Dodaj do ulubionych

gdzie gume arabska???

27.02.04, 13:14
hej pomozcie, gdzie mozna dostac gume arabska (krysztalki) w W-wie albo w
Lodzi. albo gdziekolwiek!!!pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • gumista Re: gdzie gume arabska??? 27.02.04, 18:02
      cześć

Gumę arabską możesz dostać w każdej aptece - popytaj. Proponuję też
      www.poch.com.pl - tam sa adresy punktów, gdziemożna nabyć ich chemikalia.

ps. Czy również zajmujesz się techniką gumową? czy bardziej arabska interesuje
      Ciebie w celach spożywczych?
      • hannelore Re: gdzie gume arabska??? 27.02.04, 20:44
        Guma arabska interesuje sie absolutnie NIE do celow spozywczych.wlasicwie to
        wracam do robienia gumy...zajmowalam sie tym 2 lata temu no i teraz mam juz
        wszystkie odczynniki tylko gumy brak:( czy taka guma z apteki bedzie sie
        nadawac?pozdrawiam
        • gumista Re: gdzie gume arabska??? 27.02.04, 22:40
          jak najbardziej - w aptekach jest pierwszej klasy guma. Ja próbowałem nie z
          gumą arabską tylko z gumą quar dodawaną do produkcji proszków lodowych. Ten sam
          efekt. guma to guma nic więcej, ma tylko kleic cząsteczki pigmentu i to
          wszystko.
          Pisałeś, że robiłeś już gumy- super, więc witamy kolejnego kolegę po fachu.
          Jesli mozesz napisz skąd pochodzisz 9 z jakiego miasta) a moze masz swoją
          stronę www (prosze podaj adres), napisz coś więcej o sobie, jakie gumy
          preferujesz, jaki jest Twój stopień zaawansowania itd. pzdr,
          • hannelore Re: gdzie gume arabska??? 28.02.04, 09:08
            witaj, no wiec napisze troche o swoich wmaganiach z guma. Jestem z Warszawy,
            ale mieszkam na stale w Lodzi. Gumy uczylam sie od M.Grausza (stad pozniejszy
            problem z kompletowaniem odczynnikow - p.Marek po prostu wszystko mial w
            domu:)).Strona internetowa jest w trakcie tworzenia (co ze wzgledu na brak
            czasu idzie troszke powoli).A zeskanowane gumy moge przeslac, zeby ktos jeszcze
            sie na ich temat wypowiedzial:).No to ja pedze do apteki.papa
            • gumista Re: gdzie gume arabska??? 28.02.04, 10:22
              Jesli masz jakies skany to mozesz je zamieścić w galerii forum - tylko
              pamietaj, że ich rozmiar nie może być większy niż 50KB (w innym przypadku nie
              wejdą). jesli nie chcesz ich publikowac w galeryi, to chętnie pooglądam Twoje
              prace. Podaję mojego emajla: maciejkastner@poczta.onet.pl
              Zresztą na tym forum jest wątek "książka adresowa", gdzie są wszystkie adresy
              forumowiczów.
              czekam na skany i zapraszam do dyskusji na forum.
              • hannelore Re: gdzie gume arabska??? 28.02.04, 11:30
                Ok, to na razie przesle Tobie, bo nie wiem czy sie nadaja do szerszego
                pokazywania:)spodziewaj sie skanow kolo srody jak wroce do Lodzi. pozdrawiam.
                papa
                • gumista Re: gdzie gume arabska??? 28.02.04, 11:45
                  Dzieki - czekam z niecierpliwością!!! a tą arabską dostałaś już?
                  • hannelore Re: gdzie gume arabska??? 28.02.04, 15:04
                    hej,bylam w aptece - pani miala 100g pudeleczko takiej sproszkowanej (chyba sie
                    nadaje).nie wiem jeszcze na ile to starczy, ale wazne, ze jest:) milego dnia.
                    • gumista Re: gdzie gume arabska??? 28.02.04, 15:38
                      Nadaje się, nadaje. Ta sproszkowana i z apteki jest ok - jest czysta bez
                      zanieczyszczeń. Nie trzeba jej jak podają podręczniki przecedzać przez gazę.
                      Wystarczy rozpuścić i dodać gramm kwasu salicylowego żeby nie spleśniała i do
                      pracy.
                      • hannelore Re: gdzie gume arabska??? 28.02.04, 15:42
                        Juz sie zabieram do roboty:)dzieki za pomoc w namierzeniu gumy.
                        • mosteczek2 Re: gdzie gume arabska??? 28.02.04, 15:47
                          A zara! Wiele ona stoi w aptece te 100 g?
    • gumista Re: gdzie gume arabska??? 28.02.04, 16:02
      W Pochu jest drogo:
      100 g -27.35 zł
      1 kg -95.10 zł
      250 g -32.95 zł
      a w aptece?
      • auto-da-fe Re: gdzie gume arabska??? 28.02.04, 18:28
        Warszawa ul. Szkolna 5 (centrum!). Sklep dla plastyków PaletaArt, jeden z
        najtańszych sklepów w kraju. Papierów też ogromny wybór i pędzli i czego dusza
        zapragnie...
        Pozdrawiam
        Łukasz
      • hannelore Re: gdzie gume arabska??? 28.02.04, 20:36
        w aptece pani wziela ode mnie 20zl za 100 gram. czyli nie tak strasznie duzo:)
        • mosteczek2 Re: gdzie gume arabska??? 28.02.04, 22:57
          Tak tylko ja pytam, bo jeszcze przerabiam zapasy liczące ponad 40 lat. Jak je
          zużyję za jakieś 15 lat - sprawdzę znów ceny.
          Dziekuję serdecznie i pozdrawiam
    • gumista Re: gdzie gume arabska??? 28.02.04, 23:40
      Tak się składa, że ja równiez mam zapasy arabskiej, ale jak patrzę teraz na
      ceny to faktycznie jest ona droga. Hmmm mało tego to najdrozszy składnik w
      całym gumowym procesie, bo przecież dwuchromian 1 kg -płaciłem gdzies około
      70 zł.
      • hannelore Re: gdzie gume arabska??? 29.02.04, 10:00
        Ano niestety takie nam sie drogie hobby zamarzylo...;)
    • gumista Re: gdzie gume arabska??? 29.02.04, 10:37
      A od kiedy zaczęłaś interesować się techniką gumową i jak długo robisz już
      swoje gumy? Ciekawy jestem tez jak trafiłaś do Grausza, przecież on z Torunia,
      tudzież przebywa w Krakowie?
      • hannelore Re: gdzie gume arabska??? 29.02.04, 12:20
        Grausza poznalam na plenerze organizowanym przez Radomski Fotoklub. Opowiadal
        tam troche o gumie, przywiozl jakies prace i wtedy mnie zainteresowal. Pozniej
        pojechalam do niego, aby sie czegos na temat gumy nauczyc. Mialam dosc dluga
        przerwe, ale teraz chcialabym do tego wrocic. Poza tym z racji studiow
        (fotografia&grafika) tematow na negatywach raczej mi nie brakuje;))
        • gumista Re: gdzie gume arabska??? 29.02.04, 17:58
          Czyli mozna powiedzieć, że zaprezentujesz tutaj typową dla pana Grausza szkołę
          nazwijmy ja "toruńską"? czy dobrze myślę? zresztą poczekam do środy na Twoje
          skany.
          • hannelore Re: gdzie gume arabska??? 29.02.04, 20:52
            :) a czym szkola torunska rozni sie od innych? jaka na przyklad Ty preferujesz?
            chyba przydaloby sie przniesc te wymiane uwag na skrzynki mailowe, bo cos sie
            rozciagnelismy w tym watku o kupnie gumy:)pozdrawiam
            • gumista Re: gdzie gume arabska??? 29.02.04, 21:06
              Nazwałem szkołę Pana Grausza "toruńską" bo pochodzi on z Torunia. Jego prace sa
              bardzo charakterystyczne dla niego. Skoro uczyłaś się w Toruniu, więc pewnie
              masz pewne naleciałości od swojego mistrza (cały czas czekam na skany Twoich
              gum). Popatrz i porównaj co prezentują np Grausz, Rogoziński, Mościcki,
              Górecki, Węgrzyn, Turno - są to zupełnie inne szkoły. Każdy robi zupełnie inne
              prace, chociaz to wszystko sa prace gumowe.
              Co do preferencji przez mnie - bliżej mi do prac które prezentują Panowie
              Zieliński i Mościcki. Co zaś do kupna-nie kumam o co chodzi?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka