zmyrena 22.05.09, 21:19 Moja córka ma kręcz lewostronny, od 2 mies jest rehabilitowana - masaże, redresje i bobath. Ostatnio ktoś polecił mi kinesiotaping - czy ktoś stosował te plastry u dziecka z kręczem? Czy przynoszą one skutek? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ndt-bobath Re: kręcz i konesiotaping 04.08.09, 22:39 Kinesiotaping jest obecnie szeroko stosowany i przynosi świetne efekty. Natomiast redresji już dawno się nie stosuje... Odpowiedz Link
zmyrena Re: kręcz i konesiotaping 04.08.09, 23:46 Niestety mieszkam w Częstochowie i tu straszny zaścianek, metoda Vojty traktowana jest jak czarna magia, kinesiotaping jest w prywatnej klinice, ale nikt nie leczy tą metodą dzieci... Hania jest rehabilitowana od 5 tyg życia, teraz ma 5,5 mies i kręcz jest nadal. Miała podwichnięte biodro, a to uniemożliwiało ćwiczenia bobath inne niż obręczy barkowej. Teraz z biodrem jest już OK, a mała ma wykonywany okład żelowy, masaż szyi i właśnie redresje. Boję się, że jest źle rehabilitowana i skończy się to operacją... Do tego ma mocno spłaszczoną główkę, bo spi ciągle na prawo, a na boku nie mogłam układać bo mała nosi rozwórkę Koszli. Odpowiedz Link