Dodaj do ulubionych

odparzone krocze u maluszka

30.04.05, 01:36
Hej! Mała ma 16 miesięcy i pierwszy raz w zyciu ma odpazone krocze - ogien
prawie. Jak sie to zaczeło smarowałam ja sudokremem, potem dodałam na zmianę
puder, ale bylo tylko gorzej. Kupiłam w aptece linomag - czerwone bable nadal
(moze mniej zaognione).
Mam pierwszy raz do czynienia z czymś takim. Czuję sie potwornie winna ze
zaniedbalam corke i doprowadzilam do takiego stanu! Ale nigdy wczesniej mi
sie to nie zdarzylo i po prostu nie wiedzialam co robic. Dziś bylam u
lekarza i zapisał mi clotrimazol w maści - 2 razy na dobe i oklady ciepłą
wodą z łżeczka sody przez 20 minut.Powiedzcie co wy robilyście w takich
sytuacjach? Co radzili lekarze?
Obserwuj wątek
    • martek40 Re: odparzone krocze u maluszka 30.04.05, 01:54
      Moja córeczka złapała rotawirusa podczas pobytu w szpitalu. Przewinęłam ją ok.
      22-giej i pojechałam do domu (mamy na tym oddz. nie mogły nocować przy
      dzieciach). Gdy następnego dnia o 7-mej rano odwinęłam ją z pampka o mało nie
      padłam! Moje maleństwo leżało z kupką rotawirusową, a pupę miało jak pawian! Z
      odparzeniami walczyłam na różne sposoby, łącznie z PCV40 na odleżyny. Pomógł
      dopiero poczciwy Linomag (ale MAŚĆ, nie krem) polecony mi przez sędziwą
      aptekarkę, lecz zmiany na skórze nie ustąpiły tak od razu. A co do Sudocremu,
      to jeśli dobrze pamiętam z własnego doświadczenia, to on jest świetny, ale
      przeciw odparzeniom, a nie na już powstałe. Myślę, że mogłabyś spróbować
      jeszcze maści alantoinowej.
      Powodzenia.
      Pzdr.
      • ruda270 Re: odparzone krocze u maluszka 30.04.05, 02:07
        Spróbuj maści z pięciornika---> to popularny TORMENTIOL
    • gagunia Re: odparzone krocze u maluszka 30.04.05, 07:44
      clotrimazl jest mascia przeciwgrzybicza, wiec prawdopodobnie dziecko ma zmiany
      grzybiczne.
      Kacper mial w lutym to samo. Kazde zaczerwienienie znikalo mu zawsze o
      sudocremie max po kilkunastu godzinach. wtedy nie dosc, ze nie znikalo, to
      jeszcze sie zaognilo. cale krocze czerwone jak ogien i swedzenie- plakal w nocy,
      sciagal pieluche.
      poszlam do lekarza i dostal neomycyne - masc antybiotykowa, robiona w aptece
      plus clotrimazol. antybiotykiem smarowalam chyba na noc, a clotrimazole na dzien
      (nie pamietam dokladnie). juz po pierwszym smarowaniu neomycyna stan skory
      znacznie sie poprawil. poza mascia duzo wietrzylam pupe. Kacper chodzil
      wiekszosc dnia w zwyklych bawelnianych majtkach albo zakladalam mu pieluche
      tetrowa.
      po ok 4 dniach stan skory byl zadowalajacy, ale jeszcze kilka dni smarowalam
      clotrimazolem i staralam sie zakladac jak namniej pampersow. od tamtej pory jest ok.
    • karin5 Re: odparzone krocze u maluszka 30.04.05, 13:06
      U nas pierwsze odparzenie bylo jeszcze w szpitalu(uczulenie na chusteczki),
      smarowaliśmy różnościami, ale pomogło wietrzenie i bepanthen. Teraz jak mala ma
      zaczerwienioną pupcię to po prostu po każdym przewinięciu i umyciu, suszymy ją
      suszarką. Zrezygnowaliśmy z jakichkolwiek chusteczek( okazjonalnie), myjemy
      malą pod kranem zwykłym mydłem, i jak jest zaczerwienienie to suszymy suszarką
      i posypujemy Alantanem w pudrze. Jest Ok
      pozdrawiam
    • karola.v Re: odparzone krocze u maluszka 30.04.05, 17:38
      Po pierwsze to nie jest odparzenie.
      To jest grzybica (tak jak już wcześniej napisała gagunia).
      Clotrimazolum pomoże napewno,jest to kwestia tygodnia smarowania (smaruj przy
      kazdym przewijaniu).Niestety grzybica jest o tyle paskudna,ze przy każdym
      osłabieniu organizmu (np.przeziebienie)pojawia się na nowo.
      Musisz tez zwrócic uwagę,czy przy tej grzybicy nie wystąpi takze zapalenie
      pochwy (często się zdarza u dzieci).Jeśli cos cie zaniepokoi najlepiej isc do
      ginekologa dzieciecego i zrobic wymaz zeby określic bakterie,które wywołały ten
      stan grzybiczo-zapalny.
      Do tego dobrze by było gdyby córa najczesciej jak się da nie nosiła pieluch
      tylko bawełniane majteczki.
      pozdrawiam
      • mama.ali Re: odparzone krocze u maluszka 30.04.05, 21:48
        Najlepszy, moim zdaniem jest TORMENTIOL. Działa bardzo szybko, nawet na
        ogniste, sączące rany, nie jest męczący (w stosowaniu) dla dziecka, nie
        szczypie, nie piecze. Moja cóka jest bardzo podatna na wszelkie odparzenia, a
        przy rozwolnieniu (35 pieluch na dobe, odwodnienie i szpital) zadziałał
        świetnie!!!
        • niunia44 Re: odparzone krocze u maluszka 01.05.05, 14:37
          Podpisuje sie pod postem mamy Ali. TORMENTIOL jest chyba najlepszy. Jak moj
          synek miał odparzenia to na niego działał linomag w maści. Niestety na córunie
          juz nie działa. Przetestowaliśmy: Sudokrem, Linomag, Bepanthen i nic nie
          pomagało. Dopiero kotoś nam powiedział o tormentiolu i to poskutkowało, a miała
          naprawdę dupsko poparzone. Jest to niedrogie ok. 5zł a nam naprawde pomogło.
          Polecam. Ewka
    • yenna_m Re: odparzone krocze u maluszka 30.04.05, 21:59
      moje dzieci sie odparzaly, ale byla to... reakcja alergiczna

pytanie: nie zmienialas pieluch, chusteczek, nie zmienilas kremu, proszku do
      prania recznika po kąpieli, mydla i te de?

to bym przesledzila

na grzybice nam zalecili pioktanine do smarowania skory (fiolet gecjanny), ale
      ja smarowalam chlopcow i to chyba moze miec znaczenie.

Acha, nowy specyfik do pup[y tez powodowal takie podraznienia.
      Moje dzieci na prawie wszystko reagowaly takim odparzeniem.
      Wszystko z wyjatkiem mąki ziemniaczanej. A starsze dziecko moglo jeszcze
      bephanten.

Z tym, ze reakcja na masci to juz sprawa indywidualna. Rewelacyjny bephanten,
      ktory pomagal starszemu tak uczulal mlodszego, ze szok.

I bądź tu czlowieku mądry...
      • e5121 Re: odparzone krocze u maluszka 01.05.05, 21:48
        tormentiol i jeszcze raz tormentiol.Bez recepty na odparzenia. spróbuj
        • yenna_m Re: odparzone krocze u maluszka 01.05.05, 22:06
          nam tormantiol nie pomagal... (alergia)
          odparzal, jak masa innych smarowidel

ja bym jednak przypatrzyla sie nowosciom na skorze dziecka

acha, czy mala ostatnio nie miala w buzi plesniawek? bo toto sie potrafi
          przenosic przez przewod pokarmowy na pupe...
          Ale jesli to grzybek, to smarowac po prostu lekami przepisanymi przez lekarza.
          Tormentiole i inne wynalazki przeciwodparzeniowe nie pomogą.
    • basia313 Re: odparzone krocze u maluszka 01.05.05, 22:09
      Pamietam, ze gdzies na opakowaniu Pampersow wyczytalam, ze warto za kazdym
      razem przy zmianie pieluchy ( w celu unikniecia odparzenia) pozwolic dziecku
      wywietrzyc pupe. Nie zawsze jest to proste, ale warto. Moim corkom skora sie
      nigdy nie odparzala. Poza tym jedna pani dermatolog radzila mi nie uzywac
      sudokremu nigdy, chyba ze pupa bedzie zaczerwieniona i boli. Powiedziala mi
      tez, ze jesli pupa juz sie odparzy to najlepszym lekarstwem jest wietrzenie
      tejze. Podkreslala, ze zasypka moze tylko pogorszyc stan.
      Byc moze stan, ktory autorka watku opisuje, czyli grzybica, nie moglby byc
      leczona motedami, o ktorych pisalam, ale tak o tym napisalam, bo moze niektorym
      mamo to sie przyda. Poza tym, widzialam tez kiedys jedna mame, ktora zmieniajac
      pieluche swojemu maluszkowi, strasznie duzo sudocremu uzyla, a ja myslalam, ta
      to musi byc naprawde super opiekuncza i pewnie wie, co robi. Tylko pozniej moja
      pani dermatolog mnie przestrzegla przed tym, jako cos zupelnie niepotrzebnego.
    • lidkakn Re: odparzone krocze u maluszka 01.05.05, 22:19
      W takich przypadkach zawsze pomagał mi (moim córkom) tormentiol - maść bez
      recepty, ale w tak ostrym, jak piszesz przypadku, ta maść może nie wystraczyć.
      A sudokrem, linomag, czy tym podobne możesz wyrzucić do kosza.
    • solaneta Re: odparzone krocze u maluszka 02.05.05, 01:12
      Dzięki dziweczyny za liczny odzeaw. Kilka wyjaśnień, nie znieniałam kremów,
      pieluch, chusteczek, proszków itd. Do tej pory zawsze byłam dumna z ,,pupci"
      mojej małej - zero odparzeń, śliczna skórka. Niestety dopadło i ,,nas", nie
      uchroniłam małej. Jeśli chodzi o clotrimazol, to wiem, ze jest
      przeciwgrzybiczny, ale lekarz nie powiedzial wprost ze to grzybica. Nie ma
      żadnych wycieków z pochwy. Lekarz powiedział, że ,,drogą eliminacji bedziemy z
      tym walczyć, jeśli ta masc nie pomoże, to za tydzień przyjsc znowu i wowczas
      sprobujemy cos innego" Stąd się wzięlo moje pytanie do was, jak wy radzilyście
      sobie i co wam radzili lekarze. Czy żadna z was nie robila tych okładów z wody
      z łyżką sody na zmienione chorobowo miejsca? Bo zastanawia mnie czemu ma to
      służyć? Oczywiście robie to co zalecil lekarz, przy tym wietrzę jej pupę ile
      sie dasmilePozdrawiam.
      • yenna_m Re: odparzone krocze u maluszka 02.05.05, 10:06
        Wiesz, lekarz może zalecal, ale chorob skory jest tyle, że chyba internetowe
        matki nie widzące skory i nie znające się na dermatologii to żadna wyrocznia,
        prawda? Więc tutaj chyba tylko lekarz jest w stanie cokolowiek mądrze poradzic.
        Madry lekarz. Mam raczej złe zdanie na temat medycznych porad innych matek
        udzielanych drogą internetową. Toż to zahacza o znachorstwo i szamaństwo.

jeśli nie masz zaufania do tego konkretnego lekarza - idź do innego. Po prostu.
      • burza4 Re: odparzone krocze u maluszka 02.05.05, 10:36
        Dodam jeszcze małą sugestię odnośnie diety - nie wiem, czy podajesz małej
        zupki, jeśli tak - odstaw pietruszkę, pory, seler. Tak mi radziła lekarka,
        kiedy dawno temu moja córka się odparzyła - ponoć mocz staje się "ostry" i
        drażni skórę.
    • anek.anek Re: odparzone krocze u maluszka 02.05.05, 13:08
      Używaj tej maści!. Clotrimazol jest kremem antygrzybicznym - bez recptty, więc
      ma stosunkowo łagodne działanie. Bez obaw smaruj córkę tym. Przy ostrych
      stanach grzybicznych może dojść do poważnego odparzenia krocza. A tak naprawdę
      nie tak trudno zarazić sie grzybicąsad Nie miej więc wyrzutów sumienia. Po kilku
      dniach stosowania tego kremu dolegliwości powinny zelżeć. Później możesz
      stosować maść z witA - odbudowuje naskórek, albo jakiś łagodzący krem np.
      Alantan. Sudokrem jest rewelacyjny, ale przed, a nie w trakcie odparzeń.
    • anek.anek SODA 02.05.05, 13:10
      okłady z roztworu sody oczyszczonej na pewno nie zaszkodzą. Stosuje się je w
      przypadku wszelkich nawet małych opuchlizn. Jeśli wiec skóra dziecka jest mocno
      napięta i nawet lekko spuchnięta, to soda powinna to złagodzić.
      • agucha27 Re: Gencjana na wodzie 02.05.05, 23:47
        Polecam wodny roztwór gencjany 1 lub 2%. U nas zawsze pomaga, a chłopcy dość
        często mieli problemy z pupkami. W kryzysowych sytuacjach pediatra przepisywała
        nam maść antybiotykową Triderm. Jest skuteczna i szybko działa.
        • ma.pi Re: Gencjana na wodzie 03.05.05, 16:06
          Kapiel w krochmalu albo owsiance, nawet kilka razy dziennie.
          No nie trzeba calego dziecka kapac, wystarczy, ze pupa w misce posiedzi 5 min.

Pozdr.
    • mamatysi1 Re: odparzone krocze u maluszka 03.05.05, 18:50
      Próbowałam różnych maści. Teraz jestem już wierna jednej. Tylko i wyłącznie
      TORMENTIOL!!! Szybko pomaga, nie piecze i jest tani. Polecam
    • weronikarb TORMENTIOL!!! 04.05.05, 14:00
      Jest wrecz cudowny.
      Maly mial ostra biegunke, odparzyl sie tak ze caly czas plakal i nie mogl
      lezec siedziec ani byc brany na rece.
      Plakalam z nim - stosowalam chyba wiekszac specyfikow reklamowanych.
      Trafilismy do szpitala - bo byl odwodniony.
      Tam lekarz dal mi tormentiol i powiedzial ze reszta to tylko jedna wielka
      reklama nic wiecej - i to prawda.
      Sudokremem smaruje profilkatycznie, ale zaczerwienienia TYLKO tormentiolem.
      Acha silne odparzenia z ranami zaleczyl w dobe a wyleczyl w 3.
      Mysle ze warto wyprobowac
    • vvega Re: odparzone krocze u maluszka 04.05.05, 14:40
      moja weronka tez sie odparzytyla (jak miala ok 15 miesiecy i zaczela zabkowac,
      muysle ze mialo to zwiazek..) nawet jej badanie moczu zrobilam (było ok), i
      clotrimazol tez stosowalam - potem sie okazało że niepotrzebnie, no ale tak
      lekarz zalecił... trwało to 2 tygodnie (oczywiscie nie cały czas bardzo silnie
      tylko tak w kratke raz lepeiej raz gorzej) w koncu pomogl tormentiol 2x
      dziennie, a w ciagu dnia i w nocy krem przeciw odparzeniom Johnsona. Na
      szczescie wiecej nam sie to nie powtorzylo a jak widze ze cos sie zaczerwienia -
      to tormentiol grubo na noc zakladam i rano jest ok.. Pozdrowienia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka