per-vers 19.01.15, 18:50 Co chcielibyście mieć przypięte na początku wszystkich wątków? A co wrzucone w formie linka do wstępniaka forum? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
danaide Re: Wątek techniczny 19.01.15, 19:02 Nie za bardzo rozumiem pytania (autentyk!), ale cieszę się, że powstał taki wątek, bo mam pytanie: założyłam zbiorczy miniwątek Karcianki Djeco, bo uznałam, że w sumie nazwy pojedynczych gier mniej powiedzą ludziom i czy to jest ok, bo mam też parę miniaturowych gier dla dzieci Haba, które mogę na raty opisać, ale uważam, że lepiej wrzucić do jednego kosza/wątku? Odpowiedz Link
danaide Re: Wątek techniczny 19.01.15, 19:04 Zakumałam - do wstępniaka: miejsca do pogrania. Odpowiedz Link
per-vers Re: Wątek techniczny 19.01.15, 19:09 Się robi, Szefowa A co do gier Haba to też mi się wydaje, że lepiej w jednym wątku, bo chyba nie ma sensu mnożyć bytów, a wyszukiwarka i tak znajdzie, jeśli ktoś będzie szukał po tytule gry. Odpowiedz Link
azyli Re: Wątek techniczny 19.01.15, 23:30 Widzę, ze Haba już jest A co np. z małymi karciankami AMIGO, niemieckimi i tymi z polskimi instrukcjami dystrybuowanymi przez Wydawnictwo G3. Ich jest cała masa kilkadziesiąt tytułów, niektóre są od 4+, ale i takie 8+, wiec nie wiem czy powinny być w 1 wątku. Jak myślicie? Sabotażysta ma już swój wątek. Odpowiedz Link
danaide Re: Wątek techniczny 19.01.15, 23:39 Tej Haby jest więcej, ale mam tylko te. I jeszcze jedną ale chyba średnio udaną. Przyjrzę się na dniach. Smart Games też sporo... Może perełki w osobnym wątku, a w zbiorczym worze link? A drobnica do wora? Tylko co dla kogo jest perełką? Odpowiedz Link
per-vers Re: Wątek techniczny 22.01.15, 21:29 Matko i córko... Nie wiem. Nie wiem, jak lepiej. Róbcie jak uważacie... Nie chcę nic narzucać, i jedno i drugie rozwiązanie ma swoje plusy i minusy. Jak aż tak będziemy się bali rozdrabniania to wyjdzie nam 5 wątków po wydawnictwach Z drugiej strony jeśli to kwestia jakichś miniatur... No nie wiem. Można wrzucić do jednego wora, a gdy ktoś będzie chciał jakoś ze szczególnym zapałem podyskutować na temat konkretnej gry to założy się osobny dla niej wątek...? Swoją drogą bardzo mnie interesują te karcianki G3. Odpowiedz Link
laemmchen79 Re: Wątek techniczny 19.01.15, 19:11 Zastanawiałam się kilka razy na utworzeniem wątku zbiorczego z podziałem na sugerowany przez Was wiek początkowy dla graczy i z linkami do opisu gier - może jeszcze nie jest to tak bardzo potrzebne, ale patrząc na tempo przybywania wpisów chyba lepiej zacząć - o ile w ogóle - teraz, zanim będzie to już nie do ogarnięcia. Jeżeli dacie znać o sensie takiego wątku, to chętnie się za to wezmę. Odpowiedz Link
azyli Re: Wątek techniczny 19.01.15, 22:59 Też o tym myślałam. Zresztą wydaje mi się, ze nie ma sensu tworzyć opisów gier wydanych po polsku, które można łatwo odszukać na stronach sklepów, czy wydawcy. Wtedy chyba lepiej by było linkować, opisy, instrukcje czy nawet wideorecenzje Co innego, gdy gry są starsze, już niedostępne albo nie wydane u nas. Osobiste wrażania z rozgrywek, czy np. sposoby na dostosowanie reguł do wymagań młodszych graczy jak najbardziej powinny zawsze znajdować się w naszych opisach. Odpowiedz Link
laemmchen79 Re: Wątek techniczny 19.01.15, 23:08 azyli, ja osobiście bardzo lubię czytać Wasze opisy, niektóre są tak sugestywne, że nic, tylko po ciemku do sklepu się włamywać. Dorzucanie opisów z netu jak najbardziej, ale zostańcie proszę też przy własnych instrukcjach - jak dla mnie to ogromny urok tego forum i pewnie niekiedy spora pomoc, gdy ani instrukcja, ani zalinkowany opis nie pomoże. Odpowiedz Link
per-vers Re: Wątek techniczny 22.01.15, 21:33 Ja też lubię Wasze opisy. Z resztą też dlatego dodaję własne. Jakoś bardziej do mnie docierają niż wszystkie do kupy wzięte instrukcje i opisy z sieci. Może to dlatego, że tworzymy jakieś specyficzne grono? Grających rodzin, a nie geeków? Sama nie wiem. A może piszecie jakoś tak bardziej po ludzku? I bez sponsorów? Ale niektórym tutaj udało się przekonać mnie do gier, wobec których od dawna byłam sceptyczna. Jakieś takie smakowite te opisy, choć budżet - fakt - cierpi Odpowiedz Link
azyli Re: Wątek techniczny 19.01.15, 22:51 Czytając i pisząc o grach uświadomiłam sobie, ze mamy sporo takich, z których moje dzieci już wyrosły, gry które powinny uwolnić miejsce dla nowych tytułów i pójść w świat, cieszyć młodszych graczy. Myślę, ze warto by było umożliwić forumowy handel. Zastanawiam się nad formułą. Można zrobić watek wymieniający lub sprzedażowy, albo taki z linkami do naszych aukcji/ogłoszeń czy generalnie z okazyjnymi ofertami z sieci. Co wy na to? Być może wystarczyłoby sygnalizować chęć sprzedaży w wątkach poszczególnych gier, a reszta korespondencji odbywałaby się prywatnie, tak, żeby nie zaśmiecać. Odpowiedz Link
aniam123 Re: Wątek techniczny 20.01.15, 10:42 O własnie! Od kilku dni myślę o założeniu takiego wątku. Można by go nazwać Bazarek lub forumowe wymianki . Też mamy trochę pozycji z których dzieci wyrosły lub zupełnie się u nas nie przyjęły. Przed świętami wysłałam sporą paczkę gier do dziewczyny z KDiM, która pracuje w szkolnej świetlicy. Jednak nadal mam sporo takich, które leżą i za którymi ja sama nie przepadam, przez co nie podsuwam ich dzieciom Odpowiedz Link
blankaz Re: Wątek techniczny 20.01.15, 12:02 Też jestem za takim wątkiem. Pewnie każdy ma jakieś gry, z których dzieciaki wyrosły albo po prostu nietrafione. Odpowiedz Link
per-vers Re: Wątek techniczny 22.01.15, 21:35 Muszę to w spokoju rozważyć i określić jakieś zasady, żeby nam się tu nie zrobiła handlarnia. Podejrzę pewnie te kwestie u przyjaciół zza miedzy, czyli na KDM Chwilowo jednak nie posiadam czasu Odpowiedz Link
gopio1 Re: Wątek techniczny 24.01.15, 10:30 per-vers napisała: > Muszę to w spokoju rozważyć i określić jakieś zasady, żeby nam się tu nie zrobi > ła handlarnia. Podejrzę pewnie te kwestie u przyjaciół zza miedzy, czyli na KDM > Proszę, niech tu nie będzie tak restrykcyjnie jak tam. Handlarnia na pewno nie wyjdzie (na KDM był problem, który tu nie zaistnieje - wyczerpane nakłady skupowane od forumek i sprzedawane na allegro za niebotyczne sumy). Założyłam wątek - mam nadzieję, że nie masz mi za złe. Myślę, że zasady same się określą. Odpowiedz Link
laemmchen79 Re: Wątek techniczny 24.01.15, 10:40 gopio, nie chcę krakać, ale problem z nakładami gier nie omija. Jeżeli chodzi o zasady, to przyłączam się do Twojej prośby o większą racjonalność zasad - moim zdaniem tytuł gry i cena to wręcz obowiązkowe informacje do wpisu - konieczność proszenia o listę bez najmniejszego pojęcia, co na niej może się znaleźć, zawsze mnie denerwowała. Odpowiedz Link
agni71 Re: Wątek techniczny 24.01.15, 13:33 konieczność proszenia o listę bez najmniejszego pojęcia, co na niej może s > ię znaleźć, zawsze mnie denerwowała. o tak, dla mnie bez sensu zatajanie, co sie chce sprzedać i załatwianie wszystkiego na priva. Ja myślę, ze trzeba określić, że w wątku sprzedazowym podajemy tytuł (i producenta, bo moga być różni), wszelkie dane dotyczące tego, czy gra jest normalną wersją czy jakąs podróżną (mini), na ile osób jest przeznaczona, od jakiego wieku. I oczywiście dokładny opis i zdjęcia stanu gry. Odpowiedz Link
per-vers Re: Wątek techniczny 26.01.15, 11:20 >wszelkie dane dotyczące tego, czy gra jest normalną we > rsją czy jakąs podróżną (mini), na ile osób jest przeznaczona, od jakiego wieku > . I oczywiście dokładny opis i zdjęcia stanu gry. Też mi się wydaje, że podawanie oferty tylko na priv jest bez sensu. Jednak nie chciałabym tworzyć obowiązkowych danych, które trzeba wpisać chcąc coś zaoferować. Gopio założyła wątek i korzystajmy z niego, jak chcecie, to go podepnę lub podlinkuję we wstępie. Mam tylko prośbę, żeby wszystkich negocjacji, rozmów, dyskusji dokonywać na privie (na podany w ofercie kontakt, pamiętajcie, że nie wszyscy mają maila gazetowego) - tyczy się to także pytań do sprzedającego. Sprzedających proszę, żeby starali się zmieścić ofertę w jednym wpisie, wiem, że brak możliwości edycji postów przeszkadza, zwłaszcza, gdy się czegoś zapomni, po jednym dopisku tragedii nie będzie, ale nie twórzmy sytuacji, że ktoś zapomniał czegoś dodać i dodaje 5 nowych wpisów po każdym pytaniu, które trafiło do niego na maila. Myślę, że to, CO ma być umieszczone w opisie oferty można pozostawić sprzedającym, wszak od tego ich własna pomyślność w sprzedaży zależy Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś uwagi do zasad, to póki co sprawa jest otwarta, a za jakiś czas sformułowane tutaj zasady wkleję w jakimś ogólnowidocznym miejscu. Odpowiedz Link
danaide Re: Wątek techniczny 19.01.15, 23:45 Miałam jeszcze pomysł na wątki: gry Jednego Autora. Np. gry Felda, coby podjąć decyzję, na którą z wielu ewentualnie mam ochotę. Ale googlnęłam "gry Felda", weszłam na forum gry-planszowe.pl i już wiem, że chyba żadną. ;D Ale może komuś taki oklepany pomysł jest do czegoś potrzebny Odpowiedz Link
azyli Re: Wątek techniczny 19.01.15, 23:51 O tak Friedemanna Friese Wolfganga Kramera Uwe Rosenberga Odpowiedz Link
per-vers Re: Wątek techniczny 22.01.15, 21:36 Czemu Feld odpadł? Zmartwiłaś mnie, bo właśnie dostaliśmy od kogoś Rialto. Odpowiedz Link
azyli Re: Wątek techniczny 23.01.15, 11:37 Feld robi typowe tzw. eurogry, czyli gry o dość skomplikowanych zasadach, dokładnie wyliczonej mechanice, gdzie gracz ma ogromna decyzyjność i presję, bo z góry wiadomo, ze nie da rady zrobić wszystkiego co by chciał (za krótka kołderka). W tych grach tematyka ma mniejsze znaczenie, nie są zbyt klimatyczne. Nie każdemu musza się podobać. Ja akurat bardzo lubię. Właśnie czytam instrukcję do Badaczy głębin Odpowiedz Link
mamachlopca1 Re: Wątek techniczny 26.01.15, 15:40 a ja bym chciala watek podzielony na wiek bo szukajac czegos musze teraz przejrzec cale forum-a ra rok juz nie dam rady)))bo mamy po tytule-i super.ale jak np chce cos kupic dziecku w jakims wieku to niekoniecznie mam od razu wizje tytulu-wchodze w taki watek i ile inspiracji znajduje))) Odpowiedz Link
laemmchen79 Re: Wątek techniczny 26.01.15, 18:13 chlopcowa mamo - pisałam już na górze, że też uważam taki wątek za potrzebny i jeżeli ktoś jeszcze, oprócz mnie, będzie tego zdania, to chętnie się za to wezmę, albo np. weźmiemy? Odpowiedz Link