemka Re: CIEKAWE STRONY 11.10.04, 21:36
        to tez jedna z moich ulubionych:)
        program.aupair.fm.interia.pl/gdy_talent.htm
      • rysa9 Re: CIEKAWE STRONY 20.10.04, 22:38
        amerykańska strona, ale jest sporo tekstów po polsku
        illinoisearlylearning.org/tips-pol.htm#math
    • rysa9 DYSLEKSJA 11.10.04, 23:22
      www.dysleksja.waw.pl/dysleksja/praktyka/cw_dom.html
      dysleksja.univ.gda.pl/
      www.modnopole.pl/dysleksja/dyslek.htm
      www.edu.edu.pl/info/info_show.php?kategoriaid=1&podkategoriaid=1
      www.psychlab.webpark.pl/dysleksja.htm
      www.sp15.zgora.pl/main/index.php?show=dysleksja
      www.dzieci.org.pl/internet/kszspec/dysleksja.html
      www.przedszkolak.pl/rady/problem.php?pkey=1068811497#top
      serwisy.gazeta.pl/edukacja/0,52303.html
      www.gimnazjum.pl/instytucje/polskietowarzystwodysleksji.phtml
      republika.pl/terapiapedagogiczna/
      • rysa9 Re: DYSLEKSJA - polecam zwłaszcza bajkę :-) 26.10.04, 21:47
        eduseek.interklasa.pl/artykuly/artykul/ida/1333/
        • anma Re: DYSLEKSJA - polecam zwłaszcza bajkę :-) 26.10.04, 23:08
          Bajka bombowa!!
          Powinien być obowiązek zapoznania się z nia przez wszystkich nauczycieli:-)
          I zapoznanie się z nią powinno byc pokwitowane czytelnym podpisem.
          Pozdrawiam.
    • monika_69 Re: CIEKAWE STRONY 09.12.04, 21:50
      Bajka jest taką rewelacją ,że nie popuszczę i rozpoczynam kolportaż celem
      przymusowego zapoznania sie z tematem wszystkich znajomych związanych zawodowo i
      nie tylko z dziećmi.Niech zadziała zasada podaj dalej -a świat naszych dzieci
      będzie weselszy ! -a może odrobinę łatwiejszy,bo ludzie w ich otoczeniu powoli
      zmienią swoje nastawienie do trudności jakie nasze maluchy napotykają na drodze
      swej edukacji.Pozdrawiam-cieszę się,ze odkryłam to forum !
    • rysa9 zabawy fundamentalne 19.12.04, 21:06
      Ktoś polecił ten program na e-dziecko.
      Paru fachowców wypowiada się o nim pozytywnie, więc może warto kupić (tym
      bardziej, że jest przedświąteczna promocja ;-)?
      Dla zainteresowanych podaję link:
      www.zabawyfundamentalne.pl/
      • monika_69 Re: zabawy fundamentalne 22.12.04, 21:12
        Kupiłam-Zabawy fundamentalne 2-polecam.Składa sie z podręcznika dla
        rodziców,289 kart z opisami zabaw,oraz kart słownych i
        matematycznych.Propozycje gier słuzą do rozwijania zmysłów,budowania
        słownictwa,nauki czytania,pisania,nauki matematyki,rozwijania kreatywności
        dziecka,uczą myślania,rozwijją poczucie rytmu,są tam propozycje eksperymentów
        naukowych i przyrodniczych,rozwijają pamięć dziecka,kształtują poczucie własnej
        wartości.Podałam wyodrębnione działy zabaw,każda z gier jest dostosowana dla
        dzieci w wieku od 2 do 6 lat.Pod hasłem"i jeszcze jedno" są modyfikacje-
        ułatwienia lub utrudnienia -czyli dla każdego coś miłego.Napewno nie bedzie
        nudno z tą nowinka w domu.Jest tu zebranych mnóstwo informacji dotyczących
        poprawności wdrażania nauki pisania,czytania(np.metoda Montessori)-wszystko
        zebrane w jednej przystępnej i ciekawej pozycji.Przy każdej z gier jest opis co
        kształtuje,na co położyć nacik,jak zachęcic dziecko.Troche cena wysoka 125,10
        pln.Uważam jednak ,że "zabawy fundamentalne" będą nam towarzyszyć znacznie
        dłużej niż do 6 roku życia.Wydawnictwo również godne polecenia-błyskawiczna
        dostawa za zaliczeniem pocztowyn ,dodatkowo kupiłam jeszcze dwie pozycje
        ksiązkowe na ,które ostrzyłam swoje ząbki wcześniej.Pytajcie-odpowiem...
        • rysa9 Re: zabawy fundamentalne 28.12.04, 22:55
          Moniko, a czy możesz napisać jak te zabawy sprawdzają się w praktyce? Czy
          dziecko chętnie się w nie bawi? Czy możesz podać przykład jakiejś zabawy, np.
          eksperymentu naukowego czy rozwijającej słownictwo? Czy możesz podać przykład
          propozycji zachęcenia dziecka do jakiejś zabawy? Czy są potrzebne inne
          akcesoria niż te, które są zawarte w zestawie? Jeśli tak, to jakie?
          Przepraszam Moniko, że Cię tak zasypałam pytaniami, ale wolałabym wiedzieć o
          tej pozycji jak najwięcej, zanim się zdecyduję na ewentualny zakup.
          • monika_69 Re: zabawy fundamentalne 09.01.05, 21:09
            Witaj Ryso!-Przepraszam za przerwę i już się poprawiam.Zabawy są bardzo
            fajne ,ponieważ podrzucają rodzicom pomysły zabaw(czasami banalnie prostych )
            Podam ci kilka przykładów -np.dla dziecka w wieku 2-4--nauka i przyroda-nauka w
            kapieli-co należy robić?-rozmawiajcie o pojęcich
            mokry ,zimny,gorący,ciepły,mydlany,świecący,fale wiry,unosić sie na
            wodzie,tonąć,pełny,pusty,płytki,głęboki.
            Kuchenne miarki dobrze nadają się do zabawy w kąpieli-ile kubeczków mozna wlac
            do słoika?a ile aby napełnić tylko połowę?Należy używać słowa eksperyment.
            Czy można sprawić aby woda płynęła do góry?Dlaczego nie?
            Które zabawki unoszą sie na wodzie a które toną?czy dziecko zna odpowiedz przed
            eksperymentem??
            Czy można umieścić przedmiot w pojemniku,by nie tonął(np.klucz)?
            Wskazówka-rozmawiajcie o tym dokąd ulatuje para,na czym polega parowanie i jak
            powstaje deszcz.
            i jeszcze jedno-zdejmij pokrywę ze zbiornika w toalecie i pokaż dziecku,co
            dzieje się ,gdy spłukujemy wodę ,rozmawiajcie jak woda przepływa przez rury i
            kanalizację.
            ----wiernie przytoczyłam jedną ze stron z "zabaw..."-dla maluchów.
          • monika_69 Re: zabawy fundamentalne 09.01.05, 21:40
            A teraz coś z działu budowanie słownictwa-wiek 3-6-zabawa w zdania--opiszę juz
            w skrócie--zaczynamy od najprostrzego-kotek idzie -i dokładamy kolejne elementy
            pytając dziecko jaki?,w jaki sposób idzie?,dokąd?,kiedy?,dlaczego?,oczywiście
            cały czas powtarzając zdanie od początku.-wychodzi potem np.-Czarny kotek idzie
            rano cichuteńko do ogródka po kwiatki.Potem zmiana ról.Dziecko zadaje pytania.
            Wesołe- i jeszcze -np.nagrywaniewiek 4-6--wcześniej nagrać ciekawe dzwięki-
            kapanie wody,tykanie zegara,dzwonek telefonu,spłukiwanie wody w
            toalecie,szczekanie psa,odgłos kuchenki mikrofalowej-najpierw dziecko
            rozpoznaje dzwięki.Potem nagrywamy(filmujemy) dziecko opowiadajace historyjkę z
            dzwiękami-wzmacnia to też pewność siebie.Uważne słuchanie -przygotowuje do
            czytania,przyswajania wiedzy.
            odmiana zabawy-wymyślamy historyjkę o tym co dzieje się w domu-z jak największa
            ilościa efektów dzwiekowych.
            odmiana zabawy-taśma dla poszukiwaczy skarbów z instrukcjami jak przejśc z
            jednego miejsca do drugiego i dokładne wypełnianie instrukcji.
            Naprawdę uważam,ze "zabawy.." to super skorowidz pomysłow-nawet na deszczowe
            wakacje-a przy okazji rozwijajacy poszczególne zdolnosci dziecka.Ciekawe
            pomysły modyfikacji-jeśli masz jakies pytania proszę nie krępuj się i pytaj -
            zrobię co w mojej mocy.Ciekawe są zabawy matematyczne-np.wprowadzanie pojęcia
            dziesiątek i jedności przez rzuty do celu-trzy okręgi-środkowy to
            zero,kolejnydziesiatki i zewnetrzny jednostki a potem rzuty i zapis w kolumnach
            ile było trafień w dziesiątki a ile w jedności.Fajne -albo jeszcze dodawanie i
            odejmowanie.też rzuty do celu-tylko tarcza inna-podobna do pokrojonegona osiem
            części tortu-liczby pomieszane i przy rzutach dadaje się sumy dwóch kolejnych
            rzutów np.2+7----dla starszych wygrywa ten kto szybciej dojdzie do 30 lub
            50.Podobnie odejmowanie od 10 ,potem wyzej.Polecam !
            • rysa9 Re: zabawy fundamentalne 03.02.05, 09:10
              Skusiłaś mnie. Czekam na dostawę ;-)
              • rysa9 Re: zabawy fundamentalne 23.03.05, 22:50
                Muszę przyznać, że na początku podchodziłam do nich z dużą dozą rezerwy ale...
                coraz bardziej wsiąkam i coraz bardziej podobają mi się te zabawy
                fundamentalne. A co ważniejsze - mojemu dziecku też.
                Monika, nie żałuję zakupu :-)
    • rysa9 Re: CIEKAWE STRONY 14.03.05, 22:33
      www.kiekrz.com
      www.iwona-palicka.republika.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka