pierans 12.03.04, 10:43 Moj guru lat poznodziecinnych i wczesnomlodzienczych w zakresie uzywania jezyka oraz kompozycji powiesci mniam! Brez, mam nadzieje, ze karmisz Pierworodna Niziurskim. Nie przyjmuje do wiadomosci innej odpowiedzi niz TAK! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brezly Re: Niziurski 12.03.04, 10:52 Znaczy: obecnie Piegusem. Ale mam duze problemy w wytlumaczeniu instytucji sublokatora grajacego na wiolonczeli, przerosnietych i temu podobnych. Ale idzie. Gorzej bedzie z Ksiega Urwisow :-)) Masz racje, to jest po prostu bardzo dobra literatura. A 'Siodme Wtajemniczenie' to juz jest wielka, bym rzekl. Jak dla mnie to jeszcze Broszkiewicz i 'Kluska, Kefir i Tutejszy'. Mimo ewidentnych obrzydliwosci politycznych, to wywrocenie na nice tradycyjnej powiesci, Tutejszy usilujacy zajrzec w glab siebie zeby sprawdzic na ktorej jest teraz stronie, przeklenstwa postaci pod adresem autora no i postac kota! To je ono. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnajagoda Re: Niziurski 12.03.04, 10:52 o, a ja od razu przyznam bez bicia, że nic a nic tego pana nie przeczytałam, gdyż albowiem ponieważ w czasie gdy przeciętny/a nastolatek/ka czytywał(a) takie rzeczy, ja ócz swoich pięknych nie klalałam literaturą żadną... ten nałóg przyszedł troszkę później... Odpowiedz Link Zgłoś
pierans Re: Niziurski 12.03.04, 10:55 No to zacznij od Siodmego Wtajemniczenia, gdzie N. wspial sie na wyzyny. Nie przesadzam - to jest jedna z wazniejszych ksiazek wspolczesnosci i doswiadczenie miedzypokoleniowe. Odpowiedz Link Zgłoś
baloo Re: Niziurski 12.03.04, 12:11 aha aha aha , "Siodme Wtajemniczenie" jest zdecydowanie über alles. Potem Alcybiades i Marek Piegus , a trochu dalej zwarty peleton reszty, prawie zawsze bardzo dobrej. Badania biologiczne nad mlekoza i kumkoza, walki o Twierdze Persil oraz "Przygody Anatola stuknietego na poczatku" oraz Sponaa i zapuszczanie Wielkiego Weza Morskiego - pomyslec, ze 6 miliardow ludzi nie wladajacych jezykiem polskim jest tego pozbawionych. Niniejszym skladam im tu wyrazy glebokiego wspolczucia. ;o) PS : a pamietacie tytul pierwszej , chyba najslabszej ksiazki ? Takiej soc- realnej, gdzie chlopcy walcza z sabotazystami ? Bo zapomnialem, a to byl moj pierwszy Niziurski. PPS : Kolaga zuje czy £uska ? ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
pierans Re: Niziurski 12.03.04, 12:17 U mnie jest tak: Siodme, Piegus, Klub Wloczykijow, potem Awantury kosmiczne PS.twarz konska, rzeklbym mula Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: Niziurski 12.03.04, 12:36 A nie jestemm już za stara na zaczynainie Niziurskiego??? Z tego co wiem, są takie książki, których jak się w dziecińswie/wczesnej młodości nie przeczyta, to później już nie zachwycą. Odpowiedz Link Zgłoś
frufru Re: Niziurski 12.03.04, 12:43 owszem np taki Buszujacy w zbozu ale nie Niziurski, ten jest wiecznie zywy spokojnie mozesz sie za niego zabierac Odpowiedz Link Zgłoś
baloo Re: Niziurski 12.03.04, 12:44 anene, "slizgasz sie po powierzchni zjawisk" ;o) Im czlowiek dojrzalszy (choc mlody duchem, hehehe, teraz przerwa na reklame ;oD) , tym bardziej mu sie Niziurski podoba. W odroznieniu od naten przyklad takiego Nienackiego czy innego Maya (£ojezu, ale nieplazowo calkiem zagailem z tym Mayem) ;o) Piekna mieszanina humoru, absurdu , grepsow i mysli nieuczesanych. I obserwacji zycia i ludzi. Marsz do bybloteki albo antykwariaru. Odpowiedz Link Zgłoś
frufru Re: Niziurski 12.03.04, 13:02 Marsz do bybloteki albo antykwariaru. - tylko tam, bo obecne wydania sa piip piip piiiiiip! jesli wiesz, co mam na mysli. Ja to UWIELBIAM regulae kompozycyjne Niziurskiego - nr 1 glw. bohater - outsider w samym srodku bezpanskiej ziemi pomiedzy frontami scierajacych sie kilku grup uczniowskich, Ciala Pedagogicznego oraz Rodzicow (matka-lawnik) Mniam! Nr 2 inicjacja Nr 3 wszystkie plagi egipskie spadaja na delikwenta Nr 4 ... Albo Odpowiedz Link Zgłoś
baloo Re: Niziurski 12.03.04, 13:15 e-e, znaczy co jest z obecnymi wydaniami ? chala czy nie ma ? a ten podany przez Ciebie schemat chyba troche mowi o dziecinstwie i mlodosci Autora ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
frufru Re: Niziurski 12.03.04, 13:17 chala!!! pseudo skora, twarde okladki, zlocenia - no plizzz! Odpowiedz Link Zgłoś
anchan Re: Niziurski 12.03.04, 13:30 Ranisz moje serce. Zrobili też z biedaka lekturę szkolną. -- Nie przeszkadzaj sobie chłopczyku. Odpowiedz Link Zgłoś
baloo Re: Niziurski 12.03.04, 13:50 Skora i zlocenia ? Zgroza. Takie cos to pewnie po to,zeby gnojki nie ruszaly z polki. A "Alcybiades" byl lektura juz "za moich czasow". 7 albo 8 klasa podstawowki. Nie przeszkadzalo mi to, bo na szczescie Pani Nauczycielka uznala to za lekture niegodna omawianai i po sprawdzeniu, czy przeczytalismy odpuscila. ufff... Odpowiedz Link Zgłoś
frufru Re: Niziurski 12.03.04, 14:36 aaa! cymeon maksymalny! zapomnialam o nim, no wiecie! 'gregory peck pachnacy kapusta' koniecznie z ilustracjami Flisaka Odpowiedz Link Zgłoś
mmpm Re: Niziurski 12.03.04, 22:08 Ostatnio pan Niziurski popełnił parę powieści wyłącznie dla pieniędzy. Przeglądałem w księgarni Nowe przygody Marka Piegusa (albo jakoś podobnie to się zwie). Chała, dno, szit! Odpowiedz Link Zgłoś
vaud Re: Niziurski 14.03.04, 04:50 Mam Piegusa z podpisem samego Mistrza! Wszyscy w domu juz mowia : nie przeszkadzaj sobie chlopczyku; moja corka Kluska mowi to ze szczegolnym upodobaniem do swojego 12-letniego brata, kiedy mu przeszkadza w czytaniu. Niestety, nabylam rowniez: "Nowe przygody..." ee Szwajcarka Zamorska - Monolog jest to konwersacja miedzy dwojgiem ludzi, jak na przyklad maz i zona. Odpowiedz Link Zgłoś
baloo Re: Niziurski 16.03.04, 23:20 czytelnia.onet.pl/2,1082068,rozne.html o tutu o. Odpowiedz Link Zgłoś